Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

xenon z allegro

Featured Replies

Napisano

Zakładał ktoś do swojego samochodu owe xenony co są do kupienia na allegro za powiedzmy 466 zł o coś takiego mi chopdzi

http://moto.allegro.pl/item209463152_xenony_h1_h4_h7_8000_k_xenon_montaz_wroclaw.html

jak sie to spisuje mnie interesuje

http://moto.allegro.pl/item208596212_xenon_xenony_do_kazdego_samochodu_f_vat.html

Napisano

też sie zastanawiam nad takim zestawem tlyko że 4800K, spryskiwacze reflektorów mam, a reflektory musze wymienić a dokładniej jeden komuś sie na parkingu nie spodobał i myśle nad soczewkową hellą,

Napisano

Pamiętajcie tylko że z takim patentem auto nie przejdzie przeglądu,

no i miśki mogą dowodzik zabrać cfaniaczek.gif

Napisano

> Pamiętajcie tylko że z takim patentem auto nie przejdzie przeglądu,

> no i miśki mogą dowodzik zabrać

a orientuje sie ktos dlaczego przy xenonach trzeba miec spryskiwacze?

Napisano

> a orientuje sie ktos dlaczego przy xenonach trzeba miec spryskiwacze?

Bo zabrudzenia powodują załamanie światłą (bardziej niż przy zwykłych żarówkach) a że w xenonach jest dość mocne swiatło dlatego muszą mieć spryskiwacze i opcję samopoziomowania się.

Tak ogólnie napisane ale o coś takiego chodzi.

Napisano

> a orientuje sie ktos dlaczego przy xenonach trzeba miec spryskiwacze?

Bo tak mówi rozporządzenie zlosnik.gif

Są w EU auta z fabrycznymi xenonami i bez spryskiwaczy,

a mimo to dostały homologację...

Napisano

> Bo zabrudzenia powodują załamanie światłą (bardziej niż przy zwykłych

> żarówkach) a że w xenonach jest dość mocne swiatło dlatego

> muszą mieć spryskiwacze i opcję samopoziomowania się.

> Tak ogólnie napisane ale o coś takiego chodzi.

powoduja zalamanie swiatla i?

oslepia innych, slabiej oswietla droge?

Napisano
  • Autor

> Pamiętajcie tylko że z takim patentem auto nie przejdzie przeglądu,

> no i miśki mogą dowodzik zabrać

z tym to sobie poradzę chodzi mi czy nie niszczy sie bleda w soczewce i czy ktos to ma !! bo narazie zadna informacja mnie tu nie satysfakcjonuje zlosnik.gif

w kwesti załamania ....a zwykle swiatlo sie nie załamuje ? zeby.GIF

a jak miski poznają czy mam oryginalny xenon w sewj omedze czy nie ? wyjasnisz mi ?

Napisano

> a jak miski poznają czy mam oryginalny xenon w sewj omedze

> czy nie ? wyjasnisz mi ?

Na kloszu reflektora wybite jest oznaczenie żarowki, dla której jest homologowany.

Napisano

> no problem zeszlifuje i zglupieją

a odblysniki nie popala sie ??

Napisano

ciekawe jak takie w pewnym stopniu amatorko montowane ''zenony' beda oslepialy innych uzytkownikow drog,skoro w niektorych autach seryjnie montowane tak wala po oczach,ze szok.

Napisano

to Ci zabiorą za nie homologowane lampy - też fajny wybór? weź kup nowe reflektory - będziesz zadowolony

Napisano

ale może tak do rzeczy ma ktoś doświadczenie z takimi kitami zallegeeo >600zł, bo spryskiwacze mam a na odpowiednie reflektory poluje bo ciężko jest dostać coś w rozsądnej cenie

