Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej silnikowy z NorAuto...

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy kupowal ktos z Was olej silnikowy z NorAuto - chodzi mi o mineral... widze u nich beczki i mozliwosc kupienia luzem. Jakie macie opinie ?

Napisano

> Witam

> Czy kupowal ktos z Was olej silnikowy z NorAuto - chodzi mi o

> mineral... widze u nich beczki i mozliwosc kupienia luzem. Jakie

> macie opinie ?

Uwazam że to najlepsza opcja na kupno oleju!

W Polsce miałem poloneza '96 którego rodzice mieli od nowosci-ja stałem sie jego włascicielem w 2001roku i słuzył mi wiernie przez 4 lata az do wyjazdu do GB. Od nowosci auto było lane shell 15w40. Oczywiscie z normalnych butelek. Jednak kiedys zainteresowałem sie olejem z beczki w norauto i postanowiłem zasiegnac informacji-bo wydawało mi sie ze moze byc to jakies kombinowanie itp...nic bardziej mylnego. Okazało sie ze to własnie u nich mogłem byc 100% pewny ze mam prawdziwy olej a nie jakis rozcienczany w polskich rozlewniach. Kazdy wie ze np proszek czy płyn do płukania znanej marki bedzie znacznie lepszy przywieziony z zagranicy, anizeli ten kupiony w Polsce. I tak tez jest z olejem...

Gdy zalewany był shellem z butelki, bardzo szybko robił sie czarny w silniku. Ten z norauto zachowywał kolor i lepkosc nawet po 15tys km. Przed samym moim wyjazdem z kraju, po 20tys km stracił zeby pasek rozrzadu (podobno renomowanej firmy Gates-sam kupowałem i sam zmieniałem...raczej kolejna podróba...) wiec musiałem sciagnac klawiature zeby wymienic zgieta laske popychacza i sprawdzic pozostałe-po sciagnieciu całej klawiatury rece miałem czyste i tłuste od oleju. cała głowica oraz układ zaworów pod pokrywą-wszystko wyglądało idealnie wrecz-nikt by nie pomyslał ze to 10letni poldek ze 170tys przebiegu...Olej był wtedy tuz przed kolejna wymiana. Sam tez zmieniałem uszczelke pod głowicą i równierz od spodu głowica oraz tłoki, pierscienie, szklanki były idealne.

Naprawde sam byłem w szoku jaka róznice gołym okiem w zachowaniu sie oleju po przebiegu mogłem zaobserwowac w stosunku do "markowego wyrobu w markecie na półce".

Silnik mimo ze nie oszczedzany(ale dbany) wciaz był w idealnej kondycji przy sprzedazy auta-moim zdaniem to najlepsza rekomendacja. Ja sie przekonałem. No i cena była znacząco nizsza, zeby było smiesznie....

Z tego co pamietam to dostepny był shell i castroll i jeszcze jakis.

Napisano

Ostatnio wymieniałem u nich olej, właśnie ten "Norauto" z beczki. I tak jak już kolega napisał czyściutki i silnik równo pracuje. Na pewno jeszcze skorzystam z ich oleju smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ostatnio wymieniałem u nich olej, właśnie ten "Norauto" z beczki. I

> tak jak już kolega napisał czyściutki i silnik równo pracuje. Na

> pewno jeszcze skorzystam z ich oleju

Witam

Dzieki za info - jak ktos bedzie mial jakies doswiadczenie to prosze - piszcie ... bo szykuje mi sie wymianka, a i na dolewki potrzeba...

Napisano

> Gdy zalewany był shellem z butelki, bardzo szybko robił sie czarny w

> silniku. Ten z norauto zachowywał kolor i lepkosc nawet po 15tys

> km.

Według mnie to, że dany olej szybko robi się czarny wcale nie musi oznaczać, iż jest on kiepskiej jakości. Przecież olej zawiera w sobie różne dodatki, w tym także myjące i jesli robi się czarny to znaczy jedynie, że to "płukanie" silnika jest skuteczne.

Napisano

> Według mnie to, że dany olej szybko robi się czarny wcale nie musi

> oznaczać, iż jest on kiepskiej jakości. Przecież olej zawiera w

> sobie różne dodatki, w tym także myjące i jesli robi się czarny

> to znaczy jedynie, że to "płukanie" silnika jest skuteczne.

Może i tak, ale jak wytłumaczyć, że mój poldek zawsze był zalewany tym samym olejem, tylko z butelki i robił sie czarny? A ten z norauto nie. Po za tym nie tylko kolorem sie róznił po przebiegu, ale równierz konsystencją.

Są to tylko moje amatorskie obserwacje-aczkolwiek gołym okiem zauważalne.

Auto sam sobie serwisowałem i znałem w nim kazda srubke niemal. Ludzie czesto narzekaja, że sie im silniki sypały w poldkach, a mój mimo ze łatwego zycia ze mna nie miał, mimo ze na gazie, chodził az miło, a jaka kompresje miał! Więc myśle że dobrej jakosci materiały eksploatacyjne gwarantują trwałość.

Napisano

> Witam

> Dzieki za info - jak ktos bedzie mial jakies doswiadczenie to prosze

> - piszcie ... bo szykuje mi sie wymianka, a i na dolewki

> potrzeba...

Teraz zobaczyłem, że mamy ten sam silnik. W moim przypadku tego oleju norauto "bierze" zauważalnie mniej niż np. oleju GM.

Pzdr!

Napisano

To, że olej nie robi się ciemny wbrew pozorom może świadczyć o tym, że jest słabej jakości.

Kolega prez8s niedawno zamieścił linka do ciekawego programu. Jest tam eksperyment potwierdzający moją tezę (sadza w oleju).

Nie mówię, że w tym przypadku tak jest, to tylko takie gdybanie.

Napisano

słyszałem też że podczas jazdy na gazie olej nie ciemnieje tak szybko jak na noPb (mniej sadzy)

Napisano

> słyszałem też że podczas jazdy na gazie olej nie ciemnieje tak szybko

> jak na noPb (mniej sadzy)

Na pewno tak, ale ja porównywałem juz na lpg.

Napisano

Na ten olej nie mozna narzekac - przyjezdza od zabojadow, a schodzi jak dziki dzik smile.gif 0,89zł za 100ml

A ile na nim jeszcze marzy jest.... icon_eek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.