Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Q: Toyota dala d... - Corolla wycofana z salonow

Featured Replies

Napisano

do sida się nie umywa...

tam nic nie zostaje w rękach...

toyota nie musi się obawiać że sprzedaż spadnie, bo jedynie można taką usterkę skwitować "ojejku"... co innego w skodzie, fiacie czy fordzie... każdy przecież wie, że to g... i tam nie należy się spodziewać żeby wszystko było jak w bmw...

co innego jest zaskakujące... toyota idzie po łebkach... widocznie super kontrola odbiła im się czkawką i żeby zwiększyć moce produkcyjne kontrolują pojedyncze egzeplarze z serii lub po prostu skrócili listę, bo szkoda czasu... i pieniędzy...

dzięki temu, że sami sobie tak wysoko podnieśli poprzeczkę konkurencja spokojnie się do nich zbliża... via sid...

Napisano

> wiesz to nawet nie chodzi o mit - tylko jaka jest QC zeby przypadkowi

> ludzie wylapywali takie rzeczy? Cielawe jak jest w EU produkcji

> bo wy chyba z J nie dostajecie?

Pierwsze śtuki modelu czasem przychodzą z J.

Tak było np.: z Yarisem II.

Potem EU przeszła na zasilanie z francuskich fabryk...

ostatnio pojawiło się:

Quote:

Polska: Akcja przywoławcza Toyoty Yaris

Data publikacji: 2007-05-14 13:29:35

Firma Toyota Motor Poland powiadomiła Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że niektóre egzemplarze modelu Toyota Yaris mogą mieć usterkę. Akcja naprawcza dotyczy w sumie 7 062 pojazdów, wyprodukowanych we Francji w okresie od 4 listopada 2005 r. do 31 lipca 2006.

W niektórych egzemplarzach Yarisa podczas kolizji może dojść do całkowitego wysunięcia zagłówka z oparcia fotela tylnego lub przedniego. Ponadto, boczna poduszka powietrzna może nie napełnić się prawidłowo w odpowiednio krótkim czasie.

Importer powiadomi listownie właścicieli samochodów objętych akcją o konieczności udania się do Autoryzowanej Stacji Obsługi w celu dokonania bezpłatnej naprawy.

źródlo www.samar.pl

Napisano

> to napewno ktos od Fiat-a ***

Jednak siedzi Ci w głowie ten fiat, możesz sobie pisać co chcesz ale fiat którym nigdy nie jeździłeś i którego ponoć nie znasz jest na pierwszym miejscu Twoich różnych porównań szczególnie do koreańców, na siłę próbujesz udowodnić że koreańce są lepsze bo mają wysoką pozycję w AU.

Pewnie tata kiedyś powoził lanosem czy czymś innym a może i nie palacz.gif

> *** a zarzucali mi ze tu tylko Fiat-a pietuje

Jeżeli nie wiesz co sam piszesz ?

Ludzie analizują dokładnie co piszesz i Fiat to u ciebie numer 1 do wyśmiania czyli złośnika wiem że to niby nic nie znaczy itp.

Kiedyś zarzucałeś jakieś uszkodzenie schowka w grande punto a czy wziąłeś pod uwagę że mógł to spowodować oglądający go przed tobą klient np godzinę wcześniej ?

Mógł walczyć z tym schowkiem i w końcu mógł coś uszkodzić, schowki nie są ze stali tylko z plastiku i jak się człowiek uprze to go zepsuje.

Pisałeś też coś o spasowaniu i o tym że wasz rynek takiej tandety nie zaakceptuje itp.

Mnie osobiści nie podoba się grande punto ale siedziałem w nim u kolegi Romka i jakoś nic mnie w nim nie szokowało ani nie raziło jakość na dość przyzwoitym poziomie, można powiedzieć że dobrym, ja rozumiem wy tam macie lepsze wymagania tylko dla czego z tymi wymaganiami zgadzacie się na tak paskudne nadwozia, takiego paskudztwa jak jeździ na waszym rynku EU nigdy by nie zaakceptowała i nie pisz nic o gustach bo to jest totalne bezguście wygląd waszych aut dostosowanych do waszego gustu, to nie jest inny gust to jest tragedia.

To że teraz skrytykowałeś toyotę nie oznacza że to zmienia twoją poprzednią twórczość i że ona na pewno była obiektywna bo tak nie było i każdy kto potrafi czytać wyczyta pomiędzy wierszami że fiat to syf a koreańce czy toyota lub holden to ok.

tylko ja tym syfiastym punto przejechałem 109 tyś km. i po za jakimś silniczkiem wentylatora chłodnicy praktycznie nic nie wymieniam i jeszcze pewnie długo nic nie wymienie, nasze drogi są fatalne a wymieniłem dwie końcówki drążków kierowniczych po 100 tyś. km i to tyle z zawieszenia, nie piszesz nic o francuzach a w nich zawieszenie wymienia się co 25 tyś. a łożyska podobnie, ja nie wiem co to są łożyska.

Możesz pisać co chcesz tylko nie dziw się reakcjom userii, skoro na waszym rynku do niedawna nie było fiata a pisałeś o nim dość dużo wtedy to jasno widać że masz do niego jakiś osobisty emocjonalny stosunek, bo skoro nie miałeś i nie widać go tam gdzie przebywasz to po co o nim pisałeś ?

Mnie akurat fiat wisi i powiewa bo to jedno z moich aut ale nie ukrywam że bardzo mi odpowiada i najchętniej nim jeżdżę i tylko tego jestem pewny że mnie nie zawiedzie w najmniej spodziewanych okolicznościach i dlatego jak widzę gdzieś wybitny brak obiektywizmu to zauważam to a wielokrotnie miałeś takie opinie i oprócz Ciebie jeszcze dwie osoby tutaj, Sibui i Futrzak.

Inni nawet jeżeli mieli opinię odmienną nie wykazywali swojego osobistego stosunku do tej marki, po prostu im nie odpowiadał i tyle wymienili wady i po sprawie.

Ja nie cierpię niemieckich aut a już BMW jest na 1 miejscu a prawdopodobnie następnym autem będzie BMW bo ostatnio zmienił swój wygląd na akceptowalny przezemnie.