Napisano
  • Autor

> to Ci zabiorą za nie homologowane lampy - też fajny wybór? weź kup

> nowe reflektory - będziesz zadowolony

Moje leflektory są w idealnym stanie , sek w tym , ze jak sie przesiadę do CLK i jade w nocy a tam mam ksenon to normalnie jak by mi anioł drogę pzredemną oswietlał zlosnik.gif róznica jest kolosalna !! dlatego chce zmienic w swej omedze tez na ksenon , ale zanim to zrobię , chce sie dowiedziec od kogoś co to ma zalozone i jak sie z tym czuje i czy nie niszczy to soczewek a raczej odbłysników ? ale chyba bede musioal pogadac z kims z alegro bo tu chyba nikt nie da mi odpowiedzi , a moze sie myle , poczekam do dni gdzie wczesnie ciemno jeszcze troche czsasu jest 20.GIF

poczytalem sobie tam te wypowiedzi tuk.gifzakrecony.gif poziomowanie ..... a jesli samochód ma niva system ? to po kiego poziomowanie wtedy ? a tak w ogole to chyba tylko jeden kolega tam ma pojecie jak owe poziomowanie dziala , to czysta sciema ja też mam poziomowanie w omedze a xenona niet u mnie narazie

Napisano

to że wyglądają ładnie, to nie ma związku z tym że mogą świecić źle z racji zużycia odbłyśnika lub/i zabrudzenia lampy od wewnątrz lub/i zabrudzenia soczewki

Napisano

Cześć

Ja ci udzielę konkretnych odpowiedzi ponieważ mam, w zasadzie miałem taki zestawik zamontowany u siebie. Generealnie jest to super rozwiązanie ale, nalepiej wymienić reflektory na soczewkowe. Jeśli chodzi o kwestię zużycia lamp to nie masz się czym martwić. Włączony palnik Xenon nagrzewa się do temp 40-50 C więc spokojnie można go w ręce trzymać. Na 200% nie niszczy odbłyśnika. Ja teraz zakładam zestaw Hella D1S 4300K z soczewkiam Valeo. Soczewki dedykowane pod Xenon mają inne rozłożenie strumienia światła na drodze (świecą szerzej) Polecam soczewki Valeo ponieważ są bardzo dobrze wykonane i najlepiej świecą. Wcześniej miałem zestawm Arcs H7 6000K i bardzo ładnie to świeciło ale urwało mi się mocowanie soczewki w lampie i teraz jestem w trakcie przerabiania.

Jeśli będzie potrzebował jakiś informacji to daj znać tutaj to napiszę. Może innym też się taki info przyda.

Napisano
  • Autor

No w reszcie !! grinser006.gif

a co jak ja mam lampy soczewkowe , moja omega to rok 1999 , rozumiem ze oryginalne to inna soczewka jak pod ksenon robiona , ale co w tym wypadku !

Dla kolegi co mi sugeruje iż moge miec brudne zniszczone odbłysniki .....napisze tak idiota nie jestem nono.gif

Acha ! przypomnialo mi sie , samopoziomowanie jest i musi byc w samochodach od 2002 roku jesli zakladasz ksenon do wczesniejszym modeli , wszystko zalezy od interpretacji przepisów a tu jzu mozna sie kłucic zlosnik.gif

Nie bede wkladał do auta tyle kasy an oryginalny xenon , bo jutro przyjdzie ktos i moze go kupić a ja spzredac u mnie to tak jak z skarpetkami grinser006.gif

Napisano

Zaloz soczewke od ksenona( jakas pasuje idealnie ) bo ta twoja nawet nowa, zle swiecic bedzie i dawac bedzie po galach innym z przeciwka!!

Hid z allegro jest ok,tylko kup calutki hermetyczny.

W odp.soczewce ksenon swieeeci!

Jesli wsadzisz hid do swoich obecnych soczewek, to szkoda twojej kasy i zachodu...Lepiej se kup dobre zarowki.

Napisano

Ostatnio się mijałem z seatem ibizą z takim zestawem z allegro. Z daleka tylko łuna światła a z bliska jak się mijałem to można zakładać maskęspawalniczą. Założył ten zestaw do standardowych reflektorów czerwona.gifuzbroj_zlo.gif

Napisano
  • Autor

> Zaloz soczewke od ksenona( jakas pasuje idealnie ) bo ta twoja nawet

> nowa, zle swiecic bedzie i dawac bedzie po galach innym z

> przeciwka!!

