Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polskie oleje grup: Lotos, Orlen, a zachodnie produkty

Featured Replies

Napisano

Witam. Z racji coraz częstszych reklam polskich produktów proszę o opinię forumowiczów na temat ich jakości /głównie chodzi o półsyntetyki i syntetyki/. Argumentem "za" na pewno jest cena. Zdaję sobie sprawę że zawsze zdania będą podzielone, ale może wspólnie uda się wypośrodkować opinie. Ja mam zalany Mobil 10W40, ale słyszałem o różnych "przekrętach" z nim związanych. Czy kogoś z Was doszły tez takie słuchy?

Wiem że takich rzeczy jak oleje na Allegro nie powinno się kupować /ze względu na patrz wyżej/ lecz może ktoś z Was ma sprawdzonego sprzedawcę z dobrej jakości towarem.

Dzięki za wyrażone opinie i udział w dyskusji bow.gif

Napisano
  • Autor

> witam, tutaj sa sprawdzone i niedrogie oleje

> > pozdrawiam

Co do jakości i solidności to się nie wypowiem, ale fajna autoreklama.

Napisano

imho z olejami jest tak, że każdy chwali to co ma aktualnie zalane ale praktycznie nie ma jak sprawdzić czy dany olej jest lepszy czy gorszy bo silnik Ci tego nie powie. Ja Astrę td przez 50tyś. km zalewałem - w obiegowej opini kiepskim - mineralnym Lotosem i nie wiem czy olej silnikowi służył czy nie...

Napisano

> Witam. Z racji coraz częstszych reklam polskich produktów proszę o

> opinię forumowiczów na temat ich jakości /głównie chodzi o

> półsyntetyki i syntetyki/. Argumentem "za" na pewno jest cena.

> Zdaję sobie sprawę że zawsze zdania będą podzielone, ale może

> wspólnie uda się wypośrodkować opinie. Ja mam zalany Mobil

> 10W40, ale słyszałem o różnych "przekrętach" z nim związanych.

> Czy kogoś z Was doszły tez takie słuchy?

> Wiem że takich rzeczy jak oleje na Allegro nie powinno się kupować

> /ze względu na patrz wyżej/ lecz może ktoś z Was ma sprawdzonego

> sprzedawcę z dobrej jakości towarem.

> Dzięki za wyrażone opinie i udział w dyskusji

Według mnie, jeżeli olej jest tej samej klasy jakościowej i lepkościowej i ma zbliżone parametry, to w tym droższym płacisz tylko za opakowanie z logo bardziej znanego producenta. Niektórzy to lubią, podobno są tacy co kupuję nowe auto marki VW, albo laptopa z logo Ferrari smile.gif

Ja przeszedłem z oleju Mobil S 10w40 a Orlen Platinum Semisynthetic 10w40. To samo tańsze o 30 PLN

Napisano

> Kolegę byzmesmena żegnamy na tydzień.

ale dałeś akcje ... jego posta wyedytowałeś ... to jeszcze swojego zmień bo reklamujesz sam biglaugh.gifzakrecony.gif

Napisano

Teoretycznie, jeśli oleje maja tą samą klasę jakościową, to nie ma sensu przepłacać. Jest jedno ale: tabele pokazują właściwości nowego oleju, ale tego, jakie są parametry oleju po 10kkm już nie. Nie znaczy to, że polskie są gorsze, nie widziałem żadnych długodystansowych testów porównawczych olejów.

Niektórzy producenci samochodów maja swoje normy odnoście jakości olejów, które można zalewać do silnika i są one na opakowaniach olejów i w instrukcji auta, więc jeśli polski olej jest dopuszczony przez producenta pojazdu to został sprawdzony i jest dobry

Napisano

> Kolegę byzmesmena żegnamy na tydzień.

Moze i z cytatu tez usunac ten link ??

skromny.gif

Napisano

> Witam. Z racji coraz częstszych reklam polskich produktów proszę o

> opinię forumowiczów na temat ich jakości /głównie chodzi o

> półsyntetyki i syntetyki/.

Przez blisko 300kkm zalewałem silnik złotym lotosem, jakość bez zarzutu, po 170kkm miałem małą rozbiórkę silnika, bez nagaru zdaniem mechanika w idealnym stanie.

>Argumentem "za" na pewno jest cena.

No chyba że lotos syntetyk jakoś staniał, bo min dlATEGO przestałem go zalewć bo ceną zblizył się od "zachodnch" olei z górnej półki.

Drugim powodem był brak lepkości 5W30.

