Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy wyjęcie filtra PP nie szkodzi na elektrykę

Featured Replies

Napisano

Z racji tego, ze jak to w astrach na filtr PP lubi zaciekac woda podczas opadów, a ja nie mam czasu w odpowiedni sposób (wg. manuala kolegi Lelka) zaizolować sobie podszybia, wyjąłem tenże filtr. Jakis czas jeżdze bez niego, ale nachodzi mnie taka obawa, ze jak był filtr to woda wsiąkała w niego a teraz najprawdopodobniej wlatuje do srodka (czyli kazdy wie gdzie, nie bede opisywał) grinser006.gif

Teraz pytanie czy ta woda, która najprawdopodobniej wlasnie tam sie dostaje nie zaszkodzi elektryce i nie spowoduje np. zwarcia, np silnik itp. itd. Nie wem jak wyglada wnetrze uładu pod filtrem i co tam jest dlatego pytam

Napisano

> wyjąłem

> filtr. Jakis czas jeżdze bez niego, ale nachodzi mnie taka

> obawa, ze jak był filtr to woda wsiąkała w niego a teraz

> najprawdopodobniej wlatuje do srodka

Wprost na wirnik i silnik dmuchawy smile.gif Ja bym nie był szczęśliwy że mi się tam woda leje wink.gif

Napisano

Witam!

U mnie jakis czas temu (po codziennych opadach) ten filtr poprostu zgnił. Pojawiły się na nim takie "białe włoski"... chyba jakiś grzyb?! W środku zaczeło mi śmierdzieć jak włączałem nadmuch, a jak wiadomo wdychać te opary z grzyba to można sobie tylko zdrowie popsuć. Nie wspomne o tym że szyby to już mi parowały nawet jak nie padało. Wywaliłem to wpizdu. Przez ponad miesiąc jezdziłem bez filtra PP i powiem tak... fajnie bo szyby przestały parować nawet w mega ulewach, przestało śmierdzieć grzybem no, ale... Cały syf z kwitnących drzew, lub poprostu te wszystkie pyłki z drogi zaczęły wopadać mi do środka. A jak włączyłem nawiew to nieraz dostałem próchnem w twarz smile.gif Wię się wqrzyłem i ostatecznie kupiłem nowy filtr. Mam go od 2 tygodni, jest ok, nic nie paruje, nic nie śmierdzi.

Wniosek z tego taki że ten filtr poprotstu trzeba stosunkowo często wymieniać (tamten miałem prawie rok czasu). Teraz bede zmieniał co kilka miechów.

Co do zamakania dmuchawy... jest ona w sumie zabudowana (razem z tym rezystorem do sterowania siłą nawiewu). Przyznam szczerze ze nie działa mi 1 i 2 bieg nawiewu, ale to stało się znacznie wcześniej zanim zaczęły się moje kłopoty ze zgniłym filtrem przeciwpyłkowym. W każdym razie nic się nie pogorszyło.

pozdrawiam

Napisano

> Z racji tego, ze jak to w astrach na filtr PP lubi zaciekac woda

> podczas opadów, a ja nie mam czasu w odpowiedni sposób (wg.

> manuala kolegi Lelka) zaizolować sobie podszybia, wyjąłem tenże

> filtr. Jakis czas jeżdze bez niego, ale nachodzi mnie taka

> obawa, ze jak był filtr to woda wsiąkała w niego a teraz

> najprawdopodobniej wlatuje do srodka (czyli kazdy wie gdzie, nie

> bede opisywał)

> Teraz pytanie czy ta woda, która najprawdopodobniej wlasnie tam sie

> dostaje nie zaszkodzi elektryce i nie spowoduje np. zwarcia, np

> silnik itp. itd. Nie wem jak wyglada wnetrze uładu pod filtrem i

> co tam jest dlatego pytam

ale dlaczego sobie nie poszukasz takiej uszczelki do podszybia albo nie podklejisz na sylikonie, mi kedyś tez lubiała sie dostac woda na filtr, w sumie tylko jak myłem samochód a później płukałem wodą. posmarowałem tą uszczelke zwykłym syliconem, bo była w niwktórych miejscach pozagniatana i teraz suchutko.

Jeżeli nie chcesz wymieniać silniczka do nadmuch to radził bym działać w tym temacie.

Napisano
  • Autor

No wlasnie troche brak czsu na zabawe z silikonem, ale bede sie musial zabrac za to. Czy musi byc jakis specjalny silikon?

Napisano
  • Autor

No ja tez po kupnie zmienilem ten filtr i wiem ze to pomaga, ale wkurzyla mnie ta woda ze na iego splywa i wtedy zminiejsza sie przeplyw powietrza, no i smierdzi.

Ale podjąlem decyzje załoze nowy i uszczelnie w weekend. ok.gif

Napisano

> No ja tez po kupnie zmienilem ten filtr i wiem ze to pomaga, ale

> wkurzyla mnie ta woda ze na iego splywa i wtedy zminiejsza sie

> przeplyw powietrza, no i smierdzi.

Ja ruszałem podszybie i zaczęło mi przeciekać. Okazało się że źle złożyłem tę wyjmowaną poprzeczną rynnę i to z niej kapało... Teraz jest sucho smile.gif

Napisano

poza tym lelek opisywal tez jak mozna oryginalny filtr pp zastapic filtrem z okapu kuchennego. wychodzi taniej, a do tego masz prafie profesjonalny filtr weglowy.

Napisano

> Wywaliłem to wpizdu.

Czy ja mógłbym prosić o panowanie nad językiem? To nie forum onetu....

Napisano

> Czy ja mógłbym prosić o panowanie nad językiem?

Mógłbyś smile.gif sorki za określenie, ale poniosły mnie emocje. A na onecie się nie udzielam.

A tak na marginesie... czy pomiędzy filtrem węglowym a papierowym jest jakaś róznica poza zatrzymywaniem przykrych zapachów przez ten pierwszy?

Napisano

> A tak na marginesie... czy pomiędzy filtrem węglowym a papierowym

> jest jakaś róznica poza zatrzymywaniem przykrych zapachów przez

> ten pierwszy?

No jest jeszcze różnica w kolorze... wink.gif

A tak na poważnie, to wlaśnie po to węglowy jest: ma zatrzymywać (mniej lub bardziej skutecznie wink.gif ) zapachy z zewnątrz. Paprochy zatrzymuje tak samo.

Napisano

Czy musi byc jakis specjalny silikon?

Ja używałem takiego zwykłego, coś typu sanitarny, bo taki miałem pod ręką. Chwile już tak jeżdze i nic sie nie dzieje.

Napisano

> Ja używałem takiego zwykłego, coś typu sanitarny, bo taki miałem pod

> ręką. Chwile już tak jeżdze i nic sie nie dzieje.

Taki zwykły, sanitarny powoduje przyspieszoną korozję (zawiera jakieś octany), ale jest też taki, niewiele droższy, obojętny dla stali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.