Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F HTB - montaż i wygląd haka

Featured Replies

Napisano

Jako że w niedalekiej przyszłości będę zmuszony pociągać troszkę rzeczy muszę zamontować haczyk. Czy ktoś kto dokonał tego w swoim wózku mógłby podzielić się z wrażeniami? Jaki hak, gdzie? Za ile? W jaki sposób? Jakie wady? itede itepe... Zauważyłem, że w wielu przypadkach wiąże się to z wycinaniem zderzaka oslabiony.gif Osobiście z wiadomych przyczyn chciałbym tego uniknąć. Kolejne pytanie to o ile zmniejszy się prześwit pod "dupskiem" - chodzi o mocowanie (belkę) haka.

I na koniec - jaka jest procedura legalizacji... Czy jest to - 1-zakup, 2-montaż, 3-przegląd, 4-wpis do DR ?

z góry dzięki.

FOTKI baaaardzo mile widziane zlosnik.gif

Napisano

> Jako że w niedalekiej przyszłości będę zmuszony pociągać troszkę

> rzeczy muszę zamontować haczyk. Czy ktoś kto dokonał tego w

> swoim wózku mógłby podzielić się z wrażeniami? Jaki hak, gdzie?

> Za ile? W jaki sposób? Jakie wady? itede itepe... Zauważyłem,

> że w wielu przypadkach wiąże się to z wycinaniem zderzaka

> Osobiście z wiadomych przyczyn chciałbym tego uniknąć. Kolejne

> pytanie to o ile zmniejszy się prześwit pod "dupskiem" - chodzi

> o mocowanie (belkę) haka.

> I na koniec - jaka jest procedura legalizacji... Czy jest to -

> 1-zakup, 2-montaż, 3-przegląd, 4-wpis do DR ?

> z góry dzięki.

> FOTKI baaaardzo mile widziane

procedura legalizacji... jest to -

> 1-zakup, 2-montaż, 3-przegląd dla atestu wydanego w polsce dowolna stacja diagnostyczna dla atestu niemieckiego lub innego Okregowa stacja kontroli pojazdow, 4-wpis do DR

obowiazkowo musza byc migacze z boku lub na lusterkach jak co mooge podeslac zdjecia mojego haka mimo ze kombi to ponoc pasuje do htb (bez wycinania zderzaka )pozdrawiam

Napisano

> obowiazkowo musza byc migacze z boku lub na lusterkach jak co mooge

Migacze nie są obowiązkowe ...

A przynajmniej tak mi powiedział diagnosta na przeglądzie. Natomiast powinny być lusterka na wysięgnikach zapewniające widoczność jeśli ciągniesz przyczepę szerszą od samochodu.

Napisano
  • Autor

No właśnie z tymi migaczami też słyszałem różne opinie. Po drogach jeżdżą róne auta z hakami, ale bez migaczy. Z drugiej strony przy obeznej sytuacji też do końca nie wiadomo w jaki sposób samochody mają legalizowane haki.

Czy w takim razie do samego przeglądu są (EWENTUALNIE) potrzebne migacze, czy tylko w chwili ciągnięcia przyczepy? Pytam bo widziałem lusterka na wysięgnikach zespolone z dodatkowymi migaczami... Ciekawe czy takie coś by przeszło hmm.gif

Napisano
  • Autor

Hak do Astry wygląda tak:

Zewnątrz

278727751-hak1.jpg

Wewnątrz

278727751-hak2.jpg

Jeszcze raz mocowanie na zewnątrz

278727751-hak3.jpg

Tutaj po złożeniu

278727751-hak4.JPG

278727751-hak5.JPG

Tak jak widać na foto prześwit jest taki sam. Pod autem nic niema.

Zderzaka nie trzeba ciąc. Przynajmniej u mnie nie jest wycięty.

Kula jest zdejmowana.

Zakładasz hak. Jedziesz na stacje diagnostyczną. Oni tylko z reguły sprawdzają podłączenie kabli do haka. Dają papier. Jedziesz do wydziału komunikacji z tym papierem. Oni wbijają w dowód hak.

Mam nadzieje że na zdjęciach widać mniej więcej jak to jest z hakiem w heatchacku.