Toyota to żadne cudo a już ten przykład co podałeś tutaj to zwyczajny skandal i porównaj to do zamka schowka punto który mógł zepsuć oglądacz.

Mój ojciec mieszka w Sydney ma dwa domy i kilka samochodów a jego ulubiony to toyota camry, taka stara i cieszy się z jej przebiegu ale od brata i siostry często słyszę że coś tam naprawia w niej, lubi sobie pogrzebać a z mojego punto też się śmiał tylko ja nic nie grzebie a jak się przejechał punto to zdziwił się że tak cicho w nim i jeszcze parę spraw go zadziwiło, często mnie poyta jak tam twoje punto ? jeździ jeszcze ? jaki ma przebieg ? ja odpowiadam tak samo jak wtedy gdy nim nie jeździłeś i nadal nie dolewam oleju pomimo wymian co 20 tyś. Musicie tam jeździć bardzo wolno bo jak przewiozłem go 120 km/h to prawie sraczki dostał a już 80km/h to było dla niego szybko a i tak starałem się jeździć specjalnie dla niego wyjątkowo spokojnie.

Ty nigdy nie kupisz fiata bo dla ciebie to syf a to że poszedłeś do salonu obejżeć to tylko dla tego żeby wyszukać błędy które pozwolą wyśmiać się i sobie poszydzić z fiata, ja też czasami zaglądam do salonów ale tylko i wyłącznie tych marek które biorę pod uwagę w przypadku zakupu nowego auta a ty nie zamierzałeś kupować punto ale polazłeś do salonu i to świadczy dobitnie że masz z tym jakiś kłopot, jakiś emocjonalny stosunek do niego, coś nie pozwala ci zapomnieć o fiacie którego praktycznie nie ma w AU.

Dla mnie twoje fobie nie mają znaczenia i są mi obojętne, czy to niechęć do fiata czy w ogóle do polaków, mnie to rybka tylko nie pytaj czemu ludzie to zauważają w twoich tekstach, to nie znaczy że ich nie zauważam, nie wypowiadałem się do tej pory na ich temat ale to useria ma rację bo to widać słychać i czuć.

To co tu napisałem to tylko maja opinia o tym co piszesz ale nie zamierzam wchodzić w polemikę bo to nic nie zmieni ani twojej postawy ani mojej oceny twórczości dopóki ona sama się nie zmieni, widać w niej pewne fobie i pewne euforyczne akceptowanie wszystkiego co masz u siebie w AU i jest to typowe dla napływowego czyli polaka za obczyźnie z kompleksami polaka , a wcale tam tak różowo nie jest choć jest inaczej, są inne zagrożenia a u nas inne my mamy wiele do nadrobienia ale wy macie własny cyrk.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

[...]i żeby zwiększyć moce

> produkcyjne kontrolują pojedyncze egzeplarze z serii lub po

> prostu skrócili listę, bo szkoda czasu... i pieniędzy...

> dzięki temu, że sami sobie tak wysoko podnieśli poprzeczkę

> konkurencja spokojnie się do nich zbliża... via sid...

i tu sie zgodze calkowiciewaytogo.gif .... Juz niektorzy zapowiadali w zeszlym roku ze Hyundai moze byc PIERWSZYzlosnik.gif w rankingu jakoscipalacz.gif - ogromny postep jesli porownanmy do lat 90tychzlosnik.gif ....

Cos jest jednak z Toyota - expresowe tempo wprowadzania modeli, budowy fabryk = przypomina mi to lata rozkwitu GM - wiec nie widadomo czy Toyleta nie skonczy tak samohmm.gif ...

Napisano
  • Autor

[...]

> Polska: Akcja przywoławcza Toyoty Yaris

[...]w celu

> dokonania bezpłatnej naprawy.

nie mam zamiaru bronic Toyotapalacz.gif ale dzisze cos sie pierniczy w modelach juz produkowanych to przywyklismy ale zeby kierownica leciala na kolananono.gif i to w modelu ktory rozwozi sie na premiere sprzedazyhahaha.gif - prestige ucierpialzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Akurat pracuję w fabryce tejże firmy i z kontrolą jest tak jak w

> innych fabrykach motoryzacyjnych na świecie....

sprecyzuj plsbrawo.gif tzn jakpalacz.gif?

Napisano
  • Autor

> Jednak siedzi Ci w głowie ten fiat,

siedzi nie siedzipalacz.gif - egzotyczna markaidea.gif - znacznie sie przeceniajacaidea.gif

możesz sobie pisać co chcesz ale

> fiat którym nigdy nie jeździłeś

fakt i fakt

i którego ponoć nie znasz jest

> na pierwszym miejscu Twoich różnych porównań szczególnie do

> koreańców, na siłę próbujesz udowodnić że koreańce są lepsze bo

> mają wysoką pozycję w AU.

pokaz mi gdzie ja to napisalemniewiem.gif? Raz ze ta teza jest kompletnie bledna -palacz.gif bo jak mozesz porowywac sladowe ilosci sprzedazy Fiat z masowka. dwa rynek Oz jest 180 stopni inny niz EU i odwrotniepalacz.gif - wiec wez mnie zacytuj - co ja niby powiedzialemidea.gif

> Pewnie tata kiedyś powoził lanosem czy czymś innym a może i nie

oj stary widze ze cie to boli - skolo walisz po personalnym poziomie - Co ta ma wspolnego czym mnie moj stary powozil?niewiem.gif?

> Jeżeli nie wiesz co sam piszesz ?

i to jest moja winazlosnik.gif?

> Ludzie analizują dokładnie co piszesz i Fiat to u ciebie numer 1 do

> wyśmiania czyli złośnika wiem że to niby nic nie znaczy itp.

