Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A miało być tak pięknie- kradzięz prawa jazdy, Oc i dowodu

Featured Replies

Napisano

jest piękna ciepła piątkowa noc .......

właśnie wróciłem z komisariatu ze zgłoszeniem kradzieży dokumentów czyt.

-dowód osobisty

-prawo jazdy

-dowód rejesatracyjny

-kwit OC

konta w banku poblokwane i to chyba na tyle jeśli chodzi o sprawy które da się załatwić w tym kraju. Kradzież zgłaszałem w Katowicach a mieszkam 30 km od tego miejsca więc trzeba jakoś samochodem wrócić, pierwszy policjant z rocznika komunyi czasów PRL chyba uświadamia mi swoim żartem "że teraz to na piechotę".... ale na szczęście znalazł się drugi który wyjaśnił mi że nie ma takiego dokumentu który pozwalałby na jazde samochodem ??!!! confused.gif ze moze mi dac zaswiadczenie o kradzieży ale to juz jest taka jazda na ryzyko. ?

wiec worcilem na czuja.... do tego dochodzi fakt że jutro jestem kierowcą na weselu , przeglądając wstępnie po stronach porad w takich przypadkach widzę tak : okres oczekiwania na prawo jazdy 30 dni, na dowod rejestracyjny 30 dni , ????? i niżej dopisek że jedynym dokumentem stwierdzającym uprawnienia do kierowania pojazdem jest prawo jazdy ?? oczywiscie za wszystko sie placi

co robią taksówkarze w takiej sprawie .??

głównie to chcial;em sie wyżalić .... może ktoś mial taką sytuacje i jakis porad udzieli

[kurza twarz] crazy.gif

Napisano

Mnie tez kiedys ukradl prawo jazdy dokumenty dokladnie wszystko i tez w pt i z tego co pamietam byl to 13 jakos w tamtym roku. Policja nic nie zalwtwi, nic nie doradzi taki kraj nic nie warty, bylem uziemiony.Przyszedl poniedzialek zaczalem zalatwiac sprawy typu prawo jazdy, dowod osobisty OC Dowod rejstracyjny, worcilem do domu, godz powiedzmy 19 dzowni telefon. Z komisariatu w koluszkach, znalazly sie dkoumenty, bez pieniedzy i polisy OC. Domyslalm sie kto to zrobil ale policja mimo moich zeznan umozyłą sprawe,Jesli ukradli Ci dowod rejstracyjny to odstaw gdzies samochod parking strzezony lub jakis garaz znajomego. nic nei zdzialasz, moze bedziesz mail tyle szczescia co ja, a jak nie to musisz wszytko wyrabiac.

Napisano

smutna historia ale co zrobisz taki kraj że złodziej rządzi policją

Napisano
  • Autor

głównie chodzi o to czy istnieje w tym całym popieprzonym kraju coś co pozwala mi jeździć bez tych dokumentów, bo jeśli ktoś ma prace polegającą na proweadzeniu auta to ma wziąść urlop miesięczny ąz załatwi.... narazie tylko czytałem i martwi mnie to że nigdzie nic o tym nie pisze właśnie......i jakoś by mnie to nie zdziwiło jeśli usłyszałbym że musze na miesiąc odstawić auto

Napisano

> głównie chodzi o to czy istnieje w tym całym popieprzonym kraju coś

> co pozwala mi jeździć bez tych dokumentów, bo jeśli ktoś ma

> prace polegającą na proweadzeniu auta to ma wziąść urlop

> miesięczny ąz załatwi....

Nie, nie ma czegoś takiego.

Napisano
  • Autor

> Nie, nie ma czegoś takiego.

jakoś mnie to nie dziwi ....czyli ogólnie moge się pociąć, ewentualnie rozpędzić się i jeb... w ściane najbliższą sciana.gif

Napisano

[...] "że teraz to na

> piechotę".... ale na szczęście znalazł się drugi który wyjaśnił

> mi że nie ma takiego dokumentu który pozwalałby na jazde

> samochodem ??!!! ze moze mi dac zaswiadczenie o kradzieży ale

> to juz jest taka jazda na ryzyko. ? [...]

Moze znow zadam naiwne pytaniehmm.gif... ale jesli sie nie myle w PL dziala Tetra od paru lat, czyli de facto system jest jako tako skomputeryzowanyidea.gif... Czemu nie wystarcza podanie np numeru twego prawkaniewiem.gif?

