Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr pp węglowy

Featured Replies

Napisano

Z tego całego zamieszania zapomniałam napisać zlosnik.gif

Dziś wymieniłem zwykły filtr pp na ten z weglem aktywnym. Znajac właściwości węgla aktywnego spodziewam się eliminacji zapachów pochodzących z zewnątrz (zapach wywożonego gnoju na pola - bezcenne zlosnik.gif)

Jako że wcześniej nie widziałem takiego filtra spodziewałem się zobaczyć coś w rodzaju podłużnego pojemnika z "flizeliny" wypełnionego weglem. Kiedy otworzyłem pudełko za 33 zł trochę mi mina zrzedła... Wygląda jak zwykły filtr po kilkumiesięcznym użytkowaniu zlosnik.gif Po prostu jest identyczny tylko szary. Pomiędzy warstwami falistej "flizeliny" znajduje się cieńka warstewka węgla. Ja wiem, że 1 cm3 węgla aktywnego ma powierzchnię stadionu pilkarskiego dzięki ogromnej ilośći porów, które są wstanie zatrzymywać czasteczki substancji chemicznych ale ilość tego węgla nie pozwala mi optymistycznie patrzeć w przyszłość... zlosnik.gif

Czy ktoś już używał takiego filtra? Jak długo jest w stanie zatrzymywać zapachy? Po wymianie co prawda przejechalem niewiele i trudno mi stwierdzić co jest autosugestią a co rzeczywistością ale mam wrażenie, że na skrzyzowaniach stojac za rurą wydechową innego pojazdu filtr póki co spełnia swoje zadanie smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Z tego całego zamieszania zapomniałam napisać

> Dziś wymieniłem zwykły filtr pp na ten z weglem aktywnym. Znajac

> właściwości węgla aktywnego spodziewam się eliminacji zapachów

> pochodzących z zewnątrz (zapach wywożonego gnoju na pola -

> bezcenne )

> Jako że wcześniej nie widziałem takiego filtra spodziewałem się

> zobaczyć coś w rodzaju podłużnego pojemnika z "flizeliny"

> wypełnionego weglem. Kiedy otworzyłem pudełko za 33 zł trochę mi

> mina zrzedła... Wygląda jak zwykły filtr po kilkumiesięcznym

> użytkowaniu Po prostu jest identyczny tylko szary. Pomiędzy

> warstwami falistej "flizeliny" znajduje się cieńka warstewka

> węgla. Ja wiem, że 1 cm3 węgla aktywnego ma powierzchnię

> stadionu pilkarskiego dzięki ogromnej ilośći porów, które są

> wstanie zatrzymywać czasteczki substancji chemicznych ale ilość

> tego węgla nie pozwala mi optymistycznie patrzeć w przyszłość...

> Czy ktoś już używał takiego filtra? Jak długo jest w stanie

> zatrzymywać zapachy? Po wymianie co prawda przejechalem niewiele

> i trudno mi stwierdzić co jest autosugestią a co rzeczywistością

> ale mam wrażenie, że na skrzyzowaniach stojac za rurą wydechową

> innego pojazdu filtr póki co spełnia swoje zadanie

> Pozdroofka

Są takie do Astry H ? Czy są one takie same dla Zafiry B ?

Napisano

ja w zeszłym sezonie na wiosne kupiłem filtr przeciwpyłkowy Filtron, który rzekomo miał pochłaniać brzydkie zapachy.... Efekt był taki, że może pochłaniało to zapachy ale ok. 2-3 dni po założeniu, potem wszystko było jak przy zwykłym filtrze. Wczoraj zakupiłem zwykły bo szkoda wydawać na coś co nie zdaje egzaminu.

