Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ucieczka przed policja - konsekwencje

Featured Replies

Napisano

Czytam czasem w lokalnej prasie ze policja po poscigu kogos zatrzymala i dostal mandat za dane przewinienie, kiedys tez widzialem jakies filmiki na youtube z poscigow zakonczone informacja o ukaraniu mandatem za np nadmierna predkosc, ale nigdzie nie jest napisane o jakimkolwiek mandacie za to ze ktos ucieka przed policja.

Czy zatem oplaca sie uciekac i jest to bez konsekwencji czy lokalna prasa je pomija? Jesli sa konsekwencje to jakie? mandat w wysokosci.....?? czy sprawa trafia do sadu?

Napisano

> Czytam czasem w lokalnej prasie ze policja po poscigu kogos

> zatrzymala i dostal mandat za dane przewinienie, kiedys tez

> widzialem jakies filmiki na youtube z poscigow zakonczone

> informacja o ukaraniu mandatem za np nadmierna predkosc, ale

> nigdzie nie jest napisane o jakimkolwiek mandacie za to ze ktos

> ucieka przed policja.

> Czy zatem oplaca sie uciekac i jest to bez konsekwencji czy lokalna

> prasa je pomija? Jesli sa konsekwencje to jakie? mandat w

> wysokosci.....?? czy sprawa trafia do sadu?

najpewniej podpada to pod paragraf "niezatrzymania się do kontroli", ale ile za to jes pkt czy PLN, to mi sie googlać nie chce hmm.gifsleeping_2.gif

Napisano

> Czy zatem oplaca sie uciekac i jest to bez konsekwencji czy lokalna

> prasa je pomija? Jesli sa konsekwencje to jakie? mandat w

> wysokosci.....?? czy sprawa trafia do sadu?

art. 92 §2 i 3 kw:

Quote:

Art. 92.

(...)

§ 2. Kto w celu uniknięcia kontroli nie stosuje się do sygnału osoby uprawnionej do kontroli ruchu drogowego, nakazującego zatrzymanie pojazdu,

podlega karze aresztu albo grzywny.

§ 3. (107) W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 2 można orzec zakaz prowadzenia pojazdów.

Napisano

W skrajnym przypadku konsekwencja moze byc utrata zycia - patrz niedawny przypadek motocyklisty zastrzelonego przez policjantow.

Napisano

> art. 92 §2 i 3 kw:

Qmpel miał przypadek. Początek terenu zabudowanego, krzaki, ciemno. Twierdzi, że widział kątem oka coś czerwonego w ciemności, ale nie squmał. Kilkaset metrów dalej trafił na czerwone światło (gdyby faktycznie uciekał, to by to olał - środek nocy i pusto dookoła).

Podjechali, zajechali drogę, wyskoczyli i zabrali prawko.

I teraz jest tak, że jak policja zatrzyma prawko, to sąd nie może oddać przed uprawomocnieniem wyroku. Sprawy toczyły się szybko. Po pół roku zapadł już wyrok - zakaz prowadzenia pojazdów na pół roku + jakaś symboliczna grzywna chyba (nie wiem dokładnie).

W tym momencie qmpel miał wybór - zgodnie z prawdą i sumieniem odwoływać się, albo zaczekać na uprawomocnienie wyroku.

Zgadując, że następny wyrok byłby po kolejnym pół roku (i tak naprawdę nie ma znaczenia jaki - ale pewnie zakaz prowadzenia na rok), to skutki wiadomo jakie - pokornie pochylił czoła i zgodził się z wyrokiem.

Napisano

> Qmpel miał przypadek. Początek terenu zabudowanego, krzaki, ciemno.

> Twierdzi, że widział kątem oka coś czerwonego w ciemności, ale

> nie squmał. Kilkaset metrów dalej trafił na czerwone światło

> (gdyby faktycznie uciekał, to by to olał - środek nocy i pusto

> dookoła).

> Podjechali, zajechali drogę, wyskoczyli i zabrali prawko.

> I teraz jest tak, że jak policja zatrzyma prawko, to sąd nie może

> oddać przed uprawomocnieniem wyroku. Sprawy toczyły się szybko.

> Po pół roku zapadł już wyrok - zakaz prowadzenia pojazdów na pół

> roku + jakaś symboliczna grzywna chyba (nie wiem dokładnie).

> W tym momencie qmpel miał wybór - zgodnie z prawdą i sumieniem

> odwoływać się, albo zaczekać na uprawomocnienie wyroku.

