Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FR z wymiany miski olejowej w MK2/3D

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Jako, że od miesiąca miałem awarię cieknącej miski trzeba było ją w końcu wymienić. Tutaj ważna wiadomość ze ratunkiem na szybko jest Poxylina sprawdziła się na ok. 2kkm i pewnie nadal by trzymała.

Widać tutaj wkręt trzymający uszczelkę dziurki, przez którą się lał olej

278846936-Zdj%EAcie020.jpg

Powierzchnia, choć konserwowana nie pozostawiła złudzeń czas 8 lat zniszczył miskę do końca; liczne wżery były bliskie okazania się dziurkami.

278846936-a.jpg

278846936-Zd%EAcie002.jpg

Zakupiono, więc nową miskę

278846936-%EAcie001.jpg

i uszczelkę

278846936-Zdj%EAc.jpg

Dla wszystkich, co robią to lub cokolwiek przy aucie po raz pierwszy potrzebny będzie naprawdę zestaw dobrych kluczy nasadowych i znajomość, co i gdzie jest poprzykręcane, bo wymiana miski nie jest taka prosta jak się wydaje.

Miska przykręcona jest śrubami M 6(klucz 10) w tym 4 nakrętkami -szpilkami, które służą jako prowadnice.

Muszę wszystkich przeprosić, ale będę stosował nazewnictwo śruby jako klucz, bo tak jest łatwiej i bardziej zrozumiale nie tylko dla elektryka

Aby odkręcić miskę należy spuścić olej, co wydaje się oczywiste, odkręcić rurę wydechową

278846936-Zdj%EAcie014.jpg

od kolektora, a później sam kolektor wylotowy(trzeba mieć nowe uszczelki kolektora)

278846936-Zdj%EAcie016.jpg

wcześniej ekran termiczny(klucze 8 i 10) oraz drążek rozporowy skrzyni biegów(znajduje się z tyłu i pod skrzynią jest na śruby ( napiszę klucze 13,17,19,15)dodatkowo dochodzi jeszcze osłona koła zębatego wieńca klucz (10 i 13)

278846936-Zdj%EAcie005.jpg

Kto ma miskę typ oryginalny: to nimbus 12

278846936-Zdj%EAcie004.jpg

a obecnie klucz 13(po wymianie)

Należy również pamiętać o odpięciu sondy lambda, którą wymontowywujemy razem z kolektorem przykręconym na śruby (klucz 12)

Jeśli już to zrobimy to uda nam się odkręcić miskę pomimo tego wcale nie odpadnie, bo stara uszczelka dobrze ją trzyma. Najlepiej posłużyć się cienkim ostrzem noża do tapet oraz szpachelką i młotkiem delikatnie podważając i wbijając ją pomiędzy miskę a korpus.

Gdy już odpadnie-co na pewno nastąpi(warto wcześniej zabezpieczyć się, choć jedną nakrętką na szpilkę, aby miska nie spadła nam pod nogi)

Gdy zdejmiemy zobaczymy wał i resztę odlewów

278846936-Zdj%EAcie017.jpg

;nas interesuje powierzchnia przylegająca do miski, którą wstępnie oczyszczamy mechanicznie-nożykiem, papierem ściernym, benzyną, aby nic nie pozostało, bo to doprowadzi do nieszczelności.

278846936-Zdj%EAcie019.jpg

To samo robimy z krawędzią miski-odtłuszczamy ją!!.

Następnie mając dobrą uszczelkę do 300*C nakładamy odpowiednią ilość(pamiętając, iż czas schnięcia to 15min!!!)

278846936-Zdj%EAcie021.jpg

Całość ładnie przykładamy i dociskamy wstępnie 4 potem 6 i 8 ;.14

278846936-Zdj%EAcie022.jpg

śrubami symetrycznie po obu stronach-ładnie dokręcamy(nie usuwamy nadmiaru sylikonu chyba, że jest go wyjątkowo dużo.)

278846936-Zdj%EAcie023.jpg

Po przykręceniu sprawdzamy czy aby wszystko jest dobrze i zabieramy się za pozostałe rzeczy;..

Dla mnie to był czas na oczyszczenie osłony wieńca i pomalowanie.oczyszczenie z rdzy rozpórki

278846936-Zdj%EAcie024.jpg

i pomalowanie wyczyszczenie kolektora z rdzy

278846936-Zdj%EAcie027.jpg

;naprawienie mocowania i wyklepanie pogiętej osłony katalizatora.

Potem rozpoczęło się skręcanie wszystkiego odwrotnej kolejności i po wszystkim pozostawienie auta na 12h.

Dodatkowo zabezpieczono farbą piecową do kominków i hamerem miskę(połysk i refleks w nowej powierzchni miski mówią same za siebie biglaugh.gif

278846936-Zdj%EAcie032.jpg

278846936-Zdj%EAcie033.jpg

;potem będzie osłona aluminiowa, ale to już w innym wątku.