Fiat niepalacz.gif - polityka firmy TAKbrawo.gif. ... Juz mnie pls nie mow ze ja sie smieje z Fiat-a po raz 20 ty mowie - piekna auta stylistycznie, ale Q nie warta ceny i tyle -jesli w tym stwierdzeniu jest jakies wysmiewanie sie to sie poddajepad.gif

> Kiedyś zarzucałeś jakieś uszkodzenie schowka w grande punto a czy

> wziąłeś pod uwagę że mógł to spowodować oglądający go przed tobą

> klient np godzinę wcześniej ?

to jeszcze mi powiez jak - dzien przed otwarciem dla publicznosci - press day - i moze klient tez zrobil spasowanie 5mm z lejdej strony i 10mm z drugiejniewiem.gif? CHyba ludzie potrafia rozpoznac ze to z fabryki wyszlo...

> Mógł walczyć z tym schowkiem i w końcu mógł coś uszkodzić, schowki

> nie są ze stali tylko z plastiku i jak się człowiek uprze to go

> zepsuje.

> Pisałeś też coś o spasowaniu i o tym że wasz rynek takiej tandety nie

> zaakceptuje itp.

uff, po raz 21 - nie zaakcetuje i patrzac na sprzedaz nie zaakceptuTOWAL - nie takiej Q, tylko relacji ceny do Q.... Jesli Punto by kosztowalo ok $13-15 k to TA Q jest na akceptowalnym poziomie za ta cene idea.gif. Za auto za $21 k albo oczekujesz wiecej blachy i przestrzeni albo lepszego wykonania - nie? No chyba ze naprawde jestes fanem markiniewiem.gif

> Mnie osobiści nie podoba się grande punto ale siedziałem w nim u

> kolegi Romka i jakoś nic mnie w nim nie szokowało ani nie raziło

> jakość na dość przyzwoitym poziomie, można powiedzieć że dobrym,

> ja rozumiem wy tam macie lepsze wymagania tylko dla czego z tymi

> wymaganiami zgadzacie się na tak paskudne nadwozia, takiego

> paskudztwa jak jeździ na waszym rynku EU nigdy by nie

> zaakceptowała i nie pisz nic o gustach bo to jest totalne

> bezguście wygląd waszych aut dostosowanych do waszego gustu, to

> nie jest inny gust to jest tragedia.

a co to ma wspolnego? - tobie sie np podoba jedno tobie drugie, wic nie pisz ze gusta nie maj znaczenia bo to po prostu nie prawdahmm.gif - to samo moge powiedziec o prau modealach z EU ze sa IMHO paskudne ale jest to tylko IMVHO - i ma tyle wspolenego z ta dyskusja co nic - wiec jesli argumentow prakuje to walimy po stylistyceniewiem.gif?

> To że teraz skrytykowałeś toyotę nie oznacza że to zmienia twoją

> poprzednią twórczość i że ona na pewno była obiektywna bo tak

> nie było i każdy kto potrafi czytać wyczyta pomiędzy wierszami

Toman daj mi czlowieku spokoj - naprade jesli jestes fanem Fiata i tak cie urazilo - apologies 526.gif - ale chyba rozka jestes i potrafisz czytac miedzy wierszami bo ja nie ...

> że fiat to syf a koreańce czy toyota lub holden to ok.

yeah - wez mnei zacytuj znow - a moze czytaz miedzy wierszami znowu? - (sarkazm)?

> tylko ja tym syfiastym punto przejechałem 109 tyś km.

i widzisz tu jest roznica miedzy mna a toba - ty przejechales 109 k km w ile?niewiem.gif? i co dwoma 3 autami? Rocznie robie miedzy 100 a 200 k km i nie tylko Toyota tylko w zaleznosci od warukow 4WD, sedan, wagon, ute i wszelkimi markami jakie ma Avis, Europcar czy 4WDhirecars - wiec mam do czego porownywac....

i po za jakimś

> silniczkiem wentylatora chłodnicy praktycznie nic nie wymieniam

> i jeszcze pewnie długo nic nie wymienie, nasze drogi są fatalne

> a wymieniłem dwie końcówki drążków kierowniczych po 100 tyś. km

> i to tyle z zawieszenia, nie piszesz nic o francuzach w nich

> zawieszenie wymienia się co 25 tyś. a łożyska podobnie, ja nie

> wiem co to są łożyska.

tego nie moge zaprzeczyc ale rozwniez z 20 razy pisalem - nie znam Fiat-a od strony explatacji , to co sie mam wypowiadac - no chyba ze po to zeby niby pisac jak Fiat jest beee - bo to przeciez moj ukryty motymidea.gifsmirk.gif - staram sie byc naprawde obiektywany czy cie sie to podoba czy nie....

> Możesz pisać co chcesz tylko nie dziw się reakcjom userii, skoro na

> waszym rynku do niedawna nie było fiata a pisałeś o nim dość

> dużo wtedy to jasno widać że masz do niego jakiś osobisty

> emocjonalny stosunek, bo skoro nie miałeś i nie widać go tam

> gdzie przebywasz to po co o nim pisałeś ?

... po to zeby podyskutowac - jaki mam niby ten osobisty stosunek hahaha.gif? Ze nie wart swojej ceny w mich waunkach - NIE WART, w EU warunkach - coz tego nie wiemniewiem.gif

> Mnie akurat fiat wisi i powiewa bo to jedno z moich aut ale nie

> ukrywam że bardzo mi odpowiada i najchętniej nim jeżdżę i tylko

> tego jestem pewny że mnie nie zawiedzie w najmniej spodziewanych

> okolicznościach i dlatego jak widzę gdzieś wybitny brak

> obiektywizmu to zauważam to a wielokrotnie miałeś takie opinie i

> oprócz Ciebie jeszcze dwie osoby tutaj, Sibui i Futrzak.

widze stary ze masz osobiste problemy - jezdzic czym chcez naprawde zwisa mi to - tak samo jak tobie odpowiada i jest wystarczajacy dla ciebie tak samo napisze po raz 22 - nie wart ceny, tandetne wyonanie, i nie za taka cene bym nie kupil - jesli to jest jakas vendetta przeciw Fiat - to rzeczywiscie nie mamy o czym gadac

> Inni nawet jeżeli mieli opinię odmienną nie wykazywali swojego

> osobistego stosunku do tej marki, po prostu im nie odpowiadał i

> tyle wymienili wady i po sprawie.

