Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przepływowy podgrzewacz wody

Featured Replies

Napisano

Witam

Takie pytanie zlosnik.gif

Czym się kierować przy zakupie elektrycznego przepływowego podgrzewacza wody?

Podgrzewacz obsługiwał by jednocześnie max 3 odbiory wody.

Maksymalna odległość między podgrzewaczem a najdalej oddalonym punktem to ok 5-6m

Jaką moc powinien mieć?

Czy takie urządzenie da rade? podgrzewacz

z góry dzieki za pomoc 20.GIF

Napisano

> Witam

> Takie pytanie

> Czym się kierować przy zakupie elektrycznego przepływowego podgrzewacza wody?

Napięciem i mocą przyłączeniową. Jeśli nie masz instalacji 3f i odpowiedniego zapasu mocy, to nie podłączysz ogrzewacza o mocy 24kW. Tzn. podłączysz, ale będzie działał bardzo krótko - do zadziałania najsłabszego zabezpieczenia grinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Maksymalna odległość między podgrzewaczem a najdalej oddalonym punktem to ok 5-6m

Jaki to ma sens? Zanim woda dopłynie to garnek, ręce i gęba umyte. A cyrkulacji przy tym nie zrobisz. Blisko musi być (pod/nad zlewem/umywalką).

Napisano
  • Autor

> Jaki to ma sens? Zanim woda dopłynie to garnek, ręce i gęba umyte. A cyrkulacji przy tym nie

> zrobisz. Blisko musi być (pod/nad zlewem/umywalką).

Niestety nie ma takiej możliwości. Podgrzewacz musi być w piwnicy...

Napisano
  • Autor

> Napięciem i mocą przyłączeniową. Jeśli nie masz instalacji 3f i odpowiedniego zapasu mocy, to nie

> podłączysz ogrzewacza o mocy 24kW. Tzn. podłączysz, ale będzie działał bardzo krótko - do

> zadziałania najsłabszego zabezpieczenia

Fakt te 24kW to może lekka przesada....

Teraz mam podgrzewacz własnej konstrukcji o mocy 12kW i nic się nie dzieje.

Jaka moc powinna być aby te 2-3 punkty jednocześnie obsłużył?

Napisano

> Jaka moc powinna być aby te 2-3 punkty jednocześnie obsłużył?

A co to za punkty? Bo co innego umywalka z perlatorem ograniczającym do 1,7l/min a co innego wanna czy nawet prysznic.

Napisano
  • Autor

> A co to za punkty? Bo co innego umywalka z perlatorem ograniczającym do 1,7l/min a co innego wanna

> czy nawet prysznic.

prysznic + umywalka i nie raz pewnie się zdarzy że i wanna ok.gif

Napisano

> prysznic + umywalka i nie raz pewnie się zdarzy że i wanna

Żeby podgrzać 1l/min o 30* trzeba jakieś 2,25KW. Oszczędny perlator to ze 2 l/min, prysznic z dobrą słuchawką to z 10 l/min.

Czyli już na to jednocześnie trzeba 12*2,25=26,4KW. O wannie równocześnie zapomnij. Nawet o samej wannie odkręconej na full zapomnij.

Podgrzewacz przepływowy ma sens tylko blisko punktu. Dzięki temu straty są minimalne i szybko płynie ciepła woda. Do tego przy kilku punktach poboru pewnie trudno będzie wysterować, żeby to sensownie działało zwłaszcza przy tak długich rurach - ktoś odkręci umywalkę, zimnem dostanie po głowie ktoś pod prysznicem, ktoś zakręci umywalkę - gorąco pod prysznicem. Chyba, że wszędzie jeszcze baterie termostatyczne.

W takiej sytuacji jak Twoja lepiej sprawdzi się bojler albo coś takiego

Napisano
  • Autor

te coś takiego to trochę nie ta półka cenowa grinser006.gif

O bojlerze myślałem... ale czy bojler nie wyjdzie drożej w eksploatacji niż taki podgrzewacz?

Bojler bierze cały czas te 2-2,5kW

podgrzewacz 25kW ale tylko w czasie pracy....

hmmm confused.gif

Napisano

> Bojler bierze cały czas te 2-2,5kW

Skończyłeś jakoś podstawówkę chociaż? Jakby ciągle brał, to co by się z tą energią działo? Oczywiście, że nie bierze cały czas. Po to ma termostat, żeby przestać grzać po osiągnięciu zadanej temperatury. Jak przez straty ciepła (nie ma izolacji idealnej) czy przez pobór wody temperatura spadnie, to dogrzewa.

Do tego jak odpowiednio dobrana wielkość to w połączeniu z taryfą dwustrefową pozwala sporo zaoszczędzić grzejąc tylko tańszym prądem nawet względem podgrzewacza przepływowego i to pomimo strat. I nie ma problemu, żeby do wanny wlać z maksymalną szybkością 100l wody o temperaturze 50* albo i więcej.