> Hid z allegro jest ok,tylko kup calutki hermetyczny.

> W odp.soczewce ksenon swieeeci!

> Jesli wsadzisz hid do swoich obecnych soczewek, to szkoda twojej kasy

> i zachodu...Lepiej se kup dobre zarowki.

Mam dobre zarówki , ale to nie to samo co ksenon w moim clk

Napisano

> Mam dobre zarówki , ale to nie to samo co ksenon w moim clk

ale watpie w to, ze jak wsadzi hid w te swoje soczewki ( pod zwykla zarowke ) to mu bedzie dobrze to swiecic..... napewno nie, tak jak tobie w tym clk!

Dlatego napisalem zeby se kupil dobre zarowki ..... eeech.

Napisano

Generalnie jak włożysz xenon H7 lub H1 to będzie świecił oki. Na pewno nie tak dobrze jak w CLK ale zdziwisz się o ile poprawi się widoczność przed twoim autem. Z dopasowaniem soczewki może być problem. Soczewki Xenon D1S lub D2S firmy Valeo (świecą najlepiej) mają średnicę oprawki aluminiowej około 70mm. Dzisiaj przyjrzałem się soczewkowym lampom z Omegi i włożenie takich soczewek nie powinno zrobić większego problemu.

Powodzenia w przeróbkach.

Napisano
  • Autor

ale ja mysle o tym HID-zie , czy ktos to ma ? czekam caly czas na odzew

Napisano

> ale ja mysle o tym HID-zie , czy ktos to ma ? czekam caly

> czas na odzew

No przecież ja Ci napisałem ze miałem taki zestaw H7!!!

Napisano

> ale ja mysle o tym HID-zie , czy ktos to ma ? czekam caly

> czas na odzew

Poszukaj w szukajce i zobaczysz ile osob ma (zdjecia opisy ) i jak to sie sprawuje!

Kup, zaloz to sie przekonasz! Bedziesz pomiedzy oczami aniola (clk)a zarem swiecy (omega). Soczewki sie nie niszcza itp, po zalozeniu hida.

A co do poziomowania-uscislijmy:

Masz clk i xenon w nim?-To wiesz co sie dzieje jak wlaczysz swiatla.

W omedze bez xenow nie masz poziomowania, tylko silniczki regulacji reflektorow. A to duza roznica!

Hid sprawuje sie ok. Jak wytrzyma u mnie rok, to odpisze ci za pol roku.

Napisano
  • Autor

a moze tak link do jakiejs strony ? wyszukiwarka , to dla mnie arcydzielo zlosnik.gif ja sie tym posługiwac nie potrafie

dziekuję

Napisano

> a moze tak link do jakiejs strony ? wyszukiwarka , to dla

> mnie arcydzielo ja sie tym posługiwac nie potrafie

> dziekuję

To wpisz slowo: xenon lub hid.

Napisano
  • Autor

to zes po bandzie pojechał , a myslisz , ze tego nie uczynilem ? po wpisaniu tych słów wyskakuje mi tylko ten temat !

Napisano

> to zes po bandzie pojechał , a myslisz , ze tego nie

> uczynilem ? po wpisaniu tych słów wyskakuje mi tylko ten

> temat !

chopie, to Ty po bandzie pojechałeś

zauważyłeś w oknie wyszukiwarki takie pole Zakres czasowy ?????

przykłady:

wpisanie "xenon" daje 371 rezultatów z zakresu 1 roku wstecz

wpisanie "+xenon -Re:" daje z tej ilości linki do 30-tu wyselekcjonowanych

tematów bez odpowiedzi na nie (zakres czasowy ten sam)

czy powyższe dają Ci do myślenia i potrafisz wykombinować kolejne??

bez obrazy, ale sprawiasz wrażenie, jakbyś 5 minut temu pierwszy raz w życiu siadł do kompa...

i po raz kolejny postulat ogólny: dodajmy instrukcję obsługi wyszukiwarki do FAQ albocoś smirk.gif

