Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra - test termostatu - co sadzicie

Featured Replies

Napisano

Po odpaleniu zimnego silnika po kilku minutach wąż pomiedzy termostatem a chlodnica robi sie cieply, ale tylko czesc przy termostacie. Po kolejnych 3 min. robi sie dobrze cieply ale tez nie goracy caly waz i chlodnica. Wskaznik temp. wciaz sie nie podnosi. Co moze byc w tym przypadku wadliwe?Czy takie zachowanie jest poprawne?Czy wadliwy jest wskaznik temp. czy moze termostat?

Napisano

> Po odpaleniu zimnego silnika po kilku minutach wąż pomiedzy

> termostatem a chlodnica robi sie cieply, ale tylko czesc przy

> termostacie. Po kolejnych 3 min. robi sie dobrze cieply ale tez

> nie goracy caly waz i chlodnica. Wskaznik temp. wciaz sie nie

> podnosi. Co moze byc w tym przypadku wadliwe?Czy takie

> zachowanie jest poprawne?Czy wadliwy jest wskaznik temp. czy

> moze termostat?

możliwe ze termostat lekko się nie domyka ale zdaje się też są termostaty co mają maleńki otwór i lekki przepływ na zimnym

wskaźnik w ogóle po dłuższym czasie podnosi się, czy nie ?

Napisano
  • Autor

Wskaznik podnosi sie tylko do 70* i to tylko w korku a powinien do 90* . Na trasie non-stop lezy jak dlugi!

Napisano

> Po odpaleniu zimnego silnika po kilku minutach wąż pomiedzy

> termostatem a chlodnica robi sie cieply, ale tylko czesc przy

> termostacie. Po kolejnych 3 min. robi sie dobrze cieply ale tez

> nie goracy caly waz i chlodnica. Wskaznik temp. wciaz sie nie

> podnosi. Co moze byc w tym przypadku wadliwe?Czy takie

> zachowanie jest poprawne?Czy wadliwy jest wskaznik temp. czy

> moze termostat?

Termostat do wymiany jak nic... I jeszcze kontrolne pytanie: jaki masz wskaźnik temperatury? 100* czy 110* ?

Napisano

ja mialem tez takie objawy i... jak koledzy słusznie wyzej zauwazyli - termostat do wymiany

w tym silniku to 3 srubki i 10 min roboty, termostat najczesciej polecany to wahler czy jakos tak, ja zapodalem vernet (bo tylko taki był i też śmiga) grinser006.gif

Napisano

Ja mam jeśli można pytanie przy okazji. Od jakiegos czasu nurtuje mnie jedna sprawa. Wlaczenie ogrzewania w kabinie wlacza tzw duzy obieg, tak? Czyli jesli mam wlaczone ogrzewanie to silnik powinien sie dluzej nagrzewac... jest to zauwazalne? Bo u mnie nie specjalnie, 92 stopnie mam zawsze po okolo 5km jazdy, niezaleznie czy mam wlaczone ogrzewanie czy nie. Tak byc powinno? zeby.GIF

Napisano

> Ja mam jeśli można pytanie przy okazji. Od jakiegos czasu nurtuje

> mnie jedna sprawa. Wlaczenie ogrzewania w kabinie wlacza tzw

> duzy obieg, tak?

nie

Czyli jesli mam wlaczone ogrzewanie to silnik

> powinien sie dluzej nagrzewac... jest to zauwazalne?

jeśli włączysz dmuchawę i pokrętło przestawisz na ciepłe powietrze to czas nagrzewania silnika może się wydłużyć

Bo u mnie

> nie specjalnie, 92 stopnie mam zawsze po okolo 5km jazdy,

> niezaleznie czy mam wlaczone ogrzewanie czy nie. Tak byc

> powinno?

tak ok.gif

Napisano

> jeśli włączysz dmuchawę i pokrętło przestawisz na ciepłe powietrze to

> czas nagrzewania silnika może się wydłużyć

Ale nie w jakis wyrazny sposob? bo ja roznicy nie widze, tzn nie robilem jakichs dokladnych testow. zeby.GIF

Ogolnie o tym wszystkim czytalem juz nie raz, ale z czasem wylatuje z pamieci. Dzieki. zeby.GIF

Napisano

> Ale nie w jakis wyrazny sposob? bo ja roznicy nie widze, tzn nie

> robilem jakichs dokladnych testow.

Nagrzewnica to też chłodnica tyle że mniejsza. Skoro kiedy wiatrak Ci się włączy na chłodnicy i schłodzi płyn (na szczęscie zlosnik.gif) to tak samo działa nagrzewnica - pedzące przez nią powietrze schładza płyn. Musisz zauważyć różnicę, nie ma siły. Jakby nie było różnicy to wszyscy Ci, którzy ratują się w korku przed przegrzaniem silnika włączeniem ogrzewania mieliby ładnie... wink.gif Nie odbieraj im tej metody ratunku wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> różnicy to wszyscy Ci, którzy ratują się w korku przed

> przegrzaniem silnika włączeniem ogrzewania mieliby ładnie...

> Nie odbieraj im tej metody ratunku

Slyszalem o tej metodzie i specjalnie testowalem... no nie widze roznicy zeby.GIF Prosze nie linczowac zeby.GIF

A caly moj dylemat wzial sie stad, ze czesto mozna tu wyczytac, ze ludzie nie wlaczaja ogrzewania zaraz po uruchomieniu samochodu a dopiero jak osiagnie te 90 stopni... "Bo silnik sie szybciej nagrzeje"... a ja ciagle nie widze roznicy. zeby.GIF

Napisano

W Astrze F mały obieg czyli ogrzewanie jest włączone w system chłodzenia silnika na stałe.

