Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zatkałem EGR i wyskoczył błąd - ciśnienia doładowania.

Featured Replies

Napisano

Zatkałem EGR i wyskoczył błąd - ciśnienia doładowania. Czy ktos spotkał się z czymś takim w Stilo?

Napisano

> Zatkałem EGR i wyskoczył błąd - ciśnienia doładowania. Czy ktos

> spotkał się z czymś takim w Stilo?

spotkalem sie ze zdaniem fachowcow, ze w Stilo nie jest to dobry pomysl. Zreszta generalnie w wiekszosci diesli z CR odradzali takie zabawy. Zdania sa podzielone. Ja slyszalem takie wlasnie opinie. W Stilo nikt ze znanych mi osob w dluzszej perspektywie nie byl zadowolony z zatykania EGRa. A ryzyko dla silnika jest spore

Napisano

Przejechałem z zatkanym dopiero 5000km i nie bylo narazie problemów. Kiedyś miałem takie błędy gdy czujnik ciśnienia doładowania był na dole komory silnika. Teraz jest przeniesiony na obudowę od akumulatora i wszystko jest ok.gif

Napisano

> Przejechałem z zatkanym dopiero 5000km i nie bylo narazie problemów.

> Kiedyś miałem takie błędy gdy czujnik ciśnienia doładowania był

> na dole komory silnika. Teraz jest przeniesiony na obudowę od

> akumulatora i wszystko jest

To słynny Owerbost jest przeniesiony, czujnik jest w kolektorze ssącym zaraz za zaworem EGR, jak zdejmiesz plastik z silnika to widać EGR i przechodzącą nad nim wiązke idącą właśnie do czujnika ciśnienia doladowania.

• 1 miesiąc później...
Napisano

to ciekawe, bo mialem zamiar zatkac egr... moze mi ktos wyjasnic, co zagraza silnikowi po takiej operacji?

chcialem zatkac egr, bo meczy mnie fakt, ze moje stilo zostawia spory tzw. odkurz, mniej wiecej taki jak jakies furgonetki lub 10-letnie A4 TDI frown.gif jest na to jakis sposob, bo strasznie mnie to meczy, jak jade wieczorem to wstydze sie dodac duzo gazu, po potem przez kilka sekund za mna nic nie widac... najgorzej jest, kiedy silnik jest zimny, wtedy nawet przy lagodnym operowaniu gazem widac mgielke caly czas, porownalem se z innymi dizlami i nie ma tego az na taka skale...egr byl czyszczony ale nie pomoglo, co sadzicie na temat specyfikow do czyszczenia wtryskow?

Napisano

tak sobie mysle ze moze to kwestia filtra paliwa? moj zbliza sie do 20kkm...

Napisano

Nie - przemyj ten czujnik - lubi sie zasyfic. Generalnie po zatkaniu powinna byc wyrazna roznica.

ps. blad cisnienia doladowania moze miec rozne przyczyny - turbo/zawor overboost/wezyki - zatkanie EGR to moze byc zbieg okolicznosci

Napisano

Odkrzurz to nie spalone paliwo a nie EGR wpuszczajacy spaliny dp dolotu, napisalem kiedys posta gdzie jest zgodnie z serwisowka opisane co ten zawor robi, dlaczego jest wazny i nie powinno sie go zaslepiac. Polecam poszukac.

Napisano

> Odkrzurz to nie spalone paliwo a nie EGR wpuszczajacy spaliny dp

> dolotu,

okej, co w takim razie jest przyczyna? pompa paliwa? wtryskiwacz? wydaje mi sie ze gdyby cos z dwojga to by juz padlo, bo zmagam sie z objawem od kupna stilo, czyli juz prawie rok. ciekawe jest to, ze np. po calodziennej trasie z wydechu nie wydobywa sie prawie nic, a na nastepny dzien juz stara spiewka frown.gif

Napisano

> okej, co w takim razie jest przyczyna? pompa paliwa? wtryskiwacz?

