Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alleluja! Uleczyłem przepustnicę Z16SE z szarpania

Featured Replies

Napisano

W tym silniku jest gruba odma ale jest i druga mała za przepustnicą. Kanalik tej odmy był zatkany mazią olejową. Po przetkaniu silnik chodzi aż miło. Nie szarpie, nie kangurkuje na niskich obrotach po zmianie biegów i po hamowaniu silnikiem.

Mała dziurka w przepustnicy łagodzi obyczaje całego silnika oink.gif

Znajdę chwilę czasu to opisze więcej ze zdjęciami zlosnik.gif

Napisano

Gratuluje nowego odkrycia i czekam na fotki z opisem. Z chęcią przepłukam ją u siebie jeśli oczywiście taką mam.

Napisano
  • Autor

Poniżej zdjęcia przepustnicy zdemontowanej z samochodu, ale wszelkie czynności czyszczenia tej przeputsnicy można wykonać bez jej odkręcania - wystarczy zdjąć jedynie grubą rurę dolotową powietrza - wtedy ukaze nam się widok łopatek przepustnicy jak na fotce poniżej.

274771175-przepust%20001.jpg

W widoczną gardziel należy psikać WD-40 i wycierać smołę chusteczką. Można też włączyć zapłon bez odpalania silnika i wcisnąć do oporu pedał gazu - wtedy otworzą się łopatki i można głębiej wyczyścić gardziel i łopatki. Należy tez popsikać na ośki łopatek wchodzące w obudowę i poruszać pedałem gazu aby łopatki się rozruszały.

Na drugim zdjęciu widok przepustnicy gdy na nią patrzymy stojąc przed samochodem. Z lewej dochodzi gruba rura od filtra powietrza, a z prawej łączy się z kolektorem dolotowym silnika.

274771175-przepust%20002.jpg

Oba wężyki są zdjęte. Ale do czyszczenia należy zsunąć tylko wężyk łączący przepustnicę z pokrywą zaworów - ten niżej po prawej stronie. W krućcu jest kanalik - na początku grubszy a potem cieńszy. Tam należy psiknąć WD-40 a następnie długą (5cm) cienką igłą należy ten kanalik przepchać. Dobrze jest mieć tę igłę na nitce aby nie wpadła do środka zlosnik.gif. Po odpaleniu silnika tamtędy powinno mocno zasysać powietrze.

Poniżej dwa zdjęcia przepustnicy od strony kolektora - widoczne dopiero po zdemontowaniu przepustnicy.

274771175-przepust%20003.jpg

274771175-przepust%20004.jpg

Na ostatnim zdjęciu widać wewnątrz gardzieli gruby kanał do którego dochodzi odpowietzrenie zbiornika paliwa (chyba smile.gif) a ledwo widoczna kropka to ten kanalik który należy oczyscic aby samochód nie szarpał po zmianie biegów w czasie przyspieszania na niskich obrotach.

That's all

p.s. Ten zatkany kanalik odkryłem po uzyskaniu jasności umysłu po napiciu się dobrej brandy czacha.gif

Napisano

hehe... a jednak ją wytargałeś hehe.gif może kiedyś też się skuszę

Dzięki za fotki- widzę,że u Ciebie łopatki ułożone są pod pewnym kątem w stosunku do ścianki gardzieli i to mnie uspakaja,bo u mnie też tak jest. Myślałem,ze w stanie spoczynku nie mogą być delikatnie odchylone. W sobotę zrobię przegląd swojej przepustnicy i przeczyszcze choćby profilaktycznie to co opisałeś.Dzięki ok.gif

Napisano

Ja też miałem ten cienki kanalik zapchany, po wyczyszczeniu żadnych zmian.

Auto nadal szarpie gdy jest zaślepiony EGR.

Napisano

> Ta na zdjęciach to przepustnica kupiona na Allegro

heh, kupiłeś z TAMTEGO ogłoszenia ? smile.gif

pozdr.

Azja

Napisano

> Ta na zdjęciach to przepustnica kupiona na Allegro - Swojej nie

> zdążyłem zdemontować

Czyli rozumiem,że uleczyłeś swoją a ta z allegro będzie czekać na czarną godzine?

