Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr pp węglowy

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Testy wypadły raczej pozytywnie

Węgiel rządzi... wink.gif

Pozdroofka

• 1 miesiąc później...
Napisano

wiem, ze to jest juz offtopic.gif ale mam pytanie do lelka gdyz zastosowalem u siebie jego patant z tym samym filtrem czyli "AMICI"

mianowicie w momencie kiedy dodaje momentalnie duzo gazu t.j 4000 obr. i delikatnie puszczajac sprzeglo w momencie kiedy chce np. podjechac pod stromy kraweznik czuc wyraznie tak jaby "smrod "zbukow" albo rozkladajacych sie odpadow - porownywalny i czy to moze byc spowodowane wlsanie zastosowanym filtrem czy czyms innym dodam, ze np przy wyprzedzaniu kiedy oboroty podczas jazdy wskakuja na owiele wiecej tego typu "zapaszku" nie czuc.

pozdro

Napisano
  • Autor

> mianowicie w momencie kiedy dodaje momentalnie duzo gazu t.j 4000

> obr. i delikatnie puszczajac sprzeglo w momencie kiedy chce np.

> podjechac pod stromy kraweznik czuc wyraznie tak jaby "smrod

> "zbukow" albo rozkladajacych sie odpadow - porownywalny i czy to

> moze byc spowodowane wlsanie zastosowanym filtrem czy czyms

> innym dodam, ze np przy wyprzedzaniu kiedy oboroty podczas jazdy

> wskakuja na owiele wiecej tego typu "zapaszku" nie czuc.

Nie podejrzewam filtra o posaidanie aż tak dziwnej właściwości jaką jest zmiana własnego zapachu pod wpływem wjeżdżania na krawężnik wink.gif

Po prostu czuć zapach siarkowodoru ze spalin. W zasadzie stoisz w miejscu i spaliny się gromadzą w pobliżu atuta (a jak jeszcze wiaterek zawieje od tyłu... wink.gif i wiatrak nawiewu je "zaciąga". Podczas jazdy nie czujesz bo pęd powietrza je zabiera.

Żaden filtr nie jest w stanie zatrzymać 100% zapachów. Trzeba tu też wziąc pod uwagę jaki zapach wyczuwasz: siarkowodór jest wstrętny ale nasz nos jest w stanie wyczuć jego minimalną ilość, z tego co pamiętam to jakieś tysięczne częsci miligrama w metrze sześciennym powietrza (nie bez powodu natura nas wyposażyła w taką zdolność - siarkowodór jest bardzo trjący. Jak tylko sie pojawi od razu go wyczuwamy. Niestety, po kilku minutach alarm się wyłącza - przestajemy go czuć. Jak ktoś puści bąka w pokoju to pośmierdzi chwilę i "przestaje" ale jak ktoś wejdzie z zewnątrz od od razu się skrzywi zlosnik.gif. To tak przy okazji, małe przypomnienie z chemii grinser006.gif ).

Pozdroofka

Napisano

no wykladzik niezly wink.gif - dziekuje juz czuje sie madrzejszy ale wrucmy do sedna moze byc tak, ze altek cos tam szfankujei przeladowuje akumultor przy momentalnych podwyrzszonych obrotach i aku wytwrza wtedy ten nieprzyjemny zapach ??

Napisano
  • Autor

> moze byc tak, ze altek cos tam szfankujei przeladowuje

> akumultor przy momentalnych podwyrzszonych obrotach i aku

> wytwrza wtedy ten nieprzyjemny zapach ??

