Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[?] ile gazu pala Wasze 1.1?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Takie cos da Tobie odpowiedz...

blyskotliwie nie powiem.....

to jak jestes taki sprytny to moze znajdzesz jeszcze odpowiedzi na temat spalania latem, w wakacje tak jak teraz mamy, i czy klubowicze odczuwaja roznice jazdy na gazie z duzy stacji i malych prywatnych stacyjek.dzieki

Napisano

> blyskotliwie nie powiem.....

> to jak jestes taki sprytny to moze znajdzesz jeszcze odpowiedzi na

> temat spalania latem, w wakacje tak jak teraz mamy, i czy

> klubowicze odczuwaja roznice jazdy na gazie z duzy stacji i

> malych prywatnych stacyjek.dzieki

jezeli chcesz bardzo skrupulatnie na temat spalania to stuknij do Starszego - chyba najlepiej zorientowany

Napisano

U mnie robię coraz mniej km na zbiorniku,dziś gaz skończył mi się po 336 km - trasa mieszana,powodem jest prawdopodobnie zużywający się reduktor - nakręcone mam 70 tysięcy , gaz od początku

Napisano

> prowadzi ktos skrupulatne obserwacje?

279353426-spalanie.jpg

post-33322-14352485646429_thumb.jpg

Napisano

jak bede w domku to wrzuce swoje pomiary z tym ze ja mam sinik 1,2 ...

Napisano
  • Autor

starszy: super obserwacje, mnie wyszlo ostatnio 6,25 myslalem ze to niemozliwe,a jednak masz podobnie na wykresie, kurde a jednak mozna oszczednie jezdzic,plus dla pandorghini

Napisano

> blyskotliwie nie powiem.....

> to jak jestes taki sprytny to moze znajdzesz jeszcze odpowiedzi na

> temat spalania latem, w wakacje tak jak teraz mamy, i czy

Może trzeba było napisać to w pierwszym poście a nie dopisywać później i jeszcze sie czepiać. Bardzo brzydko no.gif

Napisano

> i czy

279356074-spalanie1.jpg

JET - 25

Statoil - 33

Shell - 47

inne, głównie w trasie:

Lotos - 5

Preem - 5

Orlen - 3

BP - 1

Petrochemia - 1

Slovnaft - 2

małe prywatne - 4

post-33322-14352485657551_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

starszy rewelacja i tu takze potwierdzam zgodnosc obserwacji, na shellu wiecej latam niz na stacjach prywatnych, poza tym jak zatankuje na shellu to jakby lepiej pracuj silnik

Napisano

no niestety wykresu nie bedzie - zapomnialem z nie sledzilem spalania tylko koszty LPG i od czasu jak mam LPG to przejechalem 142kkm ( 137kkm na LPG ) i wydalem odpowiednio : na LPG ponad 16 tys co przeklada sie na prawie 8500 l spalonego LPG. Jesli chodzi o noPb to wydalem 2300 PLN i spalilem 600 l beni.

Napisano

> JET - 25

> Statoil - 33

> Shell - 47

> inne, głównie w trasie:

> Lotos - 5

> Preem - 5

> Orlen - 3

> BP - 1

> Petrochemia - 1

> Slovnaft - 2

> małe prywatne - 4

jesu, Ty sie zajmujesz statystyką zawodowo czy co ???

szacun za aż tak dokładne dane blagam.gif

Napisano

> Dobra robota.

> Zazdroszcze wytrwałości.

obiecałem sobie że skończę z tym jak się zwróci LPG, ale nie jest łato, taki nałóg grinser006.gif

a że zajmuje to max 5 minut raz na 2 tygodnie, a daje tyle frajdy kiedy oszczędności przybywa, to spisuję sobie dalej.

Udowodniłem sobie też, że przy przebiegu rzędu 15kkm/rok instalacja LPG nie ma sensu, oszczędności po 6 latach od zakupu (mniej więcej po tylu będę chciał go sprzedać) wyniosą około 3tys PLN.