Pzdr.

post-37305-14352481397502_thumb.jpg

Napisano

U mnie (kombi) nic nie jest wycięte w zderzaku, ale hak jest rzeczywiście nisko - pare razy już przytarłem, choć z drugiej strony chroni zawór od lpg.

Trzeba uważać przy cofaniu pod górkę i przy zjazdach z wysokich krawężników, jak autko doładowane.

Mam hak ze zdejmowaną kulą - jak na fotce

278727803-HAK.jpg

migacze są obowiązkowe, od któregoś roku

a autka które ich nie mają, miały zakładane wcześniej

post-33658-14352481398034_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

...więc tak. Właśnie wróciłem ze stacji diagnostycznej. Nie wymagają żadnych kierunkowskazów. Tylko hak z atestem. Wystawiają zaświadczenie (35pln) z którym odrazu można ciągnąć przyczepę.

Pytanie do Andersena... jak bardzo przeszkadza ta belka w bagażniku? (w skali od 1-10 zlosnik.gif ). Ja mam w kole butelkę LPG i zastanawiam się czy śruby mocujące nie będą kolidowały.

Koonrad... Dotychczas jeździłem Omegą (A) kooooombi z podobnym haczykiem do Twojego. Fakt - bardzo trzeba było uważać na nierównościach, krawężnikach itepe...

Napisano

> No właśnie z tymi migaczami też słyszałem różne opinie. Po drogach

> jeżdżą róne auta z hakami, ale bez migaczy. Z drugiej strony

> przy obeznej sytuacji też do końca nie wiadomo w jaki sposób

> samochody mają legalizowane haki.

> Czy w takim razie do samego przeglądu są (EWENTUALNIE) potrzebne

> migacze, czy tylko w chwili ciągnięcia przyczepy? Pytam bo

> widziałem lusterka na wysięgnikach zespolone z dodatkowymi

> migaczami... Ciekawe czy takie coś by przeszło

Migacze z boku obowiazkowe gdy tylko jest juz HAK z tylu chyba ze kolega ma bity hak na lewo! INFORMACJE Okregowa Stacja Kontroli Pojazdow

Napisano

> MIGACZE Z BOKU OBOWIAZKOWE GDY TYLKO JEST JUZ HAK Z TYLU CHYBA ZE

> KOLEGA MA BITY HAK NA LEWO!!!!!!!!!!!!!!!! INFORMACJE OKREGOWA

> STACJA KONTROLI POJAZDOW

No i dlaczego krzyczysz??

Migacze z boku nie są obowiązkowe.

Napisano

> No i dlaczego krzyczysz??

Czyżby jakieś ukryte kompleksy... grinser006.gif

Jak ja uwielbiam takich co myślą że jak napiszą wielkimi literami i dodadzą 20 wykrzykników to wszyscy padną na kolana przed wielką madrością.

Ehh...

Pozdroofka

Napisano

> Czyżby jakieś ukryte kompleksy...

> Jak ja uwielbiam takich co myślą że jak napiszą wielkimi literami i

> dodadzą 20 wykrzykników to wszyscy padną na kolana przed wielką

> madrością.

> Ehh...

> Pozdroofka

Poprawka smile.gif

Napisano
  • Autor

hak montowany nie na lewo tylko od tyłu wink.gif Moje info też pochodzi z okręgowej stacji diagnostycznej. Może w tym przypadku ma znaczenie długość samochodu? hmm.gif

Napisano

> Moje info też pochodzi z

> okręgowej stacji diagnostycznej. Może w tym przypadku ma

> znaczenie długość samochodu?

Ja natomiast dowiedziałem się, że obowiązek posiadania bocznych kierunkowskazów łącznie z hakiem pojawił się "w którymś tam roku". Auta wyprodukowane przed tym rokiem nie podlegają temu obowiązkowi, nawet jeżeli hak dokładany jest po tym właśnie roku. Ale ile w tym prawdy....

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Belka w bagażniku nie przeszkadza w niczym A napewno nie będzie przeszkadzać dla butli w miejscu koła zapasowego.

Dokładnie, kierunki nie są wymagane.