To też jest możliwe ale bardziej obstawiam spaliny. Otwórz maskę, daj na postoju 4000 obrotów i niuchaj skąd zalatuje jajami wink.gif Innej możliwości nie widzę

Pozdroofka

Napisano

> To też jest możliwe ale bardziej obstawiam spaliny. Otwórz maskę, daj

> na postoju 4000 obrotów i niuchaj skąd zalatuje jajami Innej

> możliwości nie widzę

> Pozdroofka

ok jutro tzn "juz dzisiaj" mam wkoncu po 13 dniach nieustannej pracy mam wolne wiec na spokojnie to sobie sprawdze o rezultatach tu dziez wynikach organoleptycznych badan poinformuje

Napisano

apropo spalin

zakldalem ostatnie nowy watek w ktorym nie uzyskalem praktycznie zadnych konkretnych wskazuwek anie odpowiedzi dot. glosnej pracy mojego silnika czy moze byc to spowodowane nieszczelnoscia ukladu wydechowego ??

chodzi o to

Napisano

ja miałem i w Astrze taki, i teraz w Omedze też, ale działały na zapachy przez mniej więcej 5kkm, a potem zwykły filtr zlosnik.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

Odświeżam temat smile.gif.

Filtr robiłeś w maju. A jak sprawuje sie aktualnie w "warunkach jesiennych". Nie ma problemu z parowaniem szyb?

Napisano
  • Autor

> Filtr robiłeś w maju. A jak sprawuje sie aktualnie w "warunkach

> jesiennych".

Przedwczoraj zaglądałem i wyciągałem filtr. Trochę przykurzony był ale zastosowałem mu czesanie za pomocą szczotki ryżowej zlosnik.gif Teraz wygląda jak nówka. Stracił nieco zdolność pochłaniania zapachów ale w dalszym ciągu jest o niebo lepiej niż przy zwykłym filtrze.

> Nie ma problemu z parowaniem szyb?

Wiesz... Z parowaniem szyb od roku nie mam najmniejszych problemów smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Wiesz... Z parowaniem szyb od roku nie mam najmniejszych problemów

Ok to teraz ja zabieram sie do roboty smile.gif. Jeżdże już z 2 tygodnie bez filtra i nie dość że nawdychałem się różnego rodzaju zapachów to jeszcze dmuchawa wydaje dziwne odgłosy ...

Napisano
  • Autor

> to jeszcze dmuchawa wydaje dziwne odgłosy ...

Coś pewnie nawpadało. Trochę niebezpieczne bo można spalić dmuchawę

Pozdroofka

Napisano

> Coś pewnie nawpadało.

Raczej nie. Te "dziwne odgłosy" to taki nieprzyjemny gwizd zmieniający się w zaleśności od prędkości dmuchawy.

Filtr musiałem wyciągnąć bo nie mam gąbki do wycierania szyb, a że juz wcześniej zainteresowałem się Twoim "projektem" to nie kupowałem nowego smile.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano

> też niedawno wymieniałem filtr pp węglowy,i sie troche napociłem z

> włożeniem go ponieważ przeszkadzała lekko mi dmuchawa i filter

> nie chciał wleść na swoje miejsce musiałem użyć super gimnastki

> ale udało sie może jest jakiś trick co by lepiej sie go

> wymieniało

Może kolega podpowiedzieć w którym miejscu znajduje się ten filterek i jak go wymienić ?

• 5 tygodni później...
Napisano

> Niestety gość powiedział mi, że po symbolu to nie znajdą, muszę

> znać model okapu... Na hasło Amica stwierdził, że do tego

> producenta tylko okrągłe filtry, uparłem się, żeby pokazał mi

> coś z prostokątnych. Powiedział, że ma jeden prostokątny,

> pokazuje, patrzę na naklejkę z symbolem i widzę, że to dokładnie

> to o co mi chodziło.