Ja np w ogole nie potrzebuje go przy sobieidea.gif ... Znam jego numer i tyle.... Wychodzi moje piekne oblicze i tyle , czyli w sytuacji takiej jak twoja ... busted.gif, potem RTA i mam nowe prawko od reki. Numer ten sam... tylko numer karty inny i tylepalacz.gif

sampleLicence.gif

Napisano

Ja tez stracilem wszystko w zeszlym roku. Ale tylko na chwile.

Bylem na placu zabaw po dzieci siostry, usiadlem na lawce i na niej zostaly moje papiery. W domu sie kapnalem, ze ich nie mam. Analizowalem gdzie moglem je zostawic i tak trafilem na plac zabaw. Ktos do mnie podszedl i mi je oddal. Nie brakowalo niczego, nawet pieniedzy. Wprawdzie odzyskalem co stracilem, ale rozumiem Cie i wiem co to za stres...

Napisano

Głowa do góry.

Będzie dobrze smile.gif

Jeśli miałeś nowe prawo jazdy to jest duża szansa, że będziesz w systemie. Wtedy jak trafisz na rozsądnego policjanta, to sobie sprawdzi w komputerze (nawet drogą radiową) czy masz uprawnienia czy nie) i da pouczenie żebyś szybko wyrobił nowe prawko. A jak się trafi służbista, to wlepią ci mandat za brak dokumentów podczas kontroli.

To samo dotyczy dowodu rejestracyjnego. Tu by się przydało zaświadczenie ze stacji diagnostycznej, z informacją do kiedy auto ma ważne badanie techniczne. Jak masz niedaleko do stacji to podjedź jeszcze dzisiaj i poproś o takie zaświadczenie, mnie dawali za darmo

Natomiast bez polisy OC (oryginał lub duplikat) nie masz żadnych szans na drodze. Odholowanie na 100%.

W zeszłym roku miałem przygode z policjantami. Zatrzymali mnie do rutynowej kontroli. Okazało się, że miałem stary zaświadczenie OC za przyczepe, a auto nie miało ważnych badań technicznych. Za brak badań zabrali dowód i 100 zł, a aktualną polisę żona musiała dowieźć z domu (ja nie mogłem, bo chcieli przyczepe zabrać). No i przy okazji dowiedziałem sie, że jakbym nie miał przy sobie prawka, a byłbym w komputerze, to bym dostał jeszcze +50 zł i mógłbym jechać dalej, ale z bez OC to nie mogą puścić, natomiast po zrobieniu przeglądu mogłem jeździć do czasu odbioru dowodu rejestracyjnego.

Tak więc głowa do góry smile.gif

P.S.

Dwa miesiące po tej kontroli mnie też ukradli cały komplet dokumentów oraz kluczy. Do dzisiaj jeżdże na zaświadczeniu z policji o kradzieży (wyrobiłem tylko dowód osobisty i rejestracyjny, a prawka jeszcze nie zdążyłem devil.gif). Trzeba tylko grzeczenie jeździć i się nie wychylać smile.gif

Napisano

Ja mialem jeszcze ciekawiej, bo mnie ukradli za granica smile.gif

Dowod rejestracyjny, polisa, prawo jazdy...

Zalatwilem sobie papierek, ze samochod jest "roadworthy" (PL: nadaje sie do jazdy po drogach publicznych), ojciec wydebil kopie polisy i przeslal do mnie. Oczywiscie poszedlem na Police i zglosilem, dostalem papier ze kradziez zostala zgloszona.

Przyjechalem do PL i powoli wyrabialem dokumenty. Jedna kontrola odbyta w PL, bez wiekszych problemow.

Napisano

bez OC nie pojeździ, ale bez prawka i dowodu teoretycznie się da - wtedy w razie czego dostajesz 50zł za brak każdego dokumentu

Napisano

> bez OC nie pojeździ, ale bez prawka i dowodu teoretycznie się da -

> wtedy w razie czego dostajesz 50zł za brak każdego dokumentu

no dobra wnoiskuje w takim razie ze nie ma jakiejs bazy danej zeby to wszystko powiazacpalacz.gifpad.gif ...

Napisano

> no dobra wnoiskuje w takim razie ze nie ma jakiejs bazy danej zeby to

> wszystko powiazac ...

Jakieś bazy są, tylko osobne z_lol1.gif

Policja AFAIR nie ma dostępu do bazy ubezpieczeniowej, i to jest największy problem.

Bazę uprawnień i ewidencję pojazdów mogą odpytywać do woli.

Napisano

[...]