Delco

Napisano

Ja złego słowa nie dam powiedzieć na Lotosa ,sam uzywam w matizie LPG seimisyntetyka od 100tys .Obecnie przebieg 180tyś i silnik chodzi bdb olejku nie połyka podczas regulacji zaworów klawiatura bez osadów .Wole zalewać co 10tys Lotosem niz rzadziej Shelem z beczki

Napisano

> Ja złego słowa nie dam powiedzieć na Lotosa ,sam uzywam w matizie LPG

> seimisyntetyka od 100tys .Obecnie przebieg 180tyś i silnik

> chodzi bdb olejku nie połyka podczas regulacji zaworów

> klawiatura bez osadów .Wole zalewać co 10tys Lotosem niz

> rzadziej Shelem z beczki

Nigdy nie zalewam silnika olejem z beki.

Napisano

Od momentu kiedy kupiłem Punciaka leje Mobil 10W/40. Cena około 100-1110zł a 4l,jak na razie jest ok przy przebiegu 110 kkm. Zastanawiam się za każdym razem przed wymiana czy nie zmienić na coś tańszego np. Lotos ale różnica rzędu 30zł na 10kkm nie jest aż taka wielka. W starej Daci 1310 lałem Lotos mineralny i też było ok. Co do różnicy to może być w dodatkach zawartych w oleju, klasa lepkości itp powinny być takie same.

Napisano

a skąd wiesz czy mobil, podobnie jak niektóre rodzaje castrolu, nie jest produkowany przez polskie rafinerie?

Ja osobiście, jeżeli wiem, że moj samochód potrzebuje oleju klasy CF, to szukam najtańszego, który spełnia wymagane przez producenta specyfikacje, a zwykle to jest lotos albo orlen i jakoś moje pojazdy mają się dobrze mimo niemałego już przebiegu

Napisano

Nie słyszałem o tym żeby oleje tych firm produkowane były w Polsce. W sumie to teraz wszystko jest możliwe. Jeśli tak jest to przepłacam za firmę. Wiele rzeczy znanych producentów jest produkowanych przez tańsze firmy wykupione lub z dużymi udziałami tych większych. Podczas studiów na laboratorium silników widziałem badania podczas których zalano do silnika olej Bartek lub Kujawski i podczas pomiarów silnik miał lepsze parametry niż na oleju silnikowym. Oczywiście nie polecam nikomu tego doświadczenia na swoim silniku zlosnik.gif Silnik był przeznaczony do badań stanowiskowych na hamowni.

Napisano

Bierz Lotosa lub Orlena , nie ma co pchać kasy w niepotrzebny wydatek, wszystkie oleje mają tak wyśrubowane normy że nie ma co się bać zalewając np.LOTOSEM waytogo.gif

Napisano

W/g mnie , wazniejsze jest nie jaka marka , ale gdzie kupiony

Szerokim łukiem omijam allegro i wszelkiej maści targowiska i giełdy.

Osobiscie kupuję w makro lub selgrosie i jest to lotos syntetic-na razie bez problemów

aczkolwiek widziałem w serwisie DU matiza po ok 2kkm zalanego lotosem(pewnie z targu) któremu dosłownie wyciągali szpachelką kisiel ze zdjętej miski olejowej

Napisano

> a skąd wiesz czy mobil, podobnie jak niektóre rodzaje castrolu, nie

> jest produkowany przez polskie rafinerie?

Dokładnie, sporo marek zachodnich olejów jest rozlewanych u nas.

A wracając do rodzimego rozlewania w rozważaniach proponowałbym oleje FUCHS.

Napisano

Skoro juz mowa o rodzimej produkcji nalezaloby tez wspomniec o olejach Tedex. Ja ostatnio zalalem swoja Pande Tedex synthetic 5W-40 bo wymagane klasy ma, specyfikacje ma, bynajmniej na papierze wyglada niezle w cenie 15.50 za litr bo ostatnio cos oszczedny sie zrobilem biglaugh.gif

Napisano

Trudno powiedziec. Wydawaloby sie ze sa takie same jak zachodnie, chociaz podam swoje dwa przyklady

Daewoo Matiz i Lanos jezdzily zawsze na syntetycznym Lotosie, czasem zalalem jakiegos Mobila, bo akurat byl i chyba raz byl olej Daewoo.

Zero problemow itp. Raz do Lanosa zalalem olej syntetyczny Orlen. No i problem byl, bo cos gralo, podejrzewam ze panewki, bo gralo jak sie docisnelo gaz w okolicach 2,5-3tys irked.gif Po wylaniu tego g...a i zalaniu znowu Lotosem, nastala cisza ok.gif

Teraz w Seicento. Zawsze zalewalem Shell syntetyczny, raz zalany byl kiedys Lotos syntetyczny.

Teraz zalalem znowu Lotosem i.....graja panewki irked.gif

I teraz powstaje pytanie. Czy to przez te oleje, czy po prostu one sa bardzo czesto moze jakies oszukane ?

Twierdzilbym ze to przez oleje, ale jednak SC byl raz juz zalany kiedys Lotosem i nic nie bylo slychac z silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.