Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czesci zestawu magicar, co to jest?

Featured Replies

Napisano

montuje do astry alarm magicar, jestem na dobrej drodze ale mam maly problem. Zostaly mi dwie czesci z ktorymi nie wiem co zrobic oraz czujnik ktory nie wiem jak dziala wiec nie wiem takze gdzie go zamontowac. Czesci te sa umieszczone na zdjeciu. Przy okazji chcialbym sie dowiedziec gdzie i jak zamontowac syrene. Jezeli temat byl juz na forum to przepraszam, dosc dlugo szukalem wszelkich informacji o montazu tego alarmu tutaj jak i na elektrodzie. Pozdrawiam

18de536ac8bc637c.jpg

Napisano
Po lewej masz krańcówkę maski, do góry przekaźnik z wiązką (odcięcie zapłonu/pompy?)
Napisano

> Po lewej masz krańcówkę maski, do góry przekaźnik z wiązką (odcięcie

> zapłonu/pompy?)

Dokładnie tak. A to trzecie to wstrząsówka (czujnik wstrząsowy). Krańcówka pod maskę i podłączyć do kanału maski (sygnał "-") jeśli jest oddzielny lub razem z drzwiami. Do podłączenia wstrząsówki masz z pewnością odpowiedni kabelek i do centralki zgodnie ze schematem. Ten przekaźnik możesz IMHO sobie odpuścić (chyba że masz jakiś ciekawy pomysł), gdyż jego użyteczność w przypadku odcięcia zasilania alarmu jest żadna (alarm bez zasilania podtrzymującego). Poza tym odcięcie rozrusznika (zgodnie z zaleceniem ze schematu) jest do obejścia bez większych ceregieli zlosnik.gif (pompy paliwa też jeśli odcięcie jest wykonane bez polotu).

Doczytałem, że pytanie było gdzie zamontować wstrząsówkę - najczęściej lewy słupek, ale można też w innym miejscu np w tunelu środkowym.

Napisano

Jestem kilka dni po samodzielnym montazu magicara. Nie bylo problemow bo od sprzedawcy otrzymalem dokladny opis gdzie i w jaki kolor sie wpiac. Co do pokazanych elementow to koledzy juz wlasciwie wszystko powiedzieli.

Napisano

> Jestem kilka dni po samodzielnym montazu magicara. Nie bylo problemow

> bo od sprzedawcy otrzymalem dokladny opis gdzie i w jaki kolor

> sie wpiac. Co do pokazanych elementow to koledzy juz wlasciwie

> wszystko powiedzieli.

Też właśnie zakupilem ten alarm http://www.allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any., problem w tym że jestem zupełnie zielony nie mam żadnej instrukcji oprócz obsługi. Moje pytanie brzmi

1. gdzie montować centralke w prawym czy lewym słupku by wykorzystać maksymalnie to co było w zestawie

2. gdzie montować syrenę z zasilaniem

3. I czy podłączenie tego przekażnika odcinajaącego zapłon i pompe jest w tym przypadku faktycznie zbędne.

Napisano

> Też właśnie zakupilem ten alarm

> http://www.allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any.,

> problem w tym że jestem zupełnie zielony nie mam żadnej

> instrukcji oprócz obsługi. Moje pytanie brzmi

Tez kupowalem od tego sprzedawcy. Napisz do niego prosbe aby podeslal opis gdzie sie i w co sie wpinac.

> 1. gdzie montować centralke w prawym czy lewym słupku by wykorzystać

> maksymalnie to co było w zestawie

Przewaznie montuje sie w okolicach skrzynki bezpiecznikow ze wzgledu na dlugosc wiazki elektrycznej. Ale nie jest to najlepsze rozwiazanie bo zlodziej od razu szuka centralki wlasnie w tych okolicach. Najlepiej schowac ja gdzies gleboko pod deska rozdzielcza.

> 2. gdzie montować syrenę z zasilaniem

W komorze silnika. Chyba ze chcesz to doloz sobie 2ga syrenke piezo w kabinie ale to juz niebezpieczne dla sluchu jest zlosnik.gif

> 3. I czy podłączenie tego przekażnika odcinajaącego zapłon i pompe

> jest w tym przypadku faktycznie zbędne.

Zrob sobie odciecie pompy paliwa w wiazce idacej w progu po stronie kierowcy

Napisano

> Zrob sobie odciecie pompy paliwa w wiazce idacej w progu po stronie

> kierowcy

A pamietasz jaki kolor przewodu.

