Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MultiJet, jest maly problem...

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu mam maly problem z Panda, poniewaz jak na razie rozwiazania zastosowane pomogly tylko czesciowo dlatego zapytuje tutaj:

- Jakis rok temu po raz pierwszy przy temperaturze ok 0 silnik po uruchomieniu wogole nie jechal, przy ruszaniu osiagniecie 1750rpm zajmowalo mu kilkanascie sekund, po osiagnieciu 1750rpm czuc bylo gwaltowne przyspieszenie po czym jechal w miare normalnie.

- Mniej wiecej pol roku temu ten sam problem zaczal dokuczac Pandzie nawet po rozgrzniu silnika. Zmienilem troche tryb jazdy zeby trzymac na wyzszych obrotach, na poczatku pomoglo, ale potem znowu kibel

- W polowie marca jechalem trase do Siedlec i mialem sporo wyprzedzania. Po zmianie biegow przy 3000rpm Pandzie zajelo chwile (sekunde, dwie) by zaczac przyspieszac mimo ze bylo 2000+ rpm na obrotomierzu. Kilka razy zdazylo sie ze Panda wogole nie chciala przyspieszac mimo wysokich obrotow (pare razy pomoglo puszczenie gazu i wcisniecie go ponownie). Efektem tego bylo to ze mialem kilka nieciekawych sytuacji w czasie wyprzedzania. Nigdy nie bylo problemow z traceniem mocy w czasie jazdy ze stala predkoscia, jezeli jade np 90kmph to bedzie 90kmph chyba ze pod gorke sie zrobi albo zdejme noge z gazu zlosnik.gif

- Oprocz ogolnego zminiejszenia przyspieszania, problem z totalnym brakiem przyspieszania nie pojawia sie za kazdym razem...

Co bylo robione:

- Kilka dni temu Dominiki wymienil mi przeplywomierz i Pandka odzyla, zaczela sie zbierac normalnie (tak jak Panda MJ mojej siostry), problem z przyspieszaniem na wysokich obrotach znikl (przejechalem 2kkm po Polsce, wyprzedzalem pod gorke i bylo jak trzeba) ale na niskich pozostal, czyli jezeli przybutuje przy 1500 to jest kibel (glownie na I i na III, ale na innych tez sie zdaza, nie zdaza sie na V), mimo ze jak bede rozpedzac powoli to sie rozpedza jak trzeba

- Od dwoch dni (czyli jakies 2.5kkm od wymiany przeplywomierza) Pandka stracila ogolna chec do szybkiego sie zbierania i zasadniczo jest tak jak przed wymiana przeplywomierza (z ta roznica ze nie ma laga przy zmianie biegow na wysokich obrotach... jeszcze...)

- Sproobuje zatankowac na dniach inne paliwo i sprawdzic, ale na paliwe z tego samej stacji zrobilem ostatnio 1kkm i nie bylo problemow (Statoil)... nie jestem w 100% pewien ale jak bak jest pelny to samochod jakby nie mial w/w problemow... ale to moze byc bardzo subiektywne odczucie...

- Samochod jezdzi glownie po miescie wiec temat nie boli az tak bardzo, pali tyle co zawsze czyli ok 4.7l po miescie (po trasie to ostatnio i 3.7l wzial). Paliwo to tylko Premium ON (glownie Supra albo Ultimate, ale Verva tez sie zdazyla)

Ma ktos jakies pomysly czy sugestie?? i prosiblym w miare mozliwosci bez spamu biglaugh.gif zostalo mi 2 miesiace gwarancji wiec chcialbym w miare konkretnie problem usunac. Przebieg 38.5kkm.

dziekowac

20.GIF

Napisano

> Pandka stracila ogolna chec do szybkiego sie zbierania i

> zasadniczo jest tak jak przed wymiana przeplywomierza (z ta

> roznica ze nie ma laga przy zmianie biegow na wysokich

> obrotach... jeszcze...)

> - Sproobuje zatankowac na dniach inne paliwo i sprawdzic, ale na

> paliwe z tego samej stacji zrobilem ostatnio 1kkm i nie bylo

> problemow (Statoil)... nie jestem w 100% pewien ale jak bak jest

> pelny to samochod jakby nie mial w/w problemow... ale to moze

> byc bardzo subiektywne odczucie...

