Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy olej ma wpływ na temp. silnika?

Featured Replies

Napisano

witam, po kupnie auta miałem problem z temperaturą dochodziła do 100 bez problemu, sporo oleju ubywa mi spod kapy zaworowej więc gdy stan oleju zbliżył się do min dolałem litr i wtedy zdziwienie bo po wlamiu temperaturą zdecydowanie opadła, później wymieniłem pasek rozrządu wraz z olejem i teraz gdy stan oleju znowu się obniża(uszczelkę wymieniam jutro) temperatura dochodzi do 100-105 w trasie! pierwsze 20-30 km jest ok później tak ta temp. rośnie i np zgaszenie silnika na parę sekund obniża temp na klika min i później to samo(ciężko wtedy odpala)

Więc czy niski stan oleju a raczej zbyt niskie jego ciśnienie bo olej jest, może spowodować taki wzrost temp.?Wszyscy mech. mówią mi że to pewnie termostat, zmień płyn i będzie śmigał jak trzeba, tylko dlaczego zaraz po dolaniu oleju temp się obniżyła? nie chce wyrzucać niepotrzebnie kasy na termostat.

I jeszcze jedno czy tak ma być że chłodnica z przodu jest zimna a od komory silnika gorąca?

Napisano

Ma-jednym z zadań oleju w silniku jest właśnie odprowadzanie ciepła. A chłodnica, jak postoisz, z obu stron będzie gorąca.

Napisano

Oczywicie, że olej odbiera ciepło od silnika, tyle że trudno ocenić w jakim stopniu olej obniża temperaturę. Jeżeli silnik wyposażony jest zarówno we wskażnik cisnienia i temperatury oleju, to na podst. wskazań wysokiej temp. i niskiego cisnienia mozna wywnioskować, że oleju ubywa podczas jazdy.

Nawiasem mówiąc, tego typu pytanie jeden z kolegów miał na egzaminie na licencję samolotową (w samolotach obydwa te wskażniki są).

Tyle że niewielki ubytek oleju nie powinien raczej obnizyć ciśnienia w znaczący sposób, przy ubytku oleju do poziomu minimum, ciśnienie powinno być w normie - tak mi sie wydaje hmm.gif

Napisano

> witam, po kupnie auta miałem problem z temperaturą dochodziła do 100

> bez problemu, sporo oleju ubywa mi spod kapy zaworowej więc gdy

> stan oleju zbliżył się do min dolałem litr i wtedy zdziwienie bo

> po wlamiu temperaturą zdecydowanie opadła, później wymieniłem

> pasek rozrządu wraz z olejem i teraz gdy stan oleju znowu się

> obniża(uszczelkę wymieniam jutro) temperatura dochodzi do

> 100-105 w trasie! pierwsze 20-30 km jest ok później tak ta temp.

> rośnie i np zgaszenie silnika na parę sekund obniża temp na

> klika min i później to samo(ciężko wtedy odpala)

> Więc czy niski stan oleju a raczej zbyt niskie jego ciśnienie bo olej

> jest, może spowodować taki wzrost temp.?Wszyscy mech. mówią mi

> że to pewnie termostat, zmień płyn i będzie śmigał jak trzeba,

> tylko dlaczego zaraz po dolaniu oleju temp się obniżyła? nie

> chce wyrzucać niepotrzebnie kasy na termostat.

> I jeszcze jedno czy tak ma być że chłodnica z przodu jest zimna a od

> komory silnika gorąca?

Olej ma za zadanie także chłodzić silnik ale szczególnie jego "dół", natomiast dziwny jest tu związek aż tak duży pomiędzy ilością oleju a drastycznym wzrostem temperatury. 100 i więcej podczas jazdy na trasie to zdecydowanie zbyt dużo, a powodem może być zarówno termostat jak i zakamieniona chłodnica. Ja zacząłbym od wymiany termostatu, przepłukania układu jakimś dobrym "płukaczem" i zalać dobry płyn, i jeśli problem nie ustąpi to dopiero szukać dalej.

