Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II - czy faktycznie rdzewieją

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Muszę kupić samochód i jednym z kandydatów jest Astra II Kombi z silnikiem diesla. Dziś usłyszałem plotkę, że te, które robione były w polsce mają poważne problemy z lakierem i zwyczajnie włazi na nie rdza (pod uszczelkami itp.).

Jak to jest naprawdę?

Napisano

> Witam wszystkich

> Muszę kupić samochód i jednym z kandydatów jest Astra II Kombi z

> silnikiem diesla. Dziś usłyszałem plotkę, że te, które robione

> były w polsce mają poważne problemy z lakierem i zwyczajnie

> włazi na nie rdza (pod uszczelkami itp.).

> Jak to jest naprawdę?

ja mam model '98 wykonany w niemczech i stamtąd go w grudfniu 2005 roku przywiozłem, i tez ma prawwy tylny blodnik (pasek nad kolem) zaatakowny przez rudą... odpukać w niemalowane, więcej ognisk ni ewidać, a tego narazie nie ruszam, bo gorzej się przez to nie jeździ- tylko samopoczucie troche gorsze jak to widze;)

Napisano

Moja asterka z roku 1998 sprowadzona ze Szwajcarii, podobnie jak u Kolegi mark12 ma rdzawe problemy na tylnych błotnikach w tych szmych miejscach. Lakiernik pocieszył,że tak samo rdzewieją merce cool.gif.

Napisano

poszperaj w moich postach - dokładnie opisywałem na swoim przykładzie gdzie "dwójki" rdzewieją. Tak jak Koledzy napisali - tylne nadkola, pod gumą przy wlewie paliwa. Poza tym od strony kufra zerknij z latarenką w ręku od wewnątrz na nadkola - po otworzeniu bocznych zaślepek w kufrze - wsadź głowę i zaświeć latarką - tam na łaczeniu nadkola i błotnika tylnego najlepiej widać jakie to niedopracowane. Jeden z Kolegów swojego czasu nawet zarzucił na forum fotki. Nie były zbyt ciekawe i nie nastrajały optymistycznie crazy.gif

Poza tym dokładnie zainteresuj sie wnętrzem z przodu - niestety "G" miały spore problemy z wodą w środku no.gif Na początku były źle wklejane przednie szyby. Walczyłem z tym dwa lata - skończyło sie "przeklejeniem" szyby

Napisano

> Witam wszystkich

> Jak to jest naprawdę?

ja dwójki nie mam ale prawie zawsze jak ide i jakas widze to sie przygladam i czesto widac ruda wlasnie na nadkolach

Napisano

> Witam wszystkich

> Jak to jest naprawdę?

rocznik 2000 zero sladu rdzy, zero podnoszenia lakieru

Napisano

> Myślę, że nie trzeba komentować.

> [1]

> [2]

> [3]

> [4]

a co tu komentować ? hmm.gif

Napisano

Rdzewieją. U mnie napoczęte są lekko tylne nadkola i wlew paliwa pod gumą. Auto produkowane w Belgii z końca 99r. Poza tym OK. Generalnie Opel ma nie najlepszą blachę ale Ford ma gorszą smile.gif

Napisano

> Myślę, że nie trzeba komentować.

> [1]

> [2]

> [3]

> [4]

co to za jakieś kryptoreklamy ???????

Napisano

99, produkcja belgijska, od poczatku w moich rękach. Ślady korozji na podwoziu, w innych miejscach nie widać. Duża róznica na plus w porównaniu z Astrą F prod. Żeran.

Napisano

> rocznik 2000 zero sladu rdzy, zero podnoszenia lakieru

a na błotniku z przodu pod chlapaczem ??