Te fotki to jeszcze są mojej pierwszej asterki. Hak też mam luzem. Oddam za grosze. Ale jak chcesz rejestrować to będzie problem bo ja niemam papierów do jego. A paierek jest potrzebny do rejestracji. Dokładnie ten hak co na foto. Wyjełem jego z asterki po kasacji auta.

Pzdr.

Napisano

Ja mam natomiast takei pytanie: ojciec chce montowac hak do omegi b. Jesli kupi hak bez papierow, czy zarejestruje go jakos? Czy wystarczy pojechac na stacje kontroli i tam wydadza papierek do wydzialu komunikacji? A jesli zalozy hak w firmie tym sie trudniacej, czy bedzie jescze musail jechac na przeglad, jesli firma wyda jakeis tam kwity? Czy od razu z firmy do wydzialu moze isc?

Napisano

> Ja mam natomiast takei pytanie: ojciec chce montowac hak do omegi b.

> Jesli kupi hak bez papierow, czy zarejestruje go jakos? Czy

> wystarczy pojechac na stacje kontroli i tam wydadza papierek do

> wydzialu komunikacji? A jesli zalozy hak w firmie tym sie

> trudniacej, czy bedzie jescze musail jechac na przeglad, jesli

> firma wyda jakeis tam kwity? Czy od razu z firmy do wydzialu

> moze isc?

Musi być papaier. Homologacją czy coś takiego..... juz sam nie pamiętam. Ale papier aby wbić w dowód hak musi być. Jest dołączony do nowego haka.

Napisano

Ok, a gdy zaklada w zakladzie "hakowniczym"? Musi jechac po tym zabiegu na przeglad i placic jeszce 35zl, czy juz jest z tego zwolniony?

Napisano

> Ok, a gdy zaklada w zakladzie "hakowniczym"? Musi jechac po tym

> zabiegu na przeglad i placic jeszce 35zl, czy juz jest z tego

> zwolniony?

Trzeba jechać na przegląd. ok.gif

Napisano

> Ok, a gdy zaklada w zakladzie "hakowniczym"? Musi jechac po tym

> zabiegu na przeglad i placic jeszce 35zl, czy juz jest z tego

> zwolniony?

Zakład zakłada tylko. Niema uprawnień stacji diagnostycznej. Oni montują i dają papier z którym jedziesz z założonym hakiem na stację kontroli pojazdów. I oczywiście płacisz 35 zł hehe.gif

Chcesz lub nie chcesz PŁACISZ biglaugh.gif

Tak samo jak zrobiłem przyczepkę sobie. Tez trzeba płacić. Niema lekko. hehe.gif

278733517-1.JPG

278733517-2.JPG

278733517-4.JPG

278733517-3.JPG

post-70879-14352481464034_thumb.jpg

Napisano

a ja nie mam bocznych kierunków i na pierwszym przeglądzie w polsce kazali mi zdemontować (choć jest fabryczny- do tego tż się czepiali i mówili że nie ma homologacji :/) :/ jakoś się z nimi ugadałem i koleś mi wbił hak w dowód ale nie zrobił mi jego przeglądu więc i tak nie moge przyczepki podczepić :/

hak mam taki jak na zdjciach.

oprócz tej belki w bagażniku jest jeszcze do tego inny dywanik, inny ten styropian na lewarek i klucz do kół, inny przekaźnik kierunkowskazów i inny zderzak _ taki z wyjmowaną zaślepką

Napisano

JA mam taki sam dywanik jak wszyscy. Hak spełnia normy. Ja papiera miałem do jego. Kula jest także odkręcana więc nie wiem w czym problem. Może trafiłes na diagnoste idiote, który ma bardzo lepkie ręce na wszelkie datki.......

Jeszcze raz. Miałem papier na haka. Jes dopuszczony do użytku, ma odkręcaną kule. I ten hak ma homologacje bo diagnosta sprawdzał w jakiejś grubej książce wink.gif

Papierka nie masz więc stąd problem. Nie masz paierka i nie masz dowodu że hak ma homologacje i że jest dopuszczony do użytku.

