Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż radia.

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam mały problem. Zamontowałem sobie w mojej Astrze F z 1999 roku radio samochodowe Panasonic CQ-RD310. Wszystko niby działa, ale po wyłączeniu stacyjki tracę zapisane ustawienia (basów, stacji radiowych, itp.). W instrukcji wyczytałem, że są trzy możliwości podłączenia radia do instalacji samochodowej. Ja zrobiłem to w pierszy sposób (ISO). Może jednak instalacja Astrze należy do grupu A lub B (pozostałe możliwości). Jeśli ktoś ma wiedzę na ten temat proszę o radę.

Tutaj jest schemat z instrukcji obsługi: http://www.imagic.pl/files/view/2492/Schemat.JPG

Albo patrz załącznik.

post-97940-14352481202408_thumb.jpg

Napisano

Ja tak miałem przy swoim. W kostce ISO w części odpowiedzialnej za zasilanie wystarczy zamienić miejscami "styki" 4 z 7. Ja to rozwiązałem w tani, ale drastyczny sposób - przeciąłem kabelki i połączyłem tak jak trzeba. Można też za pomocą przyrządu u elektronika pojazdowego, ale to by mnie kosztowało 10 zł, a kabli i tak nie widać hehe.gif. Takie podłączenie jak Ty mówisz jest dedykowane do VW. Pozdr!

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Ja też poszukałem i znalazłem taką samą odpowiedź. U mnie jest o tyle łątwo, że mogę zmienić przewody przed kostką od radia, co widać na załączonym wcześniej schemacie.

Napisano

> Witam. Mam mały problem. Zamontowałem sobie w mojej Astrze F z 1999

> roku radio samochodowe Panasonic CQ-RD310. Wszystko niby działa,

> ale po wyłączeniu stacyjki tracę zapisane ustawienia (basów,

> stacji radiowych, itp.). W instrukcji wyczytałem, że są trzy

> możliwości podłączenia radia do instalacji samochodowej. Ja

> zrobiłem to w pierszy sposób (ISO). Może jednak instalacja

> Astrze należy do grupu A lub B (pozostałe możliwości). Jeśli

> ktoś ma wiedzę na ten temat proszę o radę.

> Tutaj jest schemat z instrukcji obsługi:

> http://www.imagic.pl/files/view/2492/Schemat.JPG

> Albo patrz załącznik.

tak jak mowi kolega wyrzej, radio dostaje zasilanie w trzech kabelkach, jedna masa i dwa plusy. Jeden plus idzie od stacyjki - radio moze grac tylko przy przekreconym kluczyku, a drugi od akumulatora, jest to pamiec radia i prad plynie tamtedy caly czas. Oplowskie radia maja te dwa plusy podlaczone odwrotnie jak radia panasonica, sony itp. Trzeba wiec albo zamienic miejscami dwa kabelki (zolty i czerwony o ile sie nie myle, czary to masa), albo jeden z nich (nie pamietam dokladnie ktory) podlaczyc do radia do obu +, wtedy radio bedzie gralo nawet po wylaczeniu silnika i wyciagnieciu kluczyka. Ja je poprostu zamienilem w kostce idacej od auta i dzieki temu po odpaleniu auta radio sie samo wlacza a po zgaszeniu gasi, taka wygoda smile.gif Pozdrawiam

Napisano

Przerabiałem to w zeszłym tygodniu. Zmiana kabelków i wszystko będzie OK. A tak przy okazji czy po takiej zamianie może coś się dziać z jakością sygnału radiowego. Obecnie przy niektórych stacjach są straszne szumy a niektórych nie mogę wogóle złapać.

Kabel od anteny jest napewno podłączony.

Może coś gdzieś się rozłączyło lub poluzowało niewiem.gif

Napisano

> Przerabiałem to w zeszłym tygodniu. Zmiana kabelków i wszystko będzie

> OK. A tak przy okazji czy po takiej zamianie może coś się dziać

> z jakością sygnału radiowego. Obecnie przy niektórych stacjach

> są straszne szumy a niektórych nie mogę wogóle złapać.

> Kabel od anteny jest napewno podłączony.

> Może coś gdzieś się rozłączyło lub poluzowało

Zasilacz stracił zasilanie, sprawdź podłączenia w kostce czy masz podpięty+ na zasilacz antenowy.

Napisano

Mam kostkę ISO. Który PIN odpowiada za zasilacz antenowy?

Pozdrawiam

Napisano

> Zasilacz stracił zasilanie, sprawdź podłączenia w kostce czy masz

> podpięty+ na zasilacz antenowy.