Kolejne auto najprawdopodobniej będzie miało benzynowy silnik bez LPG i nie będzie miało literki F w nazwie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> obiecałem sobie że skończę z tym jak się zwróci LPG, ale nie jest

> łato, taki nałóg

> a że zajmuje to max 5 minut raz na 2 tygodnie, a daje tyle frajdy

> kiedy oszczędności przybywa, to spisuję sobie dalej.

> Udowodniłem sobie też, że przy przebiegu rzędu 15kkm/rok instalacja

> LPG nie ma sensu, oszczędności po 6 latach od zakupu (mniej

> więcej po tylu będę chciał go sprzedać) wyniosą około 3tys PLN.

> Kolejne auto najprawdopodobniej będzie miało benzynowy silnik bez LPG

> i nie będzie miało literki F w nazwie

mnie sie zwrocilo po ok. 7miesiac,przebieg roczny ok 40tys km.

moj nastepny woz tez raczej nie bedize na F, lecz na A.....Alfa147 lub 166, marzenie thesis, tak czy siak jakis makaron smile.gif

brawa za obserwacje oszczednosci!

Napisano

Ja wczoraj jechałem z dojczlandu na niemieckim gazie - jakiś chyba bardziej treściwy ten gaz bo stuknąłem 460 km na 30 litrach - wychodzi 6,5 litra na trasie, prędkość 100-140 km/h

W tamtą stronę na czeskim gazie wyszło tylko 410 km na tej samej trasie - czyli polska norma

Napisano

Tankujcie na Lukoil. Najlepszy gaz, rosyjski. reszta to wszystko gaz wyprodukowany przez polskie rafinerie czyli głownie orlen i lotos

Napisano

> Tankujcie na Lukoil. Najlepszy gaz, rosyjski. reszta to wszystko gaz

> wyprodukowany przez polskie rafinerie czyli głownie orlen i

> lotos

Fajnie fajnie, tylko że najbliższy dla mnie LukOil jest w Zabrzu - jakieś 30km w jedną stronę grinser006.gif

Napisano

> Fajnie fajnie, tylko że najbliższy dla mnie LukOil jest w Zabrzu -

> jakieś 30km w jedną stronę

alez skad - jest Lukoil w Rudzie Slaskej na Wirku oraz w Mikolowie na drodze nr 44

Napisano

> alez skad - jest Lukoil w Rudzie Slaskej na Wirku oraz w Mikolowie na

> drodze nr 44

No dobra - 10 km w jedną stronę to już się powoli zaczyna opłacać

Napisano

> to już chyba nie jest Mikołów

no nie wiem - Chyba jeszcze MIkolow bo jakies 2 km za Auchanem w kierunku Gliwic

Napisano
  • Autor

> no nie wiem - Chyba jeszcze MIkolow bo jakies 2 km za Auchanem w

> kierunku Gliwic

nie to w szczecinie......

najnowsze obliczenia,bardziej dokladne od ostatnich, wyszlo ok 7l gazu na 100,mysle ze to niezly wynik,jazda raczej spokojna,zaplanowana,bez palowania,hamowanie silnikiem itp ale z danym razie zawalnie drogi.postanowilem tez tankowac tylko na duzych stacjach,zadnych gownianych stacyjek wiecej, na gazie z shella np wydaje sie ze silniek lepiej pracuje (choc i tak juz tym gazem uduszony jest)

Napisano
  • Autor

> (choc i tak juz

> Ciekawe ile teraz masz koni z tych 54?

polowa zdechal, kilka gdzies ucielko, no garstka jakas zostala wink.gif

ale to nie jest wazne, to i tak nigdy nie byla rakieta a 14zl za 100km przekonuje mnie do spokojnej jazdy:) poki co oczywiscie, nastepny woz bedzie i mocny i ekonomiczny, mysle ze bedzie to takze LPG tyle ze IV gen. poza tym w stajni jest jeszcze GP 1.4 77! moc oszalamiajaca i tymczasowo bez LPG ;D