Napisano

> A pamietasz jaki kolor przewodu.

Przypomnij sie na priv wieczorem to sprawdze w domu

Napisano

> Ten przekaźnik możesz IMHO sobie odpuścić

> (chyba że masz jakiś ciekawy pomysł), gdyż jego użyteczność w

> przypadku odcięcia zasilania alarmu jest żadna (alarm bez

> zasilania podtrzymującego). Poza tym odcięcie rozrusznika

> (zgodnie z zaleceniem ze schematu) jest do obejścia bez

> większych ceregieli (pompy paliwa też jeśli odcięcie jest

> wykonane bez polotu).

hmm.gif Zastanawiam się bo ja tez mam dokładany alarm i zamontowany przekaźnik który odcina rozrusznik. Przekaźnik jest w piety w obwód rozrusznika zaraz za stacyjką więc wydaje mi sie ze nie jest oto rozwiązanie zbytnio błyskotliwe. Spojrzałem sobie teraz w schemacik i tak sobie myślę że ja bym sobie odciął przekaźnik K58 (to jest od pompy paliwa i wtrysków) Czy takie rozwiązanie jest bezpieczne dla kompa?? Bo według mnie poza tym że nie odpali bo nie będzie miał paliwka to nie powinno mu zrobić większej różnicy. Do tego bym musiał odciąć coś przy gazie bo zawsze można go awaryjnie na gazie odpalić a wtedy wtryski i pompa jest niepotrzebna.

Pozdrawiam

Napisano

> A pamietasz jaki kolor przewodu.

czerwono-niebieski (o ile będziesz odcinał tam gdzie mówi RobertV666 czyli w słupku kierowcy)

Napisano
  • Autor

zestaw mam juz podlaczony, poszedlem na latwizne i centralke umiescilem przy lewym nadkolu, w lewym progu sa wszystkie kable wiec tak bylo najprosciej. Nie podlaczalem czujnika maski i tylnej klapy, bo nie widze takiej potrzeby. Blokady rozrusznika i pompy takze nie, ale to dlatego ze nie chce aby kiedys okazalo sie ze przez alarm nie odpale auta. Tylko ze mi generalnie zalezalo tylko na obsludze centralnego zamka, alarm traktuje jako dodatek. Gdyby ktos mial problemy ze znalezieniem odpowiednich kabelkow w instalacji to prosze odezwac sie na priv. Pozdrawiam

Napisano

> Nie podlaczalem czujnika maski i

> tylnej klapy, bo nie widze takiej potrzeby.

Złodzieje nie otwierają bagażników? wink.gif Pierwszą rzeczą jaką robią to otwarcie maski aby znaleść syrenę i potraktować ją pianką poliurtetanową coby nie było słychać jak wyje kiedy bedą otwierać drzwi.

> Blokady rozrusznika

> i pompy takze nie, ale to dlatego ze nie chce aby kiedys okazalo

> sie ze przez alarm nie odpale auta.

No i tu nie masz racji. Urządzenie jest tak skonstruowane, że wszystkie przekaźniki odcinające w "normalnym" stanie są w pozycji "nieaktywne". Nawet jeżeli alarm padnie da się odpalić. Przekaźnik załącza się i rozłącza obwód pompy czy czegoś tam kiedy nie deaktywyjesz alarmu i przekręcisz kluczyk.

> Tylko ze mi generalnie

> zalezalo tylko na obsludze centralnego zamka, alarm traktuje

> jako dodatek.

To trzeba było kupić samo sterowanie centralką zamka a nie wykosztowywać się na alarm wink.gif

Napisano
  • Autor

> Złodzieje nie otwierają bagażników? Pierwszą rzeczą jaką robią to

> otwarcie maski aby znaleść syrenę i potraktować ją pianką

> poliurtetanową coby nie było słychać jak wyje kiedy bedą

> otwierać drzwi.

> No i tu nie masz racji. Urządzenie jest tak skonstruowane, że

> wszystkie przekaźniki odcinające w "normalnym" stanie są w

> pozycji "nieaktywne". Nawet jeżeli alarm padnie da się odpalić.

> Przekaźnik załącza się i rozłącza obwód pompy czy czegoś tam

> kiedy nie deaktywyjesz alarmu i przekręcisz kluczyk.