Napisano

> Czy ktoś już używał takiego filtra? Jak długo jest w stanie

> zatrzymywać zapachy? Po wymianie co prawda przejechalem niewiele

Ja mialarem raz, zapachu gnoja napewno nie powstrzymywal... ale spalin juz raczej tak. Ogolnie dalem sobie siana i po 15tys wymienilem na zwykly, wg. mnie nie ma sensu przeplacac. Zwlaszcza ze w lecie mam prawie zawsze okno otwarte zeby.GIF

Napisano

Jak kupiłem nową asterke G to po kilku dniach zajrzałem do fltra pp był właśnie węglowy jakiejś niemieckiej firmy nie pamiętam, było to własnie taka zwykła charmonijka ale jakby grubsza nawet całkiem wyraźnie grubsza. Nie mam obiegu wewnętrznego zamkniętego powietrza w kabinie i jak mi ktoś przykopci to po prostu wyłączam dmuchawe jak była właczona i stwierdziłem że przy lekkim zakopceniu prawie nie czuje spalin w kabinie a przy silnym czuje ale jakby mniej, mam porównanie ze swoim poprzednim autem tez bez obiegu wewnętrznego i tam strasznie czuć było spaliny jakiekolwiek by one nie były nawet te których w astrze teraz nie zauważam smile.gif. Wnioskuje z tego że ten węgiel jednak pomaga tylko trzeba kupić filtr z prawdziwego zdarzenia smile.gif

Napisano

filtry węglowe stosuje się przede wszystkim do aut z klimą ponieważ takie filtry mają dużo lepszą zdolność absorbcji drobin organicznych (zarodniki , pyłki , zanieczyszczenia organiczne) , które dostając się na wilgotny parownik zaczynają własne życie powodując zwykły "smród z klimy" zlosnik.gif

Napisano

> ja w zeszłym sezonie na wiosne kupiłem filtr przeciwpyłkowy Filtron,

> który rzekomo miał pochłaniać brzydkie zapachy.... Efekt był

> taki, że może pochłaniało to zapachy ale ok. 2-3 dni po

> założeniu, potem wszystko było jak przy zwykłym filtrze.

Inaczej nie może być, pojemność sorpcyjna takiego filtra jest niewielka.

Można się pokusić o regenerację takiego filtra, przez wygrzewanie ale chyba gra niewarta świeczki.

Napisano

Jakiego producenta filtr kupiłeś?

Napisano
  • Autor

> Wać mość czegos takiego sie spodziewal..??

> >>>KLIK

No dokładnie o czymś takim myslałem smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Jakiego producenta filtr kupiłeś?

No niestety to był Filtron, tak jak mówi Astarot smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Efekt był taki, że może pochłaniało to zapachy ale ok. 2-3 dni po

> założeniu, potem wszystko było jak przy zwykłym filtrze.

Czyli niestety moje przewidywania i obawy się spełnią smile.gif

Pozdroofka

Napisano

też niedawno wymieniałem filtr pp węglowy,i sie troche napociłem z włożeniem go ponieważ przeszkadzała lekko mi dmuchawa i filter nie chciał wleść na swoje miejsce musiałem użyć super gimnastki ale udało sie może jest jakiś trick co by lepiej sie go wymieniało hmm.gif

Napisano
  • Autor

> też niedawno wymieniałem filtr pp węglowy,i sie troche napociłem z

> włożeniem go ponieważ przeszkadzała lekko mi dmuchawa i filter

> nie chciał wleść na swoje miejsce musiałem użyć super gimnastki

> ale udało sie może jest jakiś trick co by lepiej sie go

> wymieniało

No tak, ale Ty masz Astrę H wink.gif

Czy ten Twój fitr wygląda tak samo jak zwykły (w sumie to samo tylko niewielka ilość węgla w środku) czy zawiera godną ilość wegla wink.gif ?

Pozdroofka

Napisano

> No tak, ale Ty masz Astrę H

> Czy ten Twój fitr wygląda tak samo jak zwykły (w sumie to samo tylko

> niewielka ilość węgla w środku) czy zawiera godną ilość wegla ?

> Pozdroofka

wyglada tak samo jak zwykły ino że czarny,węgla zbytnio nie widać a zapachy swojskie troche czuć a dostęp do filtra mam taki sam chyba jak w AII przynajmniej ze zdjęć tak wynika

Napisano

czy zawiera godną ilość wegla ?

> Pozdroofka

Można nim palić w piecu i ogrzać cały dom spineyes.gif

Napisano

> czy zawiera godną ilość wegla ?

> Można nim palić w piecu i ogrzać cały dom

brawo.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

> czy zawiera godną ilość wegla ?