Pozdrawiam

Napisano

> Olej ma za zadanie także chłodzić silnik ale szczególnie jego "dół",

> natomiast dziwny jest tu związek aż tak duży pomiędzy ilością

> oleju a drastycznym wzrostem temperatury. 100 i więcej podczas

> jazdy na trasie to zdecydowanie zbyt dużo, a powodem może być

> zarówno termostat jak i zakamieniona chłodnica. Ja zacząłbym od

> wymiany termostatu, przepłukania układu jakimś dobrym

> "płukaczem" i zalać dobry płyn, i jeśli problem nie ustąpi to

> dopiero szukać dalej.

> Pozdrawiam

Od min do max na bagnecie zazwyczaj wchodzi ok 1 l oleju.

W większości aut jest to ok 1/4 stanu - to wbrew pozorom całkiem sporo.

Natomiast faktycznie, grzanie się silnika przy minimum stanu (pomijam ekstrema - wyciągasz patyk, a tam susza) to objaw niedomagania układu chłodzenia, skoro już takie rzeczy jak 1 l oleju w prawo lub w lewo powoduje widoczne różnice.

Napisano

> witam, po kupnie auta miałem problem z temperaturą dochodziła do 100

> bez problemu, sporo oleju ubywa mi spod kapy zaworowej więc gdy

> stan oleju zbliżył się do min dolałem litr i wtedy zdziwienie bo

> po wlamiu temperaturą zdecydowanie opadła, później wymieniłem

> pasek rozrządu wraz z olejem i teraz gdy stan oleju znowu się

> obniża(uszczelkę wymieniam jutro) temperatura dochodzi do

> 100-105 w trasie! pierwsze 20-30 km jest ok później tak ta temp.

> rośnie i np zgaszenie silnika na parę sekund obniża temp na

> klika min i później to samo(ciężko wtedy odpala)

> jest, może spowodować taki wzrost temp.?Wszyscy mech. mówią mi

> że to pewnie termostat, zmień płyn i będzie śmigał jak trzeba,

> tylko dlaczego zaraz po dolaniu oleju temp się obniżyła? nie

> chce wyrzucać niepotrzebnie kasy na termostat.

> I jeszcze jedno czy tak ma być że chłodnica z przodu jest zimna a od

> komory silnika gorąca?

Powiedz - Jak miałeś mało oleju to silnik chodził głośno i klekotał? I gdybyś wrzucił na luz jadąc to miał tendencję żeby gasnąć?

Po prostu nie działały prawidłowo samoregulatory, miałeś nieprawidłowe czasy otwarcia zaworów. Szykuj pieniądze, bo pewnie będzie trzeba niedługo zmienić uszczelkę pod głowicą a jak jeździłeś dłużej w ten sposób to może być wypalony zawór.

Zrobiłem Omegą 180kkm. Jak temperatura ruszyła z miejsca - wydawało się OK bo nigdy nie było za wsyoko, to jednak wkrótce uśmiechnął się do mnie mechanik z grubszą robotą.

Napisano

> jest, może spowodować taki wzrost temp.?

Poziom oleju na pewno ma jakiś wpływ na temperature silnika, kiedys gdzieś czytałem że np. zimą zaleca sie utrzymywac poziom oleju bliżej kreski "min" niz "max" na bagnecie, właśnie po to żeby silnik szybciej się nagrzewał.

Napisano
  • Autor

> Powiedz - Jak miałeś mało oleju to silnik chodził głośno i klekotał?

> I gdybyś wrzucił na luz jadąc to miał tendencję żeby gasnąć?

czy głośniej to trudno powiedzieć, takie delikatne klekotanie mam cały czas tylko jak dodaje gazu,mechanik to osłuchał i mówi że mam jeździć. Muszę jeszcze dodać że jak był stary olej(Nie wiem kiedy wymieniany) to przy hamowaniu i niskich obrotach migała kontrolka oleju. Na luzie nie gaśnie. Teraz jak się grzeje to chyba mniej mocy ma ale sam nie wiem tylko 800km nim zrobiłem.

