Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jest sens wymieniać uszczelkę miski olejowej?

Featured Replies

Napisano

Jest sens wymieniać uszczelkę miski olejowej? Mam zapoconą, mam zamiar się pojeździć trochę za granicą cool.gif na urlopie i sie obawiam żeby w razie jakiejś kontroli nikt sie nie przyczepił.Jeżeli wymienię i znowu będzie to samo to może darować sobie.

Napisano

jak dobrze bedzie wymieniona to nie powinno byc tak samo. a czasem moga sie zagranica przyczepic do tej miski... co prawda kolega pewnie jedzie na zachod ale ja jak chcialem jechac ostatnio do lwowa to ukrainska celniczka nie chciala mnie przez granice wpuscic bo mialem troche zapocona miske, a nawet chciala jeszcze mandat wstawic. no ale pewne "argumenty" biglaugh.gif przzemowily do niej i pojechalem dalej...

Napisano
  • Autor

niektórzy na forum pisali że wymienili i znwu było to samo więc nie wiem czy te 40 złociszy na coś inego nie przeznaczyć a weekend się zbliża 20.GIF

Napisano

roznie to bywa z uszczelkami. jezeli bedzie ona dobra i dobrze zalozona to powinno byc wszystko ok. czasem jest tak ze uszczelka juz przepuszcza po 500 km a czasem nie puszcza caly okres miedzy wymianami oleju...

Napisano

Witam.

Ja w mojej asterce zmieniałem, ale zakupiłem tą droższą wersje z tulejkami dystansowymi pod śruby( tak jak w oryginale). Przed załozeniem wyczyściłem całą miskę, przy okazji wybrałem tez syf ze środka. Krawędzie miski i bloku silnika które przylegają do uszczelki przemyłem benzyna ekstrakcyjną. Przy skrecaniu trzeba uwazać by nie przeciągnąć gwintu, bo bedzie problem. U mnie po wymianie uszczelka trzymała idealnie.

Napisano

> Witam.

> Ja w mojej asterce zmieniałem, ale zakupiłem tą droższą wersje z

> tulejkami dystansowymi pod śruby( tak jak w oryginale). Przed

> załozeniem wyczyściłem całą miskę, przy okazji wybrałem tez syf

> ze środka. Krawędzie miski i bloku silnika które przylegają do

> uszczelki przemyłem benzyna ekstrakcyjną. Przy skrecaniu trzeba

> uwazać by nie przeciągnąć gwintu, bo bedzie problem. U mnie po

> wymianie uszczelka trzymała idealnie.

a mozna by uszczelnic jeszcze sllijkonem wysokotempreaturowym?

Napisano

> a mozna by uszczelnic jeszcze sllijkonem wysokotempreaturowym?

Ja walnąłem miskę i korpus hermetykiem. Sucho jak na Saharze smile.gif

Uszczelka gumowa bez tulejek.

Napisano

kupilem uszczelke orginalną w ASO ... wyszysciłem polozylem silikon ...dokreciłem(urwałem srube i musiałem poł dnia rozwiercać angryfire.gif ) .... no i jak moczyła sie tak sie moczy nadal icon_rolleyes.gif

Napisano

dać jeszcze na uszczelkę czerwone szaleństwo i będzie git zeby.GIF

co do wymiany uszczelki to nie można za mocno jej dokręcić zeby.GIF dokładnie z siłą 10Nm i kluczem dynamometrycznym zeby.GIF wtedy jest większe prawdopodobieństwo że się nie będzie pocić

Napisano

Ja założyłem uszczelkę za ponad 50 zł z metalowymi dystansami przy otworach na śruby, żałuje, że tych dystansów nie wywaliłem, bo miska zaczęła mi się pocić po 1000km frown.gif Jedyny plus z tej wymiany to to, że idealnie wymyłem cały syf z dna miski.

Napisano

witam.

napewno jest sens. Ja też zastanawiałem się czy warto, ale jak narazie od zmiany minęły jakieś 20000km dwie wymiany oleju i wszystko trzyma nic się nie poci.

Ja kupowałem z dystansami metalowymi , całość posmarowałem silikonem wysokotemperaturowym, skręciłem delikatnie i wszystko dobrze.

Także polecam

pozdro

Napisano

> Ja walnąłem miskę i korpus hermetykiem. Sucho jak na Saharze

> Uszczelka gumowa bez tulejek.

hermetykiem nie jarze tego słowa, zlosnik.gif co miałeś na mysli? idea.gif

Napisano

> hermetykiem nie jarze tego słowa, co miałeś na mysli?

tylko najstarsi górale pamiętają takie cudo jak hermetyk smile.gif

Napisano

> tylko najstarsi górale pamiętają takie cudo jak hermetyk

Jesce mozna kupić hej smile.gif Jak zastygnie, robi się jak szkło smile.gif

Napisano

hermetyk jest bardzo dobrym uszczelniaczem ale jakoś w sklepach go nie widziałem hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.