> - Samochod jezdzi glownie po miescie wiec temat nie boli az tak

> bardzo, pali tyle co zawsze czyli ok 4.7l po miescie (po trasie

> to ostatnio i 3.7l wzial). Paliwo to tylko Premium ON (glownie

> Supra albo Ultimate, ale Verva tez sie zdazyla)

> Ma ktos jakies pomysly czy sugestie?? i prosiblym w miare mozliwosci

> bez spamu zostalo mi 2 miesiace gwarancji wiec chcialbym w

> miare konkretnie problem usunac. Przebieg 38.5kkm.

> dziekowac

No moze to wrodzona zlosliwosc przeze mnie przemawia, ale od poczatku nie podobalo mi sie te Twoje spalanie. Jest za niskie.

I nie sadze zeby to wynikalo z wyjatkowych wlasciwosci Twojego auta (chociaz moze troche). Predzej wynika to z tego ze jezdzisz za wolno.

Turbo jest od tego zeby go uzywac, a Ty z tego co pisales chwalisz sie ze nie osiagasz obrotow przy ktorych sie ono wlacza.

Moze jakby ten silnik od dostawal czasami w tylek to by jezdzil.

btw mi w Wwie spalanie podchodzi pod 6,5. Inna sprawa ze na jak stoje na swiatlach pierwszy to malo kto rusza z nich szybciej niz ja (ostatnio udalo sie to porsche cayenne). W trasie zeby osiagnac 4.0 to katowalem i siebie i w moim odczuciu tez samochod.

Napisano
  • Autor

> (chociaz moze troche). Predzej wynika to z tego ze jezdzisz za

> wolno.

> Turbo jest od tego zeby go uzywac, a Ty z tego co pisales chwalisz

> sie ze nie osiagasz obrotow przy ktorych sie ono wlacza.

jakbym nie osiagal to bym trzymal go ponizej 1700... niewykonywalne...

zanim sie zagrzeje to nie przekraczam 2200rpm, jak sie zagrzeje to nie przekraczam 3000rpm, zazwyczaj jezdze na V od 1500rpm do 2500rpm (zalezy od predkosci)

tyle po miescie

> Moze jakby ten silnik od dostawal czasami w tylek to by jezdzil.

tzn ile?? 4000rpm??

> btw mi w Wwie spalanie podchodzi pod 6,5. Inna sprawa ze na jak stoje

> na swiatlach pierwszy to malo kto rusza z nich szybciej niz ja

> (ostatnio udalo sie to porsche cayenne). W trasie zeby osiagnac

> 4.0 to katowalem i siebie i w moim odczuciu tez samochod.

w trasie 3.7 - stala jazda 100kmph, V bieg, 2300rpm... katowanie??

Napisano

> jakbym nie osiagal to bym trzymal go ponizej 1700...

> niewykonywalne...

> zanim sie zagrzeje to nie przekraczam 2200rpm, jak sie zagrzeje to

> nie przekraczam 3000rpm, zazwyczaj jezdze na V od 1500rpm do

> 2500rpm (zalezy od predkosci)

> tyle po miescie

> tzn ile?? 4000rpm??

ja nie mam obrotka wiec nie wiem,

ale moj silnik jak sie nagrzeje to w trasie na pewno takie obroty osiaga. przy wyprzedzaniu glownie. (na czworce czasami nawet do 120).

> w trasie 3.7 - stala jazda 100kmph, V bieg, 2300rpm... katowanie??

po autostradzie nie, ale jesli osiagasz 3,7 to rozpedzanie do tych 100 (a hamowac u nas trzeba czesto, szczegolnie na drodze na siedlce) musi byc raczej powolne.

Chociaz calkiem mozliwe ze cos po prostu padlo i dlatego nie jedzie. Ja po prostu mialem w swoim zyciu kilka razy do czynienia z naprawa ktora polegala na przegonieniu samochodu troche szybciej niz na codzien i to pomagalo.

Napisano
  • Autor

> ale moj silnik jak sie nagrzeje to w trasie na pewno takie obroty

> osiaga. przy wyprzedzaniu glownie. (na czworce czasami nawet do

> 120).

u mnie do 100, bo to m/w 3000rpm, powyzej moment juz nie ten, wiec zmieniam na wyzszy bieg

> po autostradzie nie, ale jesli osiagasz 3,7 to rozpedzanie do tych

> 100 (a hamowac u nas trzeba czesto, szczegolnie na drodze na

> siedlce) musi byc raczej powolne.

