Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD żre kosmiczne ilosci oleju, dymi strasznie....

Featured Replies

Napisano

co może byc? silnik 80km (lub cos kolo tego) przebieg 300kkm. Oleju ubywa 1litr-1,5 na 1000km zlosnik.gif Dodam ze turbine wymieniono -objaw dale ten sam.

kopci tak, że jak sie da duzo gazu - to nic za nim nie widac a na drodze zostaje czarna smugaaaaa zlosnik.gif pozatym silnik ma moc.. wiec co moze byc przyczyna hmm.gif pierscienie? uszczelniacze? głowica?

Napisano

> Miałem podobnie tylko bez oleju. Pisałem pytałem w kącikach Fiat,VW i nikt nie wie. A było tak rano do pracy jade i ubywa gazu kopci. na parkingu odpinam przepływke i stoi bo koledzy których wiozłem "zespół karpia". Po pracy odpalam ruszam brak gazu, czarno jak z piekarni max obr ok. 1000. przejechałem 10km.skrzyż owanie pod górke myśle nie rusze z lewej autosan, wjechałem przed nim i pot z czoła dymie bęzie na niego hehe.gif cały gaz i nagle torpeda. Dymienie mineło, przejechałem już 3tyś. wszystko OK. Niedawno wym. filtry, czyściłem zawór EGR,doładowania dla pewności. U Ciebie tyle oil to dym niebieski? skoro turbo OK. 20.GIF

Napisano
  • Autor

> > Miałem podobnie tylko bez oleju. Pisałem pytałem w kącikach Fiat,VW

> i nikt nie wie. A było tak rano do pracy jade i ubywa gazu

> kopci. na parkingu odpinam przepływke i stoi bo koledzy których

> wiozłem "zespół karpia". Po pracy odpalam ruszam brak gazu,

> czarno jak z piekarni max obr ok. 1000. przejechałem 10km.skrzyż

> owanie pod górke myśle nie rusze z lewej autosan, wjechałem

> przed nim i pot z czoła dymie bęzie na niego cały gaz i nagle

> torpeda. Dymienie mineło, przejechałem już 3tyś. wszystko OK.

> Niedawno wym. filtry, czyściłem zawór EGR,doładowania dla

> pewności. U Ciebie tyle oil to dym niebieski? skoro turbo OK.

przy malych obrotach -dym niebieski,

przy wiekszych >~2500 bardzo bardzo duzo czarnego oslabiony.gif

tak dymiocego auta w zyciu nie widziałem zlosnik.gif

Napisano

> przy malych obrotach -dym niebieski,

> przy wiekszych

> tak dymiocego auta w zyciu nie widziałem

może jest jakaś nieszczelność w dolocie?

Napisano

> przy malych obrotach -dym niebieski,

> przy wiekszych

> tak dymiocego auta w zyciu nie widziałem

Wcale sie nie dziwie, przeżyłem to. przyczyn może być 100 jak powiedział mi macho od diesli, minęło trudno zdiagnozować. U ciebie co innego, skąd pewnośc że turbina dobra jaki remont?. Silnik ma troche napykane ale nie aż tak by mu tak smakował olej. To są żywotne silniki ale czy go nie przegrzałeś choć i z tym cieżko(mało płynu). Uszczelniacz zaworów, pierścienie. Zobacz węże od intercoolera, troche mogą być mokre i samą chłodn. intercol.

Napisano

> co może byc? silnik 80km (lub cos kolo tego) przebieg 300kkm. Oleju

> ubywa 1litr-1,5 na 1000km Dodam ze turbine wymieniono -objaw

> dale ten sam.

> kopci tak, że jak sie da duzo gazu - to nic za nim nie widac a na

> drodze zostaje czarna smugaaaaa pozatym silnik ma moc.. wiec co

> moze byc przyczyna pierscienie? uszczelniacze? głowica?