> podgrzewacz 25kW ale tylko w czasie pracy....

Owszem. Ale to mało do szybkiego napełnienia wanny. I do tego problemy z utrzymaniem zadanej temperatury.

Napisano

> Żeby podgrzać 1l/min o 30* trzeba jakieś 2,25KW. Oszczędny perlator to ze 2 l/min, prysznic z dobrą

> słuchawką to z 10 l/min.

> Czyli już na to jednocześnie trzeba 12*2,25=26,4KW. O wannie równocześnie zapomnij. Nawet o samej

> wannie odkręconej na full zapomnij.

> Podgrzewacz przepływowy ma sens tylko blisko punktu. Dzięki temu straty są minimalne i szybko

> płynie ciepła woda. Do tego przy kilku punktach poboru pewnie trudno będzie wysterować, żeby

> to sensownie działało zwłaszcza przy tak długich rurach - ktoś odkręci umywalkę, zimnem

> dostanie po głowie ktoś pod prysznicem, ktoś zakręci umywalkę - gorąco pod prysznicem. Chyba,

> że wszędzie jeszcze baterie termostatyczne.

> W takiej sytuacji jak Twoja lepiej sprawdzi się bojler albo coś takiego

W tym kospelu bym się o nierówności grzania nie martwił.

Trzyma temperaturę co do 1 stopnia, oo ile moc nie jest przekroczona.

WIEM, BO MAM smile.gif

Napisano

> Witam

> Takie pytanie

> Czym się kierować przy zakupie elektrycznego przepływowego podgrzewacza wody?

> Podgrzewacz obsługiwał by jednocześnie max 3 odbiory wody.

> Maksymalna odległość między podgrzewaczem a najdalej oddalonym punktem to ok 5-6m

> Jaką moc powinien mieć?

> Czy takie urządzenie da rade? podgrzewacz

> z góry dzieki za pomoc

Czy da radę mocowo, to nie wiem, ale na pewno jest to bardzo dobry podgrzewacz i bardzo dobrze trzyma temperaturę.

Fazy też równo obciąża.

Tu masz moja opinię na ceneo poprzedniego modelu:

http://www.ceneo.pl/1248027#tab=reviews_scroll

Napisano

> O bojlerze myślałem... ale czy bojler nie wyjdzie drożej w eksploatacji niż taki podgrzewacz?

ilość energii potrzebna do podgrzania wody jest stała czy to w bojlerze czy w podgrzewaczu. Bojler ma tą zaletę, że ma lepszą wydajność wypływu, dobrze dobrana wielkość do zużycia musi lepiej działać. Straty ciepła przy obecnych izolacjach są tak małe, że nawet po kilku dniach bez grzania (wyjazd) można spokojnie wziąć prysznic.

Napisano

> ilość energii potrzebna do podgrzania wody jest stała czy to w bojlerze czy w podgrzewaczu. Bojler

> ma tą zaletę, że ma lepszą wydajność wypływu, dobrze dobrana wielkość do zużycia musi lepiej

> działać. Straty ciepła przy obecnych izolacjach są tak małe, że nawet po kilku dniach bez

> grzania (wyjazd) można spokojnie wziąć prysznic.

A co powiecie o tyh nowych pompach ciepła tylko do CWU?

Ostatnio pokazali mi taką na targach w bims za

+- 5000

Napisano

> A co powiecie o tyh nowych pompach ciepła tylko do CWU?

> Ostatnio pokazali mi taką na targach w bims za

> +- 5000

Ja jestem prawie zdecydowany na taką, co zastąpi mi klimę. Czyli nie split, a taka co ma wszystko (włącznie z zasobnikiem) w jednej obudowie do której doprowadza się powietrze z zewnątrz i wydmuchuje zimne gdzie sobie skierujesz - albo na zewnątrz, albo do salonu.

pompa_ciep%C5%82a_galmet_easyair_basic_2_gt_ze_zbiornikiem.jpg

Wg producenta zwraca się po ok 5 latach. Zależy oczywiście od wielkości zużycia. Ale jak sobie odejmę koszt zakupu klimy i bojlera, to wyjdzie że zwróci się w 2 lata albo i szybciej bo nie będę potrzebował prądu do klimy.

Napisano

> Ja jestem prawie zdecydowany na taką, co zastąpi mi klimę. Czyli nie split, a taka co ma wszystko

> (włącznie z zasobnikiem) w jednej obudowie do której doprowadza się powietrze z zewnątrz i

> wydmuchuje zimne gdzie sobie skierujesz - albo na zewnątrz, albo do salonu.

> Wg producenta zwraca się po ok 5 latach. Zależy oczywiście od wielkości zużycia. Ale jak sobie

> odejmę koszt zakupu klimy i bojlera, to wyjdzie że zwróci się w 2 lata albo i szybciej bo nie

> będę potrzebował prądu do klimy.

Super rozwiązanie.