Napisano

a ja mam rocznik koniec 98 chyba holandia lub gdzies tam jezdził i nic nie mam z rudą współnego, oprucz tego ze kiedys miałem serce.gif co sie zwała i zwie Ruda cool.gifcool.gifcool.gifcool.gif

Napisano

> a ja mam rocznik koniec 98 chyba holandia lub gdzies tam

> jezdził i nic nie mam z rudą współnego, oprucz tego ze

> kiedys miałem co sie zwała i zwie Ruda

eh

a u mnie tylko nad listwa plastykowa na tylnej klapie w kobiku widac nieliczne pecherzyki i siem martwie, bo reszta dziewicza jak kazdy moherek

Napisano

> eh

> a u mnie tylko nad listwa plastykowa na tylnej klapie w kobiku widac

> nieliczne pecherzyki i siem martwie, bo reszta dziewicza jak

> kazdy moherek

98 - ani śladu rudej

Napisano

Moja z 98 jeszcze nie wie co to ruda 270635636-JUMP2.gif i oby jak najdłużej. A tylne błotniki bierze w wielu autach, a to dlatego, że nie ma tam seryjnie montowanych nadkoli. Z przodu są i nie ma problemu. Wniosek jest prosty założyć w pore tylne nadkola 20.GIF

pozdrawiam

Napisano

> a na błotniku z przodu pod chlapaczem ??

Właśnie w tym miejscu mam małe ogniska korozji ale to wynikło ze źle zamontowanego chlapacza który porysował dość głęboko lakier.

Napisano

rdzewieją... nie wszystkie ale... u mnie głównie tylne nadkola passed_out.gif na szczście juz zrobiłem, kosztowało mnie to kilka stówek ale jak ją myję to już serce nie boli wink.gif

> Witam wszystkich

> Jak to jest naprawdę?

Napisano

> Moja z 98 jeszcze nie wie co to ruda i oby jak najdłużej. A tylne

> błotniki bierze w wielu autach, a to dlatego, że nie ma tam

> seryjnie montowanych nadkoli. Z przodu są i nie ma problemu.

> Wniosek jest prosty założyć w pore tylne nadkola

> pozdrawiam

A ja będę się upierał że nadkola są przereklamowane. Błotniki z tyłu rdzewieją bo brak jest wentylacji w profilach zamkniętych i skrapla tam się woda. Zdecydowana większość zardzewiałych tylnych błotników gniła od środka (nawet z założonymi nadkolami). Przednie nie nie rdzewieją tak mocno bo jest dużo lepsza wentylacja. (na wewnętrznej stronie błotnika nie skrapla się wilgoć).

Napisano

> A ja będę się upierał że nadkola są przereklamowane. Błotniki z tyłu

> rdzewieją bo brak jest wentylacji w profilach zamkniętych i

> skrapla tam się woda.

jak by nie tłumaczył - jest to lipa i tyle. Wiele marek i to w samochodach rocznikowo o wiele straszych nie ma takiego problemu....

Napisano

Rocznik 98 ani śladu rdzy smile.gif , wiem z doświadczenia że z reguły walone mają taki problem smile.gif , moja nie była nigdy uszkodzona i widać ocynk działa smile.gif

pzdr.

Napisano

Ocynk swoja droga ale pierwsze wypusty byly robione w Niemcowni i dlatego sie trzymaja. Ja tez mam z roku 98-99 ale robiona w Bochum i sie trzyma a przywieziona z Holandii gdzie sypia sol w zime i to konkretnie.

Napisano

> Rocznik 98 ani śladu rdzy , wiem z doświadczenia że z reguły walone

> mają taki problem , moja nie była nigdy uszkodzona i widać

> ocynk działa

> pzdr.

moja jest również niewalona jak to nazywasz - nigdy nawet nie draśnięta a ocynk coś słabo działa no.gif Aż miło popatrzeć na moje stare Audi a.d.'88, które sprzedałem kolesiowi z roboty - tam nie ma ani jednego porchelka, ani jednego najmniejszego ogniska korozji. I to jest ocynk ale i Audi .....

Napisano

Chlopaki z astra coupe pisali ze niby pierwsze mialy 100% ocynku a pozniejsze wypusty juz tylko 40% wiec sam juz nie wiem.