nie, osiagam takie wyniki przyspieszajac ile fabryka pozwoli, w trasie _zawsze_ jezdze dynamicznie, tyle ze nie 120kmph tam gdzie jest 90kmph... tylko 100 kmph biglaugh.gif do tego hamowanie silnikiem, przwidywanie sytuacji, czyli nie ma sensu pedziec 110 tam gdzie zaraz bedzie 80, tylko mozna pojechac 80, wyniki na spalaniu sa jakie sa a ja naprawde nie staram sie jezdzic oszczednie, jezdze od 1500 - 2500 normalnie, 3000 jak chce pogonic, 3500 jak ekstremalnie musze cos pogonic biglaugh.gif a gaz wciskam prawie do podlogi czasem, wiec mysle ze uzytkuje ten samochod zupelnie normalnie

> Chociaz calkiem mozliwe ze cos po prostu padlo i dlatego nie jedzie.

> Ja po prostu mialem w swoim zyciu kilka razy do czynienia z

> naprawa ktora polegala na przegonieniu samochodu troche szybciej

> niz na codzien i to pomagalo.

coz... naprawde gonie go na roznych obrotach, nie trzymam nonstop powyzej 2200rpm tylko zmieniam na wyzszy, chyba ze wyprzedzam i musze miec obroty... nie jezdze "na oszczednosc"... jezdze tak jak jezdze normalnie i z pod swiatel tez nie raz i nie dwa cos wiekszego pogonie... a problem caly czas jest...

Napisano

Dokładnie, ja miałem kiedyś podobny wynik 4,1 na trasie. A rozpędzałem się nie jak muł zeby.GIF tylko dynamicznie a później spokojna jazda 75-100 km/h

Da się tym autkiem mało spalić bez dwóch zdań zeby.GIF Ale wszystko zależy od warunków na drodze. Nie ma się co łamać, że inni mają troszkę więcej wink.gif to i tak dobre wyniki.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Bylem dzis na hamowni... wyniki ciekawe... moc wieksza niz fabryka mowi ale troche nie przy tych obrotach....

proba 1:

278995312-skan1.jpg

proba 2:

278995312-skan2.jpg

proba 3 z wlaczona klimatyzacja:

278995312-skan3.jpg

post-51931-14352483245114_thumb.jpg

Napisano

> Bylem dzis na hamowni... wyniki ciekawe... moc wieksza niz fabryka

> mowi ale troche nie przy tych obrotach....

fabryka chyba mowi o 4000 obr/1 wiec co nie jest tak jak trzeba?

Napisano
  • Autor

> fabryka chyba mowi o 4000 obr/1 wiec co nie jest tak jak trzeba?

no dobra...

moc jest 77 (vel 75, zalezy ktora norma) a nie 70

a max moment jest 154 przy 3000rpm (m/w) a nie 145 przy 1500 grinser006.gifgrinser006.gif

edito: mam takie wrazenie ze gdyby wykres max momentu byl przesuniety w lewo o jakies 300rpm to byloby to blizej tego co Fiat pokazuje na temat tego silnika

Napisano

ile taka przyjemność kosztuje? cfaniaczek.gif

bo chętnie bym sprawdził swoje "stado" ponoć 54km grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ile taka przyjemność kosztuje?

> bo hętnie bym sprawdził swoje "stado" ponoć 54km

100 kononów + VAT biglaugh.gif

Napisano

> no dobra... nie moc, a max moment...

no wlasnie, tak myslalem ze cos pokreciles. a moment jest wysoko, (wrecz bardzo) ale to wypierdek tylko taki urosl przy tych 3000 tysiach. ale patrzac na wykres widac ze on dwoch tys. z kawalkiem on sie nie zmienia. to co rosnie przy 3000 to w granicy bledu jest w zasadzie.

ale to ze moment jest dlugo wysoko potwierdza tylko moje slowa ze 1.3 MJ to wyjatkowo wysokoobrotwoy silnik.

btw naprawili Ci w kocnu to auto?

Napisano
  • Autor

nie!!

bo w/g Dukiewicza gdzie byl pomiar robiony wszystko jest geralth i nie ma co naprawiac...

Napisano

> no dobra...

> moc jest 77 (vel 75, zalezy ktora norma) a nie 70

> a max moment jest 154 przy 3000rpm (m/w) a nie 145 przy 1500

> edito: mam takie wrazenie ze gdyby wykres max momentu byl przesuniety

> w lewo o jakies 300rpm to byloby to blizej tego co Fiat pokazuje

> na temat tego silnika

jest ok.gif zawsze jest troszeczke inaczej niz podasje producent grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> jest zawsze jest troszeczke inaczej niz podasje producent

to ja wiem, ale z drugiej strony bylo inaczej w tym moim misió hmm.gif bo na wykresie dokladnie widac jak mi obroty zejda ponizej 2000rpm to jest dziura... a tego nie bylo... zdecydowanie nie bylo, a jest... m/w od marca...

