Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybierak-manual+fotki - może się przyda

Featured Replies

Napisano

Aby wymienić simmerring w wybieraku należy wykonać następujące czynności:

1. Dzwignię biegów najlepiej ustawić na luz a następnie wyciągnąć sworzeń sciskając go delikatnie i ciągnąc do góry.

278941247-Img_0334-1.jpg

A wygląda on tak po wyjeciu

278941247-Img_03362.jpg

278941247-Img_03373.jpg

Następnie rozłaczamy elementy

278941247-Img_03383.5.jpg

Kolejny krok to odkrecenie 4-ch śrub

278941247-Img_03334.jpg

278941247-Img_03345.jpg

Po odkręceniu śrub należy delikatnie podważyć obudowę aby zeszła z dwóch kołków na których jest osadzona. Po zdjęcu obudowy ukarze się taki widok

278941247-Img_03435.5.jpg

Następnie należy wybić "kołek" (zaznaczony na żółto)

278941247-278519379-Wybierak6.jpg

Po wybiciu kołka można wyciągnąć trzpień i swobodnie wymienić simmerring, który należy zamontować równo z czołem obudowy, tak aby olej mógł zwobodnie dolecieć przez znajdujący się przy simmerringu otwór i smarował trzpień

278941247-Img_03397.jpg

Życzę miłej pracy smile.gif

post-91011-14352482913768_thumb.jpg

Napisano

zapomnial kolega dodac zeby zimmering dobrze sie sprawowal trzeba go wlozyc na rowniz z obudowa zewnetrzna - choc jest miejsce aby go glebiej wepchac... fajny manual. pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> zapomnial kolega dodac zeby zimmering dobrze sie sprawowal trzeba go

> wlozyc na rowniz z obudowa zewnetrzna - choc jest miejsce aby go

> glebiej wepchac... fajny manual. pozdrawiam

To fakt , jest tam odlany otwór żeby olej dolatywał.

Dzięki smile.gif

Napisano

a mi sie troche leje z tego simmeringu, czy sadzicie ze duzo ubywa oleju ze skrzyni przez ten simmering?

Napisano

Możesz podać jakieś parametry tego simmeringu ?

Napisano

i jeszcze jesli chodzi o ten element na lewo od czerwonego kolka na przedostatnim zdjeciu to rozumiem ze ma on gdzies pasowac przy skladaniu, pewnie on jest odpowiedzialny za "zmienianie" biegow. Pytam o to wczesniej zeby pozniej nie zostac z rozbebeszona skrzynia grinser006.gif

Napisano

to jest zwykly zimmering za 4 zl. kupiony w motoryzacyjnym. mowisz ze do obudowy wybieraka i sprzedawca juz sam dobierze go...jakby co to numer katalogowy 732235(6). ale nie warto kupowac w ASo bo kosztuje ok.23 zl.

Napisano

wejsc on ma w zaglebienie , ale jezeli podczas wymiany nie poruszy sie auta( nie przemieszczy to wszystko jest w miejscu zatrzymane i wkladajac nie ma zadnego problemu z trafieniem, pomagaja w tym kolki... 278953639-NowyObraz-mapabitowa.jpg

post-76805-14352482962718_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Możesz podać jakieś parametry tego simmeringu ?

Simmerring ma wymiary 13x26x7 koszt 2 zł

Napisano
  • Autor

> i jeszcze jesli chodzi o ten element na lewo od czerwonego kolka na

> przedostatnim zdjeciu to rozumiem ze ma on gdzies pasowac przy

> skladaniu, pewnie on jest odpowiedzialny za "zmienianie" biegow.

> Pytam o to wczesniej zeby pozniej nie zostac z rozbebeszona

> skrzynia

Element zaznaczony na pomarańczowo musi wejść z powrotem w miejsce zaznaczone na żółto

278955170-Img_03397.jpg

278955170-Img_03435.5.jpg

post-91011-14352483005493_thumb.jpg

Napisano

> Element zaznaczony na pomarańczowo musi wejść z powrotem w miejsce

> zaznaczone na żółto

Właśnie jestem po wymianie simmeringu food.gif

Ogólna uwaga - najlepiej przed całą operacją ustawić lewarek w pozycji luz.