Zasilacz (wzmacniacz) antenowy miały tylko niektóre astry,

ale odpowiadający za ten wzmacniacz kabel to chyba ten sam co steruje anteną automatyczną.

pozdrawiam

Napisano

dokladnie ten sam wzmaczniacz maja samochody z krotkim czarnym bacikiem na dachu

Napisano

> tak jak mowi kolega wyrzej, radio dostaje zasilanie w trzech

> kabelkach, jedna masa i dwa plusy. Jeden plus idzie od stacyjki

> - radio moze grac tylko przy przekreconym kluczyku, a drugi od

> akumulatora, jest to pamiec radia i prad plynie tamtedy caly

> czas. Oplowskie radia maja te dwa plusy podlaczone odwrotnie jak

> radia panasonica, sony itp. Trzeba wiec albo zamienic miejscami

> dwa kabelki (zolty i czerwony o ile sie nie myle, czary to

> masa), albo jeden z nich (nie pamietam dokladnie ktory)

> podlaczyc do radia do obu +, wtedy radio bedzie gralo nawet po

> wylaczeniu silnika i wyciagnieciu kluczyka. Ja je poprostu

> zamienilem w kostce idacej od auta i dzieki temu po odpaleniu

> auta radio sie samo wlacza a po zgaszeniu gasi, taka wygoda

> Pozdrawiam

a czy w kenwood też wystarczy zamienić kabelki bo w piątek założyłem radyjko i po wyłączeniu zapłonu radio się wyłącza a po włączeniu zapłonu też się włącza ale wszystkie ustawienia się kasują

Napisano

> a czy w kenwood też wystarczy zamienić kabelki bo w piątek założyłem

> radyjko i po wyłączeniu zapłonu radio się wyłącza a po włączeniu

> zapłonu też się włącza ale wszystkie ustawienia się kasują

zapewne tak

Napisano

> a czy w kenwood też wystarczy zamienić kabelki bo w piątek założyłem

> radyjko i po wyłączeniu zapłonu radio się wyłącza a po włączeniu

> zapłonu też się włącza ale wszystkie ustawienia się kasują

zamiana + powinna rozwiazac Twoj problem. Pozdrawiam

Napisano

> zamiana + powinna rozwiazac Twoj problem. Pozdrawiam

przełożyłem + i teraz niby jest jak chce że po wyłączeniu zapłonu radyjko się wyłącza a po włączeniu zapłonu zaczyna grać i ustawienia pozostają ale na postoju czyli jak jest wyłączony zapłon to już ręcznie radyjka nie włączysz

Napisano

> przełożyłem + i teraz niby jest jak chce że po wyłączeniu zapłonu

> radyjko się wyłącza a po włączeniu zapłonu zaczyna grać i

> ustawienia pozostają ale na postoju czyli jak jest wyłączony

> zapłon to już ręcznie radyjka nie włączysz

jezeli chcesz aby radio gralo nawet bez wlaczonej stacyjki to musisz plus podlaczony do pamieci radia podlazyc takze w miejsce normalnego plusa. Radio bedzie dzialalo niezaleznie od stacyjki

Napisano

> Zasilacz stracił zasilanie, sprawdź podłączenia w kostce czy masz

> podpięty+ na zasilacz antenowy.

Sprawdziłem i radio jest OK. Podłączyłem do radia kawałek druta (w miejsce anteny) i ściąga elegancko. W związku z tym winna jest antena. Pytanie:

Czy pociągając mocniej za kabel antenowy można go jakoś wyrwać? Czy w oplu od anteny do radia biegnie jednolity przewód antenowy czy może są po drodze jakieś złącza?

Napisano

> Sprawdziłem i radio jest OK. Podłączyłem do radia kawałek druta (w

> miejsce anteny) i ściąga elegancko. W związku z tym winna jest

> antena. Pytanie:

> Czy pociągając mocniej za kabel antenowy można go jakoś wyrwać? Czy w

> oplu od anteny do radia biegnie jednolity przewód antenowy czy

> może są po drodze jakieś złącza?

Nie wiem jak w sedanie ale w HB i Kombi są złącza przy samej antenie. Wystarczy rozkręcić, wymienić antenę i po sprawie.

Napisano

> Nie wiem jak w sedanie ale w HB i Kombi są złącza przy samej

> antenie. Wystarczy rozkręcić, wymienić antenę i po sprawie.

Myślę, że to nie jest kwestia samej anteny tylko raczej kabla antenowego. Może sie gdzieś coś nie styka. Dlatego pytałem czy kabel jest w całości czy w częściach. Skoro jest w całości to muszę sprawdziś tylko przy wtyczkach czy tam jest dobre połączenie.

Napisano

> Dlatego pytałem czy kabel jest w całości czy w częściach.

