Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Projekt "więcej mocy" ...

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, każdy chciałby mnieć choćby odrobinę mocniejszy silnik niż to jest fabrycznie.

Chociażby fakt, że te kilka/kilkanaście koników więcej daje nam więcej pewności w wielu podbramkowych sytuacjach których niemało na naszych drogach.

Dlatego też chciałbym przedyskutować pewne modyfikacje mechaniczne poczynając od tych najbardziej banalnych (najtańszych ) i piąć się stopniowo do tych naprawde wyrafinowanych.

Na początek jakie silniki nadają się do modyfikacji i w których z nich wszelkie zmiany będą najbardziej odczuwalne . . .

Czy warto bawić się w to przy silniku 1.4 czy jednak 1.6 no minimalne minimum ?!?

Napisano
  • Autor

c16nz z turbiną zlosnik.gif Prawie 130 kucy, Wzmocniony oczywiście

Znajde wykresy z hamowni to tez zapodam. Gdzieś je miałem na dysku.

278691228-c16nz.jpg

post-38354-14352481188578_thumb.jpg

Napisano

a więc jeśli chodzi o chipy to odpada bo wątpię aby do 94' można takowe instalować.

Pozatym zauważyłem że posiadasz instalację gazową a to już spora przeszkoda.

Możesz się bawić w filtry stośkowe, strumienice, jakieś sportowe świece, ale to kwestia + 2-3 KM

Niestety stare silniki nie lubią rasowania i większe przeróbki, mocno odbiją się na żywotności silnika.

Moja rada jest taka:

wymień filtry, lej dobre paliwo i cisz się z ekonomicznej jazdy.

Pozdrawiam rodowitego płocczanina grinser006.gif pozdro

Napisano

1.4 to muł.

1.6-2.0 najlepiej 16V i sekwencyjny wtrysk.

Napisano

> 1.4 to muł.

Zależy który 1.4 ... devil.gif

cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

Ok to zalozmy ze mamy 1.6 16V .... jak dobrze kojaze to ma to standardowo ok 100 KM.

Na początek układ dolotowy (filterek stożkowy) i układ wylotowy (strumienica zamiast katalizatora + końcowy tłumnik przelotowy).

Orientacyjne koszty:

1. filtr stożkowy + rury - ok 150zł

2. strumiennica - ok 100zł

3. tłumnik przelotowy - ok 100 zł

Daje nam to +-350zł a ile możemy zyskac?

Napisano

> Daje nam to +-350zł a ile możemy zyskac?

Dobre samopoczucie. Może ze dwa koniki na hamowni by wyszły..

Napisano

Zanim kupiłem swojego X16SZR miał założony nielichy stożek... Jeździłem nim trochę... Przy zakupie właściciel stożek sobie zabrał i założył standardową puchę z filtrem...

Różnica w jeździe?? ............. ŻADNA spineyes.gif

Napisano

> Daje nam to +-350zł a ile możemy zyskac?

zyskac mozemy lzejszy portfel 033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano

Ja bym szedł w stronę niskociśnieniowego turbo, co prawda inwestycja droższa, ale efekt naprawdę widoczny. Aktualnie niestety mam inne wydatki (jak każdy), ale kiedyś może przerobię swojego C14SE na C14SE turbo :-) Turbinkę trzeba by małą, np. od 1,3 CDTI, do tego jakis IC, troszkę więcej paliwa i powinno hulać. No, a teraz się obudziłem i wracam do rzeczywistości hehe.gif .

Btw, jak by zrobić taką hybrydę -> C14NZ - fabrycznie odprężony + dolot i zasilanie od C16SE albo od C20NE - mamy paliwo z 4 wtryskiwaczy + jakieś turbo z małego diesla ?

Napisano

> Upss

> Oczywiście miałem na myśli NZ, a nie XE

No masz waść szczęście tuk.gifbiglaugh.gif

Napisano

Podobno ale oczywiście zależne też to jest od silnika ze zwykły filtr oryginalny podnosi troszke moment obrotowy a filtr stożmkowy daje tyle ze silniczek lepiej sie kręci na wyższych obrotach wink.gif Mogę potwierdzić co dał filtr stożkowy kompletny z dolotem oraz kompletny wydech w hądzie civic 1.4 wink.gif Otóż seryjny miał 89.9KM a z filtrem i wydechem 97.4KM Dodatkowo zabawy właściciela w strumiennice dała nastepujący efekt bez strumiennicy 97.4 z 9.5 smile.gif Zato podtlenek dał prawie 60KM uzbroj_zlo.gif

Także dobre turbo i już jest znacznie lepiej smile.gif Tylko słyszałem ze turbinki do dizla różnią się troche od tych stosowanych w benzyniakach i nie bardzo stosować je do benzynki... ALe moze ktoś mi naściemniał smile.gif

Napisano

> Witam wszystkich, każdy chciałby mnieć choćby odrobinę mocniejszy

> silnik niż to jest fabrycznie.

> Chociażby fakt, że te kilka/kilkanaście koników więcej daje nam

> więcej pewności w wielu podbramkowych sytuacjach których niemało

> na naszych drogach.

> Dlatego też chciałbym przedyskutować pewne modyfikacje mechaniczne

> poczynając od tych najbardziej banalnych (najtańszych ) i piąć

> się stopniowo do tych naprawde wyrafinowanych.

> Na początek jakie silniki nadają się do modyfikacji i w których z

> nich wszelkie zmiany będą najbardziej odczuwalne . . .

> Czy warto bawić się w to przy silniku 1.4 czy jednak 1.6 no minimalne

> minimum ?!?

