Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o Fiata Doblo z 1,4

Featured Replies

Napisano

Mam małe zapytanie do tych co jeźdzą jeździli takim sprzętem jak Fiat Doblo.........

Jak się sprawują te samochody? Jak z żywotnością zawieszenia i silnika? Co najczęściej się psuje?

dzieki zlosnik.gif

Napisano

> Mam małe zapytanie do tych co jeźdzą jeździli takim sprzętem jak Fiat

> Doblo.........

> Jak się sprawują te samochody? Jak z żywotnością zawieszenia i

> silnika? Co najczęściej się psuje?

> dzieki

Zrezygnuj, a pomyśl nad Berligo/Partner

Napisano

> Zrezygnuj, a pomyśl nad Berligo/Partner

bo?

U brata w firmie jest 2 letnie doblo tylko 1,9 i powiedział mi jedno - prędko go nie sprzedadzą.

Pozdro

Napisano

daruj sobie ten silniczek jesli ma byc to auto typowo dostawcze - zajezdzisz siebie i auto smile.gif 1.9 jtd powinien spokojnie pociagnac to autko - dobre opinie o takim zestawie slyszalem! ok.gif

Napisano
  • Autor

> daruj sobie ten silniczek jesli ma byc to auto typowo dostawcze -

> zajezdzisz siebie i auto 1.9 jtd powinien spokojnie pociagnac

> to autko - dobre opinie o takim zestawie slyszalem!

Wiem tylko jakoś Ojcu nie moge przetłumaczyć w sumie samochód robiłby 30-40 rocznie i tu pojawia się pytanie czy opłaca kupować się diesla czy lepiej zostać na benzynie hmm.gif

Napisano

> Wiem tylko jakoś Ojcu nie moge przetłumaczyć w sumie samochód robiłby

> 30-40 rocznie i tu pojawia się pytanie czy opłaca kupować się

> diesla czy lepiej zostać na benzynie

to pewnie jest tak samo jak z moim - nie byl przekonany do diesla, dopoki nie przejechal sie : ducato w 2.5 td, octavia 1.9 tdi i marea 1.9 jtd - teraz sam jezdzi TD wink.gif

Napisano

Diesel smile.gif

Napisano
  • Autor

> to pewnie jest tak samo jak z moim - nie byl przekonany do diesla,

> dopoki nie przejechal sie : ducato w 2.5 td, octavia 1.9 tdi i

> marea 1.9 jtd - teraz sam jezdzi TD

w Sumie ja też w ten sposób kombinuje jak narazie namówiłem go na przejażdzkę Vectrą 1,9 GtS i był pod wrazeniem, ale wiesz on wychodzi z założenia że do dostawczego to tylko benzyna frown.gif ale musi się przejechać chyba Doblo a właśnie jak z tymi dieslami daje to radę czy nie?

Napisano

> musi się przejechać chyba Doblo a właśnie jak z tymi dieslami

> daje to radę czy nie?

Dla porownania posadz staruszka w Partnerze lub Berlingo z silnikiem 1.4 w benzynie i 1.6 HDI...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> Dla porownania posadz staruszka w Partnerze lub Berlingo z silnikiem

> 1.4 w benzynie i 1.6 HDI...

> pozdr.

> M.

Ale z tego co wiem 1,4 nie jedzie a po za tym Partner nicht Gut confused.gifsick.gif

Napisano
  • Autor

> Diesel

a kolega widze z opisu ma Diesla i jak to chodzi? w Partnerze zlosnik.gif

Napisano

> a kolega widze z opisu ma Diesla i jak to chodzi? w Partnerze

znam jezdzacych, sam jezdzilem ze 2 razy i 2.0 hdi smiga jak ta lala smile.gif ...ale niech sie wypowiedza jezdzacy

Napisano

> a kolega widze z opisu ma Diesla i jak to chodzi? w Partnerze

Jezdzi smile.gif moj jest bez turbiny i ma tylko 70 KM ale kupujac samochod i biorac pod uwage liczbe km(okolo 40kkm) jakie mam nim rocznie do przejechania i trwalosc tego akurat silnika w zyciu nie wzialbym do tej budy 1.4 w benzynie bo to bedzie pijak zeby nie powiedziec nalogowiec i jeszcze bedzie co najwyzej odpychal ten samochod (przyspieszenia i kultura jazdy kiosku z gazetami)... smile.gif

Mialem tez 2.0 HDI i to naprawde jezdzilo 90 KM super odpycha ten samochodzik. Wiec 1.9 JTD z Doblo to bedzie najlepsze rozwiazanie o ile koniecznie musi być to Fiat... Tak jak mowilem rozgladnalbym sie jeszcze za Berlingo lub Partnerem...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> Jezdzi moj jest bez turbiny i ma tylko 70 KM ale kupujac samochod i

> biorac pod uwage liczbe km(okolo 40kkm) jakie mam nim rocznie

> do przejechania i trwalosc tego akurat silnika w zyciu nie

> wzialbym do tej budy 1.4 w benzynie bo to bedzie pijak zeby nie

> powiedziec nalogowiec i jeszcze bedzie co najwyzej odpychal ten

> samochod (przyspieszenia i kultura jazdy kiosku z gazetami)...