Dlaczego? Otóż w obudowie wybieraka są sprężyny, które pozycjonują mechanizm w osi biegów 3-4. Jeśli zdejmiemy obudowę kiedy dźwignia będzie poza osią 3-4, to potem przy zakładaniu trzeba będzie ręką utrzymać trzpień pokonując opór sprężyny. A ponieważ trzeba wykonać obrót trzpienia o odpowiedni kąt, to nie jest to proste. Wiem, bo sam to robiłem mając skrzynię na 1 biegu oslabiony.gif

Ważne też aby pamiętać, że lewarek działa na zasadzie dźwigni tzn. lewarek do przodu (bieg 1,3) - trzpień maksymalnie do tyłu. Mnie się podzyndzoliło i dałem trzpień do przodu wskutek czego składałem mechanizm 4 razy zanim zjarzyłem czemu nie działa spineyes.gif

W pozycji na luz nie ma problemu - pamiętać trzeba, żeby trzpień po włożeniu mechanizmu był wysunięty w połowie a sprężyny ustawią automatycznie kąt obrotu.

EDIT: Aha - do wybicia bolca użyłem wiertła 6 "w drugą stronę" tzn waląc młotkiem w grot, pasowało idealnie smile.gif Miałem jakieś stare do betonu i wpadło pod rękę wink.gif

Napisano

> Aby wymienić simmerring w wybieraku należy wykonać następujące

...

a ja mam takie pytanie z innej beczki. troszke mnie drazni luzny lewarek zmiany biegów. czy w AII musze szukac problemu pod mieszkiem czy przy skrzyni zeby go ustabilizowac czy czego sie obawiam i tu i tu, a moze juz ktos to robil i wie co jak puknac gdzie stuknac

Napisano

> luzny to znaczy jaki?? ma duzy luz i sie chwieje samoczynnie czy co??

znaczy z lewej do prawej tak okolo 2 cm na koncu lewarka jest. obojetne czy na biegu czy na jalowym . jechalem u kolezanki asterka G w benzynce i drazek stal i nie drgnał

Napisano

> luzny to znaczy jaki?? ma duzy luz i sie chwieje samoczynnie czy co??

juz wiem co jest nie tak. tamta kolka plastykowa caly ten przegób trzyma sie na takich oringach i one poszly sie kochac. da sie wymienc cala ta kolke czy lepiej szuka ci dopasowac moze te oringi

Napisano

> Simmerring ma wymiary 13x26x7 koszt 2 zł

a mam pytania odnośnie wymiaru simmeringa

z tego co się orientuje jest kilka rodzai skrzyń biegów w asterkach F /ja mam F13/ czy oby na pewno w każdej ze skrzyń jest zamontowany taki sam simmering??

boje się takiej sytuacji ze jak rozkręce wybierak żeby się nie okazało że zły simmering kupiłem i będzie lipa /wkońcu autko będzie unieruchomione a do najbliższego sklepu auto-moto mam ponad 15km

Napisano

nie wiem jaki jest wymiar ale jezeli kolega powie w sklepie ze potrzebny jest on do opla astry f to sprzedawca juz sam dobierze go wedlug swojego katalogu. nie ma co sie martwic ze bedzie zly. jezeli to bedzie sklep z czescmi do opla to napewno simmering bedzie dobry...

A tak wogole to wszystkiego naj...naj...naj...

Napisano

> nie wiem jaki jest wymiar ale jezeli kolega powie w sklepie ze

> potrzebny jest on do opla astry f to sprzedawca juz sam dobierze

> go wedlug swojego katalogu. nie ma co sie martwic ze bedzie zly.

> jezeli to bedzie sklep z czescmi do opla to napewno simmering

> bedzie dobry...

> A tak wogole to wszystkiego naj...naj...naj...

wielkie dzięki za to naj...naj...naj zlosnik.gif i za pomoc-nie wiem co bym zrobił bez was i bez tego kącika

Pozdrawiam

Napisano

> czy oby na pewno w każdej ze skrzyń jest zamontowany taki sam simmering??