> Ja nie cierpię niemieckich aut a już BMW jest na 1 miejscu a

> prawdopodobnie następnym autem będzie BMW bo ostatnio zmienił

> swój wygląd na akceptowalny przezemnie.

.... no i co to ma wspolnego? BMW 1 kosztuje nie wiele wiecej niz Bravo - ale to BMW -schowek na nogi nie zlatuje (ani kolumna kierownicy -Corolla)

> Toyota to żadne cudo a już ten przykład co podałeś tutaj to zwyczajny

> skandal i porównaj to do zamka schowka punto który mógł zepsuć

> oglądacz.

jak wyzej z 30 linijek

> Mój ojciec mieszka w Sydney ma dwa domy i kilka samochodów a jego

> ulubiony to toyota camry, taka stara i cieszy się z jej

> przebiegu ale od brata i siostry często słyszę że coś tam

> naprawia w niej, lubi sobie pogrzebać a z mojego punto też się

> śmiał tylko ja nic nie grzebie a jak się przejechał punto to

> zdziwił się że tak cicho w nim i jeszcze parę spraw go

> zadziwiło, często mnie poyta jak tam twoje punto ? jeździ

> jeszcze ? jaki ma przebieg ? ja odpowiadam tak samo jak wtedy

> gdy nim nie jeździłeś i nadal nie dolewam oleju pomimo wymian co

> 20 tyś.

juz cie w ogole nie rozumiem - co to ma wspolnego? Musicie tam jeździć bardzo wolno bo jak przewiozłem go

> 120 km/h to prawie sraczki dostał a już 80km/h to było dla niego

> szybko a i tak starałem się jeździć specjalnie dla niego

> wyjątkowo spokojnie.

... w koncu zyjemy down underidea.gif

> Ty nigdy nie kupisz fiata bo dla ciebie to syf a to że poszedłeś do

> salonu obejżeć to tylko dla tego żeby wyszukać błędy które

> pozwolą wyśmiać się i sobie poszydzić z fiata, ja też czasami

> zaglądam do salonów ale tylko i wyłącznie tych marek które biorę

> pod uwagę w przypadku zakupu nowego auta a ty nie zamierzałeś

> kupować punto ale polazłeś do salonu i to świadczy dobitnie że

> masz z tym jakiś kłopot, jakiś emocjonalny stosunek do niego,

> coś nie pozwala ci zapomnieć o fiacie którego praktycznie nie ma

> w AU.

nie bylem w salonie tylko Sydney Motor Show, - i nie nie mialem zamiaru kupowac Fiata -wiec znim znow pojdziesz do ataku wez przejrzy fakty ...

> Dla mnie twoje fbie nie mają znaczenia i są mi obojętne, czy to

> niechęć do fiata czy w ogóle do polaków, mnie to rybka tylko nie

> pytaj czemu ludzie to zauważają w twoich tekstach, to nie znaczy

> że ich nie zauważam, nie wypowiadałem się do tej pory na ich

> temat ale to useria ma rację bo to widać słychać i czuć.

> To co tu napisałem to tylko maja opinia o tym co piszesz ale nie

> zamierzam wchodzić w polemikę bo to nic nie zmieni ani twojej

> postawy ani mojej oceny twórczości dopóki ona sama się nie

> zmieni, widać w niej pewne fobie i pewne euforyczne akceptowanie

> wszystkiego co masz u siebie w AU i jest to typowe dla

> napływowego czyli polaka za obczyźnie z kompleksami polaka , a

> wcale tam tak różowo nie jest choć jest inaczej, są inne

> zagrożenia a u nas inne my mamy wiele do nadrobienia ale wy

> macie własny cyrk.

> Pozdrawiam.

.... masz prawo myslic co chcesz bez wchodzenia w osobste rzeczy - nie znasz mnie wiec pls nie wal mnie na osobistym poziomie - "typowe kompleksy PL na obczyznie" - kompleksy stary to ja mialem jak spedzilem 10 lat w PLidea.gif - wiec nie mow mi kim jestem bo nie masz zielonego pojecia - i PL nie byl pierwszym jezykiem po jakiemu mowilem. Nie mam nic przeciwko PL - wrecz przeciwnie czy Fiat-owi ale po porstu smieszy mnie twoj typ rozumowiania i tyle. Masz ze mna osobisty problem - coz nie wiele moge na to poradzic - masz problem ze krytykuje Fiata -tez nie. ... Umiesz czytac miedzy liniami - bardzo dobrze! - bo wysuwasz bledne wnioski palacz.gif. Nie szdze zeby to mialo sens aby dalaj ciagnac, ja jedno ty drugie - wyczytane miedzy liniamihahaha.gif ...

Wiec wybacz mi ta odrobine sarkazmu ale - ani cie nie znam osobiscie ani lubie czy tez nie lubie. Forum jest do wymiany pogladow, nie zawsze musisz sie znimi zgadzac na tak lub nie. Chcesz ze mna dyskutowac - prosze-na temat, chcesz mi mowic jaki niby osobiscie jestem, kogo widze czy nie nawidze czy mam kompleksy PL czy nie - to sorry ale nic ci do tego. Jak brakuje ci argumentow to przynajmniej nie zlas do takiego poziomu - bo to nie moj... Wiec bez urazy ale dla mnie EOT - bo ten post mnie tylko przekonal ze razi cie to inni maja inna opinie na temat Fiat-a niz ty....

Napisano

> a jezeli chodzi o Meksyk to moge zrozumiec ,

> tam rozne "inne" modele jezdza

Np...