Napisano

Witam.

mam rocznik 2000, wyprodukowana w niemczech narazie czysto.

Pozdrawiam drive.gif

Napisano
  • Autor

Krótko i na temat.

Astra I F- brak ocynku, pojawiająca sie korozja nawet w bezwypadkowych egzemplarzach. (mówią że białe fki nawet na plakatach rdzewieją).

Astra II G - jest ocynk, korozja się nie pojawi jeśli auto nie miało napraw blacharskich. Oczywiscie różnie bywa, mogą być jakieś fabryczne defekty, ale to znikomy procent.

Auto ocynkowane i jeśli jest zadbane nie poobijane to nie zardzewieje. Znam ludzi posiadających pierwsze astry g, bez najmniejszego śladu rdzy. Jakby nie patrzeć już lata swoje też mają pierwsze wypusty.

Niebita, niepoobijana to nie zardzewieje. Na forum był przypadek Astra III i rdza w okolicach progu pod przednim błotnikiem. Auto nowe i rdza szybciej niz w Fce. Defekt fabryczny.

Napisano

> Krótko i na temat.

> Astra II G - jest ocynk, korozja się nie pojawi jeśli auto nie > miało napraw blacharskich ... Niebita, niepoobijana to nie

> zardzewieje.

Nie pisz w ten sposób jednoznacznie bo wprowadzasz ludzi w błąd nono.gif. Zwróć uwagę, że niestety przybywa na forum użytkowników dwójek, które gniją mimo, że nie były ani naprawiane ani poobijane itp. Moja - jak już niejednokrotnie przy okazji tematu pisałem jest absolutnie bezwypadkowa. Nawet nigdy nie była draśnięta, nie posiada nawet jednej większej i widocznej ryski. Po umyciu i przetarciu szmatką wygląda jak nówka a mimo to korozja ją żre w typowych miejscach - nadkola i wlew paliwa. Wygląda to identycznie jak zamieścił na fotkach Kolega powyżej.

Napisano

> Nie pisz w ten sposób jednoznacznie bo wprowadzasz ludzi w błąd .

> Zwróć uwagę, że niestety przybywa na forum użytkowników dwójek,

> które gniją mimo, że nie były ani naprawiane ani poobijane itp.

Potwierdzam. W G trzeba się schylić i obejżec dokładnie ranty tylnich nadkoli. W większości przypadków jakie widziałem to nie wyglądało to zachęcająco (gdyby to miało potwierdzać wypadkowość auta, to trochę dziwne, żeby wszystkie G były walone w tył).

Napisano

> Potwierdzam. W G trzeba się schylić i obejżec dokładnie ranty tylnich

> nadkoli. W większości przypadków jakie widziałem to nie

> wyglądało to zachęcająco

dokładnie

ja nawet nie pomyślałem, że coś może gnić w tak młodym aucie (miała wtedy 5 lat) do czasu jak podczas mycia tylnego rantu na gąbce został mi kawałek lakieru. Wziąłem porządną latarkę, lusterko i zacząłem oględziny tylnego UMYTEGO porządnie rantu od wewnątrz czyli nad kołem od strony nadkola. Jak zobaczyłem co się tam dzieje to dostałem piany. Polecam szzególnie włascicielom pierwszych roczników abyście zdjeli koło i porządnie szczoteczką lub gąbką umyli rant i nadkole od wewnątrz i pooglądali co tam się dzieje. U mnie niestety zaczyna to powoli wychodzić na zewnątrz mimo zabezpieczeń na bierząco i pokazują się purchelki.

Napisano

Moja nowo zakupiona Astra II(rocznik99),odpukac zero rudej!Az milo popatrzec.Z ta rdza roznie bywa.Moja eFka byla z Zerania i rdza wziela tylko lekko prog i wlew paliwa.Wiadomo ze bezwypadkowosc ma kolosalny wplyw.Ale to czy auto jest garazowane,czesto myte lacznie z podwoziem.No i ile jezdzone zima i w jakim kraju Europy,nawet regionie Polski...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.