Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strefa zamieszkania - martwy znak ?

Featured Replies

Napisano

Przed chwilą pod moim blokiem potrąciłaby mnie Straż Miejska ponieważ kierowca się zagapił. Wyhamował ponieważ jechali wolno. Ponieważ poszedłem do drugiego sklepu znowu przechodziłem przez ulicę (osiedlową) i tym razem jechała "eLka" i słyszę jak zwalnia ale przede mną przyspieszyła i przejechała przed nosem.

Strach się bać. Pieszy jest na drodze prawie niczym... Już nie wspominam o zachowaniu szczególnej ostrożności i stosowaniu zasady ograniczonego zaufania oslabiony.gif

Napisano

> Przed chwilą pod moim blokiem potrąciłaby mnie Straż Miejska ponieważ

> kierowca się zagapił. Wychamował ponieważ jechali wolno.

> Ponieważ poszedłem do drugiego sklepu znowu przechodziłem przez

> ulicę (osiedlową) i tym razem jechała "eLka" i słyszę jak

> zwalnia ale przede mną przyspieszyła i przejechała przed nosem.

> Strach się bać. Pieszy jest na drodze prawie niczym... Już nie

> wspominam o zachowaniu szczególnej ostrożności i stosowaniu

> zasady ograniczonego zaufania

a u mnie ciezarowki jezdza a chyba w "zonie" nie powinny jezdzic, a i fakt lepiej nie chodzic bo przejada.

Napisano

> kierowca się zagapił. Wychamował ponieważ jechali wolno.

> Ponieważ poszedłem do drugiego sklepu znowu przechodziłem przez

> ulicę (osiedlową) i tym razem jechała "eLka" i słyszę jak

> zwalnia ale przede mną przyspieszyła i przejechała przed nosem.

> Strach się bać. Pieszy jest na drodze prawie niczym... Już nie

> wspominam o zachowaniu szczególnej ostrożności i stosowaniu

> zasady ograniczonego zaufania

Chodniczków u ciebie na osiedlu niema tylko same ulice po których szaleją często osiedlowi piraci. drive.gifA swoją drogą to dziś był nie twój dzień i już więcej nie wychodź z domu waytogo.gif

Napisano

> a u mnie ciezarowki jezdza a chyba w "zonie" nie powinny jezdzic, a

> i fakt lepiej nie chodzic bo przejada.

no jak to Zaopatrzenie, to moga jezdzic hmm.gif

Napisano

> Chodniczków u ciebie na osiedlu niema tylko same ulice po których

> szaleją często osiedlowi piraci.

W takich strefach, wewnątrz osiedli ,przeważnie chodników nie ma. Są to tzw pieszojezdnie i chodząvcy z jeżdżącymi muszą żyć w jakiejś tam symbiozie

Napisano

tylko że w konfrontacji pieszego z techniką lepiej wyjdzie technika, a nie jest tak przypadkiem że to pieszy ma pierwszeństwo w takim przypadku?

Napisano

> no jak to Zaopatrzenie, to moga jezdzic

z naczepa czy "grucha" mimo ze sie nic nie buduje to tak sobie robia skroty. zrobiliby jak w austrii i bylby spokoj.

Napisano

> a nie jest tak przypadkiem że to pieszy ma pierwszeństwo w takim

> przypadku?

Ma.

I na uliczce oznaczonej jako strefa zamieszkania ma pełne prawo łazić po ulicy jak krówka-mućka.

Napisano

> ale co za problem zadzownić tu i tam

ile razy juz bylo tylko straz pozarna przyjezdza i cos robi kiedy przyjmuje zgloszenie a policja i straz wiejska sa od innych waznych rzeczy...

Napisano

dzwonisz do strazy miejskiej i móiwsz że ten i ten jedać ta drogą zabrudził błotem ulice/chodnik wyjeżdzając z budowy/bazy.

Napewno sie tym zajmą bo to kasa dla nich ok.gif

Napisano

> A co zrobili w Austrii?

w austri jest tak ze majac w firmie ciezarowki wykupujesz "licencje" na trase dla ciezarowki i tylko tak mozesz jezdzic nia. a nie wyskoczyc "grucha" po bulki do spozywczaka. i tam kary sa uciazliwe finansowo dla posiadacza oraz nieuchronne. a chodzi o to by nie niszczyc drog w miescie nie przystosowanych dla takiego sprzetu. popatrz jeszcze na taki przepis ktory mowi ze "wywrotka" wiozac ma miec zakryta "pake" aby sypkie rzeczy sie na doge i auta nie sypaly. przejedz sie i spojrz na dodze co i jak, a policja suszy i suszy i o innych wykroczeniach zapomina... . a pozniej masz tylko odpryski na szybie lub wypiaskowany spod auta - ale pewnie to twoja wina bo eksploatujesz auto niezgodnie z przeznaczeniem. to ironia oczywiscie do tego ze ulice nie sa zbyt czest lub w ogole zamiatane i oczyszczane. beksa.gif

Napisano

> dzwonisz do strazy miejskiej i móiwsz że ten i ten jedać ta drogą

> zabrudził błotem ulice/chodnik wyjeżdzając z budowy/bazy.

