Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupuję AII 1.6 16V z klima - prośba o wskazówki

Featured Replies

Napisano

Witam

Jutro ruszam oglądać pare asterek II z silnikami 1.6 16V z poczatku lat produkcji tego modelu. Wszystkie sa wyposazone w klimatyzacje, ja jednak chce byc pewnym tego co kupuje wiec zwracam sie do internetowych przyjaciol z forum po porade. Jak klima sie sprawuje z tym silnikiem (100km) oraz co warto sprawdzic jesli chodzi o klime (po za tym oczywiscie ze chlodzi). Czytalem juz wiele watkow na temat problemow z klimatyzacja, wiec wole sie ustrzec na poczatek sporych wydatkow z nia zwiazana. Dziekuje za wszystkie podpowiedzi w tym temacie. Pozdrawiam

Napisano

W sumie to mam astre I i silnik 1,6 8v ale jesli klima dziala to co tu w sumie sprawdzac ewentualnie szczelnosc ale to na oko sie nie da moze np.powolutku uciekac i zostala nabita do sprzedarzy.

Napisano

> Witam

> Jutro ruszam oglądać pare asterek II z silnikami 1.6 16V z poczatku

> lat produkcji tego modelu.

Odradzam zakup takiego auta. Nie ze względu na klimę, ale ze względu na silnik - X16XEL, to przestarzała konstrukcja jeszcze z Astry F, niby poprawiona, ale wiele osób skarży się na jego mułowatość i wysokie spalanie, m.in. Matiix, Herman78, ja i jeszcze inni...

Mam porównanie z Astrą G 2001 r. z silnikiem Z16XE, mój przy nim to żółw. A spalanie? Mój na LPG 11 miasto, tamten ok. 8-9 benzyna. Mój na benzynie jeszcze bardziej mułowaty niż na LPG.

To tyle w skrócie. Pozdr.

Napisano

A spalanie? Mój na LPG 11 miasto, tamten ok. 8-9 benzyna.

> Mój na benzynie jeszcze bardziej mułowaty niż na LPG.

podejrzewam, że to Twój silnik jest coś nie teges, mam taki sam z instalką II gen i bardzo go sobie chwalę, wbrew opiniom, że to pożeracz oleju - u mnie nie zuważalne- w sumie dolewam ok 1L pomiędzy wymianami a wymieniam co 10tyś, mułowaty nie jest, a ostatnio jak wracałem z GRAZ i na autostradzie A2 przed wiedniem jak mi brakloo gazu i właczylem npPb to jednak szedł dynamiczniej, aż kumpel mi powiedział że zajeb.. przyspieszenie ma.

Średnie spalanie podczas jazdy na noPb- 7,3 a na LPG- 9L/100km- a na trasie zszedł jeszcze niżej- a jechalem autosradą z włączoną klimą.

Autko kupielm w Niemczech jak mial chyba 133kkm a serwis odnotowany byl na 120kkm.

Jedynie co mnie wkurza to droga wymiana rozrzadu- ale mam nadzieje że do następnej już zmienie G na H;)

Napisano

> Odradzam zakup takiego auta. Nie ze względu na klimę, ale ze względu

> na silnik - X16XEL, to przestarzała konstrukcja jeszcze z Astry

> F, niby poprawiona, ale wiele osób skarży się na jego mułowatość

> i wysokie spalanie, m.in. Matiix, Herman78, ja i jeszcze inni...

TAK POPIERAM PRZEDMóWCE ALE U NAS JEST SZKOPUł Z SKRZYNIA I JEJ PRZEłOZENIEM GłóNYM PRAWDOPODOBNIE BO JUZ DOWIADYWAłEM SIE DUZO I TU JEST CHYBA PROBLEM

ale aby nie wpakowac sie zle łatwo to sprawdzic jedz autkiem 100km/h na 5 biegu i jesli masz obroty na poziomie 2700-2800 to bedzies z zadowolonyz dynamiki bo bedzies z mial przełozenie szybkie, a jesli bedzies zmial przy 100km/h 3000tys obrotow bo bedziesz miał problem jak i my wyzej wymienieni, ale najbardziej polecam 1.8 16v z 99 roku z klima i bedzi e gites cool.gifcool.gif ja troszki załuje z enei kupilem 1.8