Po zalaniu olejem wykonano jazdę próbną 30km, po ok. 4h jazdę na dystansie 230km wycieków nie stwierdzono obserwacje będą prowadzone przez ok. 3dni gdyż czekają go jeszcze przeloty 400,i 230km

Napisano

trochę się z tym namęczyłeś ,ale jak zawsze wielkie claps.gif za dobra robotę ok.gif

Napisano
  • Autor

> trochę się z tym namęczyłeś ,ale jak zawsze wielkie za dobra robotę

Bo ja lubię swoje autko i jak na 8 lat jeszcze sie ładnie prezentuje yay.gif

278847171-Zdj%EAcie034.JPG

Napisano

> Bo ja lubię swoje autko

jak wszyscy tutaj wink.gif

> i jak na 8 lat jeszcze sie ładnie prezentuje

no pewnie ok.gif jak na te latka stylistyka punto jest super ok.gif

Napisano
bardzo fajnie, widze ze na szczescie nie trzeba odkrecac skrzyni biegow, czyli sporo roboty odpada. dobrze by bylo aby ktos do manuali to podpial. teraz fiat daje silikon do miski wurth sabesto black 250 motori fire (wczesniej loctite bylo). stwierdzam ze ten silikon wurtha jest lepszy od loctite. moze komus sie przyda ale dobrym srodkiem na korozje i zabezpieczenie jest bronox, wystarczy papierem lub szczotka druciana przetrzecz odtluscic i z 3 4 warstwy dac, potem lakier wlasciwy.
Napisano

Paweł jak zawsze - piękna i dobrze opracowana FR ok.gifclaps.gif

Napisano

super robota ok.gif

Napisano
  • Autor

Dla pytających te plamy to efekt stosowania srodków do odkrecania śrub-WD i innych które są niezbędne....powtarzam niezbędne do demontażu tych elementów mam jeszcze inny srodek ten to gotuje rdzę ale nie mam go pod ręką wink.gif

278853478-278846936-Zdj%25EAcie016.jpg

post-37614-14352482237093_thumb.jpg

Napisano

> jak zwykle dobra robota

Niżle zapisze jak się to robi ładny puncior!!

Napisano
  • Autor

Po wykonaniu 570km wycieków oleju nie stwierdzono, można powiedziec, ze miska jest szczelna-nowa-moze bedzie taka przez kolejne 8 lat biglaugh.gif

Napisano

> Po wykonaniu 570km wycieków oleju nie stwierdzono, można powiedziec,

> ze miska jest szczelna-nowa-moze bedzie taka przez kolejne 8 lat

a czyms ja przed zalozeniem z zewnatrz wzmacniales - jakies elastyczne farby? czy tylko srebrzanka?

Napisano
  • Autor

> a czyms ja przed zalozeniem z zewnatrz wzmacniales - jakies

> elastyczne farby? czy tylko srebrzanka?

Tylko

278881212-190332682.jpg

post-37614-14352482474476_thumb.jpg

Napisano

> Niżle zapisze jak się to robi ładny puncior!!

moj czy kolegi z posta cfaniaczek.gif

Napisano

Witam;]

Dzięki kolego bardzo dobra instrukcja

Mam podobny problem kupiłem takiego siedmiolatka (też czarny) i muszę wymienić miskę bo jest skorodowana nieźle

mam tylko pytanko jaka kupiłeś miskę bo oglądałem na allegro po 165 zł z roczna gwarancja

http://www.allegro.pl/item192126715_miska_olejowa_fiat_punto_siena_palio_1_2_nowa.html

i za

185 z trzyletnią gwarancja http://www.allegro.pl/item189773576_najtrwalsza_miska_olejowa_punto_1_2_siena_1_2.html

Pozdrawiam 275123014-zielony.gif

Napisano

> Tylko

ja zaobserwowalem ze po roku to hammerait peka i odlazi, wiec dalem motipa >600st czarnego i jest bardziej elastyczny. zobaczymy co to da?

Napisano

> Witam wszystkich.

Z tym siliconem to ostro pojechales - tego sie naklada jedynie tyle, zeby przykrylo powierzchnie.

Potem sie ludzie dziwia, ze kanaly olejowe silikownem pozapychane, a silikon nawet w panewkach sie wala... (zeby nie bylo wlasnie taki silnik rozbieralem i skladalem)

Napisano
  • Autor

> Z tym siliconem to ostro pojechales - tego sie naklada jedynie tyle,

> zeby przykrylo powierzchnie.

> Potem sie ludzie dziwia, ze kanaly olejowe silikownem pozapychane, a

> silikon nawet w panewkach sie wala... (zeby nie bylo wlasnie

> taki silnik rozbieralem i skladalem)

A co filtr nie działa?...jesli już sie cos tam dostanie to filtr powinien wszystko wyłapać

Napisano

> A co filtr nie działa?...jesli już sie cos tam dostanie to filtr

> powinien wszystko wyłapać

Filtr nie zawsze dziala. Np gdy uruchamiasz zimny silnik i masz gesty olej (np: zima), to olej plynie przez specjalny zawor w filtrze. Dopiero gdy zrobi sie zadszy, to plynie normalnie.

Zawor w filtrze tez jest po to, ze gdyby filtr sie zapchal, to olej ma dalej plynac, wlasnie przez tez zawor, aby bylo smarowanie silnika.

Napisano
  • Autor

Witam serdecznie-nie wiem wybierz tą ktorą uważasz za lepszą dla Ciebie bo obie są podobne i naprawdę nie wiem czym sie róznią gdyby jedna była aluminiowa to co innego wink.gif

Napisano

> ja zaobserwowalem ze po roku to hammerait peka i odlazi, wiec dalem

> motipa >600st czarnego i jest bardziej elastyczny. zobaczymy co

> to da?

Polecam Bitex specjalny preparta do konserwacji podwozia. Pom,alowałem miskę w bravo-lcie i jużs migam 9 lat i nic :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.