Sprawdz wnętrze intercoolera, to najprostsze i najszybsze zdiagnozowanie czy olej nie trafia do silnika z okolic turbiny lub odpowietrzenia skrzyni korbowej. nie potrzebujesz nawet kanału, dostęp masz z lewej strony auta we wnęce zderzaka i nadkola. wystarczy zdjać opaskę mocującą wąż idący od turbo do intercoolera (wcześniej oczyść wszystko dokładnie szmatką z piasku etc. dalej już nie ma filtrów dla powietrza, więć piach trafi do cylindrów), jeśli tam jest bardzo mokro od oleju to może być przeciek na turbinie, lub wydmuchuje olej przez odpowietrzenie do przewodów ssących (miałem tak gdy 2 lata temu gdy zamarzła mi odma, 3 kilometry jazdy i połowa oleju w wydechu, podobnie Freeco, jemu wyssało olej przez uszczelniacz turbiny).

Jeśli tam nie ma tragedii z olejem (zawsze trochę jest ale bez przesady, jak włożysz tam szmatkę celem osuszenia z oleju może być delikatnie zaolejona, nie bardziej jak po wylaniu małej nakrętki np po wodzie mineralnej z olejem to turbo jest o.k. i wtedy bym szukał w cylindrach, pierścienie, uszczelniacze zaworów, jakaś uszczelka.

Napisano
  • Autor

> może jest jakaś nieszczelność w dolocie?

ale to by zostawiał az taka zasłone dymna za sobą yikes.gif

Napisano

> ale to by zostawiał az taka zasłone dymna za sobą

Skoro wali sadza to jest zbyt duzo ON w stosunku do powietrza. Powody:

- lejacy wtryskiwacz ?

- uszkodzona turbina - raczej nie

- nieszczelnosc w ukladzie dolotowym ?

- uszkodzony EGR - przy "pelnym bucie" winien byc zamkniety

BTW nie lapie jakis bledow ? (po podpieciu examinera niech ASO sprawdzi bledy z detalami - bledy sa uszczegolawiane i mozna w examinerze sprawdzic jakie moga byc ich potencjalne przyczyny)

Dymienie na niebiesko to na 100% olej - kwestia czy turbina byla wymieniana niedawno i ASO nie oczyscilo dolotu z oleju i teraz jego resztki sie wypalaja, czy .. znowu cos jest nie tak i olej jest przepalany.

Napisano
  • Autor

> Skoro wali sadza to jest zbyt duzo ON w stosunku do powietrza.

> Powody:

> - lejacy wtryskiwacz ?

> - uszkodzona turbina - raczej nie

> - nieszczelnosc w ukladzie dolotowym ?

> - uszkodzony EGR - przy "pelnym bucie" winien byc zamkniety

> BTW nie lapie jakis bledow ? (po podpieciu examinera niech ASO

> sprawdzi bledy z detalami - bledy sa uszczegolawiane i mozna w

> examinerze sprawdzic jakie moga byc ich potencjalne przyczyny)

> Dymienie na niebiesko to na 100% olej - kwestia czy turbina byla

> wymieniana niedawno i ASO nie oczyscilo dolotu z oleju i teraz

> jego resztki sie wypalaja, czy .. znowu cos jest nie tak i olej

> jest przepalany.

auto bylo podpinane do examinera i podobno nie wiadomo o co chodzi bo wszysko niby w porzadku niewiem.gif mechanicy rozkladaja rece, auto olej "bierze" w b duzych ilosciach oslabiony.gif - po wymianie turbiny takze...

Napisano

turbine mozna sprawdzic (niekoniecznie przy intercoolerze bo go raczej nie masz) tak czy inaczej z kanalu mozna odpiac waz i zobaczyc co w srodku; zawilgocony moze byc od oleju ale jak juz wylewa sie z niego to znaczy ze jednak turbina puszcza. Jezeli to nie to - to znaczy ze uszczelnienia na tlokach szlak trafil. Mozna chyba pomiar kompresji zrobic - to chyba wyjdzie od razu.