> wydaje mi sie ze gdyby cos z dwojga to by juz padlo, bo zmagam

> sie z objawem od kupna stilo, czyli juz prawie rok. ciekawe jest

> to, ze np. po calodziennej trasie z wydechu nie wydobywa sie

> prawie nic, a na nastepny dzien juz stara spiewka

Mam dokladnie to samo, po trasie, nawet krotkiej jak depne w pedal to jest czysto, natomiast zimne auto kopci jak smok.

Zauwazylem tez, ze gdy na trasie przez dłuższy czas jade bardzo ekonomicznie (delikatnie wcisniety pedał gazu) to jak depne też jest chmura...

Overbost nie czyściłem, nie zaślepiałem. Szczerze mówiąc trochę nie mam na to czasu, ale też i nie mogę go zlokalizowac?!? Gdzieś na dole powinien być, jakies dwa wężyki mają do niego dochodzić ale go nie mogę znaleźć, nie ma ktoś fotek? Acha... Stilon rok 2002.

pzdr...

/kustosz

Napisano
  • Autor

Wymieniłem niedawno zawór overboost, ponownie zatkałem EGR i wszystko działa dobrze. Jedynie egzaminer pokazuje bład EGR, ale nie ma to wpływu na działanie auta. Stilon zdecydowanie lepiej przyspiesza i wreszcze spala w miescie pnizej 7 litrów. Co do kopcenia to najczęstszą przyczyna jest wadliwe działanie EGZ, czyli zacinanie sie zaworu i wpuszczanie zbyt duzej ilosci spalin a co za tym idzie brak tlenu. Kilejną przyczyna kopcenia moze byc nieszczelność w dolocie, bardzo często jest przetarty wąż między IC a kolektorem dolotowym w miejscu styku z lewym przednim nadkolem. Zgadzam się, że nie należy zatykac prawidłowo działającego EGR, jednak kiedy się zacina mozna go zatkać lub wymienoić na nowy, nie ma innej mozliwości.

Napisano

> Mam dokladnie to samo, po trasie, nawet krotkiej jak depne w pedal to

> jest czysto, natomiast zimne auto kopci jak smok.

> Zauwazylem tez, ze gdy na trasie przez dłuższy czas jade bardzo

> ekonomicznie (delikatnie wcisniety pedał gazu) to jak depne też

> jest chmura...

> Overbost nie czyściłem, nie zaślepiałem. Szczerze mówiąc trochę nie

> mam na to czasu, ale też i nie mogę go zlokalizowac?!? Gdzieś na

> dole powinien być, jakies dwa wężyki mają do niego dochodzić ale

> go nie mogę znaleźć, nie ma ktoś fotek? Acha... Stilon rok 2002.

> pzdr...

> /kustosz

ten sam rocznik co moj, moze to jakis kopcacy rocznik icon_rolleyes.gif czy overboost ma jakis wplyw na kopcenie? mi na przyklad pan Krzysiu z ASO Euromobil obradzal czyszczenie, twierdzac ze to zbyt delikatne ustrojstwo. jasne, ze dla ASO lepiej jak bym se nowy overboost zalozyl grinser006.gif

Napisano

> Wymieniłem niedawno zawór overboost,

z jakiej przyczyny? popsul sie, czy profilaktycznie?

> ponownie zatkałem EGR i wszystko

> działa dobrze. Jedynie egzaminer pokazuje bład EGR, ale nie ma

> to wpływu na działanie auta. Stilon zdecydowanie lepiej

> przyspiesza i wreszcze spala w miescie pnizej 7 litrów. Co do

> kopcenia to najczęstszą przyczyna jest wadliwe działanie EGZ,

> czyli zacinanie sie zaworu i wpuszczanie zbyt duzej ilosci

> spalin a co za tym idzie brak tlenu.

dlatego po powrocie na probe zatkam ten szajs i zobaczymy

> Kilejną przyczyna kopcenia

> moze byc nieszczelność w dolocie, bardzo często jest przetarty

> wąż między IC a kolektorem dolotowym w miejscu styku z lewym

> przednim nadkolem.

nie u mnie, po ostatnim przegladzie zostal sprawdzony i uszczelniony

Napisano
  • Autor

> z jakiej przyczyny? popsul sie, czy profilaktycznie?