Napisano

no fakt nie mam papierka zeby.GIF ale hak był wbity w briefie więc powinno być ok zeby.GIF fakt faktem jedni diagności się nie przejmują tymi kierunkami a inni się czepiają. ja na szczęście nawet nie muszę haka używać ale skoro jest to czemu miałby być nie do użytku zeby.GIF a wypożyczenie przyczepki kosztuje grosze zeby.GIF

Napisano

> kierunkowskazów i inny zderzak _ taki z wyjmowaną zaślepką

Mam zderzak bez zaślepek, odkręca się kulę kiedy się chce.

Może jednak hak jest troszkę inny . .. .. .. . spineyes.gif

A właśnie mam jeszcze bajera rotfl.gif Jak się spali żarówka w przyczepce, obojętnie która to się zapala kontrolka zlosnik.gif To jest fabryczne oczywiście. Ja haka zdemontowałem a poźniej założyłem jak konserwowałem autko. Ale to było ze 2 lata temu.

Napisano

ej a co do tej kontroli to mnie trochę zaintrygowałeś zeby.GIF masz może jakiegoś mida z check controlem czy coś? bo jak nie to może dało by się tę kontrolkę przepiąć na tylne lampy w autku zeby.GIFidea.gif

Napisano

Nie wiem na jakiej zasadzie to działa. Odkryłem przypadkiem, jak budowałem przyczepkę i testowałem elektryke w przyczepce a że żarówka trefna była... zapaliło się w zegarach coś czerwonego. Mam foto na płytce gdzieś . Zaraz zapodam jak to wyglądało.

Napisano

> ej a co do tej kontroli to mnie trochę zaintrygowałeś masz może

> jakiegoś mida z check controlem czy coś? bo jak nie to może dało

> by się tę kontrolkę przepiąć na tylne lampy w autku

No niestety, ta kontrolka jest podpięta wprost pod przerywacz kierunkowskazów a dokładnie pod jego układ elektroniczny. Kontrolka nie bedzie sygnalizować awarii niczego innego, tylko kierunkowskazów przyczepki.

A tak przy okazji... Ta kontrolka u mnie zapala się na przemian z kontrolką kierunkowskazów kiedy włącze awaryjne.

Pozdroofka

Napisano

> No niestety, ta kontrolka jest podpięta wprost pod przerywacz

> kierunkowskazów a dokładnie pod jego układ elektroniczny.

> Kontrolka nie bedzie sygnalizować awarii niczego innego, tylko

> kierunkowskazów przyczepki.

> A tak przy okazji... Ta kontrolka u mnie zapala się na przemian z

> kontrolką kierunkowskazów kiedy włącze awaryjne.

> Pozdroofka

Możliwe że tylko kierunki bo chyba w kierunkach była trefna żarówka. Teraz juz nie sprawdze tego. Asterka już chyba poszła na żyletki beksa.gif Albo moze gdzies jeszcze szczątki na złomie leżą hmm.gifbeksa.gif Teraz haka niemam w oowej astrze. A jak musze przyczepkę to jade sienką palacz.gif

PS.Lelek spójrz w post w którym sie pisało o impulsatorze. Zadałem tam pytanko Tobie biglaugh.gif

Napisano

> Możliwe że tylko kierunki

Tylko kierunki. Na schemacie zaznaczyłem strzałką wyjście na kontrolkę z przerywacza.

Aha, kontrolka jest zielona a nie czerwona wink.gif

278733716-kontr.JPG

> PS.Lelek spójrz w post w którym sie pisało o impulsatorze. Zadałem

> tam pytanko Tobie

O widzisz, przegapiłem smile.gif

Obawiam się, że impulsator nie bedzie pasował. Tak jak azja pisze: impulsator jest dedykowany do danego typu licznika.

Pozdroofka

post-36940-14352481465058_thumb.jpg

Napisano

> Tylko kierunki. Na schemacie zaznaczyłem strzałką wyjście na

> kontrolkę z przerywacza.

> Aha, kontrolka jest zielona a nie czerwona

100% czerwona, w lewej części zegarów. Zapodam foto tej kontrolki. mam gdzies na cd.