Napisano

> turbine mozna sprawdzic (niekoniecznie przy intercoolerze bo go

> raczej nie masz)

W Punto 80KM. mam intercooler.

Napisano

> w stilo nie ma

To zależy! W jednych są, w innych nie ma! Ostatnio przerabialiśmy stilo JTD 80 na 115 PS. Było IC, było koło dwumasowe... Widocznie fabryka wkłada do tych aut to, co akurat ma pod ręka! grinser006.gif

Napisano

> Te 80 KM chyba nie miały intercoolera. Przynajmniej w Stilo

Racja,zasugerowałem się swoim.

Napisano

> To zależy! W jednych są, w innych nie ma! Ostatnio przerabialiśmy

> stilo JTD 80 na 115 PS. Było IC, było koło dwumasowe...

> Widocznie fabryka wkłada do tych aut to, co akurat ma pod ręka!

to ciekawe bo nawet zderzak do 115 byl inny - mial po lewej stronie wyciecia na wysokosci intercoolera... inna sprawa ze w miedzyczasie byly rozne nowe normy do spelnienia i na pewno cos majstrowali. Serwisowka opisuje 80KM jako posiadajacego sprezarke o stalej geometrii (a 115 jako posiadajacy sprezarke o zmiennej geometrii i intercooler).

• 2 lata później...
Napisano

Witam!

Czy znalazlo sie rozwiazanie powyzszego problemu? bo mam podobne objawy. Znika mi okolo 1 litr oleju na 1000 km. Wiecej jak jezdze szybko a mniej jak wolno i po miescie...kopci przy wiekszym but.gif normalnie to nie widzialem nic za soba. A kopci na czarno. Silnik jest naprawde zwawy jak na te swoje 80 KM. Mam przelatane 200 tys. zadnych problemow z praca silnika nie ma...

Pozdrawiam

Art

Napisano

> Witam!

> Czy znalazlo sie rozwiazanie powyzszego problemu?

W przypadku JTD taka usterka świadczy zazwyczaj o uszkodzeniu turbiny - sprawdź czy i ile masz oleju za turbiną w przewodzie powietrza ( Jeśli masz wersje z Intercoolerem - były takie 80-tki to zobacz przed intercoolerem )....

Jesli turbina jest OK... to należy sprawdzić kompresje ...

Napisano

Zacznij od sprawdzenia osprzętu - w tym przypadku sprężarka (luzy, zaolejenie); zdemontuj dolot i sprawdz ile tam oleju jest.

Powiem Ci z doświadczenia - JTD to cholernie mocne motory. Ostatnio miałem okazje naprawiać JTD po padzie min sprężarki, po zmianie na inna motor ozdrowiał, auto na hamowni pokazało całkiem dobre rezultaty (auto po sofcie) jednak problemem było wywalanie oleju przez uszczelniacz rozrządu czy filtr oleju. Po demontażu miski celem sprawdzenia pompy olejowej w misce leżały panewki dystansowe... Motor nie hałasował, palił od strzału, nie świeciło się ciśnienie etc a sam dół nadaje się tylko na śmieci...

Pozdro

Napisano

> Po demontażu miski

> celem sprawdzenia pompy olejowej w misce leżały panewki

> dystansowe... Motor nie hałasował, palił od strzału, nie

> świeciło się ciśnienie etc a sam dół nadaje się tylko na

> śmieci...

Ale chyba dało sie to naprawić?

Napisano

> Ale chyba dało sie to naprawić?

Tak - wymieniamy cały słupek. Naprawa tego dołu jest ekonomicznie nieopłacalna.

Pozdro

Napisano

> Tak - wymieniamy cały słupek. Naprawa tego dołu jest ekonomicznie

> nieopłacalna.

Jaki słupek... mozna prosić o bliższą informację?