Ciekaw jestem jaka tam jest uszczelka (między przepustnicą a kolektorem)- pewnie jednorazówka ale może nie tak droga aby cena zniechęciła mnie od demontażu.

Napisano

> Czyli rozumiem,że uleczyłeś swoją a ta z allegro będzie czekać na

> czarną godzine?

> Ciekaw jestem jaka tam jest uszczelka (między przepustnicą a

> kolektorem)- pewnie jednorazówka ale może nie tak droga.

Jesli chodzi o uszczelnienia to najlepiej zastosowac silikon wysokotemperaturowy.

Zastepuje kazda uszczelke - no moze oprocz uszczelek kolektora wydechowego.

Taki (czerwony) do 370 chyba. Jest dosc gesty i daje 100% pewnosci uszczelnienia.

Takim uszczelnialem ERG i zaślepke. Na jedno trzeba uwazac - aby smarowac powierzchnie uszczelniane raczej na zewnatrz niz wewnatrz bo jak sie juz scisnie srubami to aby do srodka nie wycisnac. Jest to super wynalazek.

Pozdrawiam.

Napisano

> kolektorem)- pewnie jednorazówka ale może nie tak droga aby cena

> zniechęciła mnie od demontażu.

w mnie uszczelka jest dość gruba i wytrzymała i nie trzeba jej wymieniać

Napisano

> w mnie uszczelka jest dość gruba i wytrzymała i nie trzeba jej

> wymieniać

Oby,oby... bo nie mam zamiaru latać potem za nią po sklepach wink.gif. Jeszcze nie mam zamiaru demontować przepustnicy ale profilaktycznie warto wiedzieć .

Napisano
  • Autor

> heh, kupiłeś z TAMTEGO ogłoszenia ?

dokładnie tak za 99zł smile.gif

miałem ją podmienić u siebie, ale przed podmianą chciałem ją oczyścić i tez odkryłem zatkany kanalik

więc oczyściłem ten kanalik w przepustnicy w samochodzie i pomogło ok.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli rozumiem,że uleczyłeś swoją a ta z allegro będzie czekać na

> czarną godzine?

> kolektorem)- pewnie jednorazówka ale może nie tak droga aby cena

> zniechęciła mnie od demontażu.

zapewne uszzczelkę trza nową - pewnie kosztuje kilka zeta smile.gif

ale na początek nie demontuj tylko spróbuj może na samochodzie smile.gif

Napisano

> dokładnie tak za 99zł

> miałem ją podmienić u siebie, ale przed podmianą chciałem ją oczyścić

> i tez odkryłem zatkany kanalik

> więc oczyściłem ten kanalik w przepustnicy w samochodzie i pomogło

za takie pieniązki jednak warto mieć 2 na ewentualną podmiankę...

pozdr.

Azja

Napisano

a w X16SZ tez tak mam?

bo szarpanina tez sie zdarza angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> za takie pieniązki jednak warto mieć 2 na ewentualną podmiankę...

... i miała być podmieniona, ale przed podmianą, gdy ją czyściłem odkryłem zatkany kanalik - pewnie komuś ją ASO wymieniło, a wystarczyło oczyścić ten kanalik. Gdybym ja pojechał jeszcze raz do ASO, to pewnie chcieliby wymienić mi przepustnicę właśnie i pewnie by pomogło, ale koszt powyżej 1000zł smirk.gif

Napisano

Ja opisywałem w X16SZ..ALe strzelaj do mnie a ci nie powiem, czy była jakaś dziurka... Może była...

Wyjęcie prepustnicy w X16SZ to 20 minut i czyszczenie drugie tyle + montaż 15 i już... Chwila strachu...U mnie niewiele pomogło czyszczonko!

Napisano
  • Autor

> Ja opisywałem w X16SZ..ALe strzelaj do mnie a ci nie powiem, czy była

> jakaś dziurka... Może była...

> Wyjęcie prepustnicy w X16SZ to 20 minut i czyszczenie drugie tyle +

> montaż 15 i już... Chwila strachu...U mnie niewiele pomogło

> czyszczonko!

U mnie jest pięknie, choć ze naprawde pomogło będę mógł powiedzieć za jakieś 500km smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.