Napisano

> to ja wiem, ale z drugiej strony bylo inaczej w tym moim misió bo na

> wykresie dokladnie widac jak mi obroty zejda ponizej 2000rpm to

> jest dziura... a tego nie bylo... zdecydowanie nie bylo, a

> jest... m/w od marca...

a wczesniej hamowany byl ?

bo rzeczywiscie jak patrze na moment to troche dziwny przebieg bo w sumie maxa masz zawsze kolo 2300 (potem jest w miare plaski +/- 5Nm) a wczesniej generalnie nic hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a wczesniej hamowany byl ?

nie, nie bylo takiej potrzeby... ale cos czuje ze wezme Pande MJ siostry na warsztat...

> bo rzeczywiscie jak patrze na moment to troche dziwny przebieg bo w

> sumie maxa masz zawsze kolo 2300 (potem jest w miare plaski +/-

> 5Nm) a wczesniej generalnie nic

dokladnie... dziura...

Napisano

Stawiam wszystkie pieniądze jakie mam przy sobie na to ze gdybym pojechal swoim Puntem na hamownie wyniki byly by bardzo zblizone, z wyjątkiem momentu (ten powinien być większy). To ze poniżej 2000rpm jest dziura to norma, u mnie tez do tych obrotów nic sie nie dzieje, silnik pracuje jakby nie mial sily uciagnac auta, dzwiek tez ma taki jakby jechal pod duzym obciazeniem. Po minieciu cyfry 2 na obrotomierzu wszystko sie zmienia- silnik pracuje jak pszczółka i wyrywa do przodu. Taka charakterystyka tego silnika i raczej nic sie z tym nie zrobi. Dlatego ja jezdzac autem z tym silnikiem staram sie nie dopuszczac do spadku obrotów ponizej ok 1800rpm i wszystko jest cacy. Wg mnie jazda z mniejszymi predkosciami obrotowymi moze wrecz zaszkodzic temu silnikowi- takie moje zdanie. Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> nic sie nie dzieje, silnik pracuje jakby nie mial sily uciagnac

> auta, dzwiek tez ma taki jakby jechal pod duzym obciazeniem. Po

u mnie tego nie ma... silnik nie wydaje z siebie dzwiekow ktore by sugerowaly "zią, zredukuj bieg"... tyle ze jego checi do przyspieszania sa mocno ograniczone

> minieciu cyfry 2 na obrotomierzu wszystko sie zmienia- silnik

> pracuje jak pszczółka i wyrywa do przodu. Taka charakterystyka

> tego silnika i raczej nic sie z tym nie zrobi. Dlatego ja

mimo wszystko sprawdze drugi pojazd na hamowni, jezeli wyniki beda porownywalne to znaczy ze TTTM, jezeli inne to bedzie rzeczoznawca

Napisano

> Stawiam wszystkie pieniądze jakie mam przy sobie na to ze gdybym

> pojechal swoim Puntem na hamownie wyniki byly by bardzo

> zblizone, z wyjątkiem momentu (ten powinien być większy). To ze

> poniżej 2000rpm jest dziura to norma, u mnie tez do tych obrotów

> nic sie nie dzieje, silnik pracuje jakby nie mial sily uciagnac

> auta, dzwiek tez ma taki jakby jechal pod duzym obciazeniem. Po

> minieciu cyfry 2 na obrotomierzu wszystko sie zmienia- silnik

> pracuje jak pszczółka i wyrywa do przodu. Taka charakterystyka

> tego silnika i raczej nic sie z tym nie zrobi. Dlatego ja

> jezdzac autem z tym silnikiem staram sie nie dopuszczac do

> spadku obrotów ponizej ok 1800rpm i wszystko jest cacy. Wg mnie

> jazda z mniejszymi predkosciami obrotowymi moze wrecz zaszkodzic

> temu silnikowi- takie moje zdanie. Pozdrawiam!

ty masz jednak troche inny silnik z tego co wiem (jezeli to ten sam co pakuja do lanci Y) on ma 180Nm przy 2000 a nie 145 przy 1500

jezdzilem autem (lancia) i rzeczywiscie do 2000 nic a potem jakosa sie zbiera natomias w pandzie idzie od tych 1500 obr. bez szalu ale plynnie