To czy leci powietrze ciepłe do kabiny to tylko odpowiednie ustawienie przesłony w zespole sterowania ogrzewaniem.

Oczywiście włączenie nadmuchu zwiększa intensywność przepływu powietrza przez nagrzewnicę i to powoduje większe chłodzenie płynu i dłuższe nagrzewanie się silnika.

Napisano

> Slyszalem o tej metodzie i specjalnie testowalem... no nie widze

> roznicy Prosze nie linczowac

> A caly moj dylemat wzial sie stad, ze czesto mozna tu wyczytac, ze

> ludzie nie wlaczaja ogrzewania zaraz po uruchomieniu samochodu a

> dopiero jak osiagnie te 90 stopni... "Bo silnik sie szybciej

> nagrzeje"... a ja ciagle nie widze roznicy.

mysle ze przy nagrzewaniu silnika nieweile to zmienia, wydajnosc chlodniczki w nagrzewnicy jest tak mala, ze zeby moze zobaczyc jakas delikatna roznice musialbys zrobic nawiew na 4, ale skoro zimno na dworze to bys zmarzl szybciej smile.gif

>W Astrze F mały obieg czyli ogrzewanie jest włączone w system >chłodzenia silnika na stałe.

z pewnymi wyjatkami, astry F z kilmatyzacja w wielu egzemplarzach maja zawor umozliwiajacy pominiecie nagrzewnicy i wtedy na zimnym silniku jest tylko maly obieg, moze nagrzewa sie troche szybciej, zawsze kilkaset ml plynu mniej smile.gif

Napisano

> Slyszalem o tej metodzie i specjalnie testowalem... no nie widze

> roznicy Prosze nie linczowac

Ja całe poprzednie lato ratowałem się tą metodą, ponieważ ciągle nie miałem czasu żeby zmienić czujnik. Powiem jedno: działa! smile.gif I to dość szybko i skutecznie. Tylko trzeba to robić umiejętnie skromny.gif tzn ogrzewanie na max, dmuchawa na maks, pokrętło nawiewu najlepiej "na pasażerów", kratki boczne uchylone i skierowane w stronę okna, no i oczywiście pootwierane okna, bo inaczej to można się ugotować. wink.gif

Napisano

> ogrzewanie na max, dmuchawa na maks, pokrętło nawiewu najlepiej

To juz wiem dlaczego nie widze roznicy zeby.GIF u mnie dmuchawa praktycznie zawsze na "1", od swieta tylko "2" zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Termostat do wymiany jak nic... I jeszcze kontrolne pytanie: jaki

> masz wskaźnik temperatury? 100* czy 110* ?

Przepraszam, temperatura podnosi sie w korku nie do 70 tyko max do ok 85*, chociaz jesli bylby to srodek lata moze bylaby i 92*? a wskaznik mam 100*. Dzisiaj sprawdzilem znowu waz chlodnicy po przejechaniu kilkunastu km.na trasie. Był dobrze cieply, a wskaznik temp. wogole sie nie podniosl, jak zwykle zreszta. Ogrzewanie jest odczuwalne po paru km. i mam wrazenie ze dobrze auto sie nagrzewa?

Napisano
  • Autor

> ja mialem tez takie objawy i... jak koledzy słusznie wyzej zauwazyli

> - termostat do wymiany

> w tym silniku to 3 srubki i 10 min roboty, termostat najczesciej

> polecany to wahler czy jakos tak, ja zapodalem vernet (bo tylko

> taki był i też śmiga)

Tzn. odkrecam zacisk weża od chlodnicy starajac sie zeby ucieklo jak najmniej plynu(czy w tym momencie zacznie uciekac plyn?), a nastepnie moge bez problemu wymienic termostat po odkreceniu trzech srubek? Czy to jest cale moje zadanie? Czy nalezy spuscic cały pyn, czy nie ma koniecznosci takiej?

Napisano

> Tzn. odkrecam zacisk weża od chlodnicy starajac sie zeby ucieklo jak

> najmniej plynu(czy w tym momencie zacznie uciekac plyn?), a

> nastepnie moge bez problemu wymienic termostat po odkreceniu

> trzech srubek? Czy to jest cale moje zadanie? Czy nalezy spuscic

> cały pyn, czy nie ma koniecznosci takiej?

ja nie spuszczalem płynu z chlodnicy a wjechałem troche przednimi kolami do garażu, tak że przód stał kilka cm wyżej niz tył. Zdjąłem wąż co leci do chłodnicy i skierowałem go ku górze smile.gif . Odkreciłem ta kopułke(obudowe ??) termostatu i wyleciało tyle płynu że nawet nie było znać w zbiorniczku wyrównawczym.

Napisano
  • Autor

Czy wyciagniecie termostatu wymaga uzycia dodatkowtch narzedzi, probowalem go wlasnie wyciagnac ale bez uzycia kąbinerek nie ma szans.czy tak mozna? jest bardzo zapieczony albo robie cos nie tak?

Napisano
  • Autor

i przy nowym termostcie nie dostałem uszczelki, a starej tez nie ma. Musi być?

Napisano

> i przy nowym termostcie nie dostałem uszczelki, a starej tez nie ma.

> Musi być?

u mnie tez tak było, trzeba użyc troche siły, i płyn z chłodnicy lubi prysnąć na ubranie :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.