> Można nim palić w piecu i ogrzać cały dom

zlosnik.gif

Zobacz, że te filtry, które pokazał gabisrob zawierają 1 cm warstwę węgla aktywnego. To jest prawdziwy filtr weglowy, a nie ten produkt Filtrona o którym tu piszemy wink.gif

Pamietasz czasy "wyrobów czekoladopodobnych"? grinser006.gif Analogia sama się narzuca zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Zobacz, że te filtry, które pokazał gabisrob zawierają 1 cm warstwę

> węgla aktywnego. To jest prawdziwy filtr weglowy, a nie ten

> produkt Filtrona o którym tu piszemy

> Pamietasz czasy "wyrobów czekoladopodobnych"? Analogia sama się

> narzuca

> Pozdroofka

filtron napewno nie ma 1 cm węgla ale po 2 latach 1 cm syfu pub2.gif on może koło węgla ino leżał

Napisano
  • Autor

> filtron napewno nie ma 1 cm węgla ale po 2 latach 1 cm syfu on może

> koło węgla ino leżał

Szkoda ze nie zrobiłem foty przed załozeniem.

Znalazłem na allegro fotę. Nie jest co prawda od Opla ale wygląda tak samo. Chodzi o kolor samego filtra. Jak widac jest szarawy bo pomiędzy "szmatkami" jest cieńka warstwa węgla.

278917924-pp.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352482685064_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Po niedzieli kupię wkład filtrujący do okapu, wytnę odpowiedni kształt, z tektury zrobię ramkę i będę mial prawdziwy filtr aktywny własnej produkcji smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Szkoda ze nie zrobiłem foty przed załozeniem.

> Znalazłem na allegro fotę. Nie jest co prawda od Opla ale wygląda tak

> samo. Chodzi o kolor samego filtra. Jak widac jest szarawy bo

> pomiędzy "szmatkami" jest cieńka warstwa węgla.

> Pozdroofka

no mój był przynajmniej czarny zlosnik.gif,a może z tej firmy

http://www.mann-hummel.com/mfpl/index.html?iKeys=49.9.1202.2.9

słyszałem że są spoko właśnie kupiłem filtr powietrza z tej firmy

post-58982-14352482685568_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Po niedzieli kupię wkład filtrujący do okapu, wytnę odpowiedni

> kształt, z tektury zrobię ramkę i będę mial prawdziwy filtr

> aktywny własnej produkcji

Oczywiście nie wytrzymałem "do po niedzieli" i dziś jeszcze przed otwarciem zameldowałem się w sklepie zlosnik.gif

Poprosiłem pana coby pokazał mi filtry do okapów jakimi dysponuje. Pan wyciągał różne a ja kręciłem nosem. W końcu zapytał do jakiego okapu to ma być. Ja na to: "Do Opla Astry" wink.gif Panu od razu pojaśniały oczka i powiedział: "trzeba było tak od razu..." i przyniósł to (sorry za foty ale robiłem telefonem) :

278923985-filtr1.jpg

Prawda że piękny? I jaki podobny do oryginału wink.gif Zrobiłem fotę z etykietą na wypadek jakby ktoś chciał zrobić to samo co ja wink.gif

Filtr posiada własną plastikową ramkę więc nie musiałem tworzyć z tektury.

Filtr jest trochę większy niż oryginał:

278923985-filtr2.jpg

Trza było trochę ramkę "zsunąć" coby ją zmniejszyć. Założyłem do Dremelka kółko diamentowe i naprzód. Na focie poniżej widać przecięcia ramki jakie musiałem zrobić aby wyrzucić niepotrzebne kawałki (zaznaczone na czerwono)

278923985-filtr3.jpg

Po usunięciu zbędnych kawałków skleiłem ramkę klejem na gorąco i dookoła okleiłem brązową gąbką samoprzylepną , którą używa się do uszczelniania okien (szerokość 1 cm) coby zniwelować ewentualne niedopasowanie filtra do obudowy i żeby filtr był "na wcisk".