I jeszcze jedno, zdarzyło się tak ze 3 razy że temperatura na postoju zaczynała szybko iść do góry i towarzyszyły temu falujące obroty. Falujące obroty były też przy miganiu kontrolki oleju.

Teraz jak zaczęły się te problemy to wysiadła klima, chodzi głośno takie ssss i nie leci zimne powietrze. To szyczenie tyle że cichsze pojawiło się kiedyś bez włączonej klimy i natychmiast temp płynu powyżej 100.

Niezła układanka z tego wyszła ale mam nadzieję że ktoś to poskłada do kupy smile.gif bardzo chciałbym zostać przy omedze

> Po prostu nie działały prawidłowo samoregulatory, miałeś

> nieprawidłowe czasy otwarcia zaworów. Szykuj pieniądze, bo

> pewnie będzie trzeba niedługo zmienić uszczelkę pod głowicą a

> jak jeździłeś dłużej w ten sposób to może być wypalony zawór.

Czy to właśnie ma związek z temp?

> Zrobiłem Omegą 180kkm. Jak temperatura ruszyła z miejsca - wydawało

> się OK bo nigdy nie było za wsyoko, to jednak wkrótce uśmiechnął

> się do mnie mechanik z grubszą robotą.

kurcze nie kapuje o co chodzi..

Plan mam taki że jutro wymienię termostat i płyn..czy te płyny do płukania mają sens?woda wystarczy? Jak to nie pomoże to doleje oleju i jak wtedy spadnie...to sam nie wiem

Napisano

> I jeszcze jedno, zdarzyło się tak ze 3 razy że temperatura na postoju

> zaczynała szybko iść do góry i towarzyszyły temu falujące

> obroty. Falujące obroty były też przy miganiu kontrolki oleju.

Sprawdź oprócz oleju poziom płynu chłodniczego. Pewnie masz mało. Dlatego temperatura buja sięszybko do góry i przegrzewasz samą głowicę. Jak to było 3 razy to uszczelki pod głowicą już pewnie nie masz.

Gdybym nie miał racji będzie trzeba myśleć dalej. Może skończy się ma wymianie tej uszczelki pod głowicą, planowaniu i nowej pod pokrywę zaworów i jeździsz dalej...

> Czy to właśnie ma związek z temp?

Temp leci błyskawicznie do góry jak masz mało płynu. Poniewaz silnik sięprzegrzewa, to i klima nie jest skuteczna.

> kurcze nie kapuje o co chodzi..

> Plan mam taki że jutro wymienię termostat i płyn..

Płyn przede wszystkim sprawdź ile jest,. Jak jest mało, to termostat nie ma tu nic do rzeczy,

Napisano
  • Autor

płynu jest 2cm poniżej kreski i tak było i jest przez ostatnie 800km, nie mam w zbiorniczku min max tylko tyle ile ma być. Jak taka drobna różnica ma takie znaczenie to doleję..tylko nie wiem co tam jest ja mam glyco coś tam i nie wiem czy można mieszać, jak się nagrzeje to stanę i doleję i się okaże czy to to.

Co do tych 105 stopni to mówili mi że jak jest płyn to nic się nie stanie z silnikiem...raz nagle wskoczyło na czerwone ale zaraz spadło.

Napisano

> płynu jest 2cm poniżej kreski i tak było i jest przez ostatnie 800km,

> nie mam w zbiorniczku min max tylko tyle ile ma być. Jak taka

> drobna różnica ma takie znaczenie to doleję..tylko nie wiem co

> tam jest ja mam glyco coś tam i nie wiem czy można mieszać, jak

> się nagrzeje to stanę i doleję i się okaże czy to to.

Napisz jak sięten silnik zachowuje jak stoisz na wolnych obrotach. Czy temperatura powoli siędźwiga do góry i ustala, czy np. waha - spada (moment otwarcia termostatu) ale potem dalej rośnie i przekracza tą przy której poprzednio spadła, czy potem włącza się wentylator i temperatura staje?