Napisano

> Jaki słupek... mozna prosić o bliższą informację?

Goły motor - słupek tj dół z głowicą bez osprzętu

Pozdro

Napisano

> Goły motor - słupek tj dół z głowicą bez osprzętu

> Pozdro

Chyba operujesz zbyt dużym skrótem... dół to body (korpus) + układ tłokowo-korbowy a głowica to góra....!

Napisz pełnym zdaniem bez skrótów co było zepsute i co naprawiono i co to mnie-więcej kosztowało (tak dla orientacji)...

Napisano

> Chyba operujesz zbyt dużym skrótem... dół to body (korpus) + układ

> tłokowo-korbowy a głowica to góra....!

> Napisz pełnym zdaniem bez skrótów co było zepsute i co naprawiono i

> co to mnie-więcej kosztowało (tak dla orientacji)...

Uszkodzone były panewki dystansowe - wał chodził na boki - części panewek leżały w misce (przy okazji wrzucę foto). Wymieniony został cały kompletny słupek czyli dół (układ korbowo-tłokowy z miską i blokiem) razem z zamontowaną górą (głowicą) - silnik używany po przebiegu ~100kkm.

Koszta są spore bo przy okazji w aucie zmieniona jest sprężarka (poprzednia umarła), dwumas i masę innych klamotów.

Awaria spowodowana była w mojej ocenie przez zaniedbanie - nie wiem jak długo motor nie widział świeżego oleju, zasilanie i odpływ sprężarki ZERO drożności (zalepione nagarem), to samo smog pompy olejowej itd.

Przyczyna tych szkód (mowa o silniku):

- albo z racji oliwy brak smarowania to po pierwsze (uszkodzenie pompy)

- wywalenie uszczelniacza rozrządu to po drugie, aczkolwiek sądzę że jest to następstwo uszkodzenia panewek dystansowych i "chodzenia" wału na boki.

- wywalony dwumas również przyczynia się do dewastacji owych panewek

Pozdro

Napisano

> Uszkodzone były panewki dystansowe - wał chodził na boki - części

> panewek leżały w misce (przy okazji wrzucę foto). Wymieniony

> został cały kompletny słupek czyli dół (układ korbowo-tłokowy z

> miską i blokiem) razem z zamontowaną górą (głowicą) - silnik

Zaraz.. piszesz, ze wyminiono blok układ korbowy i głowioca.... toż to nowy silnik... to zostało coś za starego?

Napisano

> to nowy silnik... to zostało coś za starego?

Z tego co zrozumialem to osprzet wink.gif hehe...no to ladnie ktos "zamordowal" silnik wink.gif

Moj chodzi naprawde elegancko, turbinka (wydaje mi sie) ok, zwawy, zadnych stukow itp... tylko ten olej frown.gif nawet auto nie kopci, tylko przy wiekszych obrotach. W sobote pobawie sie w sesje rozbierana dolotu i calego osprzetu wink.gif

A ostatnio bylem na ustawieniu geometrii i tak zagadalem mechanikow co by mi sprawdzili turbo komputerem jak doladowanie itp. ale jak im powiedzialem objawy (zuzycie oleju) to pytali sie jak strasznie muli, ja mowie, ze wogole chodzi ok. To stwierdzili, ze podlaczajac do kompa, to tylko okresla turbo ale jezeli chodzi ok, to wydam tylko kase i polecaja gdzies indziej szukac. Pytali sie o odpowietrzenie skrzyni korbowej bo moze jest zatkane i wytwarza sie cisnienie wyciskajac troszeczke olej przy bagnecie na dole i dmuchajac przez niego na gorze a jak jest wszystko szczelnie zamkniete wciskajac wiecej oleju do cylindra. Co Wy na to? czy jest to mozliwe?

Pozdrawiam

Art

Napisano

> Zaraz.. piszesz, ze wyminiono blok układ korbowy i głowioca.... toż

> to nowy silnik... to zostało coś za starego?