Napisano

Byłem dzisiaj w warsztacie umówić się na naprawę,i akurat stał Fiat Punto 2 - remont silnika - wypalone tłoki.Silnik identyczny jak w Pandzie,zagazowany.Właściciel w rozmowie stwierdził,że Puntko paliło mu ok 7 L gazu w mieście,na co majster,że takie są skutki m.in. ubogiej mieszanki . No ale te oszczędności na paliwku grinser006.gif

Napisano

> Byłem dzisiaj w warsztacie umówić się na naprawę,i akurat stał Fiat

> Punto 2 - remont silnika - wypalone tłoki.Silnik identyczny jak

> w Pandzie,zagazowany.Właściciel w rozmowie stwierdził,że Puntko

> paliło mu ok 7 L gazu w mieście,na co majster,że takie są skutki

> m.in. ubogiej mieszanki . No ale te oszczędności na paliwku

No i po oszczędności. zlosnik.gif

Napisano

> Byłem dzisiaj w warsztacie umówić się na naprawę,i akurat stał Fiat

> Punto 2 - remont silnika - wypalone tłoki.Silnik identyczny jak

> w Pandzie,zagazowany.Właściciel w rozmowie stwierdził,że Puntko

> paliło mu ok 7 L gazu w mieście,na co majster,że takie są skutki

> m.in. ubogiej mieszanki . No ale te oszczędności na paliwku

ty zamiast straszyć lepiej se napraw reduktor grinser006.gif

Napisano

Moja Panda 1.1 na gazie Lukoil pali 7-7,5l. Mam instalacje OMEGAS Landi Renzo.

Napisano

> Moja Panda 1.1 na gazie Lukoil pali 7-7,5l. Mam instalacje OMEGAS

> Landi Renzo.

Witam

Ze względu na flotę, tankuję na prywatnej stacji (Rondo ul. Wojska Polskiego w Pile). Do zbiornika wchodzi max 28litrów i na tej "puli" robię:

-ekonomiczna jazda -bardzo delikatne obchodzenie się z gazem prędkość w trasie do 90km/h - do 450km (6,22 l/100km)

-normalnie z prędkościami do 130km/h i dość dynamicznie do 390-400km (ok 7 l/100km)

Napisano

> Witam

> Ze względu na flotę, tankuję na prywatnej stacji (Rondo ul. Wojska

> Polskiego w Pile). Do zbiornika wchodzi max 28litrów i na tej

> "puli" robię:

> -ekonomiczna jazda -bardzo delikatne obchodzenie się z gazem prędkość

> w trasie do 90km/h - do 450km (6,22 l/100km)

> -normalnie z prędkościami do 130km/h i dość dynamicznie do 390-400km

> (ok 7 l/100km)

mam dokladnie takie same wyniki wink.gif (chociaz tego pierwszego wyniku 6,22 raczej nie mam jak sprawdzic)

Napisano

jaką masz instalację ?

mi cięzko utryzmac się w 7 litrach ale benzyny frown.gif

Napisano

Ja w te 7L gazu przy 130km/h nie wierze i mam prawo.

Tyle przy tej predkosci pali benzyny a moze i wiecej.

Znam 7 osob z Pandami z gazem i przy dynamicznej jezdzie 8,5 -9L.

Wszyscy by chcieli zeby palil mniej gazu niz benzyny ale to niemozliwe ze wzgledu na kalorycznosc i kazdy o tym wie.

Takze to co niektorzy pisza na forum to mozna miedzy bajki wlozyc.

Tak jak mialem na liczniku 180 w 1.1, tak chyba w kuchence 180 stopni Celcjusza rotfl.gif

Napisano

> Ja w te 7L gazu przy 130km/h nie wierze i mam prawo.

> Tyle przy tej predkosci pali benzyny a moze i wiecej.

> Znam 7 osob z Pandami z gazem i przy dynamicznej jezdzie 8,5 -9L.

> Wszyscy by chcieli zeby palil mniej gazu niz benzyny ale to

> niemozliwe ze wzgledu na kalorycznosc i kazdy o tym wie.

> Takze to co niektorzy pisza na forum to mozna miedzy bajki wlozyc.