> To trzeba było kupić samo sterowanie centralką zamka a nie

> wykosztowywać się na alarm

Za caly zestaw dalem 110 zl, wiec zbytnio sie nie wykosztowalem. Klape bagaznika pewnie niedlugo podlacze, bo tamtedy mozna wejsc do auta tak samo latwo jak przez drzwi. Nad maska faktycznie powinienem sie zastanowic bo chyba masz racje, ale tak latwo jest otworzyc maske od zewnatrz? W kazdym razie wydaje mi sie ze jezeli zlodziej bedzie na tyle przygotowany zeby od zewnatrz otworzyc maske, bedzie wiedzial o piance poliurtetanowej, to tak czy siak nic go nie powstrzyma.

Natomiast podczas wybicia szyby (co zdarza sie zdecydowanie czesciej niz kradzierz auta) teoretycznie powinna wlaczyc sie wstrzasowka, a podczas otwarcia drzwi alarm wlaczy czujnik otwartych drzwi. Jak dla mnie jest to wystarczajaco. Co do odciecia pompy to zlodziej ktory potrafi zapalic auto bez kluczyka napewno bedzie potrafil znalesc moja centralke i odpiac jej zasilanie smile.gif

Za 110 zl kupilem obsluge centralki z ladnymi metalowymi pilotami, oraz pewnym czesciowo skutecznym zabezpieczeniem, za sam centralny ile bym dal? 80zl? Pozdrawiam

Napisano

> Złodzieje nie otwierają bagażników? Pierwszą rzeczą jaką robią to

> otwarcie maski aby znaleść syrenę i potraktować ją pianką

> poliurtetanową coby nie było słychać jak wyje kiedy bedą

> otwierać drzwi.

20.GIFJeżeli podłączył drzwi, a ma sprawny czujnik fabryczny w masce i w bagażniku, to dodatkowy czujnik nie jest chyba potrzebny, bo było by to dublowanie obwodu.

Oczywiście wtedy jeżeli podłączyl się do czujnika oświetlenia wnętrza.

U mnie jak otworzę klapę bagażnika lub pokrywę silnika to zapala mi się lampka w środku, czyli jest to jeden obwód i do niego mam podłączony alarm.

Napisano

> a ma sprawny czujnik fabryczny w masce

Sorry, ale w Twojej astrze ani kolegi _andrzej___ nie ma prawa być FABRYCZNEJ krańcoki w masce wink.gif

> U mnie jak otworzę klapę bagażnika lub pokrywę silnika to zapala mi

> się lampka w środku, czyli jest to jeden obwód i do niego mam

> podłączony alarm.

A to dziwna sprawa... Oświetlenie bagażnika i oświetlenie kabiny to dwa osobne obwody....

Pozdroofka

Napisano

> U mnie jak otworzę klapę bagażnika lub pokrywę silnika to zapala mi

> się lampka w środku, czyli jest to jeden obwód i do niego mam

> podłączony alarm.

Wygląda na to że jak Ci zakładali alarm to wyłączniki drzwi i krańcówki maska/bagażnik podłączyli Ci pod jedno wejście w alarmie i dlatego co byś nie otworzył to się wszystkie lampki zapalają. Ja mam też alarm i krańcówka maski była dokładana z tym że w alarmie mam dwa wejścia 1 na drzwi a 2 na klapy więc takiego efektu nie ma. Tak jak napisał kolega Lelek w astrze nie ma krańcówki maski a klapa bagażnika tylko zapala lampkę w bagażniku. Krańcówka maski występuje tylko z fabrycznym alarmem ale ona jest podpięta bezpośrednio pod alarm więc nie powoduje włączenia oświetlenia kabiny. Dlatego przyjąłem że masz alarm nieoryginalny.

Pozdrawiam

Napisano

> Sorry, ale w Twojej astrze ani kolegi _andrzej___ nie ma prawa być

> FABRYCZNEJ krańcoki w masce

> A to dziwna sprawa... Oświetlenie bagażnika i oświetlenie kabiny to

> dwa osobne obwody....

> Pozdroofka

To w takiej razie Niemcy musieli mi skopać instalkę, bo jak Asterka przyjechała w 2000 r. to już miała alarm Lagenford czy jakoś tak, ale mi nawalał więc 2 lata temu wymieniłem na inny.Nie męczyłem się zbytnio i wykorzystałem wszystkie stare połączenia i czujniki, nawet syrenkę, i teraz wsio gra. Nie potrzebowałem schematu, wiec wierzyłem że instalacja tak ma działać. A faktycznie zostały mi w centralce wolne wejścia.Przy okazji montażu Wł.świateł będę musiał to poprawić.

Dzięki za naprostowanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.