> Bazę uprawnień i ewidencję pojazdów mogą odpytywać do woli.

to dlaczego w PL nalezy w takim wypadku miec przy sobie prawo jazdyzlosnik.gifscrewy.gif? ..To juz jest calkiem nielogicznezlosnik.gifz_lol1.gifz_lol1.gif ... bo skoro mozna sprawdzic to na cholere go nosicniewiem.gif?

Napisano

> [...] "że teraz to na

> Moze znow zadam naiwne pytanie... ale jesli sie nie myle w PL dziala

> Tetra od paru lat, czyli de facto system jest jako tako

> skomputeryzowany... Czemu nie wystarcza podanie np numeru twego

> prawka?

> Ja np w ogole nie potrzebuje go przy sobie ... Znam jego numer i

> tyle.... Wychodzi moje piekne oblicze i tyle , czyli w sytuacji

> takiej jak twoja ... , potem RTA i mam nowe prawko od reki.

> Numer ten sam... tylko numer karty inny i tyle

OZI kurde zyjesz w kraju z kultura anglosasow gdzie z zalozenia wladza ufa ludziom, a policjanci nawet pomagaja "osobom na lekkim rauszu". u nas jest odwrotnie to obywatele sa dla administracji i juz. nie wiem jak u Ciebie ale w GB nie trzeba posiadac wszelkich dokumentow przy sobie aby jezdzci czy chodzic po ulicy. inna sprawa ze zaden system informatyczny w polsce nie dziala jak nalezy.

Napisano

> OZI kurde zyjesz w kraju z kultura anglosasow gdzie z zalozenia

> wladza ufa ludziom,

bo wladza jest wybierana przez ludzi, niezlosnik.gif?

a policjanci nawet pomagaja "osobom na

> lekkim rauszu". u nas jest odwrotnie to obywatele sa dla

> administracji i juz.

i to jest niestety przykre .... ale w takim wypadku to co ma zrobic czlowiek jak ten opisany w posciepalacz.gif .... pad.gif

nie wiem jak u Ciebie ale w GB nie trzeba

> posiadac wszelkich dokumentow przy sobie aby jezdzci czy chodzic

> po ulicy.

nie trzeba ... od tego jest przeciez cholerny PCzlosnik.gif... Od paru llat jest debata zeby wprowadzic narodeowe ID ale jak i wiekszosc osob jestem temu przciwnypalacz.gif - nigdy nie mialem czegos takiego i nie chce mieczlosnik.gif

inna sprawa ze zaden system informatyczny w polsce nie

> dziala jak nalezy.

... i raczej oto mi chodzilo ...palacz.gif ... Bo inaczej logicznie tego raczej sie nie da wytlumaczyczlosnik.gif

Napisano

> bo wladza jest wybierana przez ludzi, nie?

> a policjanci nawet pomagaja "osobom na

> i to jest niestety przykre .... ale w takim wypadku to co ma zrobic

> czlowiek jak ten opisany w poscie ....

> nie wiem jak u Ciebie ale w GB nie trzeba

> nie trzeba ... od tego jest przeciez cholerny PC... Od paru llat jest

> debata zeby wprowadzic narodeowe ID ale jak i wiekszosc osob

> jestem temu przciwny - nigdy nie mialem czegos takiego i nie

> chce miec

> inna sprawa ze zaden system informatyczny w polsce nie

> ... i raczej oto mi chodzilo ... ... Bo inaczej logicznie tego raczej

> sie nie da wytlumaczyc

ja mam inny problem nie chciano mi przyjac wniosku o wymiane dowodu - pomine dlaczego. organem nadrzednym nad gmina jest wojewoda. wiec zrobilem tak nieprzyjety wniosek wyslalem poleconym (niby KPA pozwala) i napisalem skarge do wojewody na urzad gminy wraz z zalacznikami. jesli maja te dwa urzedy dobrych radcow prawnych bede sie kopal jesli nie jak zwykle przyjde do urzedu bez kolejki. w polsce ludzie i wladza zapominaja po co sa i wyborcy nie rozliczaja za calosc pracy. najlepsze jajca sa kiedy ida wybory - staraja sie robic chodniki i ulice np w miesiac, fakt ze pozniej wychodzi ze to fuszerka. ale moim zdaniem polska to kraj nie wyksztalconych ludzi bez pogladow - choc to sie poprawia. zreszta porownanie ktos wybral pisiakow a teraz nikt sie nie przyznaje do tego niby mieli to byc specjalisci ale glowny specjalista w TV tylko powieksza liste osob ktorych nie chce znac. a co zrobi kiedy narod mu powie won i nie bedzie chcial go znac? ci ludzie z zoliborza dziwni sa szczegolnie ulica lisa kuli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.