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

a to sa wyniki mojej drugiej Pandy MJ... ten wykres wyglada znacznie lepiej:

279057734-Untitled3433.jpg

no i teraz ASO sie juz podjelo naprawy mojego klekocika... zobaczymy waytogo.gif

post-51931-14352483690041_thumb.jpg

Napisano

Faktycznie... Moment trochę wyższy i osiągany prawie 500rpm wczesniej. Ciekawe co znajdą w ASO... Może cos nie tak z wtryskiwaczami albo cóś, czort wie. Jak bedzie wiadomo co sie posypało to daj znać, i życze cierpliwości w przeprawach z ASO (mam nadzieje ze nie bedzie potrzebna wink.gif) Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

> posypało to daj znać, i życze cierpliwości w przeprawach z ASO

> (mam nadzieje ze nie bedzie potrzebna ) Pozdrawiam!

no coz, juz swoje przeszedlem zeby wogole udowodnic ze jest problem, dopiero na hamowni wyszlo czarno na bialym. z jednej nie fajnie ze sie nie posypalo bo wtedy by naprawili, a z drugiej dobrze, bo caly czas mam czym jezdzic biglaugh.gif

samochod w piatek idzie na naprawe, a ja wyjezdzam na pewien czas, wiec beda mieli sporo czasu by naprawic... waytogo.gif

zeby pobic okres naprawy pompy paliwowej przez ASO Opla w Combo DTI jeszcze brakuje 4 miesiecy, lepiej zeby tego rekordu ASO Fiata nie pobilo biglaugh.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

odebralem dzis Pande od Dukiewicza... coz, naprawa byla alternatywna i zakonczyla sie modyfikacja oprogramowania... nie wiem na ile to naprawa a na ile przykrycie innego problemu. na razie mnie to mniej interesuje bo samochod jezdzi cudnie i raczej wiecej nie pali, choc to sie okaze na stacji, oto wykres z hamowni:

279217891-skan_new.jpg

ma ktos plakietke Panda 100HP na zbyciu?? grinser006.gif

post-51931-14352484771429_thumb.jpg

Napisano

> odebralem dzis Pande od Dukiewicza... coz, naprawa byla alternatywna

> i zakonczyla sie modyfikacja oprogramowania... nie wiem na ile

> to naprawa a na ile przykrycie innego problemu. na razie mnie to

> mniej interesuje bo samochod jezdzi cudnie i raczej wiecej nie

> pali, choc to sie okaze na stacji, oto wykres z hamowni:

> ma ktos plakietke Panda 100HP na zbyciu??

no to ostro! czy mozemy do Ciebie teraz inaczej mówić niż Mistrzu?

gratuluję i dawaj znać jak tam dalej silnik działa, po rzeczywiście może Ci po prostu ztuningowali auto i tyle!

Napisano
  • Autor

> no to ostro! czy mozemy do Ciebie teraz inaczej mówić niż Mistrzu?

pozwalam IThankYou.gif

> gratuluję i dawaj znać jak tam dalej silnik działa, po rzeczywiście

> może Ci po prostu ztuningowali auto i tyle!

no zawirusowali gada, to pewne, za zgoda FAP...

silnik na razie dziala grinser006.gif pogadamy za nastepne 40kkm

i zrobil sie baaaaaaaaaaaaaaaardzo elastyczny i ma fajnego kopa zlosnik.gif

Napisano

> pozwalam

> no zawirusowali gada, to pewne, za zgoda FAP...

> silnik na razie dziala pogadamy za nastepne 40kkm

> i zrobil sie baaaaaaaaaaaaaaaardzo elastyczny i ma fajnego kopa

well no to niezle - darmowy chip to jest to slinka.gif

Napisano

Z ciekawości zapytam mierzyłes moze przyśpieszenia przed i po chipowaniu.

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości zapytam mierzyłes moze przyśpieszenia przed i po

> chipowaniu.

nie, nie mam aparatury...

Napisano

> odebralem dzis Pande od Dukiewicza... coz, naprawa byla alternatywna

> i zakonczyla sie modyfikacja oprogramowania... nie wiem na ile

> to naprawa a na ile przykrycie innego problemu. na razie mnie to

> mniej interesuje bo samochod jezdzi cudnie i raczej wiecej nie

> pali, choc to sie okaze na stacji, oto wykres z hamowni:

> ma ktos plakietke Panda 100HP na zbyciu??

tez tyle kucyków chce! slinka.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.