278923985-filtr4.jpg

A tu fotka rodzinna: filtr z mojej manufaktury i filtr "węglowy" filtrona:

278923985-filtr5.jpg

I mój filtr po zamontowaniu:

278923985-filtr6.jpg

Teraz trochę o cenach:

Za filtr zapłaciłem 23 zł (czyli cena zwykłego filtra pp). Ramka jest "na zawsze". Pan w sklepie powiedział, że aktualnie nie ma ale te "gąbki" są dostępne luzem i to w rozmiarach, że bedę mógł sobie wyciąc 4 wkłady i wsadzić do ramki. Cena takiego kawałka to 16 zł co daje 4 zł za wkład. Myslę, że warto. Poza tym prpducent gwarantuje wchłanianie zapachów przez 3 miesiące ale warunki w jakich pracuje w okapie są nieporównywalnie cięższe niż te w samochodzie. Myslę, ze na pół roku spokojnie wystarczy.

Robiłem testa: 3 kilometry pod miastem gościu ma fermę kur czy kaczek, mniejsza bo smród jest taki sam zlosnik.gif 3 razy przejeżdzałem koło fermy i po raz pierwszy nie zbierało mi się na wymioty zlosnik.gif Filtr jednak działa smile.gif

Dziś miałem pracowity dzień, ale o tym będzie w innym wątku zlosnik.gif

Pozdroofka

post-36940-14352482769749_thumb.jpg

Napisano

jak za tyle roboty to chyba wole ten z Ebay za 15 euro smile.gif

No ale Ty LELEK jestes "wyjatek"*.

*wyjatek - sam Se lepiej zrobie.

Napisano
  • Autor

> jak za tyle roboty to chyba wole ten z Ebay za 15 euro

No ile roboty... Pól godziny, bez pośpiechu. smile.gif

A i na "zaś" bedzie bo tylko dociąć i wymienić to czarne smile.gif

> No ale Ty LELEK jestes "wyjatek"*.

> *wyjatek - sam Se lepiej zrobie.

zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Bardzo trafione rozwiązanie. Dziwne, że nikt komercyjnie tego nie produkuje.

Jak z przepływem powietrza przez ten filtr? Wiadomo że okapy mają "motorki" o sporej mocy i dosyć duże natężenie przepływu powietrza. Jak jest w twoim przypadku, czy opory przepływu powietrza nie są zbyt duże. Pisałeś że to jakas gąbka stąd moje pytanie. Czy dmuchawa na "jedynce", dmucha i jak z hałasem, czy zmiana parametrów przepływu powietrza nie wywołuje powstawania nieprzyjemnych dźwięków?

Pomysł i wykonanie bardzo mi się podoba.

Proponuje pamiętać o regularnej wymianie, węgiel aktywny jest świetnym podłożem dla wszelkiego rodzaju mikroorganizmów więc nie ma co ryzykować zdrowia.

Napisano
  • Autor

> Czy dmuchawa na "jedynce", dmucha i jak z hałasem, czy

> zmiana parametrów przepływu powietrza nie wywołuje powstawania

> nieprzyjemnych dźwięków?

Powiem ci szczerze, że nie widzę różnicy. Zrobiłem testa na mojej kobicie. Nie wiedziała o wymianie filtra więc wygłosiłem, że "coś mi się wydaje, że dmuchawa pracuje jakoś dziwnie" i posłałem ją aby posłuchala. Wróciła z tekstem: "ja tu film oglądam a ty mi głowę zawracasz. Wszytko jest tak jak było".

Bałem się, że może zmniejszy się ilość wdmuchiwnego powietrza ale na "1" nie widzę różnicy. Na maxa trudno by było stwierdzić wink.gif

> Pomysł i wykonanie bardzo mi się podoba.

waytogo.gif

> Proponuje pamiętać o regularnej wymianie, węgiel aktywny jest

> świetnym podłożem dla wszelkiego rodzaju mikroorganizmów więc

> nie ma co ryzykować zdrowia.

Zgadza się. Myslę, że przy cenie 4zł za "wkład" nie bedzie to problemem smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Panowie cieszmy się że w ogóle Opel zastosował filtr w samochodzie z 91 roku od razu ekstrawagancja,

polecam Boscha jest trwały a Niemcy wydali z pewnością full euro na opracowanie i testy - oni tak zawsze.

Kosztuje stówę lub 80 zł ale warto bo na 2 lata starczy.