> O widzisz, przegapiłem

> Obawiam się, że impulsator nie bedzie pasował. Tak jak azja pisze:

> impulsator jest dedykowany do danego typu licznika.

Tak tez myślałem oslabiony.gifsick.gif

> Pozdroofka

Również pozdrawiam, i ide spać. Jutro znowu o 14 wyjazd do Olsztyna i powrót po 22, tak jak dziś sick.gifbeksa.gif

Ale do 13:30 będe i w zbiorze płytek z fotkami znajde zdjęcie z kontrolką. Na 100 czerwona 270751858-jezyk.gif

30.GIF

Napisano
  • Autor

widzę wątek się troszkę rozrósł zlosnik.gif

jutro jak będę miał chwilkę to zajrzę do jakiegoś sprzedawcy haków... zobaczymy co on wymyśli.

Podsumowując... zaineresowała mnie kontrolka sprawnych świateł w przyczepie. Ciekawe ile zmian musiałbym poczynić w swojej instalacji, aby mieć taki patent. Jedyne co mnie zastanawia teraz, to to, że kontrolka kierunkowskazów miga na zmianę z samym kierunkowskazem niewiem.gif W Omedze (A) migała razem z migaczem... ale nic to - może się tylko czepiam.

Pytanie pozakonkursowe... Andersen powiedz mi - ile ceregieli jest z zarejestrowaniem przyczepki własnej produkcji?

Napisano
  • Autor

> Pytanie pozakonkursowe... Andersen powiedz mi - ile ceregieli jest z

> zarejestrowaniem przyczepki własnej produkcji?

Więc tak: zrobiłem przyczepkę. Pojechałem z przyczepką na stację diagnostyczną która ma jeszcze dodtakowe uprawnienia do legalizacji przyczepek. Nabili numer na ,,dyszlu" i dodatkowo przynitowali jakąś aluminiową blaszkę z numerami (także na dyszlu). Obejżeli przyczepkę i wsytawili papier (oczywiście nie za darmo). Stamtąd pojechałem do wydziału komunikacji. Za okazaniem papierka wydali mi tablice rejestracyjną i dowód (oczywiście znowu $$$ sie płaci. Następnie wykupiłem ubezpieczenie za całe 33zł rocznie zlosnik.gif. I legalnie moge jeździć z przyczepką od tej chwili.

Napisano

> Więc tak: zrobiłem przyczepkę.

trochę offtopic - miałeś gotową ośkę czy eż sam robiłeś ?

mam przyczepkę, ale ma koła od syrenki, a na piastach są straszne luzy i muszę coś podmienić - zastanawiam się jakie piasty najlepiej założyć hmm.gif

co do haka, to dziwne rzeczy wychodzą, kiedyś była spora dyskusja na ten temat na motokąciku, ale tam wyszło że od kilku lat kierunki są obowiązkowe (nie wiem czy nie ma tego w faq).

Starsze autka mogą być bez (sam miałem taki i nikt się nie czepiał - na zasadzie że prawo nie działa wstecz). Jednak kol. pisali, że musieli zakładać kierunki przy montażu haka (kilka przypadków).

A już z tym hakiem fabrycznym nie uznanym przez diagnoste, to jakiś absurd.

Też mam hak fabryczny (wyjechał z salonu) i nie mam żadnych papierów do niego hmm.gif, ale jest wpisany do dowodu.

Napisano

Ośka własnej produkcji. POczątkowo zrobiłem szerszą. Poźnej zwęzyłem tak aby ślady przyczepki pokrywały się ze śladami auta. Felgi z oponami dostałem z punciaka.

Akurat jestem w dobrej sytuacji bo mam tokarke, frzarkę i trochę innych przydatnych..... smile.gif

Heh mod zlinczuje nas za of topic. Ale jakby nie patrzeć ,,tylko technika" biglaugh.gif

278734744-tokarka12.JPG

post-33658-14352481469127_thumb.jpg

Napisano

> Akurat jestem w dobrej sytuacji bo mam tokarke, frzarkę i trochę

> innych przydatnych.....

robi wrażenie wink.gif

> Heh mod zlinczuje nas za of topic. Ale jakby nie patrzeć ,,tylko

> technika"

oki, kończę zaśmiecanie, ew jak będę miał pytanko to na priv wink.gif

Pozdr

Napisano
  • Autor

TO napisz jeszcze ile kosztowała legalizacja takiej przyczepki i zamykamy temat zlosnik.gif

Kłódy nie wieszajmy - po zamontowaniu/zalegalizowania haka przedstawię pokrótce jak się sprawa skończyła.