16.jpg

Napisano

lubię ten Twój polish-english zlosnik.gif , heheh - czasem ciezko go zrozumiec

ale wracajac do tematu - tak sie zastanawiam jak w ogole mozna porownywac te dwa, jak dla mnie mocno odmienne rynki.. Spieracie sie chłopaki mocno, a tymczasem kazdy z was ma przeciez inne gusta, doswiadczenia, preferencje.... Ja lubie fiaty ale rozumiem ze ktos inny moze miec ich nienawidzić. Tyle ze warto miec troche wiekszą stycznosc z fiatem zeby moc ferowac takie wyroki. Jak dla mnie rozwalony schowek to troche mało.

mnie sie mogą nie podobać holdeny - ale co z tego skoro na oczy auta nie widzialem , nie siedzialem.. i taka opinia jest g.. warta. bo oparta wylacznie na zdjeciach w necie...

zatem, panowie - peace & love

Napisano

> Pewnie tata kiedyś powoził lanosem czy czymś innym

a co to ma wspolnego? opinia na poziomie dziecka z piaskownicy

> Mój ojciec mieszka w Sydney ma dwa domy i kilka samochodów a jego

> ulubiony to toyota camry,

kogo to obchodzi?

generalnie zgadzam się z Toba w wiekszosci ale te uwagi byś se podarował...

Napisano

> ... zanim do nich jeszcze trafila ....

> tia to chyba dzis nic nowego zeby byl recall - ale Corolla zostala

> wycofana zanim trafila do salonow - zamowienia dealerzy

> przyjmowali od zeszlego tygodnia - a oficjalna sprzedaz miala

> sie zaczac w ta Sobote ale. ...

> ... kiedy statek przyplynal od Japs z nowa Corolla i zaczeto je

> rozwozic do dealerow - kierowcy ciezarowek zaczeli je ogladac -

> i paru odkrylo ze klips od regulacji kierownicy zostaje w rekach

> a cala kolumna kierownicy laduje na nogach delikwenta ...

> Mala rzecz a cieszy ale zastanawiajace jest jak to jest z kontrola Q

> w Japonskiej fabryce skoro takie podstwowe rzeczy nie podlegaja

> inspekcji???? ....

Oni chyba tych "małoseryjnych", czyli z kierownicą po niewłaściwej stronie nie sprawdzają, a w europejskich będzie OK.

Napisano
  • Autor

> Oni chyba tych "małoseryjnych", czyli z kierownicą po niewłaściwej

> stronie nie sprawdzają, a w europejskich będzie OK.

maloseyjnychzlosnik.gif - wiekszosc Asia jezdzi RHDpalacz.gif - wiec tak malo seryjne to to nie jest -zlosnik.gif a te po zlej stronie Sibui mowi ze ida z UKzlosnik.gif..

Napisano

> maloseyjnych - wiekszosc Asia jezdzi RHD - wiec tak malo seryjne to

> to nie jest - a te po zlej stronie Sibui mowi ze ida z UK..

UK czyli z Ukrainy hmm.gif

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> lubię ten Twój polish-english , heheh - czasem ciezko go zrozumiec

staram sie jak mogepad.gif ale zazwyczaj szybciej sie mysli niz pisze - wiec musisz mi wybaczycswiety.gif

> ale wracajac do tematu - tak sie zastanawiam jak w ogole mozna

> porownywac te dwa, jak dla mnie mocno odmienne rynki..

nie mozna - ale Toman ma problem z Fiat-em a nie z rynkiemzlosnik.gif

Spieracie

> sie chłopaki mocno, a tymczasem kazdy z was ma przeciez inne

> gusta, doswiadczenia, preferencje....

To przeciez mowieidea.gif - ale juz mi ktos zarzucil ze Accord to gownohahaha.gif - nie wiem co to ma wspolnego z dyskusja, Toman sadzi ze ja nie nawidze Fiat-a - co jest znow bzdura ale coz - on potrafi czytac miedzy liniami a ja niezlosnik.gif

Ja lubie fiaty ale

> rozumiem ze ktos inny moze miec ich nienawidzić.

nie rozumime jak mozna jakas marke nie nawidzic - mozna uwazac ze jest nie wiele warta, psuje sie etc etc ale zeby nie nawidzicniewiem.gif IMVHO za mocne slowoidea.gif

Tyle ze warto

> miec troche wiekszą stycznosc z fiatem zeby moc ferowac takie

> wyroki. Jak dla mnie rozwalony schowek to troche mało.

Oczywiscie i nigdzie nie mowie ze wystarczajaco ale

Ozi quotezlosnik.gif " jesli po tylu latach wracasz na rynek to przynajmniej dokonaj wszelkiej starannosci zeby auta pokazowe jakos wygladaly i moze popraw pare rzeczy bo publicznosc odczuje to jak odczula"

Wiec nie nie jest wystarczajace ale swiadczy nie za dobrze. Oczywiscie auto moze byc doskonale w explatacji i nigdy sie nie psuc (tak mowa znow o Fiat) ale pierwsze wrazenie nie zostawia najlepsze szczegolnie jesli cena jest mocno wygorowana

> mnie sie mogą nie podobać holdeny - ale co z tego skoro na oczy auta

> nie widzialem , nie siedzialem.. i taka opinia jest g.. warta.

jestzlosnik.gif

> bo oparta wylacznie na zdjeciach w necie...

no przeciez accord to paskudztwohahaha.gif

> zatem, panowie - peace & love

peace - no problemo jesli trafi ze ja nie mam nic przeciwko Fiat - love - wykluczone -inne gustazlosnik.gif i nie znasze jak ktos wali po osobistym poziomie jak brakuje argumentownono.gif ...

30.GIF

Napisano

> bo wy chyba z J nie dostajecie?

OZI, wez sprawdz w koncu skad pochodzi np moja to bedziemy wiedziec skad sa ich samochody sprzedawane w Europie, skoro VIN zaczynajacy sie od J nie oznacza samochodu z Kraju Kwitnacej Wisni.

Napisano

> a co to ma wspolnego? opinia na poziomie dziecka z piaskownicy

Mylisz się, uważam że właśnie tu tkwi problem i to jest powodem takiej specyficznej "orientacji" nie napisałem tego ze względów zgryźliwości tylko uważam że coś takiego mogło mieć właśnie takiw wpływ na twórczość OZI.

> kogo to obchodzi?

Nie pisałem tego do Ciebie i nie interesuje mnie czy cie to obchodzi czy nie, napisałem to do OZI a z tego co wiem to jest właśnie miezkańcem Sydney tak jak mój ojciec od 1982 roku a że mam z nim ciągły kontakt to trochę rozmumiem ten styl itp.