Ważne jest aby filtr nie zamakał bo jak wiecie uwodniony węgiel aktywny stanowi swoistą barierę dla tlenu i się dusimy, tak więc ma być sucho.;

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Panowie cieszmy się że w ogóle Opel zastosował filtr w samochodzie z

> 91 roku

O tak, to mu się udało smile.gif

> Ważne jest aby filtr nie zamakał bo jak wiecie uwodniony węgiel

> aktywny stanowi swoistą barierę dla tlenu i się dusimy, tak więc

> ma być sucho.;

Niezależnie czy węglowy czy zwykły - ma być suchy bo bedzie działał jak nawilżacz powietrza smile.gif A co to onacza wie każdy kto wozi w Astrze gabkę do wycierania szyb od wewnątrz wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Bardzo mi sie podoba "patent" z wkładem do okapu claps.gif

Zanim zacznę jednak "chodzić" za wspomnianym wkładem - wątpię, że uda mi się trafić na podobnie zorientowanego pana w sklepie AGD grinser006.gif - to zapytam: ten wkład to jest gąbka, czy też coś na kształt woreczka z węglem aktywnym w środku ?

Rozumiem także, że Dremelkiem to jedynie ramkę skracałeś, a wkład pozostał cały (bo jeśli woreczek to problem) ?

PS. Znalazłem na Allegro dwa egzemplarze, różniące się dość istotnie ceną: 29 i 56 zł. Czy jest między nimi różnica ?

Napisano
  • Autor

> wątpię, że uda mi się trafić na podobnie zorientowanego pana w sklepie AGD -

Niech Ci pokaże co ma, coś wybierzesz. Zawsze możesz zrobić ramkę z tektury. Miałem trochę szczęścia bo ramkę mogę wykorzystaćwielokrotnie, wystarczy wymienić gąbkę, a same gabki są tanie, no i mogą mieć dowolny kształt, i tak będziesz docinał. A taką tekturową trzeba przykleić do gąbki i obawiam się, że przy wymianie trzeba będzie dorobić nową. Hmmm.. Albo inaczej: zrobić z tektury albo z czegokolwiek sztywnego górę ramki i spód i całość połączyć jakimiś zatrzaskami, nawet gumkami, czymkolwiek byłe było rozbieralne.

> to zapytam: ten wkład to jest gąbka, czy też coś na kształt

> woreczka z węglem aktywnym w środku ?

To wygląda jak gąbka.

> Rozumiem także, że Dremelkiem to jedynie ramkę skracałeś, a wkład

> pozostał cały (bo jeśli woreczek to problem) ?

Tak, dremelkiem ramkę a wkład nożyczkami smile.gif

> PS. Znalazłem na Allegro dwa egzemplarze, różniące się dość istotnie

> ceną: 29 i 56 zł. Czy jest między nimi różnica ?

Mówisz o filtrach do okapu czy prawdziwych pp?

Pozdroofka

Napisano

Super patent z tym filtrem. Lelek po raz kolejny udowadnia, że głowę ma nie tylko od noszenia czapki. Gratuluje a swoją drogą zazdroszczę Ci wolnego czasu, który poświęcasz autu...Pozdro

Napisano
  • Autor

> Gratuluje a swoją drogą

> zazdroszczę Ci wolnego czasu, który poświęcasz autu...

No, śpisz równie mało jak ja to i możliwości masz wink.gif

Pozdroofka

Napisano

K 1014 za 36

K 1055 za 35

Napisano
  • Autor

> PS. Znalazłem na Allegro dwa egzemplarze

Kurna.. Identyczny filtr jak mój kosztuje na allegro 56 zł. Może jest jakiś grubszy albo co...?

http://www.allegro.pl/item193208021_filtr_weglowy_do_okapu_amica_otb.html

A tu jest za 30 zł i da się przerobić identycznie jak mój:

http://www.allegro.pl/item194077668_filtr_weglowy_do_okapu_amica_otb_525_514_513.html

Ale to jest dobre:

http://www.allegro.pl/item191112931_filtr_weglowy_do_okapu_kuchennego_od_ss_of02.html

Ma wymiary 560 x 470. Wymiar naszego filtra 420 x 153

Jakby nie liczył mozna wyciąc 3 sztuki po 3 zł sztuka wink.gif

Pozdroofka

EDIT:

A tu to już tyle dobra, że tylko ciąć i ciąć... 3m x 2,5 m zlosnik.gif

http://www.allegro.pl/item192612222_filtr_weglowy_do_okapu_kuchennego.html

Napisano

> No, śpisz równie mało jak ja to i możliwości masz

> Pozdroofka

Co do snu to praktycznie masz rację. Gorzej z możliwościami, niemniej jutro nadrobię straty i poświęcę trochę czasu asterce, ponieważ czeka mnie wymiana chłodnicy.

