Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Posty o czyszczeniu krokowego w X16XEL to chyba żarty

Featured Replies

Napisano

Przyznajcie się ludzie, że sobie jaja robiliście pisząc, że da się to zrobić. Nawet na manuala dałem się nabrać i wystartowałem w niedzielę z niecnym zamiarem wyczyszczenia na cacy zespołu przepustnica+krokowy food.gif. Mój wniosek : nie da się tego zrobić bez wyjęcia całego silnika z gardła samochodu! We trójkę (silne wsparcie znajomych) patrzyliśmy na totalnie zafajdaną jakąś mazią przepustnicę i żal mnie sciskał, że nie potrafię jej wyjąć angryfire.gif.

W czym problem? Na początek nie wiem jak Wam się udało odłączyć u dołu rurę idącą od filtra powietrza. Jest ona zabezpieczona sprężynującą obejmą, którą mogę co najwyżej pomacać jednym palcem, bo ani jej nie widzę, ani nie ścisnę, żeby pusciła. Z góry natomiast dostęp do przepustnicy (a szczególnie do jej wyjęcia) ogranicza mi ten jakby pierscień, do którego przepustnica jest przykręcona 4 torxami, a na pierscien ten właśnie nasuwa się kawałek rury idący od kolektora. Wiec pierscien ten jest przykręcony do silnika na przynajmniej 3 sruby, z których przynajmniej jedna jest u dołu czego mogę się tylko domyślać, bo też nie ma dojscia sciana.gif . A bez wyjęcia przepustnicy to o wyjęciu krokowego można zapomnieć (bo nie wykręci się dolnej śruby go trzymającej). Ogólnie - ten kto to tak poskłądał rzucił mnie na kolana, a ja po 3 godzinach skapitulowałem z LEKKIM uczuciem niespełnienia sick.gif

Chyba zlece to mechanikowi - niech się meczy. I proszę - nie róbcie sobie więcej żartów, dobra?

Napisano

To nie sa zarty grinser006.gif Wszystko da sie zrobic tylko potrzeba kilka sprytnych narzedzi i duzo czasu wink.gif

Napisano

> To nie sa zarty Wszystko da sie zrobic tylko potrzeba kilka

> sprytnych narzedzi i duzo czasu

Do czasu i narzędzi dorzucić trzeba jeszcze pomysłowiść cool.gif ale potwierdzam zę się da

Napisano

No i nie w niedzielę, w tym dniu to tylko grilowanie i picie piwka się udaje grinser006.gif

Napisano

Dałeś się ponieść negatywnym emocjom grinser006.gif obejrzyj to za tydzień, potem jeszcze raz znowu za tydzień, w międzyczasie przeczytaj jeszcze raz manuale i dopiero zabieraj się do roboty.

Jak się wszystko ułoży w mózgownicy, to sam przyznasz, że sprawa do zrobienia. No przecież byśmy sobie jaj nie robili z takiej poważnej sprawy.... 033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano

mnie pierwsze wyjecie przeputstnicy zajęło 3h lecz następne trwają juz poniżej 20 min zeby.GIF

kwestia ułozenia opasek zaciskowych na przewodach żeby było odpowiednie dojście

da się to zrobić

Napisano

Warto przy okazji wymienić te opaski sprężynowe na takie skręcane śrubokrętem - jest dużo łatwiej je później zakładać i ściągać.

Napisano

> Warto przy okazji wymienić te opaski sprężynowe na takie skręcane

> śrubokrętem - jest dużo łatwiej je później zakładać i ściągać.

zgadzam się z przedmówcą duża wygoda

Napisano

> Przyznajcie się ludzie, że sobie jaja robiliście pisząc, że da się to

> zrobić. Nawet na manuala dałem się nabrać i wystartowałem w

> niedzielę z niecnym zamiarem wyczyszczenia na cacy zespołu

> przepustnica+krokowy . Mój wniosek : nie da się tego zrobić bez

> wyjęcia całego silnika z gardła samochodu! We trójkę (silne

> wsparcie znajomych) patrzyliśmy na totalnie zafajdaną jakąś

> mazią przepustnicę i żal mnie sciskał, że nie potrafię jej wyjąć

> .