Tak.

Sto lat pub2.gif

Napisano

a i jeszcze jedno pytanie

czy po zdjęciu osłony wybieraka będzie konieczność założenia nowej uszczelki /tej co znajduje się między skrzynią a osłoną wybieraka/??

Napisano

Ja bym dał nową. Zawsze mam takie szczęście, że uszczelki nie przeżywają demontażu i muszę wycinać z kartonu.

Napisano

> a i jeszcze jedno pytanie

> czy po zdjęciu osłony wybieraka będzie konieczność założenia nowej

> uszczelki /tej co znajduje się między skrzynią a osłoną

> wybieraka/??

Moja się przerwała, ale na szczęście nie prostopadle do krawędzi tylko w takie S na ukos. Złożyłem ją na styk i założyłem obudowę. Jakby tamtędy leciało (zaznaczyłem sobie na obudowie) to kupię nową i założę smile.gif Teraz już znam ten mechanizm na pamięć smile.gif

Napisano

> Moja się przerwała, ale na szczęście nie prostopadle do krawędzi

> tylko w takie S na ukos. Złożyłem ją na styk i założyłem

> obudowę. Jakby tamtędy leciało (zaznaczyłem sobie na obudowie)

> to kupię nową i założę Teraz już znam ten mechanizm na pamięć

a moglbys podac numery czesci, ktore sa potrzebne do wymiany (lacznie z uszczelka) smile.gif

Napisano

> a jaka to jest skrzynia?? F13??

F13. ale na pewno inni tez beda zainteresowani.

Napisano

numer katalogowy zimmeringu 7 32 235, uszczelka 7 55 160, pasuje takze o ile nie byl wymieniany wymienic kolek na krzyzaku 7 58 915...

• 1 rok później...
Napisano

> zeby zimmering dobrze sie sprawowal trzeba go wlozyc na rowniz z obudowa zewnetrzna

Czy tak? grinser006.gif (kiepskie zdjęcie bo telefonem)

281034711-Zdjecie024.jpg

Chopy, w różnych warunkach przychodziło mi w życiu pracować, ale dziś los przeszedł sam siebie grinser006.gifhahaha.gif

Nie mówię nawet o utrudnieniach typu: dostęp do dekielka wybieraka. Kiedy przed robotą przyjrzałem się polu operacji, stwierdziłem że owszem, może uda się zdjąc dekielek wykonując alpejskie kombinacje - Opel wyposażył mnie w we wspomaganie i ABS i to co widać na fotach na górze to bajka a nie dostęp zlosnik.gif Zastanawiałem się tylko jak ja ten dekiel zalożę, a będę miał tylko jedną próbę - postanowiłem zapodać szczeliwo pod i na uszczelkę. Każda poprawka spowoduje rozmazanie szczeliwa.

No ale wziąłem się za robotę, słoneczko świeciło więc postanowiłem robić na powietrzu sciana.gif . Do każdej śruby innej długości przedłużka do klucza nasadowego, jedna śruba oczkowym bo nic nie chciało podejść zlosnik.gif

Wymiana simmeringu to chwila i udałem się do auta w celu montażu. Odtłuściłem pole operacji, zapodałem szczeliwo Renzosil (przy okazji: wygląda identycznie jak Loctite, który mam dany pod głowicę i klawiaturę, myślę że jest równie dobry) i los zacząłe dawać o sobie znać hahaha.gif

Zrobiło się jakby ciemniej ale łeb miałem pod maską i nie zwracałem na to uwagi.