> Mialem tez 2.0 HDI i to naprawde jezdzilo 90 KM super odpycha ten

> samochodzik. Wiec 1.9 JTD z Doblo to bedzie najlepsze

> rozwiazanie o ile koniecznie musi być to Fiat... Tak jak mowilem

> rozgladnalbym sie jeszcze za Berlingo lub Partnerem...

> pozdr.

> M.

Czyli Partner i Berlingo w sumie to jest to samo tylko znaczek jest inny hehe.gif przynajmniej z tego co czytałem a poza tym ten samochód sprawia jakieś wieksze problemy mam na mysli zawias i hamulce? hmm.gif

Napisano

Bo berlingo wożę towar (ciuchy), fakt to 1,9D 71KM ale to dostawczak a nie wyścigówka do tego nie dozajechania. Miałem okazję przejechać się Doblo (tym przed FL), faktycznie autobus, ale dojakości wykończenia Berlingo czy Partnera dzieli przepaść. Jakieś takie przytulniejsze te francuzy. No i nigdy benzyny w tych samochodach też bym nie kupił.

Napisano

> znam jezdzacych, sam jezdzilem ze 2 razy i 2.0 hdi smiga jak ta lala

> ...ale niech sie wypowiedza jezdzacy

Nie zapominaj tylko o standardowych problemach z tym silnikiem (dwumas, rail, turbina).

IMHO najlepszym napędem do tego auta jest w/w 1,9 D wolnossący - silnik prosty jak konstrukcja cepa, b. trwały, praktycznie bezobsługowy.

Tyle, że wolniejszy od 2,0 HDI, ale - jak wspomniałem - DUŻOOOOOOO tańszy w serwisie.

Napisano

> Czyli Partner i Berlingo w sumie to jest to samo tylko znaczek jest

> inny przynajmniej z tego co czytałem a poza tym ten samochód

> sprawia jakieś wieksze problemy mam na mysli zawias i hamulce?

to samo... szzcegolnych problemow nie ma...

z hamulcami nie mialem nigdy...

w zawieszeniu przednim wytlukuja sie laczniki stabilizatora koszt poza ASO to 45 zlotych sztuka srednio raz na 30-40 kkm, pierwsze fabryczne wytrzymuja dluzej poza tym wszystko zalezy po jakich drogach jezdzisz....

druga rzecz to zawieszenie tyl a dokladnie belka zuzywaja sie lozyska i jezeli sie ja zaniedba to boli bo naprawa kosztuje kolo 1500 PLN jesli sie nie zaniedba to duzo mniej... ale takie zuzycie przychodzi w zaleznosci od tego co sie wozi i ile roznie miedzy 120-170 kkm ...

Silnik:

W 2.0 HDI (juz nie produkowanych) dochodzi wymiana kola pasowego teraz to koszt rzedu 500 (co jakies 60-80kkm)nie wiem jak jest w silnikach 1.4 i 1.6 HDI bo nie mialem z nimi stycznosci...

Duperele:

- moze sie zepsuc cudownay mechanizm wycieraczki szyby tylnej produkowany przez firme BOSCH smile.gif ale to sie dzieje kolo 120 kkm (przerabialem to w obydwu Pugach, ktorymi jezdzilem)wymienia sie na nowy lub z rozbitka ... koszt w ASO 700 poza ASO nowka 400 szrot 60-250...

- fotel kierowcy ma kiepskawa konstrukcje i wielkoludy narzekaja ze sie robi bujany przy wiekszych przebiegach... poza tym jest bardzo wygodny i nie ma problemu z bolem plecow po dluzszej jezdzie...

Wiekszych problemow nie mialem ani w poprzednim Puziu (164kkm poszedl na sprzedaz rozwalony w wypadku) ani z obecnym 220 kkm smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> Doblo.........

> dzieki

W pracy mamy kilka takich służbówek - turbo diesle 1,4. Jeżdżą naprawdę nieźle. Nawet w pełnym pokładem (7 osób) da się śmiało wyprzedzać. Starsze mają 30 , 40 tysięcy przebiegu i póki co się dobrze sprawują, a wiadomo jak się jeździ służbówkami. No ale rzeczową oceną będzie przebieg 100, 200 tysięcy.

