Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można jeździć na kategorii B ???

Featured Replies

Napisano

Witam,

tak się zastanawiam czy >>>takim<<< czymś mozna jeździć na kategorii b????

Ewentualnie jakie autka polecacie na "B" - chodzi mi o możliwość jak największego załadunku???

Pozdro

Napisano

> Witam,

> tak się zastanawiam czy >>>takim

Ważne jest dmc, jeśli wynosi do 3,5 t, to możesz jeździć. Wydaj mi się, że ten z ogłoszenia spełnia to kryterium

Napisano

> Witam,

> tak się zastanawiam czy >>>takim

sprecyzuje to co juz napisano: dopuszczlana masa pojazdu nie moze przekraczas 3,5 tony w dowodzie rejstracyjnym grinser006.gif

a z praktyki to taka doką mozna latac na B bezproblemu ok.gif

Napisano
  • Autor

oprócz DMC patrz na max ładowność co z tego że auto będzie miało DMC=3500kg skoro ładowność max 1000kg ?? (przykład)

a na kategorii "B" możesz do tego jeszcze dopiąć przyczepkę do 750kg wink.gif

Napisano

> Mozna jezdzic. Wszystkim do 3,5 tony.

Ciągnikiem rolniczym bez przyczepy też. A miewają więcej, niż 3,5 tony smile.gif

Napisano
  • Autor

> oprócz DMC patrz na max ładowność co z tego że auto będzie miało

> DMC=3500kg skoro ładowność max 1000kg ?? (przykład)

> a na kategorii "B" możesz do tego jeszcze dopiąć przyczepkę do 750kg

Czyli nie trzeba robić prawka na przyczepke żeby móc jeździć z taską jednoosiową do 750 kg????? zeby.GIF

PS: Dzieki wszystkim za odpowiedzi!!!!!!1

Napisano

kombajnem chyba tez mozna smigac z kategoria B 270751858-jezyk.gif

Napisano

> oprócz DMC patrz na max ładowność co z tego że auto będzie miało

> DMC=3500kg skoro ładowność max 1000kg ?? (przykład)

> a na kategorii "B" możesz do tego jeszcze dopiąć przyczepkę do 750kg

A nie przypadkiem 3,5 tony razem z przyczepką?

Napisano

> A nie przypadkiem 3,5 tony razem z przyczepką?

Nie zawsze. Patrz FAQ - jest tam odpowiednia interpretacja

co wolno ciągnąć na jakiej kategorii..

Napisano

> Nie zawsze. Patrz FAQ - jest tam odpowiednia interpretacja

> co wolno ciągnąć na jakiej kategorii..

Ta interpretacja jest naciągana!

Oto co znalazłem w kodeksie drogowym online (link znalazłem w FAQ):

Prawo jazdy kategorii B uprawnia do kierowania:

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t ,

c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

Napisano

> Ta interpretacja jest naciągana!

> Oto co znalazłem w kodeksie drogowym online (link znalazłem w FAQ):

> Prawo jazdy kategorii B uprawnia do kierowania:

> a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej

> nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

> b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej

> masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu

> ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu

> tych pojazdów nie przekracza 3,5 t ,

> c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

czytaj dalej

Quote:

3. Prawo jazdy:

1. kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;

2. kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;

3. kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;

4. kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).

Napisano

Chodzi mi o pierwszą linijkę tabeli. Wynika z niej, że mając prawko "B" można jechać pojazdem o DMC 3,5 tony i do tego ciągnąć przyczepkę o DMC 750 kg. Razem taki zaprzęg waży ponad 4 tony! I tak może być? Jeśli tak, to jak ma się to do wymagania o DMC zaprzęgu nie przekraczającej 3,5 tony?

tabelazf9.jpg

Napisano

> Chodzi mi o pierwszą linijkę tabeli. Wynika z niej, że mając prawko

> "B" można jechać pojazdem o DMC 3,5 tony i do tego ciągnąć

> przyczepkę o DMC 750 kg. Razem taki zaprzęg waży ponad 4 tony! I

> tak może być? Jeśli tak, to jak ma się to do wymagania o DMC

> zaprzęgu nie przekraczającej 3,5 tony?

można... przyczepa lekka= możliwość przekroczenia 3500kg.... max do 4250kg

a ma sie to tak, że gdybyś czytał cały KD (a przynajmniej część poświęconą uprawnieniom), a nie tylko wyrywkowo poszczególne zdania

to byś zrozumiał

to jest całość

Quote:

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

1. kategorii A - motocyklem;

2. kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy nieprzekraczającej 11 kW;

3.
kategorii B:

1. pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

2. pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

3. ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

4. kategorii B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nieprzekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla;

5. kategorii C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

6. kategorii C1 - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nieprzekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

7. kategorii D - autobusem, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

8. kategorii D1 - autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

9. kategorii T - ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym;

10. kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą;

11. kategorii C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego;

12. kategorii D1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii D1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego.

3. Prawo jazdy:

1. kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;

2. kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;

3. kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;

4. kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.