> W czym problem? Na początek nie wiem jak Wam się udało odłączyć u

> dołu rurę idącą od filtra powietrza. Jest ona zabezpieczona

> sprężynującą obejmą, którą mogę co najwyżej pomacać jednym

> palcem, bo ani jej nie widzę, ani nie ścisnę, żeby pusciła. Z

> góry natomiast dostęp do przepustnicy (a szczególnie do jej

> wyjęcia) ogranicza mi ten jakby pierscień, do którego

> przepustnica jest przykręcona 4 torxami, a na pierscien ten

> właśnie nasuwa się kawałek rury idący od kolektora. Wiec

> pierscien ten jest przykręcony do silnika na przynajmniej 3

> sruby, z których przynajmniej jedna jest u dołu czego mogę się

> tylko domyślać, bo też nie ma dojscia . A bez wyjęcia

> przepustnicy to o wyjęciu krokowego można zapomnieć (bo nie

> wykręci się dolnej śruby go trzymającej). Ogólnie - ten kto to

> tak poskłądał rzucił mnie na kolana, a ja po 3 godzinach

> skapitulowałem z LEKKIM uczuciem niespełnienia

> Chyba zlece to mechanikowi - niech się meczy. I proszę - nie róbcie

> sobie więcej żartów, dobra?

A po drugie jak sie cos robi w niedziele to nic nie wychodzi. zrob to w poniedzialek.

Pzdr

Napisano

> A po drugie jak sie cos robi w niedziele to nic nie wychodzi. zrob to

> w poniedzialek.

> Pzdr

A jak czarny kot przeleci drogę, to nieszczęście murowane. smile.gif hehe

Napisano

No ja wczoraj wyciągałem miskę olejową żeby wymienić uszczelkę, uszczelnić spoiwem no i oczywiście zmienić filtr i olej...

Przez jakiś czas też myślałem że zwątpię bo odkręcenie ~10 śrub nie stanowiło większego problemu natomiast ostatnie kilka przy kole pasowym zaczęły mnie mocno wqrzać bo dostęp dość 'kiepski' i moimi tools'ami nie mogłem się dostać.

Na szczęście było jeszcze w miarę wcześnie i zdąrzyłem zanabyć przegub do kluczy, nasadkę torx 10'tkę na 3/8", przejściówkę 3/8->1/2", przedłużka 3/8" (resztę ew. przydatnych elementów już miałem)...

Zajeżdżając ponownie na garaż stwierdziłem... że jeśli to mi nie wystarczy to to nie wina narzędzi (czy ich ew. braku) tylko dupowatości mechanika (mnie znaczy)... i się UDAŁO grinser006.gif

Napisano

dobranie się do przepustnicy i złożenie do kupy zajeło mi 4 godziny.

Zabierałem się do tego strasznie długo, kilka podejśc. W końcu się wk... i poszło.

Napisano

Ja też dałem rade sam, jak montowałem tempomat trzeba wywalić przepustnice, fakt za pierwszym razem to trochę czasu zjęło i bez zestawu torxów ani rusz, ale DA SIĘ

Napisano

witam, wyjecie krokowca bez wykrecania przepustnicy to przeciez pestka i sama przepustnica to bulka z maslem no chyba ze mam cos innego niz astre g x16xel???

Napisano

> witam, wyjecie krokowca bez wykrecania przepustnicy to przeciez

> pestka i sama przepustnica to bulka z maslem no chyba ze mam cos

> innego niz astre g x16xel???

Witam.

Są różnice, silnik uległ modernizacji ( m.in. kolektor dolotowy) - poczytaj tu: linka

P.S. Po odkręceniu EGR-a jest trochę miejsca by dobrać się do krokowego ( w starszym typie).

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Są różnice, silnik uległ modernizacji ( m.in. kolektor dolotowy) - Dzieki tytus5 za obronę, poza Tobą prawie wszyscy się tu nade mna pastwią. Naprawdę miałem wielkie chęci... Poki co nie jestem gotów do drugiego starcia -ciągle klękam przed tym silnikiem.

Napisano

> poza Tobą prawie wszyscy się tu nade

> mna pastwią.

Może nie pastwią, ale czego się spodziewałeś po tym jak zamiast przyznać się uczciwie: "nie potrafię tego zrobić" zarzucasz kłamstwo tym, którzy mają większą smykałkę do mechaniki ...

Ja nie umiem szydełkować ale czy piszę, ze te wszystkie poradniki i szkoły szydełkowania to żarty? Przerasta mnie dziubanie igłą w szmatce ale nie mówię, że jaja sobie robi ten, który twierdzi że ta oto serwetka jest jego dziełem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.