Napisano

> TAK POPIERAM PRZEDMóWCE ALE U NAS JEST SZKOPUł Z SKRZYNIA I

> JEJ PRZEłOZENIEM GłóNYM PRAWDOPODOBNIE BO JUZ DOWIADYWAłEM

> SIE DUZO I TU JEST CHYBA PROBLEM

> ale aby nie wpakowac sie zle łatwo to sprawdzic jedz autkiem

> 100km/h na 5 biegu i jesli masz obroty na poziomie

> 2700-2800 to bedzies z zadowolonyz dynamiki bo bedzies z

> mial przełozenie szybkie, a jesli bedzies zmial przy 100km/h

> 3000tys obrotow bo bedziesz miał problem jak i my wyzej

> wymienieni, ale najbardziej polecam 1.8 16v z 99 roku z

> klima i bedzi e gites ja troszki załuje z enei kupilem 1.8

Rozumiem, że teraz po przekładce jest troszkę lepiej z przyśpieszaniem a może o wiele lepiej.

Pośledziłem wątki o wymianie tej skrzyni i czy nie ma sposobu na wymianę tylko tej jednej zębatki?

Pozdrawiam,

Napisano

ja jestem przed wymiana tej zebatki bo jeszcze nei wiem dokładnie czy jest to wymienialne lub bede zamieniał zwykla instalacje z IIgen na sekwencje. a zastanawiam sie tylko dlatego ze skrzynia chodzi mi elegancko silniczek i skrzynia suchutka a zawsze po przeróbka cos pozniej wychodzi i zaczynaja sie jakies małe schodki cool.gif

Napisano

> jedz autkiem

> 100km/h na 5 biegu i jesli masz obroty na poziomie

> 2700-2800 to bedzies z zadowolonyz dynamiki bo bedzies z

> mial przełozenie szybkie, a jesli bedzies zmial przy 100km/h

> 3000tys obrotow bo bedziesz miał problem jak i my wyzej

> wymienieni,

To ja mam szybkie, a samochód muł! Oto moje zapiski podczas jazdy, prędkości z zegarów, oczywiście zawyżone:

279127185-SkrzyniaX16XEL.JPG

Pozdr.

post-65098-14352484150972_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Kupiłem asterkę, mimo negatywnych opinii na temat tego silnika. Skrzynię z szybkim przełożeniem czyli przy 100km/h na 5 biegu mam 2800 obr/min. Auto jest w wersji Comfort, klima, elektryka z domykaniem, radio cdr 500 ze ster. z kierownicy, ciemne szybki i wiele, wiele wiecej. Jestem bardzo zadowolony, szczegolnie ze spalania. Auto w cyklu mieszanym spalilo 7-7,5 litra/100 km. Pozdrawiam

Napisano

> Skrzynię z szybkim przełożeniem czyli przy 100km/h na 5 biegu

> mam 2800 obr/min.

Witam nie rozumiem o co chodzi z tym "szybkim" - "wolnym" przełożeniem??

Ja myślałem że "szybkie" to jest wtedy gdy przy 3000obr./min. mamy 100Km/h.

Może to ktoś wytłumaczyć?? Jak na moje to przy przełożeniu 3000/100Km auto jest mniej mułowate bo "silnikowi się minimalnie łatwiej kręci". Chyba że ja mam zupełnie złe rozumowanie..

POZDRAWIAM

Napisano
  • Autor

Powinno sie to raczej tlumaczyc dlugoscia przelozen w skrzyni, tzn jesli skrzynia ma krotkie przelozenia, wtedy auto ma dobre przyspieszenie z miejsca, bo biegi sa krotkie i trzeba je czesto zmieniac lecz im szybciej jedziemy tym obroty silnika sa wieksze, auto wiecej pali itp. Dlugie przelozenia gwarantuja mniejsze obroty przy tej samej predkosci, a co za tym idzie i halas i spalanie sa mniejsze. Fakt, szybkie i wolne to nie jest trafne okreslenie majac na mysli skrzynie biegow.

PS. Oczywiscie moja skrzynia ma DLUGIE przelozenia, a nie zadne szybkie zlosnik.gif

Napisano

> Powinno sie to raczej tlumaczyc dlugoscia przelozen w skrzyni, tzn

> jesli skrzynia ma krotkie przelozenia, wtedy auto ma dobre

> przyspieszenie z miejsca, bo biegi sa krotkie i trzeba je czesto

> zmieniac lecz im szybciej jedziemy tym obroty silnika sa

> wieksze, auto wiecej pali itp. Dlugie przelozenia gwarantuja

> mniejsze obroty przy tej samej predkosci, a co za tym idzie i

> halas i spalanie sa mniejsze. Fakt, szybkie i wolne to nie jest

> trafne okreslenie majac na mysli skrzynie biegow.

