sadlos Napisano 13 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Nie wiem czy to dobry kącik, ale zapytam tutaj. Mam 20kg białych bardzo słodkich winogron, które jeszcze dzisiaj chciałbym nastawić na wino. Macie jakiś sprawdzony przepis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sharpy Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Na 20 kg owoców to dawałem 7 kg cukru, 20 litrów wody + drożdze. Chcesz dokładny przepis co i jak? Masz duży galon, rurki, korek itp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadlos Napisano 15 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 52 minuty temu, Sharpy napisał: Na 20 kg owoców to dawałem 7 kg cukru, 20 litrów wody + drożdze. Chcesz dokładny przepis co i jak? Masz duży galon, rurki, korek itp.? Mam galon 30l, rurki i korek. Na chwile obecna dalem 10kg winogron, 6l wody i 4kg cukru. Drozdze winiarskie kupie dopiero jutro. Czy to dobre proporcje? Kiedy mam odcedzic miazsz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4thelement Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 12 minut temu, sadlos napisał: Mam galon 30l, rurki i korek. Na chwile obecna dalem 10kg winogron, 6l wody i 4kg cukru. Drozdze winiarskie kupie dopiero jutro. Czy to dobre proporcje? Kiedy mam odcedzic miazsz? jeśli nie myłeś winogron to z drożdżami się wstrzymaj powinno ruszyć samo dodatkowo musisz mieć czym sprawdzić BLG żeby mieć pewność czy zeżarło cały cukier cczy jednak sposiłkować się drożdżami jak przestanie bulkać to sprawdź BLG czyli czy jest cukier jak nie ma, spuść znad osadu i fermentuj ponownie po dodaniu cukru z wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadlos Napisano 15 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 5 minut temu, 4thelement napisał: jeśli nie myłeś winogron to z drożdżami się wstrzymaj powinno ruszyć samo dodatkowo musisz mieć czym sprawdzić BLG żeby mieć pewność czy zeżarło cały cukier cczy jednak sposiłkować się drożdżami jak przestanie bulkać to sprawdź BLG czyli czy jest cukier jak nie ma, spuść znad osadu i fermentuj ponownie po dodaniu cukru z wodą Nie mam jak sprawdzic BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sharpy Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Drożdże dadzą Ci szybszą fermentację i może "szlachetniejszy" smak - cukier dajesz dla % alko. Możesz dać całe winogrona (niemyte), na nich sa drożdze ale mało, a możesz dać tylko moszcz, czyli wyciśnięty sok bez pestek i skórek - wtedy na 100% masz białe wino ( pestki maja barwniki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sharpy Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 24 minuty temu, sadlos napisał: Nie mam jak sprawdzic BLG Musisz zakupić alkoholomierz - w OBI, Casto czy LM powinnny być jak i cała resza osprzętu do produkcji, no i drożdże tez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sharpy Napisano 15 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 32 minuty temu, 4thelement napisał: jeśli nie myłeś winogron to z drożdżami się wstrzymaj powinno ruszyć samo dodatkowo musisz mieć czym sprawdzić BLG żeby mieć pewność czy zeżarło cały cukier cczy jednak sposiłkować się drożdżami jak przestanie bulkać to sprawdź BLG czyli czy jest cukier jak nie ma, spuść znad osadu i fermentuj ponownie po dodaniu cukru z wodą Proporcje ok imo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luccass Napisano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Musisz zakupić alkoholomierz - w OBI, Casto czy LM powinnny być jak i cała resza osprzętu do produkcji, no i drożdże tez Cukromierz kolego, cukromierz tapatalked Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4thelement Napisano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 44 minuty temu, luccass napisał: Cukromierz kolego, cukromierz tapatalked lub winomierz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marus Napisano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 21 godzin temu, Sharpy napisał: a możesz dać tylko moszcz, czyli wyciśnięty sok bez pestek i skórek - wtedy na 100% masz białe wino To jest podstawowy warunek by wino było białe. dalej podobnie jak z czerwonym, ale miernik BLG to podstawa. Jak dla mnie za dużo cukru, ale to ustalisz po zbadaniu cukromierzem bo winogrona mogą mieć różną zawartość cukru i czy chcesz mieć wino słodkie, czy wytrawne. Wolę cukier dodawać w mniejszych ilościach i w kilku porcjach (etapach). W pierwszym etapie i szczególnie następnych (!) nie powinno się przekroczyć 20* BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadlos Napisano 16 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2018 Dzisiaj odcedzilem miazsz wyciskajac go i dodalem drozdze Tokay. Odstawilem do garazu gdzie jest 22* i zalozylem rurke fermentacyjna. W sklepie dali mi jakas pozywke, ktora mam jutro dosypac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marus Napisano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2018 Bardzo dobrze, w czasie fermentacji temperatura nastawu nie powinna przekroczyć jeśli dobrze pamiętam 28*C. BLG-stopnie Ballinga określające stężenie cukru w roztworze. Mierzyłeś stężenie cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadlos Napisano 19 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Mija wlasnie 10 tydzien produkcji wina. W tym czasie dwa razy zlewałem wino znad osadu i w 5 tygodniu dodalem 1kg cukru, poniwaz wino było bardzo wytrawne w smaku. Obecnie wino powoli sie klaruje i jest slodkie w smaku. Dopiero teraz kupilem cukromierz, który wskazuje ok. 5 BLG, czy to nie za dużo? Czy taki kolor tez jest prawidlowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shapyr Napisano 19 Października 2018 Udostępnij Napisano 19 Października 2018 1 godzinę temu, sadlos napisał: Czy taki kolor tez jest prawidlowy? Nie jest. Opalizacja wina to wada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadlos Napisano 20 Października 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2018 9 godzin temu, shapyr napisał: Nie jest. Opalizacja wina to wada. No wlasnie mi tez tak sie wydaje. Co jest przyczyna takiego koloru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gobi Napisano 30 Października 2018 Udostępnij Napisano 30 Października 2018 Dnia 20.10.2018 o 08:23, sadlos napisał: No wlasnie mi tez tak sie wydaje. Co jest przyczyna takiego koloru? Brak ochrony przed powietrzem , oksydacja czy oksydowanie nie pamiętam jak to się w PL nazywa. Jak zaczniesz jeść jabłko i zostawisz to podobny kolor znajdziesz. Można temu zapobiec dając drożdże najszybciej jak się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.