Jest łączenie pod osloną progu przy słupku kierowcy (konkretnie przy zlączach X4 i X6)

Pozdroofka

Napisano

Witam a jak opiszecie takie zjawisko. Nowe radyjko, przed wciśnięciem do kieszeni radio odbiera ok w miarę wciskania sygnał słabnie praktycznie do zera. Help

Napisano

> Witam a jak opiszecie takie zjawisko. Nowe radyjko, przed wciśnięciem

> do kieszeni radio odbiera ok w miarę wciskania sygnał słabnie

> praktycznie do zera. Help

Trza sprawdzić masę radię i anteny. To na początek.

Jak masz radio wyjęte i gra jeszcze OK, jak reaguje na wyginanie kabla antenowego?

Pozdroofka

Napisano

> Jest łączenie pod osloną progu przy słupku kierowcy (konkretnie przy

> zlączach X4 i X6)

To dobra wiadomość. Mam nieco sfatygowaną wtyczkę antenową (oraz trzyczęściową antenę - po mocniejszym pociągnięciu wyłażą wszystkie segmenty). Kupiłem na Allegro antenę taką, jaką polecałeś jakiś czas temu do HTB. Dziwiłem się, dlaczego ma taki krótki kabelek. W zw. z czym 2 pyt. do Ciebie: czy ten kabelek od anteny będzie miał kompatybilną złączkę z tą w pod progiem i czy żeby pociągnąć nowy kabel ant. od radia będę musiał znów wyciągać te cholerne zegary (nienawidzę tego zajęcia)???

Pozdrawiam

Napisano

w momencie gdy jest wyjęte ładnie gra po złączeniu do kieszeni radia która nie jest uzieniona jest spadek jakożci a jak dopchnę do końca to praktycznie wogóle zanika, na zaginanie kabla raczej nie reagowało

Napisano

> czy ten kabelek

> od anteny będzie miał kompatybilną złączkę z tą w pod progiem

Kabel, który idzie od anteny ma zawsze dwa końce (ale odkrycie, nie? grinser006.gif). Ten który przymocowuje się do anteny może mieć dwa rodzaje końcówek: przykręcaną do anteny lub "męski" wtyk wsuwany do gniazda zamontowanego na stałe w antenie. Anteny spotykane na allegro mają właśnie trakie dwa rodzaje wyprowadzeń na przewód. Natomiast drugi koniec tego kabla jest zawsze zakończony "męskim" wtykiem.

Potrzebujesz przedłużki, która na jednym końcu będzie miała "żeńskie" gniazdo a na drugim "męski" wtyk. Sporo jest tego na allegro i w sklepach, ale uważaj: nie kupuj najtańszego. Jeżeli "żeńskie" gniazdo będzie wykonane z mosięznej rureczki wewnątrz koszulki termokurczliwej to nawet tego nie dotykaj. Badziew i tyle. Znajdź porządną przedłużkę ze gniazdem i wtykiem z prawdziwego zdarzenia.

Przetestowałem kilka takich przedłużek u siebie kiedy poprawiałem instalację antenową. A że mieszkam na skraju zasięgu nadajnika to każde osłabienie sygnału jest u mnie bardzo odczuwalne.

Nie ma znaczenia, gdzie wypadnie Ci łączenie kabli, istotne jest aby nie było za dużo łączeń. Jedno to już wystarczająca ilość czyli zrób instalację złozoną z dwóch częsci. No chyba, że mieszkasz pod nadajnikiem, wtedy możesz zaszaleć i obyć się wogóle bez kabla wink.gif

> czy żeby pociągnąć nowy kabel ant. od radia będę musiał znów

> wyciągać te cholerne zegary

Sprytny jesteś to sobie poradzisz bez wyciągania zegarów. Wyjmij radio i TIDa cobyśmiał duże pole obserwacji i wtykaj pd deskę przewód aż go zobaczysz w dziurach po radiu i TIDzie. Oczywiście wyjecie zegarów bardzo by ułatwiło sprawę.

Pozdroofka

Napisano

> Ten który przymocowuje się do anteny może mieć dwa rodzaje

> końcówek: przykręcaną do anteny lub "męski" wtyk wsuwany do

> gniazda zamontowanego na stałe w antenie.

Moja nowa antena ma kabelek przykręcany. Tak jak oryginalna. Liczyłem na to, że pod progiem też będzie gwincik i będę mógł chytrze wykorzystać ten właśnie kabel od nowej anteny, czyli wtyczkę "male" do radyja, a gwincik do pociągniętego już kabelka od starej anteny.

> No chyba, że mieszkasz pod nadajnikiem, wtedy możesz zaszaleć i obyć się wogóle bez kabla

Obawiam się, że ta opcja nie wypali. Co prawda Wa-wa jest dość dobrze pokryta sygnałem radiowym, ale nawet z anteną Anty-Radio mi czasem zanika. Może zamiast zabawy z kabelkami wydzierżawić nadajnik i wozić w bagażniku zlosnik.gif?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.