Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Raport z wizyty w dwóch salonach

Featured Replies

Napisano
zlosnik.gifzlosnik.gif to takie buty tam u was, w zasadzie przy mały przeglądzie możes być w plecy z $, ale przy dużym jesteś do przodu z $. czyli wychodzi na 0 cool.gif
Napisano

> to takie buty tam u was, w zasadzie przy mały przeglądzie możes

> być w plecy z $, ale przy dużym jesteś do przodu z $. czyli

> wychodzi na 0

... jak sie potargujesz to takzlosnik.gif - ale konkurencja jest duzahmm.gif - jesli dobrze pamietam jestesmy drugim najbardziej konkurencyjnym rynkiem na swiecie - 46 marek o 1 mil sprzedazy rocznie...

Z drugiej strony zgadzam sie ze dealer to nie "Salvation Army" i bedzie auta za darmo rozdawal, to co to nie. Ale jesli PL dealer gardzi nawet min zarobkiem - to jakos tego nie moge zrozumiechmm.gif - bo kropla tu, kropla tam i mamy pelne wiaderko wodyzlosnik.gif ... Wydaje mi sie ze niektorzy uwazaja ze yeah trzeba znalesc kleinta zerznac ze niego jak najwiecej i mamyidea.gif zysk! ... A to tak nie dziala, zeby byl zysk - trzeba sie troche pomeczycpalacz.gif - bo niby jesli wszystko jest w jednej cenie to - to dlaczego mam isc do delaera x a nie yniewiem.gif...

Do tego dochadza fleet sales, ktore sa min 20% ponizej ceny detaliczne. Tam tez dealer zarabiapalacz.gif .

Napisano

> inna... Salon ktory sprzedaje najwiecej jest wstanie spuscic

> najwiecej ale nie ma reguly ...

Polska to zupelnie inny rynek.

Wszystko zalezy jak sa liczone plany. Skoda ma tak na przyklad, ze do planu potrzebuja sprzedac Superba, wiec im sie nawet oplaca ze strata sprzedac.

Sprzedaje sie, zeby zarobic, gwarancji serwisowania nie masz poniewaz coraz wiecej osob kupuje auta w innych rejonach kraju. Sprzedaz z marza 1000 zl, a koszty doposazania wyjda Cie 800zl bo nawigacje trzeba zalozyc, progi, alarm, czujniki, innego grilla, opony.

Napisano

> ... jak sie potargujesz to tak - ale konkurencja jest duza - jesli

> dobrze pamietam jestesmy drugim najbardziej konkurencyjnym

> rynkiem na swiecie - 46 marek o 1 mil sprzedazy rocznie...

> Z drugiej strony zgadzam sie ze dealer to nie "Salvation Army" i

> bedzie auta za darmo rozdawal, to co to nie. Ale jesli PL dealer

> gardzi nawet min zarobkiem - to jakos tego nie moge zrozumiec -

> bo kropla tu, kropla tam i mamy pelne wiaderko wody ...

w Polsce pokutuje wciaż poglad że lepiej sprzedać mało ale na bandyckiej marży niż opuścić cene i sprzedawać dużo, a zysk wyrobić obrotem spineyes.gif

Widze to niemal na kazdym kroku crazy.gif nawet w mojej firmie, gdzie mam mozliwosc zwrocenia komu trzeba uwagi, robie to i slysze ze nie znam sie na ekonomii i prowadzeniu dzialalnosci hehe.gif no pewnie ze sie nie znam, bo ja wolalbym sprzedac po kosztach albo na bardzo niskiej marzy niz miec w magazynie dajmy na to 200 myszek za chora cene bo sie kurs zmienil itp... myszek ktore leza, bo nawet jak pracownicy chcieli dla siebie odkupic to slyszeli taka cene, ze taniej bylo kupic w pierwszym lepszym sklepie na miescie palacz.gif