> Zgadując, że następny wyrok byłby po kolejnym pół roku (i tak

> naprawdę nie ma znaczenia jaki - ale pewnie zakaz prowadzenia na

> rok), to skutki wiadomo jakie - pokornie pochylił czoła i

> zgodził się z wyrokiem.

------ i tak właśnie działa nasz super system klnie.gif

Napisano

Kiedyś było w programie "drogówka" na tv4 o tym jak gość śmignął przed lizakiem.

Mieli jego blachy w moment namierzyli i pojechali pod adres właściciela auta. Zastali tam właściciela ,który oznajmił że syn pojechał po rodzinę na lotnisko.Wspólnie zaczekali a gdy wrócił to na komisariat ,mandat i odebrali prawko.

Napisano

Pokazywali w USA - gość uciekał, wreszcie go dorwali na parkingu, ale szyby miał czarne i nie wyszedł z auta na rozkaz policji. Po chwili 20strzałów w auto i po sprawie - woleli nie ryzykować. To jest chyba między innymi powód dlaczego nie można mieć przednich przyciemnianych szyb zlosnik.gif

Napisano

albo pouczeniu, co spotkało parę lat temu mojego tatę. Jak opowiadał widział że jedzie za nim radiowóz na sygnale, ale nie miał pojęcia że jego ścigają, bo poza tym że miał włączoną syrenę i światełka, nie przejawiał żadnej aktywności.

Po prostu jechał. Przejechali tak kilka km i dopiero pod domem, na jakiś światłach tata dowiedział się OCB.

Dostał pouczenie i mandat za złamany przepis - nie pamiętam co dokładnie, ale chyba chodziło o przejazd na czerwonym.

Napisano

A to ciekawe.

Mój znajomek kiedyś zwiał policji,

to następnego dnia sam się zgłosił...

Był po piwku dlatego...

Dostał mandat i tyle...

Napisano

> W skrajnym przypadku konsekwencja moze byc utrata zycia - patrz

> niedawny przypadek motocyklisty zastrzelonego przez policjantow.

to mógł się zatrzymać zamiast uciekać. jak ktoś ucieka świadomie ( no nieswiadomie to chyba uciakać nie można 270751858-jezyk.gif ) to powinni strzelać, w końcy to policja i maja prawo kontrolować pojazdy. ja nigdy nie uciekam więc nie obawiam się uzbroj_zlo.gif

Napisano

Mnie jakieś 10 latek temu władza w Bydgoszczy ścigała, bo nie zatrzymałem się jak koleś z suszarą w krzaków wyskoczył. Potem to polonez i transporter (chyba) lecieli za mną przez miasto. Ale to był czasy kiedy można było się dogadać cfaniaczek.gif

Napisano

Ja kiedys sie nie zatrzymalem na trasie (lapali mnie za predkosc) i nawet nie rozpoczeli poscigu... zreszta nie mieli nawet czym ,jeszcze polonezem byli smile.gif

Ale wtedy bylem mlody i glupi blush.gifno.gif

Napisano

Raz przy duzym przekroczeniu predkosci zdarzylo mi sie wpasc na genialny pomysl zeby sie nie zatrzymywac tylko zwiac.

Niestety policmajstry zapamietaly numery rejestracyjne i przyjechali do domu. Bylo to pare late temu i nie pamietam dokladnie, ale grozila mi utrata prawka, mandat i chyba sprawa w sadzie.

Kosztowalo mnie to duzo nerwow i juz drugi raz tego bledu nie popelnie. Prawko mam nadal smile.gif

Kumpel coprawda sie kiedys przechwalal ze uciekl(jechali za nim, ale autko mial mocne) i nic sie nie stalo, ale ja jakos za bardzo w to nie wierze.

Napisano

> Raz przy duzym przekroczeniu predkosci zdarzylo mi sie wpasc na

> genialny pomysl zeby sie nie zatrzymywac tylko zwiac.

> Niestety policmajstry zapamietaly numery rejestracyjne i przyjechali

> do domu. Bylo to pare late temu i nie pamietam dokladnie, ale

> grozila mi utrata prawka, mandat i chyba sprawa w sadzie.

> Kosztowalo mnie to duzo nerwow i juz drugi raz tego bledu nie

> popelnie. Prawko mam nadal

> Kumpel coprawda sie kiedys przechwalal ze uciekl(jechali za nim, ale

> autko mial mocne) i nic sie nie stalo, ale ja jakos za bardzo w

> to nie wierze.

Może miał tak jak w filmach tablice ruchome zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.