Napiszę jeszcze raz wyraźnie:

- USZKODZONY JEST WAŁ w starym silniku, nadaje się do wymiany z racji wypadku z panewkami. Jak policzysz koszta roboty tego dołu, rozbiórkę motoru, robienie głowicy (skoro będzie na stole wypadałoby ją również wyremontować) to koszt takiej zabawy jest nieopłacalny porównując z włożeniem innego motoru - teraz jasne? Dlatego wsadzony został inny słupek w całości, robota to demontaż motoru, przełożenie osprzętu, montaz innej jednostki z nowymi uszczelkami itd

Pozdro

Napisano

> Z tego co zrozumialem to osprzet hehe...no to ladnie ktos

> "zamordowal" silnik

> Moj chodzi naprawde elegancko, turbinka (wydaje mi sie) ok, zwawy,

Tamten motor chodził równiez bdb - zero stuków, dymienia, trzaskania czy też innych przypadłości. Słychać było walenie dwumasu, po demontażu skrzyni (przed zrzuceniem miski) widać było już luz na wale frown.gif

Napisano

> 10.ooo?

jakie 10 000. skoro wymienili silnika na taki z przebiegiem 100kkm, to masz jakieś 2000 pomnóż to x2 i mniej więcej wyjdzie cena (tak moim zdaniem)

Napisano

> jakie 10 000. skoro wymienili silnika na taki z przebiegiem 100kkm,

> to masz jakieś 2000 pomnóż to x2 i mniej więcej wyjdzie cena

> (tak moim zdaniem)

Dorzuć dwumas, pompę sprzęgłową, pół zawieszenia auta, pół dolotu, sprężarkę, uszczelki, płyny, rozrząd itd. Niestety bliżej do 10k niż Twoich 4 oslabiony.gif

Pozdro

Napisano

> jakie 10 000. skoro wymienili silnika na taki z przebiegiem 100kkm,

> to masz jakieś 2000 pomnóż to x2 i mniej więcej wyjdzie cena

> (tak moim zdaniem)

To zaraz, zaraz... naprawiali czy wymienili silnik..?

Napisano

> Dorzuć dwumas, pompę sprzęgłową, pół zawieszenia auta, pół dolotu,

> sprężarkę, uszczelki, płyny, rozrząd itd. Niestety bliżej do 10k

> niż Twoich 4

> Pozdro

no tak, ale dla naprawy silnika przy padniętej panewce nie wymieniasz zawieszenia i sprężarki, a jak sprzęgło dobre, to może też zostać (choć to trochę głupie)

Napisano

Witam!

Juz jestem po sprawdzeniu ukladu dolotowego. W calym ukladnie tylko niewielkie ilosci oleju ale to normalne, w "pojemniczku" na opary olejowe, tez prawie nic nie bylo. Wszedzie sladowe ilosci oleju, sprezarka ze sladowa iloscia oleju w dolocie i tak samo na wylocie. Zupelnie inaczej wyglada dolot do cylindrow za przepustnica. Wszystko bylo zaklejone sadza z chyba olejem bo byla jedna wielka maz :| Zawor egr sprawny ale duzo sadzy wszedzie, wiec wyczyscilem (tam tylko sucha sadza). Dolot z EGRa do przepustnicy bardzo zaklejony sadza z "czyms". Jezeli to olej to skad sie tam wzial. Teraz zostalo do sprawdzenia cisnienie w cylindrach i moze tez byc winowajca uszczelnienie w glowicy na zaworach.

A co sie moze dziac jak sa niewyregulowane zawory?

Pozdrawiam

Art

Napisano

--- WIADOMOŚĆ ZOSTAŁA USUNIĘTA W CAŁOŚCI PRZEZ AUTORA ZE WZGLĘDU NA INGERENCJĘ CENZORSKĄ WBREW WOLI AUTORA----

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.