Myszki to przyklad oczywiscie, tak jest na kazdym kroku ze wszystkim icon_rolleyes.gif Chocby oferowanie uslug za taka cene ze NIKT sie na to nie zdecyduje zamiast spuscic z tonu i poprostu je sprzedac palacz.gif

Napisano

> w Polsce pokutuje wciaż poglad że lepiej sprzedać mało ale na

> bandyckiej marży niż opuścić cene i sprzedawać dużo, a zysk

> wyrobić obrotem

> Widze to niemal na kazdym kroku nawet w mojej firmie, gdzie mam

> mozliwosc zwrocenia komu trzeba uwagi, robie to i slysze ze nie

> znam sie na ekonomii i prowadzeniu dzialalnosci no pewnie ze

> sie nie znam, bo ja wolalbym sprzedac po kosztach albo na bardzo

> niskiej marzy niz miec w magazynie dajmy na to 200 myszek za

> chora cene bo sie kurs zmienil itp... myszek ktore leza, bo

> nawet jak pracownicy chcieli dla siebie odkupic to slyszeli taka

> cene, ze taniej bylo kupic w pierwszym lepszym sklepie na

> miescie

> Myszki to przyklad oczywiscie, tak jest na kazdym kroku ze wszystkim

> Chocby oferowanie uslug za taka cene ze NIKT sie na to nie

> zdecyduje zamiast spuscic z tonu i poprostu je sprzedac

Roznie bywa, raz sprzedajac drozej i mniej zarobisz wiecej, lub wlasnie odwrotnie. Wszystko zalezy od warunkow i tego co sie sprzedaje i za jaka cene.

Jest tez minimum, wkoncu nie po to sie firme zaklada zeby oddawac towar za grosze.

Napisano

> Roznie bywa, raz sprzedajac drozej i mniej zarobisz wiecej, lub

> wlasnie odwrotnie. Wszystko zalezy od warunkow i tego co sie

> sprzedaje i za jaka cene.

> Jest tez minimum, wkoncu nie po to sie firme zaklada zeby oddawac

> towar za grosze.

bardziej chodzilo mi o przypadki opisane, czyli masz do wyboru zeby cos lezalo miesiacami na magazynie albo to sprzedac na granicy oplacalnosci, w branzy komputerowej to sie nie zmieni, im szybciej to sprzedasz tym mniej stracisz. Samochodu jak nie masz na placu to akurat jest latwiej ale opisywalem pryklad kiedy cos jest i lezy bo ktos mial pecha/dal dupy przy zamowieniu i z uporem maniaka to trzyma zamiast sprzedac po kosztach

Sprzedaz uslugi taniej IMO tez nie jest oddawaniem towaru za grosze, bo pracownik moze albo wykonac okreslona usluge albo siedziec na dupie w firmie - koszt pracownika jest ten sam, a jak sprzedaz usluge to czesciowo sie zwraca idea.gif

Przeciez ja od nich nie oczekuje zeby sprzedawali na ujemnej marzy, to nie oto chodzi palacz.gif

Napisano

> w Polsce pokutuje wciaż poglad że lepiej sprzedać mało ale na

> bandyckiej marży niż opuścić cene i sprzedawać dużo, a zysk

> wyrobić obrotem [...]

przyklad jaki dales jest naprawde dobryhmm.gif ... I ja wlasnie tego nie rozumiem - bo taka mentalnosc jest dla mnie poprostu niezrozumialazlosnik.gif...

Napisano

> Polska to zupelnie inny rynek.

to juz wiemzlosnik.gif

> Wszystko zalezy jak sa liczone plany. Skoda ma tak na przyklad, ze do

> planu potrzebuja sprzedac Superba, wiec im sie nawet oplaca ze

> strata sprzedac.

to wez mi to jeszcze pls wyltumaczpalacz.gif

> Sprzedaje sie, zeby zarobic, gwarancji serwisowania nie masz poniewaz

> coraz wiecej osob kupuje auta w innych rejonach kraju. Sprzedaz

> z marza 1000 zl, a koszty doposazania wyjda Cie 800zl bo

> nawigacje trzeba zalozyc, progi, alarm, czujniki, innego grilla,

> opony.