Napisano
  • Autor

> niemniej

> jutro nadrobię straty i poświęcę trochę czasu asterce, ponieważ

> czeka mnie wymiana chłodnicy.

Ooo. To i płyn zmienisz. wink.gif Asterka będzie szczęsliwa. wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> lelek kupiles to cudo za 419zl??

> warte jest to swojej ceny?

Wiesz..., są miniszlifierki za 60zł i widziałęm nawet taką w akcji. Po 30 minutach obrabiania metalu po prostu się stopiła i to dosłownie smile.gif

Sama szlifierka Dremela kosztuje ok 200 zl, reszta to koszt wyposażenia - przystawek, tarcz, ściernic itp. Na allegro można kupić te same akcesoria za cenę 10 razy mniejszą, bo Dremel trochę przesadza wink.gif No ale i jakość tych tanich pozostawia wiele do życzenia: mialem do zrobienia kawalek zaprawki, taki 10cm x 10cm. Zyżyłem 3 tanie kamienie ścierne bo odrywały się od trzpienia na którym są osadzone oraz prawie dwie szczotki stalowe bo po prostu wyłysiały. A na kamieniach i szczotkach Dremela nawet znaku nie ma użytkowania..

Tak miniszlifierka ma mnóstwo zastosowań ze względu na wielką ilość dostępnych końcówek-akcesorii. Polerowanie, cięcie dosłownie wszystkiego, frezowanie i wiercenie w szkle, metalu, ceramice, grawerowanie itp.

Na allegro jest cala masa akcesorii. Zobacz tu:

http://www.allegro.pl/8765_narzedzia_modelarskie.html?order=t&view=gtext

Patrząc na akcesoria sam wymyślisz do czego mógłbyś użyć miniszlifierki i czy Ci się przyda.

EDIT:

Gdybyś się zdecydował na zakup, to slużę radą w doborze akcesoriów. wink.gif

Pozdroofka

Napisano

no na pewno przydatna rzecz tylko cena troche zaporowa. nie mowie, ze to duzo - bo na tanie buble mnie nie stac.

a co myslisz o czyms takim ?

wybaczcie taki maly off topic ale to w celu edukacji i wyciecia filtra weglowego wink.gif

Napisano
  • Autor

> a co myslisz o czyms takim ?

To są szlifierki, które można kupić w marketach o 30 - 40 zł taniej. Nie wiem skąd wzięli takie ceny? spineyes.gif

Jeżeli już coś "ze średnich cen" to może jednak to:

120 zł, bez akcesoriów

179 zł, to samo ale z akcesoriami

188 zł, z akcesoriami

Myslę, że jeśli kupisz którąś z tych trzech linków, to będziesz miał do końca życia.

Pozdroofka

EDIT:

Oczywiście możez kupić np. VERTO za 50 zł, będzie dobra np. to poczyszczenia biżuteri, wypolerowania jakiś małych przedmiotów, przecięcia jakiś blaszek.

Natomiast przy jakiś większych pracach będzie problem z utrzymaniem jej w ręku bo będzie parzyć wink.gif .

Sam już nie wiem... Myslę, że wszystko zależy od Twoich zastosowań i intensywności eksploatacji.

Napisano

Lelek, jak się sprawuje patent po kilkunastu dniach testów?

Jak z przepuszczalnością świeżego powietrza i zatrzymywaniem zapachów?

Podziel się uwagami, bo też zamierzam skorzytać z Twojego pomysłu, jeśli wolno oczywiście... smile.gif

Napisano
  • Autor

> Lelek, jak się sprawuje patent po kilkunastu dniach testów?

> Jak z przepuszczalnością świeżego powietrza i zatrzymywaniem

> zapachów?