Jezeli jest inaczej opisz to.

> Co do tych 105 stopni to mówili mi że jak jest płyn to nic się nie

> stanie z silnikiem...raz nagle wskoczyło na czerwone ale zaraz

> spadło.

To jest względne z tym Twoim poziomem płynu. wiem że 2cm mogą być dla jednych 3 albo 4 co jest zwykle całym zakresem poziomu.

Jak nie ubywa, to najpierw po prostu dolej i zobacz czy temperatura przestanie siępodnosić w co wątpię.

Wg mnie na 99% masz mało płynu i uszczelkę pod głowicą do wymiany. Tak po już opisanych objawach.

Zerknę na ten post co napiszesz jutro, bo teraz spadam bawić się swoim autem.

Napisano

Powiem ci ze jestem swiezo po wymianie oleju i silnik stabilniej trzyma temperature

Temperatura nie ma duzych wahań ani za szybko sie nie grzeje w korkach ok.gif

Napisano

> płynu jest 2cm poniżej kreski i tak było i jest przez ostatnie 800km,

> nie mam w zbiorniczku min max tylko tyle ile ma być. Jak taka

> drobna różnica ma takie znaczenie to doleję..tylko nie wiem co

> tam jest ja mam glyco coś tam i nie wiem czy można mieszać, jak

> się nagrzeje to stanę i doleję i się okaże czy to to.

> Co do tych 105 stopni to mówili mi że jak jest płyn to nic się nie

> stanie z silnikiem...raz nagle wskoczyło na czerwone ale zaraz

> spadło.

Czasami w zbiorniczku jest płyn a w chłodnicy nie ma prawie wcale. Węzyk łączący hłodnicę ze zbiorniczkiem możebyc zasyfiony i zatkany. Odkręć korek w chłodnicy i sprawdź poziom płynu.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Czasami w zbiorniczku jest płyn a w chłodnicy nie ma prawie wcale.

> Węzyk łączący hłodnicę ze zbiorniczkiem możebyc zasyfiony i

> zatkany. Odkręć korek w chłodnicy i sprawdź poziom płynu.

> Pozdrawiam.

Patrzyłem i nie mam żadnego korka w chłodnicy...nie ma czego odkręcić, to jest omega gdzie tego szukać?

Napisano

> Czasami w zbiorniczku jest płyn a w chłodnicy nie ma prawie wcale.

> Węzyk łączący hłodnicę ze zbiorniczkiem możebyc zasyfiony i

> zatkany. Odkręć korek w chłodnicy i sprawdź poziom płynu.

> Pozdrawiam.

korek w chłodnicy? może chodzi o jakiś odpowietrznik bo korek to tylko na zbiorniczku wyrównawczym

Napisano
  • Autor

Do mechanika jadę jutro, dzisiaj jechałem i było tak: odpaliłem zimny silnik i obserwowałem co się dzieje na postoju. Po dojściu temperatury w okolice 94 spadła do 92 i tak była 5 minut bo tyle czekałem a później pojechałem. Najpierw zaczął robić się gorący wąż górny(Od termostatu do chłodnicy) później chłodnica zrobiła się ciepła a następnie po długim czasie ten dolny wąż się zrobił gorący. Następnie wyjechałem(trasa) i po 2km było tak 93 później po ok 10km już jechałem przy 95 później 95-97, na pierwszych światłach 100. Po 25km dojechałem do miasta i przez jakieś 5km jeździłem przy ok 100 stopniach,następnie jadąc sobie przez miasto temperatura zaczęła mocno wahlować od 95 do 105(Wydaje mi się że włączenie ogrzewania zbiłjało temp.), ostatnie km były raczej spokojne z tym że raz w ciągu kilku sekund podskoczyła na światłach od 92 do ponad 100, może to coś wyjaśni?jest możliwy taki skok wogóle?termostat? W każdym razie dojechałem do sklepu i niestety nie mieli termostatu, kupiłem tylko uszczelkę pod klapę zaworową no ale to na temp nie pomoże...