Napisano
  • Autor

> TO napisz jeszcze ile kosztowała legalizacja takiej przyczepki i

> zamykamy temat

> Kłódy nie wieszajmy - po zamontowaniu/zalegalizowania haka

> przedstawię pokrótce jak się sprawa skończyła.

Opłaty na gotowo : stacja diagnostyczna, wydział komunikacji (tablica), ubezpieczenie. Koszt razem około 550zł. Ale gdzie ile zostawiłem to już nie pamiętam.

Napisano
  • Autor

okej. info z dzisiaj.

najniższy koszt haka (nowego z papierami)

ze stałą główką - ~260 pln

z główką demontowalną - ~330 pln

...szukam dalej wink.gif

szukam dalej

Napisano
  • Autor

jeszcze jedno pytanie do Andersena. Hak o którym pisałeś ma jakąś nazę lub symbol?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No więc odgrzebiemy nieco starszy wątek. A więc:

Jestem po zabiegu montażu haczyka. Zakupiłem "hak-pol" za całe 240 pln. W komplecie: hak (oczywiście z odpinaną główką), kaptur na kulę, gniazdo, mocowanie gniazda, wiązka przewodów, gwarancja wink.gif

Zaczeło się od zakupienia nieco większych wiertełek do podziurawienia nadwozia (12 i 22 mm). Pierwsze podejście do montażu rozpoczęło się bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Okazało się, że w podłodze bagażnika, jak i na tylnym pasie pozaznaczane są już (przez fabrykę) miejsca w których należy zrobić nawierty. Mało tego - od spodu w podłużnicy istniały już otwory (fi 22) w które wmontować trzeba było odpowiednie tuleje dystansowe. A żeby jeszcze było mało to w plastikowej osłonie pasa tylnego (w bagażniku) są odpowiednie nacięcia, po których trzeba przeprowadzić cięcie... Normalnie sama przyjemność montażu wink.gif

Kolejnym etapem było podłączenie elektryki. Z nadzieją szukałem, że wyprowadzona jest gdzieś kostka do podłączenia gniazda przyczepy... Niestety nie znalazłem. Była tylko taka do podłączenia automatycznej anteny wink.gif

Następnego dnia z duszą na ramieniu na przegląd. Diagnosta "popatrzał", pokazałem mu jakie to mam piękne atestowane śruby, gostek poskakał troszkę na haku i tyle icon_eek.gif "do biura proszę" zlosnik.gif Uiściłem 35 pln za wydanie dokumentu stwierdzającego pomyślność przeprowadzonego badania. Z tym z kolei do Wydziału Komunikacji, a tam wpis i pieczątka w DR oraz w Książce Pojazdu okazał się czynnością gratisową icon_eek.gif

Co od siebie... pytałem raz jeszcze dzień wcześniej o kierunkowskazy boczne - odpowiedź - "absolutnie nie potrzebne". Homologacja haka? Wystarczającym dowodem była tabliczka aluminiowa z opisem przynitowana do samego haka. Może dlatego, że "hak-pol" jest w miarę rozpoznawalną marką hmm.gifniewiem.gif

Reasumując... koszta:

1. hak - 240 pln

2. "przegląd" (celowo w cudzysłowiu) - 35 pln

3. ...i jakieś drobiazgi typu farba do zabezpieczenia blach, cyna, taśma izolacyjna... "bezcenne" zlosnik.gif

AAaaa... i zderzaka oczywiście ciąć nie trzeba było yay.gif

to tyle... fotki zrobię przy najbliższej okazji ok.gif

EDIT: zapomniałem dodać, że do podłączenia elektryki producent dorzucił jakieś spinki do wpięcia się w fabryczne wiązki... Ja człek starej szkoły jestem i wolałem wszystko pięknie polutować zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.