Widać gościu nie był zorientowany dobrze w sprzedaży...takie filtry są montowane w okapach firmy amica w modelach OTB 414

OTB 415 Wiem,bo kiedyś pracowałem w tej branży jako sprzedawca. A z filtrami to jest tak,że te z węglem,to mają powstrzymywać zapachy,żeby nie szły na kuchnię.Najlepsze są te z granulatem(prawdziwy węgiel aktywny) Pomysł z zastosowaniem tego do auta uważam,za bardzo ciekawy i mądry. Mogę jeszcze nadmienić,ze w ofercie są też worki do odkurzaczy które pochłaniają zapachy(anit-odor) są nasączane węglem aktywnym i są tez worki które zabijają bakterie(clinic) Jakoś można by obłożyć filtr czymś takim,ale sądzę,że sam filtr spełni swoją rolę.Aha jeszcze sobie przypomniałem...w odkurzaczach są stosowane filtry HEPA,nie dość,że powstrzymują zapachy,to jeszcze działają dezynfekująco...kiedyś zastanawiałem sie nad ich wykorzystaniem w aucie,ale są trochę drogie.

Napisano
  • Autor

> takie filtry są montowane w okapach firmy amica w modelach OTB 414

Co widać na zdjęciu kilkanaście postów wyżej wink.gif

> Najlepsze są te z granulatem(prawdziwy węgiel aktywny)

Zgadza się. Tylko, jak już pisaliśmy w tym wątku, jest problem z dopasowaniem do auta - gąbkę czy flizelinkę da się dociąć do kształtu a z granulatem może być problem, Klaudio musiał kombinować z przesypywaniem

> w odkurzaczach są stosowane filtry HEPA

Masz jakąś fotę coby zobaczyć jak to wygląda i jakie są możliwości dopasowania do auta?

Pozdroofka

P.S.

Czytałeś caly wątek? wink.gif

Napisano

> A z

> filtrami to jest tak,że te z węglem,to mają powstrzymywać

> zapachy,żeby nie szły na kuchnię.Najlepsze są te z

> granulatem(prawdziwy węgiel aktywny)

Mogę tylko potwierdzić, tak jak wcześniej pisałem miałem ten z granulatem, później po kilku miesiącach pomyślałem, że ten granulat się już zużył (a także na wątpliwą jego szczelność i możliwość przedostawania się zanieczyszczeń do układu klimatyzacji) i kupiłem zwykły filtr przeciwpyłkowy (niby z węglem aktywnym), ale pięknie przepuszczał zapachy do kabiny, więc dokupiłem matę do okapów i zrobiłem wyściółkę nad tym filtrem z 2 warstw, jest zdecydowanie lepiej, ale w porównaniu z samym "filtrem" z granulatem czuć różnicę na minus.

Swoją drogą ciekawe, że przy niedziałającej szukajce ten stary wątek został odkopany wink.gif

Napisano

> Swoją drogą ciekawe, że przy niedziałającej szukajce ten stary wątek

> został odkopany

lelek podał link i ktoś oprócz zapoznania się z treścią zadał pytanie smile.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

Odkopuje zlosnik.gif

Jak sie sprawuje filtr po dluzszym okresie uzytkowania ??? wink.gif

Bo wlasnie mam zamiar sobie taki zrobic do Goferka mlotek.gif

Napisano
  • Autor

> Jak sie sprawuje filtr po dluzszym okresie uzytkowania ???

To już ponad rok z tym filtrem i zaprzyjaźniłem się z nim smile.gif Przez pierwsze pół roku pochłaniał zapach bardzo dobrze. Po roku, tuz przed wymiana "wkładu" w zasadzie już nie pochłaniał smile.gif Ale kurz zatrzymywał doskonale - wloty w kabinie sterylne. Testowo wyczesałem go szczotką ryżową i cały kurz się z niego wysypał. Myslę, że ten filtr zatrzymuje pył o drobniejszych rozmiarach niż zwykły - obserwując to co się z niego wysypało oraz to, że pomimo intensywnego trzepania ciągle pyliło z niego i w zasadzie nie ma mozliwości pozbycia się wszystkiego.

Wymieniłem wkład - w zasadzie odciąłem kawałek gąbki z wielkiego płata, który zakupiłem w sklepie AGD i znowu jest bezzapachowo wink.gif Myślę, że będę wymieniał wkład co pół roku, w końcu koszt niewielki, jakieś 3 - 4 zł a korzyść wielka.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.