> generalnie zgadzam się z Toba w wiekszosci ale te uwagi byś se

> podarował...

Może gdybyś się nad tym bardziej zastanowił to byś wiedział że to nie były uwagi tylko spostrzeżenia.

Ozi kiedyś coś pisał o swoich kontaktach z Lanosem a jak wiadomo tu na AK trawa święta wojan pomiędzy użytkownikami koreańców a fiatciarzami a ja nie jestem po żadnbej stronie bo nie zamierzam przywiązywać się do żadnej marki ale to nie znaczy że mam nie zauważać pewnych zachowań społecznych.

Napisano
  • Autor

> UK czyli z Ukrainy

United Kingdom idea.gif - a sedan z Turcjiidea.gif...

Z drugiej strony ciekawy temat sie nasuwa co bedzie mialo przewage w caigu paru lat RHD czy LDHidea.gif... Teraz napeno LHD jest wiecej ilosciowo ale jesli rynek w India sie rozwinie i paru innych krajach Asia-pacific to wynik moze byc ciekawyhmm.gif...

Napisano
  • Autor

> OZI, wez sprawdz w koncu skad pochodzi np moja to bedziemy wiedziec

> skad sa ich samochody sprzedawane w Europie, skoro VIN

> zaczynajacy sie od J nie oznacza samochodu z Kraju Kwitnacej

> Wisni.

No nie - Sibui mwi ze hatch idzie z UK, sedan z Turcji - J nie znaczy gdzie jest produkowany - mam manual fabryczny do HiLux-a i ciekawie to sie prezentuje -Corolla -coz nie wiem czy moge zdobycniewiem.gif....

Z reszta my sie o plstiki nie musimy martwiczlosnik.gif ani odpadajace kierownice juz mamy stary modelhahaha.gif

Napisano

> Generalnie w porównaniu z poprzednią (ale wersją na europejski rynek!

> :-D) jest odczuwalna poprawa FUNKCJONALNOŚCI,

Może i poprawili/dodali kilka fajnych rzeczy, ale i zabrali "AUTO" w szybach pasażerów pozostawiając tylko u kierowcy, a to wygodny dodatek.

Wcięło również schowek z konsoli środkowej.

Napisano
  • Autor

> Mylisz się, uważam że właśnie tu tkwi problem i to jest powodem

> takiej specyficznej "orientacji" nie napisałem tego ze względów

> zgryźliwości tylko uważam że coś takiego mogło mieć właśnie

> takiw wpływ na twórczość OZI.

Toman nie trwii - i naprawde stary bez urazy-ale jaja sobie robiszzlosnik.gif? Sarkazm czuc w tym zdaniu na odleglosc-teraz ja czytam miedzy liniamihahaha.gif

> Nie pisałem tego do Ciebie i nie interesuje mnie czy cie to obchodzi

> czy nie, napisałem to do OZI a z tego co wiem to jest właśnie

> miezkańcem Sydney tak jak mój ojciec od 1982 roku a że mam z nim

> ciągły kontakt to trochę rozmumiem ten styl itp.

... raczej nie wychowalem sie na innych rzeczach w SA nie bylo Holden-owzlosnik.gif , zreszta skoro tak nienawidze Polakowwink.gif to twoj stary ma "spatrzony" PL gust ja mam poludniowo afrykanskihahaha.gif

> Może gdybyś się nad tym bardziej zastanowił to byś wiedział że to nie

> były uwagi tylko spostrzeżenia.

blednepalacz.gif

> Ozi kiedyś coś pisał o swoich kontaktach z Lanosem a jak wiadomo tu

> na AK trawa święta wojan pomiędzy użytkownikami koreańców a

> fiatciarzami a ja nie jestem po żadnbej stronie bo nie zamierzam

> przywiązywać się do żadnej marki ale to nie znaczy że mam nie

> zauważać pewnych zachowań społecznych.

..malo tego kontaktach - zajezdzilem dwa DUhahaha.gif - tia teraz jak sie przyznalem to mnie musi stawaic jako WROG #1 dla Fiat-ahahaha.gif ...

Zwolnij stary,m zawsze cie mialem na osobe na poziomie nie jak niektore mlode osobi z poprzedniej dyskusji wiec - tym bardziej nie potrafie zrozumiec twojego osobistego problemu niewiem.gif..

Napisano
  • Autor

> Może i poprawili/dodali kilka fajnych rzeczy, ale i zabrali "AUTO" w

> szybach pasażerów pozostawiając tylko u kierowcy, a to wygodny

> dodatek.

> Wcięło również schowek z konsoli środkowej.

jakie "auto"hmm.gif muwisz o jednodotykowym otwieraniu szub?niewiem.gif? Schowek powedrowal pod wajche biegowidea.gif iPOD sie miescihahaha.gif

Napisano

> No nie - Sibui mwi ze hatch idzie z UK, sedan z Turcji - J nie znaczy

> gdzie jest produkowany - mam manual fabryczny do HiLux-a i

> ciekawie to sie prezentuje -Corolla -coz nie wiem czy moge

> zdobyc....

Owszem-sedan jest z Turcji, ale na początku wlasnie "dziwne rzeczy" z miejscem pochodzenia sie dzialy.

Widzialem w salonie naklejki fabryczne innych samochodow-jak VIN zaczynal sie od J, na naklejce bylo "Made lub printed in JP", a pozniej-jak pojawily sie juz z VINem SB.... to i na papierku bylo ze to angielskie dzielo.

> Z reszta my sie o plstiki nie musimy martwic ani odpadajace

> kierownice juz mamy stary model

W ramach FL to wszystko poprawia i bedzie mozna kupowac wink.gif

Napisano

> Może i poprawili/dodali kilka fajnych rzeczy, ale i zabrali "AUTO" w

> szybach pasażerów pozostawiając tylko u kierowcy, a to wygodny

> dodatek.

U mnie auto jest tylko dla lewej szyby :-D

Poza tym f-kcja auto wymaga odrobiny wprawy, więc niedoświadczeni pasażerowie merdają szybami góra-dół ;-D

Uzasadnienie sensowne można znaleźć.