Realne liczbypalacz.gif

Sugerowana cena detaliczna $39,391

Po malej rozmowie - palacz.gif zlecielismy do $36,000 + dorzucenie GPS za $3k za $500 (factory fitted) .... i ja smiem twierdzic ze dealer jeszcze robi na tym dobre pieniadzepalacz.gif ... Jest koniec roku finansowego i zostalo 7 dni - wiec kazdy chce wypchac jak najwiecej .... ale IMHO wszystko musi byc gdzies po srodku - dealer musi miec zysk, a ja znow z drugiej strony ne zaplace tyle co sugerowana cena detaliczna....

Napisano

> dealer musi miec zysk, a ja znow z drugiej strony ne zaplace

> tyle co sugerowana cena detaliczna....

Zalezy od polityki importera. Citroen ma wysokie ceny i wysokie rabaty. Czesto ludzie nie patrza jaka jest cena koncowa i wyposazenie, tylko ile ugryzli od dealera.

A plany naprawdę różńie się liczy, nie musi by co do sztuki, np. wystarczy pewną grupę danego segmentu wyrobic.

Napisano

> bardziej chodzilo mi o przypadki opisane, czyli masz do wyboru zeby

> cos lezalo miesiacami na magazynie albo to sprzedac na granicy

> oplacalnosci, w branzy komputerowej to sie nie zmieni, im

> szybciej to sprzedasz tym mniej stracisz. Samochodu jak nie masz

> na placu to akurat jest latwiej ale opisywalem pryklad kiedy cos

> jest i lezy bo ktos mial pecha/dal dupy przy zamowieniu i z

> uporem maniaka to trzyma zamiast sprzedac po kosztach

> Sprzedaz uslugi taniej IMO tez nie jest oddawaniem towaru za grosze,

> bo pracownik moze albo wykonac okreslona usluge albo siedziec na

> dupie w firmie - koszt pracownika jest ten sam, a jak sprzedaz

> usluge to czesciowo sie zwraca

> Przeciez ja od nich nie oczekuje zeby sprzedawali na ujemnej marzy,

> to nie oto chodzi

Dlatego pewne modele samochodow mozna czasami duzo korzystniej kupic u dealera, jak chce sie pozbyc auta. Ale to sa okreslone wersje i kolory (kwestia przypadku)

Napisano

mialem podobnie poszedlem po suzuki swift sport .

wszystko pieknie nie ma problemu itd a na koniec zapraszamy po auto za 4 miechy blush.gif

skonczylo sie na uzywanej furce clown.gif

Napisano

> Zalezy od polityki importera. Citroen ma wysokie ceny i wysokie

> rabaty.

zgoda ale patrze na ceny i sa konkurencyjne - czyli np jesli wezmiemy Subaru Liberty i porownany z Mazda 6 to roznice sa w zasadzie rzedzu kilkuset $ przy prawie identycznym wyposazeniuhmm.gif, podejscie dealerow w zasadzie jest takie wszedzie - z tym ze jeden spusci ci 2k drugi 4k .... wiec zasady nie mahmm.gif

Czesto ludzie nie patrza jaka jest cena koncowa i

> wyposazenie, tylko ile ugryzli od dealera.

I wlasnie chyba na tym polega roznica gdzie rynek jest konkurencyjny a gdzie nieidea.gif - Kazda cena detaliczna (RRP lub MSRP) jest SUGEROWANA i jest w zasadzie cena startowahmm.gif ...

> A plany naprawdę różńie się liczy, nie musi by co do sztuki, np.

> wystarczy pewną grupę danego segmentu wyrobic.

... ale w lasnie wydaje mi sie -moze sie myle - ze sposob myslenia jest innypalacz.gif....

Napisano

> Witam

> Wczoraj wraz żonką i sponsorem odzwiedziłem dwa salony aby na żywo

> zobaczyć autka.