Zapodałem uszczelkę, na nią szczeliwo i jak nie pier...... piorun zlosnik.gif Momentalnie lunął deszcz ale taki, że aż mnie plecy bolały od kropel hahaha.gif A jeszcze zaparkowałem maską pod wiatr to sobie możecie wyobrazić hahaha.gif A tu szczeliwo zapodane i mam 5 minut na poskładanie wszystkiego do kupy zanim szczeliwo zacznie "korzuchować" na powierzchni. hahaha.gif

W głowie miałem tylko jedną myśl: "losie, zważ na dobre uczynki lelka i dał mu to zmontować w pierwszym podejściu" zlosnik.gif Kurna, miejsca niewiele, nie da się zbytnio manerwrować deklem, a tu jeszcze trzeba tak ustawiać ciało coby osłaniać otwór w skrzyni od deszczu zlosnik.gif No i ciemno jak u Murzyna w d.... zlosnik.gif Skrzyneczka z kluczami w ciągu minuty napełniła się wodą zlosnik.gif Los chyba mnie usłuchał bo przywalił piorunem na potwierdzenie i... pyk, dzwigienka wpasowała się w wybierak, dekielek wskoczył na kołki ustalające yay.gif Jeszcze tylko śruby... hahaha.gif A wiatr zacina ulewą, plecki bolą od kropel i zimno... balwanek.gif 5 minut zajęło mi dokręcenie śrub zlosnik.gif

Dwie korzyści: wymieniłem simmering i przekonałem się na własnej skórze co znaczy: "przemoknąć do suchej nitki" hahaha.gif

Pozdroofka

post-36940-14352495221174_thumb.jpg

Napisano

> Dwie korzyści: wymieniłem simmering i przekonałem się na własnej

> skórze co znaczy: "przemoknąć do suchej nitki"

piękny opis hahaha.gif

Napisano

> piękny opis

hahaha.gif

Przez ten deszcz zapomniałem o dwóch rzeczach:

1. korzystając z okazji miałem dolać "setkę" oleju do skrzyni, bo pewnie tyle zgubiłem od wymiany

2. miałem przyjrzeć się jak wykręca się odpowietrznik.

Pozdroofka

Napisano

> Przez ten deszcz zapomniałem o dwóch rzeczach:

Proponuję rozebrać jeszcze raz devil.gif , popatrzyć i złożyć w dogodnych warunkach klimatycznych, bo będziesz czuł niedosyt biglaugh.gif

Napisano

> Proponuję rozebrać jeszcze raz

Niedoczekanie Twoje... 270751858-jezyk.gifgrinser006.gifzlosnik.gif

> popatrzyć i złożyć w dogodnych

> warunkach klimatycznych, bo będziesz czuł niedosyt

Powiem Ci, że coś w tym jest... Wszystko działo się tak szybko, że zasadzie nie pamiętam samego montażu i mam wrażenie jakby to ktoś robił za mnie a ja przyszedłem na gotowe zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Luknąłem na fotkę i od razu deja vu wink.gif. Przedwczoraj wymieniałem olej w skrzyni. Przy okazji i uszczelniacz, też niebieski zlosnik.gif.

281038114-wybierak.JPG

Ja z kolei miałem odwrotną sytuację niż Ty. Opaliłem sobie plecy na czerwono w pół godziny taki był upał. I dałem silikon na dolny dekiel bez uszczelki, a górną uszczelkę na sucho spineyes.gif.

Przy okazji rozwierciłem sobie otwory w "widelcu" z jajek na koła. Do tego nowy "sworzeń" własnej roboty (widać na fotce) wink.gif.

Jeszcze tylko wymienię gumowy pierścień na dźwigni i będzie zero luzów przy zmianie biegów cool.gif.

post-53490-14352495236301_thumb.jpg

Napisano

> Ja z kolei miałem odwrotną sytuację niż Ty. Opaliłem sobie plecy na

> czerwono w pół godziny taki był upał.

zlosnik.gif

> Przy okazji rozwierciłem sobie otwory w "widelcu" z jajek na koła.

O kurna, o tym nie pomyślałem. Choć z drugiej strony nie mam tam luzów ale wypadałoby chociaż sprawdzić jajowatość smile.gif

> Do tego nowy "sworzeń" własnej roboty (widać na fotce)

Po rozwierceniu to już tylko śruba Ci została... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

O widzisz... U Ciebie jest blokada wybieraka z prawdziwego zdarzenia. U mnie jest tylko zatyczka z twardej gumy zlosnik.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.