> dlatego po powrocie na probe zatkam ten szajs i zobaczymy

> nie u mnie, po ostatnim przegladzie zostal sprawdzony i uszczelniony

Na starym overbooscie czasami wystepowały błedy cisnienia doładowania przy gazie wcisnietym w podłogę i 3 tys obr/min, także po zatkaniu EGR pokazywał sie ten błąd. Koszt zaworu to około 200 zł, więc nie chciał mi sie go rozbierac i czyścić, tylko wymieniłem i mam spokój.

Napisano

> Mam dokladnie to samo, po trasie, nawet krotkiej jak depne w pedal to

> jest czysto, natomiast zimne auto kopci jak smok.

> Zauwazylem tez, ze gdy na trasie przez dłuższy czas jade bardzo

> ekonomicznie (delikatnie wcisniety pedał gazu) to jak depne też

> jest chmura...

jedyny plus tej chmury to taki ze ktos sobie pomysli - wow, ale kopci, musi miec czipa, to ja z nim szans przecie nie mam...

a tak na powaznie, to czy naprawde nikt was nie ma pomyslu, co dolega stilakom mojemu i Kustosza? bo jakos nie zgadzam sie, ze TTTM. np. na zimnym silniu jak przyatakuje jakas gorke na trzecim biegu, jadac ok 40 kmh to za mna jest tragedia, wstyd sciana.gifsciana.gif szczegolnie tu, za granica, gdzie jakos te diesle wszystkie jakby wogole nie kopcily, a tu przyjechal se taki i atmosfere zanieczyszcza a podatku od emisji CO2 (taki tu maja) nie placi. na cieplym i po jakim takim przebutowaniu zjawisko co prawda znika hmm.gif jestem juz w takiej desperacji ze zaraz wleje do baku jakis specyfik na czyszczenie wtryskow no ale po tym to jeszcze wtryski padna i juz kompletny zonk sciana.gif

Napisano

> jedyny plus tej chmury to taki ze ktos sobie pomysli - wow, ale

> kopci, musi miec czipa, to ja z nim szans przecie nie mam...

> a tak na powaznie, to czy naprawde nikt was nie ma pomyslu, co dolega

> stilakom mojemu i Kustosza? bo jakos nie zgadzam sie, ze TTTM.

> np. na zimnym silniu jak przyatakuje jakas gorke na trzecim

> biegu, jadac ok 40 kmh to za mna jest tragedia, wstyd

> szczegolnie tu, za granica, gdzie jakos te diesle wszystkie

> jakby wogole nie kopcily, a tu przyjechal se taki i atmosfere

> zanieczyszcza a podatku od emisji CO2 (taki tu maja) nie placi.

> na cieplym i po jakim takim przebutowaniu zjawisko co prawda

> znika jestem juz w takiej desperacji ze zaraz wleje do baku

> jakis specyfik na czyszczenie wtryskow no ale po tym to jeszcze

> wtryski padna i juz kompletny zonk

hmm.gif Widze to tak:

( jesli kopci na czarno )

-> albo przepływomierz wskazuje że przelatuje przez niego znacznie wiecej powietrz niz w zeczywistości ma to miejsce i komp dawkuje za wiele paliwa ...

-> albo wtryskiwacze nie rozpylaja poprawnie paliwa "leją" i tak sie to dzieje...

-> albo dostaje się zbyt wiele oleju ( spala olej )

( jesli kopci na biało )

-> brak kompresji na tłokach

->problemy z EGR .... zatkaj go i zobacz czy sie poprawi...

Napisano

Co do tej chmury. Mialem taką historie.

na początek ci powiem. Sprawdz dokladnie szczelność. filtr powietrza - turbo , turbo - intercooler i intercooler - silnik. Mi ostatnio poluznila i odsunela sie rura przed intercoolerem. Auto zaczelo chodzic jak czolg. dmuchal na droge a nie w silnik Mysle se ze tlumik ale chwila na jalowym cichutko. malo tego mul powyzej 2 tys obr i obloki dymu to mało powiedziane. Moral taki ze jak masz jakąs nieszczelnosc na drodze filter powietrza silnik to tak bedzie.