...

to tak jak ja - tylko ja oglądałem logana, lacettiego i ceeda którego nie było.

generalnie w 99% podzielam twoją opinię.

ale nie ma się co dziwić podobno teraz samochody idą jak świeże bułeczki, ale jakoś tłumów nie widziałem - raczej pustki.

Napisano

> Czesto ludzie nie patrza jaka jest cena koncowa i

> I wlasnie chyba na tym polega roznica gdzie rynek jest konkurencyjny

> a gdzie nie - Kazda cena detaliczna (RRP lub MSRP) jest

> SUGEROWANA i jest w zasadzie cena startowa ...

Tyle że w PL większość dealerów nie ma praktycznie pola manewru - ceny dealerskie są jednymi z najwyższych w europie - po prostu nie ma z czego spuszczać...

Napisano
  • Autor

> Tyle że w PL większość dealerów nie ma praktycznie pola manewru -

> ceny dealerskie są jednymi z najwyższych w europie - po prostu

> nie ma z czego spuszczać...

Chyba nie do końca:

W Oplu dostałem na astre rabat 13%, trochę mniejszy w chevroleciena lacetti, Peugeot dał mi 19% rabatu na 307, Kia 0% (na ceed'a). Te rabaty były przy kupnie auta w leasingu i pokrywały większą część kosztu 3 letniego leasingu

Napisano

Bez przesady. Ja bym raczej powiedzial ze w polsce jest jak zawsze.. "sam nie wezme ale innemu tez nie dam" sick.gif

Napisano

nie za bardzo rozumiem co to ma wspolnegoniewiem.gif? Nie ma znaczenia jaka jest cena. Cena producenta jest cena SUGEROWANAidea.gif - czyli mozesz sprzedac za mniej lub wiecejzlosnik.gif jak potrafiszpalacz.gif...

Nie dototyczy to tylko aut, w zasadzie wiekoszsci rzeczy, ide kupowac TV wali mnie to ze pisze ze kosztuje np $2k, ja mowie sprzedawcy ze ja daje za to $1.7k Chcesz zebym kupil daj mi lepsza cenezlosnik.gif jak nie to ide do innegohmm.gif - pisze to bo wydaje mi sie ze wlasnie w tym jest problem - inne podejscieidea.gif

Napisano

> Chyba nie do końca:

> W Oplu dostałem na astre rabat 13%, trochę mniejszy w chevroleciena

> lacetti, Peugeot dał mi 19% rabatu na 307, Kia 0% (na ceed'a).

To byl na jakies wybrane modele czy na cokolwiek chceszhmm.gif?

> Te rabaty były przy kupnie auta w leasingu i pokrywały większą

> część kosztu 3 letniego leasingu

Oto mi chodzipalacz.gif - to nie jest tak ze nie ma pola do manewru. Inne sa oczywiscie ceny dla lease, inne za $$$ a jeszcze inne za fleet ... ale zawsze mozna sie ruszycpalacz.gif....

Napisano
  • Autor

> To byl na jakies wybrane modele czy na cokolwiek chcesz?

Rabaty zależą od modelu. Np. dla 307 kombi był 19%, a dla 307 SW (kombi, ale ze szklanym dachem i 7 miejscowy) rabat był już 21 % - bez żadnego targowania, przyszedłem i zapytałem się jaka jest cena tego auta, jeśli kupie go na leasing.

W Kia też tylko na Ceeda nie było rabatu (niezależnie czy za $$$, czy na leasing), ale np na Carensa dawali 6 kzł na początek (ale biorąc pod uwagę cenę auta dochodzącą do 100 kzl - to niewiele)

> Oto mi chodzi - to nie jest tak ze nie ma pola do manewru. Inne sa oczywiscie ceny dla lease, inne za $$$ a jeszcze inne za fleet

> ... ale zawsze mozna sie ruszyc....