Jest tak: zatrzymywanie zapachów szacuję na 90% bo w czasie jazdy nie czuć zapachów z zewnątrz (a wiem, że są bo znam miejsca gdzie zawsze śmierdzi zlosnik.gif) natomiast stojąc za kopcącą ciężarówką mimo wszystko trochę jednak czuć. Zdecydowanie mniej niż przy zwykłym filtrze ale jednak trochę. Z tym, że to może dostaje się przez nieszczelności auta a nie przez filtr, tego nie jestem w stanie stwierdzić.

Przepuszczalnaość bez zmian. Zaglądałem wczoraj i w dalszym ciągu jest czarny choć spodziewałam się, że trochę przyszarzeje. Moze to autosugestia ale mam wrażenie, że jakoś ciszej powietrze przedostaje się przez tę gabkę niż przez normalny filtr.

> Podziel się uwagami, bo też zamierzam skorzytać

Tak przyszło mi do głowy że gdybym miał dziś produkowac ten filtr to bym się wstrzymał wink.gif Jest tak gorąco, że jeżdże z otwartym szyberdachem i oknem więc filtr niewiele ma do powiedzenia zlosnik.gif

> z Twojego pomysłu,

> jeśli wolno oczywiście...

Pomysł nie mój, wymyśliło to trzech radzieckich uczonych: Filtrow, Węglow i Okapow więc możesz korzystać .... grinser006.gif

Pozdroofka

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzisiaj do sklepu ze sprzętem AGD wybrałem się i ja smile.gif

Jedyne co wiedziałem o filtrze to symbol spisany ze zdjęcia Lelka. Niestety gość powiedział mi, że po symbolu to nie znajdą, muszę znać model okapu... Na hasło Amica stwierdził, że do tego producenta tylko okrągłe filtry, uparłem się, żeby pokazał mi coś z prostokątnych. Powiedział, że ma jeden prostokątny, pokazuje, patrzę na naklejkę z symbolem i widzę, że to dokładnie to o co mi chodziło. Tyle, że filtr jakiegoś regionalnego producenta z Łasku i w dodatku nie był "gąbkowy", tylko był podzielony na komory wypełnione dużą ilością granulek węgla aktywnego. Cena 25 zł. Miał jeszcze samą gąbkę, dość duża ilość za 15 zł. Wziąłem filtr.

Niestety ramka różniła się od tej Lelkowej i przyciąłem ją tak, żeby tylko było OK na ten jeden raz, jest do niej przyklejony materiał i nie da się jej wykorzystać ponownie. Poza tym jest innej konstrukcji. W każdym bądź razie w obciętych komorach uzupełniłem granulat węglowy i uszczelniłem uciętą ściankę. Obkleiłem gąbką i zamontowałem szczelnie w samochodzie.

Czas pracy 15 minut. Efekt: jeszcze nie wiem, ale sam jestem ciekawy. Jeśli nie będzie przepuszczać powietrza, lub będę słyszał jak granulat będzie grzechotał, to zawsze mogę wywalić i zamontować normalny filtr.

Jutro rano w drodze do pracy będę testował (szyby szczelnie zamknięte, ewentualnie klima włączona jeśli będzie ciepło).

Napisano
  • Autor

Mysle, że te granulki bedą lepsze od gąbki.

Pozdroofka

Napisano

Lelek 270751858-jezyk.gif:P A jaki masz telefon nie pytam o numer zeby.GIF tylko sprzęt, że takie zdjęcia wyszły hmm rodem z aparatu 0.3Mpix ;P

Napisano
  • Autor

> Lelek 270751858-jezyk.gif A jaki masz telefon nie pytam o numer tylko sprzęt, że

> takie zdjęcia wyszły hmm rodem z aparatu 0.3Mpix ;P

zlosnik.gif

Nokia 6020. Ale on ma dzwonić, aparat to ma tylko przy okazji... zlosnik.gif

Napisano

> Mysle, że te granulki bedą lepsze od gąbki.

> Pozdroofka

Testy wypadły raczej pozytywnie, nie czuć nieprzyjemnych zapachów w środku. No może raz delikatnie poczułem jakiegoś dymiącego okropnego ropniaka na trasie 50 km z dmuchawą na 3.

Ogólnie jest lepiej niż było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.