> PS. Oczywiscie moja skrzynia ma DLUGIE przelozenia, a nie zadne

> szybkie

OK. dzięki za wytłumaczenie, a raczej potwierdzenie moich przypuszczeń.

Jednak widzę pewną niespójność tego założenia na przykładzie tego co powiedział Kolega Matiix:

>TAK POPIERAM PRZEDMóWCE ALE U NAS JEST SZKOPUł Z SKRZYNIA I JEJ PRZEłOZENIEM GłóNYM PRAWDOPODOBNIE BO JUZ DOWIADYWAłEM SIE DUZO I TU JEST CHYBA PROBLEM

ale aby nie wpakowac sie zle łatwo to sprawdzic jedz autkiem 100km/h na 5 biegu i jesli masz obroty na poziomie 2700-2800 to bedzies z zadowolonyz dynamiki bo bedzies z mial przełozenie szybkie, a jesli bedzies zmial przy 100km/h 3000tys obrotow bo bedziesz miał problem jak i my wyzej wymienieni<

Tutaj chyba nasz Kolega się pomylił bo jak byk pisze że "szybkie" przełożenie to 2700-2800/100 chyba ze miał na myśli przełożenie długie.. ale ono nie jest "szybkie"...

Nieźle teraz zamotałem co nie Koledzy wink.gif

Ja popieram Kolegę rostex. Przełożenie 3000/100 jest KRÓTKIE a nie wolne/szybkie i proponuję takie nazewnictwo bo inaczej nikt nic nie zrozumie z postów gdzie raz "szybkie" jest krótkie a raz długie. waytogo.gif

POZDRO

Napisano

> Ja popieram Kolegę rostex. Przełożenie 3000/100 jest KRÓTKIE

Czyli ja mając przy 100km/h na zegarach i 2800 obr/min mam długą skrzynię? Prędkość z zegarów, rzeczywista pewnie jest mniejsza...

Ale jeśli mierzyć prędkość TID-em (którego się pozbyłem) lub GPS-em, to jadę rzeczywiście100 km/h przy zegarowych pewnie ok. 105 i mam obroty ok. 3000, więc z tego wynika, że mam krótką skrzynie?

Kto odpowie? Pozdr.

Napisano

> Czyli ja mając przy 100km/h na zegarach i 2800 obr/min mam długą

> skrzynię? Prędkość z zegarów, rzeczywista pewnie jest

> mniejsza...

> Ale jeśli mierzyć prędkość TID-em (którego się pozbyłem) lub GPS-em,

> to jadę rzeczywiście100 km/h przy zegarowych pewnie ok. 105 i

> mam obroty ok. 3000, więc z tego wynika, że mam krótką skrzynie?

> Kto odpowie? Pozdr.

Ja słyszałem że silniki 16V maja krótkie skrzynie. Ale dobrze by było gdyby ktoś to potwierdził.

Napisano

no wiec moze i tam troszki zamieszałem ael mozna to łatwo wytłumaczyc na przykładzie jak juz pisałem roweru

1. jesli da sie na wieksza zebatke w przodzie roweru a z tylu na najmniejsza to bedzie nam sie trudniej rozpedzac ale pozniej bedziemy potrzebowali mniej krecic by jechac np:40km/h czyli jakby skrzynia długa

2. a jesli damy z przodu na mniejsza zebatke a z tylu tez na najmniejsza to bedziemy sybciej przyspieszac ale pozniej trzeba bedzie robic wiecej obrotów by jechac te 40km/h

te przykłady sie chyba przekładaja na wytłumaczenie czemu jedna skrzynia z tym samym przełozeniem lepiej i szybciej reaguje na gaz od drugiej, tylko ze trzeba wiedziec jakie sie ma to przełozenie główne ( ja to tak nazywam bo to ma inna nazwe tylko nei wiem jakaa) czyli alb mamy 67 (teoria 1) ząbków na kółeczku albo 72 (teoria 2 )

troszki nagmatwane ale chyab jasne, a najlepiej wsiasc na rower i sie zorientowac smile.gifsmile.gifsmile.gif

szybkie znaczy króka skrzynia--lepiej sie zbieramy i lepiej czyuc przyspieszenie

wolne znaczy długa skrzynia gorzej samochód reaguje na gaz

Napisano

ogólnie mówiąc jak samochód to nie z x16xel zeby.GIF Ja mam nie polecam wink.gif Ale w sumie niemam z nim wiekszych problemów;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.