Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ABS

Featured Replies

Napisano

Witam

nie wiem co się mogło stać. Od paru dni zapalała mi się kontrolka od ABS-u. Dzisiaj się zapaliła i ie może zgasnąć. Klocki z przodu są do wymiany. Cz to od tego się ciągle świeci ?. I jeszcze jedno , przestał chodzić licznik. Czy to może być spowodowane także tą konttrolką?

Napisano

> Witam

> nie wiem co się mogło stać. Od paru dni zapalała mi się kontrolka od

> ABS-u. Dzisiaj się zapaliła i ie może zgasnąć. Klocki z przodu

> są do wymiany. Cz to od tego się ciągle świeci ?. I jeszcze

> jedno , przestał chodzić licznik. Czy to może być spowodowane

> także tą konttrolką?

Czujnik na 80%lewe kolo smile.gif

Napisano

> Witam

> nie wiem co się mogło stać. Od paru dni zapalała mi się kontrolka od

> ABS-u. Dzisiaj się zapaliła i ie może zgasnąć. Klocki z przodu

> są do wymiany. Cz to od tego się ciągle świeci ?. I jeszcze

> jedno , przestał chodzić licznik. Czy to może być spowodowane

> także tą konttrolką?

Miałem dokładnie tak samo czujnik na 99% lewego koła jeśli to G to trzeba wymienić z piastą w serwisie ok 1000zł

Napisano
  • Autor

> Miałem dokładnie tak samo czujnik na 99% lewego koła jeśli to G to

> trzeba wymienić z piastą w serwisie ok 1000zł

a jak wymienie klocki to pomoże

Napisano

> a jak wymienie klocki to pomoże

Nie nie pomoze waytogo.gif przyczyną jest czujnik ABSu tak jak juz ci napisali a w twojej astrze jest on razem z łozyskiem i to musisz wymienic waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nie nie pomoze przyczyną jest czujnik ABSu tak jak juz ci napisali

> a w twojej astrze jest on razem z łozyskiem i to musisz wymienic

ile to może kosztować ? ( same części bo mam znajomego mechanika )

Napisano

> ile to może kosztować ? ( same części bo mam znajomego mechanika )

ok 300- 400zł jeśli dobrze pamietam waytogo.gif

Napisano

Wcale nie musi być czujnik !!!!!!!!!!!!!

Ja u siebie tak miałem, też postawiłem na czujnik bo komp pokazywał mi błąd czujnika przedniego lewego koła. Wymieniłem piastę z czujnikiem i lipa frown.gif

Zaczeliśmy szukać i co się okazało ?? Otóż przewód który idzie od czujnika (w nadkolu) był walnięty w środku izolacji. Polutowałem go i już nie byłą błędu ABS. Niestety po paru miesiącach znów się zaczęło - kupiłem na Allegro używkę za 30 zeta i mam teraz spokuj. Dodam że oryginał w Aso 110 zeta.

Więc proponuję Ci odkręcić koło i wyjąć ten przewód i sprawdzić go (wyginają go w różne strony)

Napisano

> Wcale nie musi być czujnik !!!!!!!!!!!!!

dokładnie ok.gif

opisywałem to samo tutaj: klik

Napisano

> Czujnik na 80%lewe kolo

zaciekawiłeś mnie

czy są jakieś statystyki mówiące o tym, że lewe "wypada" częściej niż prawe? wink.gif

Napisano

> zaciekawiłeś mnie

> czy są jakieś statystyki mówiące o tym, że lewe "wypada" częściej niż

> prawe?

Zdajesie ze impulsy przebytej drogi ida wlasnie z lewego kola. A autor watku pisze tez ze licznik nie dziala wiec by pasowalo.

Z tym, ze jezeli ABS ogolnie przeszedl w "tryb awaryjny" mozliwe ze z innego powodu to moze byc ze impulsow drogi tez nie podaje.

Ja bym sugerowal sprawdzic czujniki we wszystkich kolach momierzem. Dodatkowo podlaczyc oscyloskop po kolei do czujnikow i pokrecic kolami - pokaze czy sa impulsy. Czujniki omomierzem radze sprawdzac bezposrednio na zlaczu sterownika ABS.

Aha, najlepiej oczywiscie byloby podlaczyc sie do ABS z diagnoza wink.gif

Bledy ABSu mozna zczytac ta zabaweczka "Tech2 na PC". BTW, zupelnie nie wiem czemu tworcy tego skadinnad porzytecznego programiku nazwali go Tech2....

PS. a tak wogole to proponuje zaczac testy od sprawdzenia bezpiecznika od ABS i czy zasilanie do sterownika dochodzi. ABS jest tak cwany, ze jak nie ma zasilania to tez lampke zapala.

Napisano

> Zdajesie ze impulsy przebytej drogi ida wlasnie z lewego kola. A

> autor watku pisze tez ze licznik nie dziala wiec by pasowalo.

racja, o tym nie pomyślałem ok.gif

> BTW, zupelnie

> nie wiem czemu tworcy tego skadinnad porzytecznego programiku

> nazwali go Tech2....

sądzę, że to słowne nieporozumienie

być może nazwali "tech2pc", czyli "tech to pc"

stąd niektórzy myślą, że zrobią sobie w pełni funkcjonalnego techa2 na tranzystorach hehe.gif

Napisano

> stąd niektórzy myślą, że zrobią sobie w pełni funkcjonalnego techa2

> na tranzystorach

A prawdziwy tech jest z czego zbudowany?

Napisano

> A prawdziwy tech jest z czego zbudowany?

Hehe, no w odpowiednio duzym przyblizeniu tez z tranzystorow wink.gif tylko ze zamknietych w ukladach scalonych. A te z kolei z atomow itd...

Prawdziwy Tech2 to specjalizowany komputer przenosny (blizej mi nie znany co to za architektura) + specjalizowane oprogramowanie. Zapewne calosc nietrywialnie zabezpieczona przed skopiowaniem. Dlatego taki Tech kosztuje sobie jakies ~15k PLN

Chodzilo tu mi (i zapewne kol. Azji tez) ze niestety do opli nie ma taniej alternatywy w postaci oprogramowania diagnostycznego na PC komunikaujacego sie z samochodem przy pomocy banalnego interfejsu zlozonego z kilku elementow. Takie oprogramowanie + interfejsy istnieja np dla VAGow.

Chociaz ostatnio pojawiaja sie jakies jaskolki. Na alledrogo pojawilo sie cos co nazywa sie "Opel Scanner". Soft na PC + prosty interfejs... Co prawda kosztuje jeszcze sporo, ale poczekajmy wink.gif

A jak by ktos tego "Opel Scannera" mial to chetnie bym sie z nim zapoznal.

(Od razu mowie ze to co mozna zguglac / zEmulic to tylko demowersja nieprzydatna)

PS

W sumie jak bym mial luzne 15 klockow to bym przyinwestowal w takiego techa. W celach naukowo - badawczych oczywiscie wink.gif Ciekawe czy i kiedy by mi sie zwrocil... wink.gif

Napisano

> A prawdziwy tech jest z czego zbudowany?

jak już bartek_j napisał - miałem na myśli najprostsze układy na 2 (słownie: dwóch) tranzystorach wink.gif

a do tego co bartek_j napisał dodam tyle, że stosunkowo tanią alternatywą jest euroscan

jedyny problem to to, że trzeba mieć kompa z dwoma COM-ami sprzętowymi, nie żadne przejściówki na USB

ew. działają sprzętowe karty com>pcimcia, ale to już wydatek rzędu 150 zł na samą kartę

euroscany chodzą na allegro już po 129 zeta ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.