Napisano

> Nie zapominaj tylko o standardowych problemach z tym silnikiem

> (dwumas, rail, turbina).

nie demonizuj smile.gif jedyne problemy jakie sa to z jakoscia serwisu tych aut a nie z silnikami smile.gif i kolem pasowym nie dwumasowym bo to jest silnik 90 KM a nie 110 KM a prawidlowo eksploatowany uzyskuje bardzo duze przebiegi oczywiscie nie tak wielkie jak wolnossacy. Rekompensuje to mniejszym apetytem na paliwo i zdecydowanie wieksza przyjemnoscia jazdy...

> IMHO najlepszym napędem do tego auta jest w/w 1,9 D wolnossący

> silnik prosty jak konstrukcja cepa, b. trwały, praktycznie

> bezobsługowy.

prawda...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> Bo berlingo wożę towar (ciuchy), fakt to 1,9D 71KM ale to dostawczak

> a nie wyścigówka do tego nie dozajechania. Miałem okazję

> przejechać się Doblo (tym przed FL), faktycznie autobus, ale

> dojakości wykończenia Berlingo czy Partnera dzieli przepaść.

> Jakieś takie przytulniejsze te francuzy. No i nigdy benzyny w

> tych samochodach też bym nie kupił.

Czyli inwestycj szybko się zwraca bo wiesz rodzice prowadzą sklep spożywczy większość towaru im dowożą i potrzebny jest im samochód który od czasu do czasu porobi za dostawczy a i do kościoła czy na weekend będą mogli jechać zlosnik.gif

Napisano

> kościoła czy na weekend będą mogli jechać

pamietaj, ze w Partnerach/Berlingo silniki 1.9 D i 2.0 HDI zostaly zastapione przez silniki 1.4 i 1.6 HDI nastapilo to 1 stycznia ubiegłego roku przy kolejnym liftingu... wiec NOWEGO auta z tymi starszymi silnikami nie kupisz...

pozdr.

M.

Napisano

no a co z tym doblo 1,4?

Bo ja tez mam zamiar kupic takie auto, ale niestety mam kase tylko na 1,4.

Napisano

> Doblo.........

> dzieki

Wujek takiego uzytkuje, nie pamietam z jakim silnikiem ale na pewno benzynka + lpg. 490 000 km i jest bardzo zadowolony. Chwali trwale zawieszenie.

Napisano

Podstawowe benzyniaki 1.2 są strasznie słabe jak na to autko. Jesli macie nieco więcej $$ to warto w diesla zainwestować. Polecam 1,9 jtd.

Napisano

> nie demonizuj jedyne problemy jakie sa to z jakoscia serwisu tych

> aut a nie z silnikami i kolem pasowym nie dwumasowym bo to

> jest silnik 90 KM a nie 110 KM

Bazuję na niemiłym doświadczeniu funfla, który dowiedział się ile kosztuje nowy silnik jak się toto rozwulkanizowało i silnik żelazem rzygnął.

Drobiazgów nie liczę.

Silnik 2,0 HDi 90 KM.

Jak napisałeś - fajny silnik, ale w aucie użytkowym nie do końca o to chodzi...

Napisano

> Bazuję na niemiłym doświadczeniu funfla, który dowiedział się ile

> kosztuje nowy silnik jak się toto rozwulkanizowało i silnik

> żelazem rzygnął.

> Drobiazgów nie liczę.

> Silnik 2,0 HDi 90 KM.

> Jak napisałeś - fajny silnik, ale w aucie użytkowym nie do końca o to

> chodzi...

Jezdzilem i nie stwierdzilemm klopotow do przebiegu 164 kkm teraz szef w picasso ujezdza ten sam silnik tylko w picusiu na dodatek zawirusowany zero klopotow... po 2003 roku kolo pasowe zostalo przekonstruowane. Jak sie o auto dba nie ma z nim prolemow... Jak sie zaklada ze sie nie bedzie dbalo to porstsza konstrukcja jaka jest 1.9 D bedzie trwalsza bo z zalozenia te silniki wytrzymuja przebiegi rzedu 700 kkm. Natomiast co do HDI sa to silniki z turbina wiec i ja trzeba umiec eksploataowac... a uklad wysokiego cisnienia tych silnikow to jeden z najniej zawodnych ukladow... Tak jak pisalem wczesniej tym samochodom doskwiera niedouczony serwis wiec trzeba miec dobrego mechanika co sie na silnikach CR zna... plecam pare watkow forum peugeota -> Klub Peueota dotyczacych wlasnie tych silnikow.

pozdr.

M.

Napisano

> Doblo.........

1,9 jtd - bardzo fajnie sie jeździ - zrywne i szybkie

niestety tylko silnik jest w tym fajny - cała reszta to porażka - po trasie 300-400 km obiecuję sobie że do tego gówna nie wsiądę więcej - komfort i wykończenie jak w nysce z lat 70tych

zastanów się dobrze

co do usterkowości to narazie mam 40 kkm nalotu i nic się nie rypło - jak na fiata to niepokojące biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.