Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Droga pozarowa - co i jak?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie.

Ale na poczatek opis sytuacji skad wogole owe pytanie sie wzielo.

A wiec na moim osiedlu sa wybudowane parkingi; niekiedy dosc daleko od blokow, a zaraz niewidoczne z okien. Centralnie pod samym blokiem przechodzi uliczka, na ktorej to od zawsze mieszkancy parkowali samochody, chocby i dlatego ze na parkingach (tych dalej) nie bylo miejsca, lub poprostu bylo za daleko. Cale osiedle to strefa zamieszkania, wiec parkowanie na uliczce pod blokiem jest niezgodne z prawem. Jednak nigdy nikomu to nie przeszkadzalo w niczym.

Jakis czas temu, na owej uliczce postwili tabliczki z napisem: droga pozarowa. Od wtedy parkowac tam niewolno, a policja karze mandatami za parkowanie na drodze pozarowej.

I teraz pytanie. Co to wlasciwie jest droga pozarowa? Gdzie takie cos jest zdefiniowane. I co sie z tym wiaze?

Czy jezdzenie po takiej drodze jest dozwolone.

Czy parkowanie jest dozwolone?

Czy wyjezdzajacy z drogi pozarowej musi ustapic pierwszenstwa innym, mimo iz wszystkie drogi znajduja w strefie zamieszkania?

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie informacje, najlepiej poparte przepisami.

Napisano

> Czy jezdzenie po takiej drodze jest dozwolone.

Tak chyba, że znaki mówią inaczej.

> Czy parkowanie jest dozwolone?

Nie

> Czy wyjezdzajacy z drogi pozarowej musi ustapic pierwszenstwa innym,

> mimo iz wszystkie drogi znajduja w strefie zamieszkania?

To jest normalna droga, która od zwykłej różni się tylko tym, że ma zapewnić dojazd straży pożarnej do budynku, stąd zakaz parkowania, ale pominąwszy zakaz parkowania to jest normalna droga, może ona być zarówno z pierwszeństwem jak i bez.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Nie chcę roznosić plotów, ale znajomi strażacy wspominali mi,

że auta parkujące na drodze pożarowej mogą być staranowane

przez pojazdy straży pożarnej.

Ile w tym prawdy, nie wiem.

Napisano

normalna droga tyle ze nie mozna jej zastawiac, czyli np parkowac. Sluzy do tego zeby byl mozliwy bezproblemowy dojazd w razie jakiegos pozaru i tym podobnych rzeczy

Napisano

u mnie na osiedlu tez jest pare takich uliczek, jedna centralnie pod moim blokiem, po jednej stronie ulicy jest parking wzdluz tej ulicy, po drugiej stronie ulicy chodnik, i wzdluz chodnika auta normalnie parkuja (tak bylo odkad pamietam), policja patroluje czasami osiedle, ale zadnych mandatow nie wystawiaja

Napisano

> I teraz pytanie. Co to wlasciwie jest droga pozarowa? Gdzie takie cos

> jest zdefiniowane. I co sie z tym wiaze?

droga pożarowa jak sama nazwa wskazuje jest dojazdem dla straży pożarnej, jest zdefiniowana chyba w prawie budowlanym.

> Czy jezdzenie po takiej drodze jest dozwolone.

tak, przeważnie jest to normalna uliczka osiedlowa

> Czy parkowanie jest dozwolone?

chyba nie ma jako takiego zakazu parkowania przy drodze pożarowej, jednak sama droga musi spełniać warunki umożliwiające przejazd straży pożarnej - odpowiednia szerokość, promienie skrętów, ew plac do nawrotu

> Czy wyjezdzajacy z drogi pozarowej musi ustapic pierwszenstwa innym,

obowiązują normalne zasady KD

> mimo iz wszystkie drogi znajduja w strefie zamieszkania?

to też nie ma znaczenia

> Bede bardzo wdzieczny za wszelkie informacje, najlepiej poparte

> przepisami.

dokładne informacje będą chyba w prawie budowlanym

Napisano

> Nie chcę roznosić plotów, ale znajomi strażacy wspominali mi,

> że auta parkujące na drodze pożarowej mogą być staranowane

> przez pojazdy straży pożarnej.

> Ile w tym prawdy, nie wiem.

no i nie plotkujesz, kiedys widziałem jak strażacy nie pitoli sie z autem które zastawiło studzienkę z dojściem do hydrantu jak hajcowało się mieszkanie w wieżowcu w Gdyni, wytłukli szybę w aucie, zwolnili ręczny i przepchnęli mazdę, nim jakiś koeś wybiegł z chaty smile.gifsmile.gif

jest to działanie w stanie wyższej konieczności ok.gif

Napisano

Dz.U. z 2003 nr 121 poz. 1139

Dziennik Ustaw z 2006 r. Nr 80 poz. 563

A jeżeli chodzi o usuwanie pojazdów przez straż pożarną to jest to zawarte w przepisach wydanych pod ustawę o ochronie przeciwpożarowej i ustawie o PSP, gdzie są opisane szczegółowo uprawnienia kierującego akcją gaśniczą.

Tłuczenie szyb, staranowanie włóż między bajki. Są inne mniej drastyczne metody np. wyciągarka. bow.gif

Napisano

No oby kolego Tobie się chałupa nie jarała, a grzeczni strażacy będą pier...się z wyciągareczką, żeby przestawić grata zastawiającego hydrant-wtedy nie ma czasu na takie zabawy, liczy się każda sekunda.

Napisano

> Nie chcę roznosić plotów, ale znajomi strażacy wspominali mi,

> że auta parkujące na drodze pożarowej mogą być staranowane

> przez pojazdy straży pożarnej.

> Ile w tym prawdy, nie wiem.

sporo zlosnik.gif

Bylem swiadkiem jak na moim osiedlu paliło sie mieszkanie i stał sobie matiz uniemozliwiający szybki przejazd strazy.

Straż musiała wjezdzac na krawęzniki i sie przepychać i będąc na wysokosci matiza strażak "przypadkiem" otworzyl drzwi zostawiając na matizie nie tyle ryse co rozdarcie blachy na wylot zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.