A ja mam tak:

Silnik C16NZ

Splanowana głowica tak, że aż ruszyło mocowania świec od dołu (wyszło sprężanie po 14), wymiana prowadnic, szlifowanie gniazd.

Głowica niżej - więc i rozrząd o 1 ząbek "się" przestawił.

Zapłon na 14' przed ZZ.

Kolektor dolotowy od 1,4 wypolerowany. Przepustnica od 1,6 ale kolektor na początku rozwiercony w stożek w miejscu łaczenia przepustnica -kolektor tak, że nie ma rantów. Kolektor od 1,4 założony celowo aby EGR "się nie pałętał".

Komp sterujący wszystkim jest od 1.4 C14NZ. (inne mapy wtrysku niż 1.6 - więcej paliwa leje - tak jak dla 1.4).

Wałek rozrządu z kadeta 1.3s - ostrzejszy i szybszy.

Wydech z kadeta 1.3 4-2-1 oczywiście bez katalizatora.

Efekt ? 11.6 do 100 km/h mierzone kilka razy - to pomiar średni przy pomocy GPSa a nie prędkościomierza.

Spalanie - 10 L/LPG po mieście, 8.5 L/LPG w trasie przy prędkości 120 -130 km/h.

Za wszystkie te rzeczy zapłacisz kartą mastercard - widok podobnych aut zostających z tyłu - bezcenny 893goodvibes.gif

Wiem, że nie mam szans z 2.0 ale dla mnie to wszystko wystarczy - satysfakcja najważniejsza.

aha - jedna skrzynia już nie wytrzymała - jestem w trakcie "zajeżdżania" bokser.gif drugiej rotfl.gif

Koszt ? Myślę że ok 300 zł to wszystko - robota i obróbka we własnym zakresie.

Napisano

Ciekawy masz silniczek teraz... na hamownie z nim!!! smile.gif Z 2.0 niema szans ale za to jest lżejszy i napewno mniej pali niż 2.0 jak go pogonisz wink.gif

Napisano
  • Autor

Przeróbki, modyfikacje .... troche kucy wiecej, druga strona medalu to szybsze "zuzycie" czesci mechanicznych

W takim razie czy sie opłaca "grzebanie" przy motorkach do 1.6 pojemności ..... chyba raczej niebardzo :/

Wracając do naszej asterki 1.6 16V 100KM:

1. Układ dototowy i wylotowy - zysk do 5 KM (ok 400zl)

Podkręcamy dalej, co proponujecie ???

Napisano

> Komp sterujący wszystkim jest od 1.4 C14NZ. (inne mapy wtrysku niż

> 1.6 - więcej paliwa leje - tak jak dla 1.4).

Właśnie ja tak mam. Zostawiłem stary komp po swapie z c14nz.

Silnik chodzi zajebiście. Już kiedyś o tym pisałem. grinser006.gif

Napisano

> Właśnie ja tak mam. Zostawiłem stary komp po swapie z c14nz.

> Silnik chodzi zajebiście. Już kiedyś o tym pisałem.

No właśnie 270751858-jezyk.gif Planuję podmienić ECU albo same mapy z 1.3s - czekam tylko aż mi wpadnie w ręce to obadam bo podobno jest jescze lepiej - a więc mamy "chiptuning" hehehe

Napisano

ja tez sie zastanawiam nad wlazeniem waleczka od kadzia 1,3 + ECU tylko nie wiem czy ten walek podejdzie na moja glowice czy trza zmieniac glowice ?

Napisano

> Przeróbki, modyfikacje .... troche kucy wiecej, druga strona medalu

> to szybsze "zuzycie" czesci mechanicznych

> W takim razie czy sie opłaca "grzebanie" przy motorkach do 1.6

> pojemności ..... chyba raczej niebardzo :/

> Wracając do naszej asterki 1.6 16V 100KM:

> 1. Układ dototowy i wylotowy - zysk do 5 KM (ok 400zl)

> Podkręcamy dalej, co proponujecie ???

Moc moca ale przy dobrym "oddychaniu" silnika przybedzie nam momentu-a to bardzo się przydaje food.gif

U kolegi po wymianie kolektora wydechowego na rurowy 4-2-1 przybyło 13Nm cool.gif i 5KM -sprawdzone na hamowni biglaugh.gif

Myśle że przy dobrym dolocie możnaby było sie spodziewać kolejnej dawki momentu i mocy brawo.gif

Napisano

Też bym chętnie parę kucy doczepił, myślę tu o zmianie korektora wydechowego na 4-2-1. Ciekaw jestem ile to kosztuje i jakie osiągi? confused.gif

pozdro

Napisano

> Też bym chętnie parę kucy doczepił, myślę tu o zmianie korektora

> wydechowego na 4-2-1. Ciekaw jestem ile to kosztuje i jakie

> osiągi?

> pozdro

Kolektor od 100 do 200zł (czasem się trafi coś taniego), flansza od 60 do 120zł. Spawanie tu już może być różnie od kosztu flaszki do nawet 150zł a zależy to głównie od sposobu montażu sondy lambda (albo zostawiamy tak jak w oryginale i dajemy sonde podgrzewaną - ja tak mam w corsie, albo trzeba gniazdo przespawać bliżej głowicy). Sonda podgrzewana to koszt od 50zł za używke poprzez 100zł za sonde uniwersalną np. bosal aż do 350-400zł za oryginał boscha lub NGK.

Flansze i kolektora szukać na forum KTK - co jakiś czas ktoś sprzedaje. Patrzeć czy kolektor nie pozaginany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.