> Napewno sie tym zajmą bo to kasa dla nich

wiesz nawet pisma pisalem bo to kwestia czasu az jakis dzieciak zostanie "rabniety". no ale zgodnie z KPA powinni odpowiedziec no ale przeciez maja inne wazne obowiazki. a co do policji to do komendy wojewodzkiej napisalem pismo ze nie chcieli przyjac zgloszenia - i komendant powiatowy przyslal pismo o niczym. ale o policji z pruszkowa kraza niezbyt pochlebne opinie, moze bezpodstawnie. ale na iles moich kontaktow wszystkie odbywaly sie z problemami ale najlepsze bylo kiedy mnie okradli - czy koniecznie pan chce to zglaszac bo bede mial duzo pisania a i tak nie znajdziemy sprawcy...

Napisano

> a nie jest tak przypadkiem że to pieszy ma pierwszeństwo w takim

> przypadku?

Ma ale kto wyegzekwuje jego prawa?

Na moim osiedlu Spółdzielnia namalowała białą linię na asfalcie, która ma niby wyznaczać bezpieczną strefę dla łażąych, ale nikt tego nie przestrzega. Na dodatek szkołóy nauki jazdy upatrzyły sdobie ten rejon i zawzięcie trenują tam parkowanie i inne slalomy między stojacymi tam autami

Napisano

Tak na marginesie - u mnie w strefie zamieszkania na uliczkach są wydzielone chodniki - w takmi przypadku pieszy też ma pierwszeństwo nie będąc na chodniku? hmm.gif

Pozdr. P.

P.S. Trochę z innej beczki mi się przypomniało - w "strefie" jest zakaz parkowania poza wyznaczonymi miejscami - uważajcie na to, bo ja juz dostałem pouczenie. Zaparkowałem w miejscu, gdzie zawsze stawałem od czasu przeprowadzki na Jelonki (jakies 5 lat), wychodzę do auta, a tu pan busted.gif pouczas właściciela sąsiedniego auta. To ja myk, myk - do swojego, ale pan busted.gif mnie przyuważył i "zaprosił", co by sie nie powtarzał. Skończyło się na pouczeinu... wink.gif

Napisano

> kierowca się zagapił.

no auto chociaż należy do Straży Miejskiej tez prowadzi człowiek.

Napisano

Wszystko, co tutaj koledzy podnosicie w tym temacie jest prawdą, ale życie jest brutalne i nie wszyscy w jednakowym stopniu wynieśli kulturę z domu czy szkoły. Wszędzie obecnie króluje: chamstwo i cwaniactwo lub pozycja silniejszego i na nic te wszystkie uchwalone przepisy jak się samemu nie przestrzega a kary są tylko dla maluczkich i większości słabych jednostek. I będzie tak nadal dopóty przynajmniej większość społeczeństwa nie zrozumie prostych zasad współżycia czy to na ulicy, czy to na osiedlu czy w bloku czy nawet w jednej klatce. angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> Chodniczków u ciebie na osiedlu niema tylko same ulice po których

> szaleją często osiedlowi piraci. A swoją drogą to dziś był nie

> twój dzień i już więcej nie wychodź z domu

Chodniki mam po obu stronach jezdni. Napisałem jednak że : Przechodziłem przez jezdnię a nie szedłem wzdłuż... oslabiony.gif

Napisano

>Chodniki mam po obu stronach jezdni. Napisałem jednak że : Przechodziłem przez jezdnię a nie szedłem wzdłuż...

Przepraszam jak cię uraziłem ElectrofingeR icon_rolleyes.gif ale nie bardzo zrozumiałem z twojej wypowiedzi zamieszczonej w poście ze przechodziłeś tylko przez jezdnię. Co nie zmienia mojej wypowiedzi i zdania z postu w którym się wypowiedziałem na temat w ogóle kultury bycia obecnie w społeczności. - post przed twoją wypowiedzią waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.