Przed wyjazdem dolałem olej do maks i płyn chłodniczy ale jak widać nic nie pomogło.

wieczorem wymienię płyn.

DariuszB a dlaczego uważasz że to upg?może pompa wody? czytałem też coś że ten korek od zbiorniczka może być przyczyną ale to zwykła nakrętka więc nie kapuje. Czy po tym opisie termostat można wykluczyć? Np pompa wody może spowodować taki nagły wzrost? jakby stanęła?

Pozdrawiam

Napisano

> coś że ten korek od zbiorniczka może być przyczyną ale to zwykła

> nakrętka więc nie kapuje.

To nie do końca taka zwykła nakrętka przy odpowiednim ciśnieniu "puszcza" ja jak puszcza cały czas to nie ma odpowiedniego ciśnienia w układzie.

Tak swoją drogą przy temp. rzędu 35C nie tylko ludzie nie dają rady, wyobraź sobie co sie dzieje pod maska auta (do słońca) i jak bije od rozgrzanego asfaltu.

Ja ostatnio w tych upałach mykam na trasie z taką temp.

279297334-1.jpg

post-48552-14352485289543_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> To nie do końca taka zwykła nakrętka przy odpowiednim ciśnieniu

> "puszcza" ja jak puszcza cały czas to nie ma odpowiedniego

> ciśnienia w układzie.

faktycznie są tam jakieś wentyli od zewnątrz smile.gif

> Tak swoją drogą przy temp. rzędu 35C nie tylko ludzie nie dają rady,

> wyobraź sobie co sie dzieje pod maska auta (do słońca) i jak

> bije od rozgrzanego asfaltu.

> Ja ostatnio w tych upałach mykam na trasie z taką temp.

ale w trasie tak raczej nie powinno być, jak się jedzie te 90 i więcej to jest bardzo duży ruch powietrza pod i nad maską. Zresztą u mnie nie trzyma się ta wskazówka stabilnie, albo skacze lub raz trzyma na trasie 92 a raz ponad 100...

Spuściłem płyn, normalnie taki syf wyleciał że światło latarki nie przebijało się nawet na kilka mm a wcześniej w zbiorniczku tak źle nie było...Wyleciały też dwa kamloty takie cm na cm oraz dużo drobnych. Teraz czekam aż ostygnie, wleję wodę i odpalę, dobrze? to moja pierwsza tak poważna operacja przy aucie smile.gif może być z kranu? silnik musi być całkiem zimny?

pzdr

Napisano

Wygląda na to, że tak. Po wymianie wątpliwej jakości oleju Mobil1 (półsyntetyk) z allegro irked.gif na Shell Helix o tej samej klasie lepkości tyle, że na syntetyczny silnik po takiej samej trasie w takich samych warunkach ma niższa temperaturę niż przedtem - pod garażem po chwili włączała się dmuchawa chłodnicy. Teraz już nie grinser006.gif

Napisano

To teraz porządnie przpłukaj układ wodą - najlepiej włóż tam węża i płukaj aż będzie lała się czysta woda. dopiero potem zalej płynem chłodniczym, odpal silnik i odpowietrz układ.

Napisano
  • Autor

> To teraz porządnie przpłukaj układ wodą - najlepiej włóż tam węża i

> płukaj aż będzie lała się czysta woda. dopiero potem zalej

> płynem chłodniczym, odpal silnik i odpowietrz układ.

Hej! wlałem wodę przejechałem się kilka km uzupełniając po drodze, tylko teraz węże są miękkie tak jakby ciśnienia nie było i nawet przy nagrznym silniku mogłem spokojnie odkręcić korek, teraz jak odkręciłem żeby spuścić to zabulgotało w zbiorniczku i cały czas głosno bulgotało tak jakby w termostacie. Pewnie jak zaleje płynem będzie tak samo, co robię źle?weszło prawie tyle samo bo zeszło. A jak odpowietrzyć?nie ma żadnych korków nakrętek na chłodnicy, czytałem chyba że sam się odpowietrza przez jakiś wężyk idący od zbiorniczka?

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.