> Wcięło również schowek z konsoli środkowej.

Ale jest za lewarkiem :-D

Za to trudniej jest zamontować normalne radio...

Napisano

> jakie "auto" muwisz o jednodotykowym otwieraniu szub?? Schowek

> powedrowal pod wajche biegow iPOD sie miesci

ale USB nie ma :-D

Napisano

> jakie "auto" muwisz o jednodotykowym otwieraniu szub??

Tak-pierwszy opor-szyba jedzie tak dlugo jak dlugo jest trzymany przycisk, a drugi opor przycisku-jazda do konca lub ponownego ruszenia przyciskiem.

> Schowek powedrowal pod wajche biegow iPOD sie miesci

Pod wajcha to bylo miejsce na napoje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Owszem-sedan jest z Turcji, ale na początku wlasnie "dziwne rzeczy" z

> miejscem pochodzenia sie dzialy.

> Widzialem w salonie naklejki fabryczne innych samochodow-jak VIN

> zaczynal sie od J, na naklejce bylo "Made lub printed in JP", a

> pozniej-jak pojawily sie juz z VINem SB.... to i na papierku

> bylo ze to angielskie dzielo.

jak zjem obiad to zaloguje sie z domu i wrzuce manual od Hilux - wszystko wydaje sie prosteidea.gif

> W ramach FL to wszystko poprawia i bedzie mozna kupowac

.... moze nabiora wartosci jako antykwink.gif

Napisano
  • Autor

> Tak-pierwszy opor-szyba jedzie tak dlugo jak dlugo jest trzymany

> przycisk, a drugi opor przycisku-jazda do konca lub ponownego

> ruszenia przyciskiem.

... hmm.gif nie za bardzo widze sens montowania tego do czegos innego niz szyba kierowcyidea.gif

> Pod wajcha to bylo miejsce na napoje

nie przed 270751858-jezyk.gif ... za nic nie byloidea.gif

Napisano

> Owszem-sedan jest z Turcji, ale na początku wlasnie "dziwne rzeczy" z

> miejscem pochodzenia sie dzialy.

> Widzialem w salonie naklejki fabryczne innych samochodow-jak VIN

> zaczynal sie od J, na naklejce bylo "Made lub printed in JP", a

> pozniej-jak pojawily sie juz z VINem SB.... to i na papierku

> bylo ze to angielskie dzielo.

> W ramach FL to wszystko poprawia i bedzie mozna kupowac

Początkowe serie tak Corolli, jak Aurisa, Yarisa i innych modeli defaultowo są klepane w Japonii.

Dopiero później rusza produkcja europejska i inne są VIN-y.

VIN 100% zależy od kraju produkcji i na tej podstawie samochód jest odpowiednio CLONY.

Corolla/Avensis z UK mają VIN SBxxxxx.

Yaris francuski ma VKxxxx albo VF...... (drugiej litery pewien nie jestem)

Aygo czeskie powinno mieć VIN na T

Corolla i Auris które oglądałem w salonie miały VIN-y JT.

Ewidentnie PRODUKCJA japońska.

Napisano
  • Autor

> ale USB nie ma :-D

Nie ma- ale nie powinno byc problemu. Np HiLux ad 2007 dostal Bluetooth - jakidea.gif? Wsadzili w radiozlosnik.gif - podejrzewam ze USB tez mozna - koszty zeroweidea.gif...

Napisano
  • Autor

[...].

> VIN 100% zależy od kraju produkcji i na tej podstawie samochód jest

> odpowiednio CLONY. [..]

ciekawe bo VIN z South Africa nie roznil sie od tego z Jhmm.gif, oba zaczynaly sie na Jidea.gif - dopiero ktoras tam pozycja sie roznila okreslajac fabrke - wiec IMHO nie do konca tak jest z Toyota hmm.gif

Napisano

> Nie ma- ale nie powinno byc problemu. Np HiLux ad 2007 dostal

> Bluetooth - jak? Wsadzili w radio - podejrzewam ze USB tez mozna

> - koszty zerowe...

BT ma i Corolla, zapewne i Auris też może mieć.

Opcja razem z nawigacją.

Napisano

> ... nie za bardzo widze sens montowania tego do czegos innego niz

> szyba kierowcy

A ja widzę-jak mi 562.gif w czasie jazdy otworzy swoja szybę to jednym ruchem ja zamykam a drugim wlaczam blokade sterowania szybami.

Dzieki temu po 2 sek. juz nie musze zajmowac sie szyba smile.gif

Napisano

> United Kingdom - a sedan z Turcji...

> Z drugiej strony ciekawy temat sie nasuwa co bedzie mialo przewage w

> caigu paru lat RHD czy LDH... Teraz napeno LHD jest wiecej

> ilosciowo ale jesli rynek w India sie rozwinie i paru innych

> krajach Asia-pacific to wynik moze byc ciekawy...

Jednak mało prawdopodobne aby Europa się chciała przestawić. Ewentualnie RHD będą "małoseryjne" hehe.gif

Napisano

> [...].

> ciekawe bo VIN z South Africa nie roznil sie od tego z J, oba

> zaczynaly sie na J - dopiero ktoras tam pozycja sie roznila

> okreslajac fabrke - wiec IMHO nie do konca tak jest z Toyota

ztcw 11 pozycja VIN odpowiada za zakład MONTUJĄCY.

ALe jeżeli jest to PRODUKCJA, wówczas pierwsze 3 pozycje.

Napisano
  • Autor

> BT ma i Corolla, zapewne i Auris też może mieć.

> Opcja razem z nawigacją.

bt ma corolla 5d czyli auris tez musi w koncu te auta znow tak sie nie roznia oprocz nazwazlosnik.gif

Napisano

> bt ma corolla 5d czyli auris tez musi w koncu te auta znow tak sie

> nie roznia oprocz nazwa

wiesz, technicznie to kwestia wrzucenia innego radia, ale i też kwestie "markietingowe, panie".

Napisano
  • Autor

> Jednak mało prawdopodobne aby Europa się chciała przestawić.