Napisano
  • Autor

pelna zgoda 20.GIF

jam wygodny człek , wsiadam w auto wrzucam D i jade i guzik mnie obchodzi lewarek do momentu az wysiadam z auta ! i chce by wyszukiwarka dzialala podobnie , wtedy i ja i mnie podobni problemów miec nie bedą , Mozna oczywiscie mnie nazwyzywac w tym momencie , ale powtarzajace sie co rusz podobne zachowania do mojego innych userów , swiadczy o tym , ze wyszukiwarki na forach dzialają jak dzialaja , zas ja nie mam zamiaru przechodzic szkolenia tygodniowego w tym zakresie zlosnik.gif

Umiesz sie ową strukturą posługiwac ! badz tak uprzejmy i wklej linkę , tym bardziej , ze i tak mi czas poswiecileś piszac tego posta , Ja zas sam , bede Ci i podobnym usłuznym niezmiernie wdzieczny i bardzo upzrejmie podziekuję za okazaną mi pomoc /.

Kto kozysta z wyszukiwarki ? zastanówmy sie .... ktos ma problem i internet w domu ma problem , wchodzi na forum i co robi ? ano to co ja , i wtedy wyszukiwarka dla niego nie dziala i jest w tej postaci nic nie warta , a taki ktoś nie bedzie sie zastanawial jak to ugrysc

Druga grupa ludzi , to starzy wyjadacze zwiazani z netem i kompami , ci i bez wyszukiwarki sobie poradza i dla nich ona dziala

zatem , nie wymagajmy od kierowców by byli kierowacami rajdowymi , bo takie stwierdzenie jak tu pada pod adresem nie umiejacych obslugiwac wyszukiwarki , zmierza ku temu , by wszyscy umieli jezdzic jak rajdowcy , a to naprawde nie potrzebne 20.GIF

Napisano

> badz tak uprzejmy i wklej linkę

tak się nie da...

nie można wkleić linka do wyników wyszukiwania, a tylko do pojedynczych tematów

musiałby za Ciebie przejrzeć te wszystkie tematy, a nie wiem nawet czego konkretnie szukasz wink.gif

zaznacz w szukajce kącik "Astra - tylko technika", zakres 1 rok, lub więcej jak chcesz - max. 2 lata

a w okienko "Poszukiwane słowa" wpisz dokładnie: +xenon -Re:

(plus xenon minus Re dwukropek)

zaznacz "w temacie i treści"

i mimo wszystko zachęcam Cię do poeksperymentowania

to naprawdę nie jest trudne wink.gif

spróbuj co się wydarzy jak zmienisz np. xenon na ksenon wink.gif

Napisano

> i po raz kolejny postulat ogólny: dodajmy instrukcję obsługi

> wyszukiwarki do FAQ albocoś

Spokojnie, manual szukania się produkuje skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> to zes po bandzie pojechał , a myslisz , ze tego nie

> uczynilem ? po wpisaniu tych słów wyskakuje mi tylko ten

> temat !

Zupelnie jak dziecko!

Masz problem z wyszukiwarka a xenon chcesz zakladac....

Bez urazy ale daj se spokoj z tym hidem, pierwszy lepszy ci porozbija te lampy jak bedziesz mu swiecil po oczach.

Pol biedy jak narobisz krzywdy sobie, ale pomysl o innych!

Napisano
  • Autor

dowody na to , ze oslepiaja - dowody , bo gadac pisac to se kazdy moze , wszak to internet i po prostu mu wolno palacz.gif

nic nie wnosles do tematu , ot sobie nabiłes kolejnego posta , po co ? tak z wyszukiwarkami mam problem , za to z innymi wieloma zapewne zreczami nie , z którymi Ty miec mozesz problem z kolei , zatem prosze cie ..... chaja.gif

Napisano

To ja może kamyczek rzucę do ogródka.

Reflektory fabrycznie montowane w Astrach nie są homologowane do użytku z palnikami HID. Oślepia czy nie, nie możesz zamontować HIDa bo jest to w Polsce nielegalne. Tzn możesz zamontować, ale musisz się liczyć z zabraniem dowodu przy kontroli policji.