Pod warunkiem, że nie jest to nowy model, który jeszcze jest niedostępny do sprzedaży, a reklamy lecą na całego. Podejrzewam, że na początku przyszłego roku na Ceeda też będą rabaty.

A ja mimo, że Ceed bardzo mi się podobał (oglądałem wersję 5 drzwiową) to po doliczeniu kosztów leasingu doszedłem do wniosku, że lepiej mi będzie kupić Peugeota (klasa ta sama co Ceed) i za trzy lata go wymienić na Ceeda. Koszt Puga ze wszystkimi opłatami w leasingu wyszedł mi mniejszy niż koszt zakupu Ceeda za gotówkę 270751858-jezyk.gif. No i za trzy lata to Ceed już będzie dopracowany i przetestowany przez "beta testerów"

Napisano

> Chyba nie do końca:

> W Oplu dostałem na astre rabat 13%, trochę mniejszy w chevroleciena

> lacetti, Peugeot dał mi 19% rabatu na 307, Kia 0% (na ceed'a).

> Te rabaty były przy kupnie auta w leasingu i pokrywały większą

> część kosztu 3 letniego leasingu

Glupoty gadacie, a Cie nie znacie.

Jak jakas marka ma podpisana umowe z leasingiem to mozesz dostac taka znizke, a to sie nie ma wogole do tego co daje dealer.

Jak zwykle wszyscy kupuja rabaty, a porownajcie sobie finalne ceny i wyposazenie, jak dlugo dany model jest obecny jest na rynku, czy nie bedzie wprowadzony nastepca modelu.

Napisano

> Rabaty zależą od modelu. Np. dla 307 kombi był 19%, a dla 307 SW

> (kombi, ale ze szklanym dachem i 7 miejscowy) rabat był już 21 %

> - bez żadnego targowania, przyszedłem i zapytałem się jaka jest

> cena tego auta, jeśli kupie go na leasing.

> W Kia też tylko na Ceeda nie było rabatu (niezależnie czy za $$$, czy

> na leasing), ale np na Carensa dawali 6 kzł na początek (ale

> biorąc pod uwagę cenę auta dochodzącą do 100 kzl - to niewiele)

> Pod warunkiem, że nie jest to nowy model, który jeszcze jest

> niedostępny do sprzedaży, a reklamy lecą na całego. Podejrzewam,

> że na początku przyszłego roku na Ceeda też będą rabaty.

> A ja mimo, że Ceed bardzo mi się podobał (oglądałem wersję 5

> drzwiową) to po doliczeniu kosztów leasingu doszedłem do

> wniosku, że lepiej mi będzie kupić Peugeota (klasa ta sama co

> Ceed) i za trzy lata go wymienić na Ceeda. Koszt Puga ze

> wszystkimi opłatami w leasingu wyszedł mi mniejszy niż koszt

> zakupu Ceeda za gotówkę . No i za trzy lata to Ceed już będzie

> dopracowany i przetestowany przez "beta testerów"

Na 307 dobry rabat jest bo wyzbywaja sie tego modelu, bedzie nastepca...

Napisano

> Rabaty zależą od modelu. Np. dla 307 kombi był 19%, a dla 307 SW

A tak wogole Carens tez jest nowym modelem i jest tylko 2 miesiace dluzej na rynku.

Napisano
  • Autor

> Jak zwykle wszyscy kupuja rabaty, a porownajcie sobie finalne ceny i wyposazenie, jak dlugo dany model jest obecny jest na rynku, czy nie bedzie wprowadzony nastepca modelu.

Było pytanie o rabaty, więc udzieliłem informacji. Ja sobie porównałem ceny końcowe i wyposażenie i wyszło mi, że najbardziej opłaca mi się kupić Peugeota, bo za rozsądną cenę dostaje całkiem niezłą jakość auta. faktem jest, że do troszkę droższego Lacetti, 307 brakuje tylnich szyb elektrycznych, mocniejszego silnika i systemu wspomagającego ruszanie, ale za to dostaje auto z dobrej jakości wnętrzem i klimą dwustrefową.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.