> Ewentualnie RHD będą "małoseryjne"

nie napewno sie nie przestawi ale chodzilo mi oto ze rynki jak India moze z czasem byc wiekszy niz wszystkie auta sprzedane w EU razemzlosnik.gif oczywiscie to teraz przesada aleidea.gif...

Napisano
  • Autor

> ztcw 11 pozycja VIN odpowiada za zakład MONTUJĄCY.

> ALe jeżeli jest to PRODUKCJA, wówczas pierwsze 3 pozycje.

kwestia pozostaje co jest produkcjahmm.gif...

Napisano
  • Autor

> A ja widzę-jak mi w czasie jazdy otworzy swoja szybę to jednym

> ruchem ja zamykam a drugim wlaczam blokade sterowania szybami.

> Dzieki temu po 2 sek. juz nie musze zajmowac sie szyba

tia ale przeciez mozesz zablokowac pozostale oprocz kierowcy

Napisano

> tia ale przeciez mozesz zablokowac pozostale oprocz kierowcy

Wiesz, nie chce z innych robic niewolnikow wink.gif, ale jak czasem brzdac sobie przypomni o tym przycisku, to kilka/kilkanascie dni jest zablokowane, poza tym-czasem sam uchylam tylne szyby.

Napisano

> kwestia pozostaje co jest produkcja...

Produkcja nadwozia.

Przykład wziąłem ze Skody Felicii, która była montowana SKD w Poznaniu - przyjeżdżały nadwozia częściowo uzbrojone i montowano je do kupy.

VW Caddy/Transporter jest obecnie montowany CKD w onym Poznaniu i ZTCW też jest podobna polityka oznakowania.

Czyli za miejsce PRODUKCJI przyjmuje się miejsce pospawania nadwozia i nabicia numeru VIN.

Napisano
  • Autor

> wiesz, technicznie to kwestia wrzucenia innego radia, ale i też

> kwestie "markietingowe, panie".

nie tylko Mitsubishi np daje do kazdego auta BT w standardzie Toyota nie - zostawali w tyle "marketingowo" oczywiscieidea.gif

Napisano

> nie napewno sie nie przestawi ale chodzilo mi oto ze rynki jak India

> moze z czasem byc wiekszy niz wszystkie auta sprzedane w EU

> razem oczywiscie to teraz przesada ale...

A jak Chinole posuwają? Moim zdaniem oni mogą zdeterminować sposób myślenia o kieruku jazdy, Indie przy nich to "maly pikuś".

Napisano
  • Autor

> Produkcja nadwozia.

[...]

> Czyli za miejsce PRODUKCJI przyjmuje się miejsce pospawania nadwozia

> i nabicia numeru VIN.

ok zgadza sie - zajrzalem do padaki ktora dzis mam i jest 6T153BK400X002097 - a to Camry ale jestem niemal pewienidea.gif ze z jakiegos powodu Corolla miala VIN zaczynajacy sie na J a byla to produkcja-nie montaz z SAidea.gif - dlaczego niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A jak Chinole posuwają?

do 1976 byl LHD z .. jazda po lewej stroniehahaha.gif - powaznie ze wzgeldow ideologicznychidea.gif. Zdaje sie ze pod koniec lat 80 w koncu to jakos uregulowali i jest LHD z jazda po prawej stronie drogizlosnik.gif ...

Moim zdaniem oni mogą zdeterminować sposób

wydaje mi sie ze masz racjewaytogo.gif

> myślenia o kieruku jazdy, Indie przy nich to "maly pikuś".

... maly nie maly drugi co do wielkosci .... i wg niektorych sila nabywcza jest wyzszahmm.gif.... ale ciezko mowiac szczerze przewidziecpalacz.gif....

Napisano
  • Autor

> Wiesz, nie chce z innych robic niewolnikow , ale jak czasem brzdac

> sobie przypomni o tym przycisku, to kilka/kilkanascie dni jest

> zablokowane,

cala radosc przede mnahahaha.gif -

poza tym-czasem sam uchylam tylne szyby.

i to sie rozumiem od razu wiadomo kto dowodziwaytogo.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano

> [...]

> ok zgadza sie - zajrzalem do padaki ktora dzis mam i jest

> 6T153BK400X002097 - a to Camry ale jestem niemal pewien ze z

> jakiegos powodu Corolla miala VIN zaczynajacy sie na J a byla to

> produkcja-nie montaz z SA - dlaczego

Jeżeli nadwozia przyjeżdżały z JP to już produkcja JP.

Ale montaż SKD/CKD wystarcza ze względów fiskalnych.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli nadwozia przyjeżdżały z JP to już produkcja JP.

oto chodzi ze niepalacz.gif ... Byl to 2003/2004. Bylo wtedy zamieszanie bo model z SA zmienili modelem z J, a przedtem bylo tak ze sedna SA, hatch J ... i co ciekawe moja jest jeszcze z SA - model sprzed faceliftingu - a VIN jest zaczynajacy sie na J. W bazie TMC wychodzi miejsce produkcji SA.... niewiem.gif....

> Ale montaż SKD/CKD wystarcza ze względów fiskalnych.

....

Napisano

> nie, to chyba na prima-aprilis napisali

Ty, ale także po PL jeżdżą Traffiki/Mastery/Kangoo z metką Nissan...

Napisano

> do 1976 byl LHD z .. jazda po lewej stronie - powaznie ze wzgeldow

> ideologicznych. Zdaje sie ze pod koniec lat 80 w koncu to jakos

> uregulowali i jest LHD z jazda po prawej stronie drogi ...

> Moim zdaniem oni mogą zdeterminować sposób

> wydaje mi sie ze masz racje

> ... maly nie maly drugi co do wielkosci .... i wg niektorych sila

> nabywcza jest wyzsza.... ale ciezko mowiac szczerze

> przewidziec....

Siła nabywcza może i wyższa, ale Chinole mają przewagę liczebną.

Jak to Ford mówił? Lepiej mieć 1% z pracy 100 ludzi, niż 100% z własnej.

Wystarczy ze co 10 lub 100 Chinol kupi auto (ten co ma trochę więcej $ ) i mogą "pokonać" Indian.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.