Swego czasu była dyskusja gdy kolega przemula pochwalił się swoim zestawem. Mówił, że ma ustawione lampy tak, że nie oślepiają nikogo. Osobiście wolę na drodze spotkać kogoś z HIDem niżej ustawionym, niż z H4 świecącą w niebo (a tacy się zdażają). Niestety nawet gdybyś miał ustawione, żeby świeciły pionowo w dół to przy kontroli (i przeglądzie) to nie pomoże.

No przynajmniej nie powinno pomóc.

Napisano
  • Autor

Dziekuję to juz coś wnosi do tematu 20.GIF

Tyle , ze to wszystko wiem i zdaje sobie sprawe , ze mogą byc kłopoty , je jednak pomijam . Jak pisales ludziska mają rozne swiatła , montują zarówki 100/110 i podobne i tez oslepiają .Mnie interesuje , czy napewno oslepiac bede , jak je zamontuje , i czy swiatło bedzie dobre , czesc odpowioedzi juz uzyskałem .

kiedys 3 swiatło stop tez było zabronione i tez sie policja czepiala itd. zlosnik.gif

Napisano

Ostrzegam wszystkich przed montażem niehomologowanego oświetlenia. Zarówno z przodu jak i z tyłu oraz świecących pierdołów jak zakrętki na wentylki, dysze spryskiwaczy, neony pod podłogą i wewnątrz kabiny dające odblask na zewnątrz. I nie chodzi mi o kontrolę policji, czy problemy podczas przeglądu technicznego.

Chodzi mi o to, że w razie kolizji drogowej inny jej uczestnik, jak będzie cwany, to mimo, że wina była jego, to wezwie policję i wskaże, że u ciebie nie ma właściwego oświetlenia i będzie się domagał uznania twojej winy lub chociaż współwiny, tłumacząc, że kolizję spowodował, bo został oślepiony, nie zauważył cię lub przestraszył się niebieskiej poświaty, albo jego uwagę odwróciły mrugające światełka lub wymyśli inne brednie... W efekcie on uniknie obniżenia zniżki w OC (w przypadku współwiny) lub jeszcze naprawi sobie auto z twojego OC (jak uznają go za niewinnego), a ty stracisz część zniżki, pokryjesz koszty naprawy włsanego auta i jeszcze zapłacisz mandaty za kolizję, za złe światełka, otrzymasz punkty karne, zapłacisz za dodatkowy przeglądzik... fajnie nie? I nie łudź się, nawet jak nie uda mu się przekonać policjantów na miejscu, to przed sądem grodzkim przy powołaniu rzeczoznawców ma sprawę wygraną, wystarczy, że zmusi policjantów do spisania notatki dot. oznaczeń i rodzaju twojego oświetlenia.

A jak to nie będzie tylko kolizja, ale wypadek z rannymi, to kto będzie przestępcą? TY!

Moja przestroga dotyczy także "ręcznych" ustawiaczy świateł "na oko", jak tu ktoś radził "ustaw byle jak, jak ci będą mrugać długimi, to najwyżej skorygujesz". To też może być pretekst do uniknięcia przez kogoś odpowiedzialności za wszelkie zdarzenia drogowe.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

tego wlasnie sie najbardziej obawiam - dlaczego , bo swego czasu sam zakozaczyłem zlosnik.gif wjechalem facetowi w zad !! niby według przepisów wina była moja (niezachowanie odpowiedziej odleglosci , ostroznosci) ale okazalo sie ze facet ma swiatła typu lexus , bez homologacji ,i to ja mialem w efekcie koncowym swoje auto naprawione z jego kasy zlosnik.gif

dodac musze ...to On wezwał policje , ja sie chcialem dogadac

i dodac wam musze , nie dogadujcie sie z kolizantem na drodze , wzywajcie policje , dlaczego ? bo jechalem z kolega espejsem rocznik 1994 Kobita mu wjechala delikatnie w bok , zarysowala lekko błotnik zderzak , zbiła migacz , z PZU MU WYPłACONO 780 zł a migacz kupił za 20 zł zapedzelkował to co po polerce na lakierze ostało (a to naprawde pikus był ) bo wiekszosc zeszła , a zderzak ?? cóż to zdezak grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.