Przeplywka tez sie do tego przyczynia jesli kantuje z powietrzem.

Nie tylko ja to zaobserwowalem. jak silnikowi zaczyna brakowac powietrza albo mysli ze ma go za malo to bedzie kopcil. Przerabialem to w dieslach.

Wymien filtr powietrza po ma ono duuuuze znaczenie przy zatkaniu EGR. W koncu silnik nie zjada spowrotem swoich hmmm...

z resztą bądzmy pro ekologiczni. To nie wiele daje a na pewno pomaga 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif ehehe sumienie mnie ruszylo :> (chodzi mi o NIE zaślepianie)

Przypomnialem sobie ze kiedys ogladalem taką stronke z animacja we flashu jak sie zachowuje EGR. i teoretycznie zatkany EGR dla silnika jest wtedy niczym. cisnienie bezwgledne na czujniku obok egr rowna sie 100% cisnienia z turbospręzarki.

Gdy iotwiera sie zawor to cisnienie bezwględne rowna sie EGR + turbo.

Tak jakos to wyglada.

brtw. sprawdz kable od czujnika bo sa umieszczona obok EGR i mogles cos poruszyc albo moglo sie cos rozczepic.

Napisano

przeplywomierz to nie, bo ma niecale pol roku, zreszta auto raczej kopci na szaro-bialo a nie na czarno...

ta kompresja na tlokach mnie zaciekawila - moglbys cos szerzej na ten temat? czym to jeszcze sie objawia, np jakies spadki mocy czy cos jeszcze innego hmm.gif

Napisano

> Co do tej chmury. Mialem taką historie.

> na początek ci powiem. Sprawdz dokladnie szczelność. filter

> powietrza - turbo , turbo - intercooler i intercooler - silnik.

> Mi ostatnio poluznila i odsunela sie rura przed intercoolerem.

ale czy wtedy auto przypadkiem nie kopci caly czas, na

snieznobialo? mi to kopci na zimnym a na cieplym przy

gwaltowniejszym ruszaniu kolor taki popielaty niewiem.gif

> Auto zaczelo chodzic jak czolg. dmuchal na droge a nie w silnik

> Mysle se ze tlumik ale chwila na jalowym cichutko. malo tego mul

> powyzej 2 tys obr i obloki dymu to mało powiedziane. Moral taki

> ze jak masz jakąs nieszczelnosc na drodze filter powietrza

> silnik to tak bedzie.

> Przeplywka tez sie do tego przyczynia jesli kantuje z powietrzem.

raczej nie bo nowka sztuka

> Nie tylko ja to zaobserwowalem. jak silnikowi zaczyna brakowac

> powietrza albo mysli ze ma go za malo to bedzie kopcil.

> Przerabialem to w dieslach.

> Wymien filtr powietrza po ma ono duuuuze znaczenie przy zatkaniu EGR.

filtr wymieniam co 10 tys, ten ma niecale 5

> brtw. sprawdz kable od czujnika bo sa umieszczona obok EGR i mogles

> cos poruszyc albo moglo sie cos rozczepic.

a to ciekawe, moge zerknac ok.gif

Napisano

...zaczyna sie od gigantycznego bialego baka, w kabinie czuc spaliny. pan Krzysiu z ASO Euromobil sugerowal spalona siwce zarowa, ale okazalo sie ze to nie to no.gif czy to aby nie laczy sie z powyzszymi problemami?

ps sory za brak polskich znakow

• 3 miesiące później...
Napisano

Odgrzeje troszke kotleta ... pytanie brzmi czy zepsuty /zanieczyszczony Egr moze powodowac overboost failura....

Cos takiego wlasnie sie pojawilo ssie i mnie .... zaczalem od wymiany i przeniesienia czujnika overboosta na oslone akku .

Bład pojaiwa sie raczej w okolicy 4 tys obrotow przy pelnej kapie . Zaslepienie egr ...pisaliscie ze moz byc niebezpieczne ... dlaczego ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.