> Tak jak mialem na liczniku 180 w 1.1, tak chyba w kuchence 180 stopni

> Celcjusza

A mnie się wydaję, że te 7 litrów gazu jest osiągalne... moja panda na benzynce w jeździe mieszanej pali niecałe 6 litrów... a na pewno nie jest oszczędzana... a i pod pojęciem jazda mieszana i tak kryje się większość miasta... więc biorąc pod uwagę, że gazu autko spali ok. 20 % więcej niż benzine więc wychodzi ok 7 litrów z małym haczykiem... więc jak instalacja dobrze wyregulowana to ja szczerze wierzę w te 7 l/100km smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Mój misiek na na 31 litrach gazu robi średnio 430-450 km w trasie. W mieście o jakieś 30km mniej. Myślę, że to całkiem niezły wynik. Autko ma ponad 100tyś przebiegu. Gaz zamontowany od samego początku.

Napisano

Widocznie poszczególne modele Pandy różnią się w spalaniu o 30% shocked.gif

Jeśli komuś Panda pali na trasie mieszanej 7 L gazu to benzyny spala 5-6 L . To wynik porównywalny do Diesla , Tylko pogratulować ok.gif

Napisano

> Mój misiek na na 31 litrach gazu robi średnio 430-450 km w trasie. W

> mieście o jakieś 300km mniej. Myślę, że to całkiem niezły wynik.

> Autko ma ponad 100tyś przebiegu. Gaz zamontowany od samego

> początku.

Mam nadzieję, że po prostu pomyliłeś się i w mieście przejeżdżasz mniej o 30km a nie o 300 smile.gif Bo skoro 300km mniej to wychodzi że twoja panda pali 30l/100km smile.gif

Napisano

.

> Celcjusza

No i tu sie nie zgodze, bo calkiem niedawno zapodalem nawet zdjecie z taka wlasnie przedkoscia, ktora osiagnalem na autostradzie katowice - krakow

Napisano

Moja panda w miescie na 30 litrach przejezdze miedzy 300 a 330 km.A co najsmieszniejsze nie ma specjalnie znaczenia jak jezdze szybko czy wolno przewaznie pali tak samo.

Napisano

Prawda jest taka ze sa Pandy ktore pala srednio 6,5L benzyny tak jak moja, bo zawsze leje pod korek i sprawdzam do nastepnego tankowania. Ale sa takze takie co pala srednio 8L i wiecej a w miescie 10L i zadne aso nie pomoze. Znam babke ktorej pali ponad 10L w miescie a jezdzi normalnie, czyli zmienia biegi na wyzsze. cool.gif Leje pod korek i po 300km zapala sie rezerwa shocked.gif

Tazke kazda panda inna wbrew pozorom

Napisano

> Ja w te 7L gazu przy 130km/h nie wierze i mam prawo.

> Tyle przy tej predkosci pali benzyny a moze i wiecej.

> Znam 7 osob z Pandami z gazem i przy dynamicznej jezdzie 8,5 -9L.

> Wszyscy by chcieli zeby palil mniej gazu niz benzyny ale to

> niemozliwe ze wzgledu na kalorycznosc i kazdy o tym wie.

> Takze to co niektorzy pisza na forum to mozna miedzy bajki wlozyc.

> Celcjusza

jasne, że masz prawo. Dokładnie tak samo jak ja nie mam żadnego interesu w tym, żeby opowiadać tutaj jakieś bajeczne historie. Mój egzemplarz to wersja VAN z instalacją założoną przy przebiegu 15kkm (w tej chwili ma 32kkm) - niestety nie mogę powiedzieć nic o typie instalacji (auto firmowe, nie posiadam kwitów od instalacji). Moja jazda mw wygląda następująco;

Biegi:

1 - wiadomo tylko start

2 - do 20-30km/h

3 - do 40km/h

4 - od 40 - 60km/h (jeśli wiem, ze chce jechac wieksa predkoscia nie ma sensu zmieniac i kręce do 80-90)

5 - w górę

Jazda bez zbędnych redukcji, hamowanie silnikiem... "lekki gaz" ... w takich warunkach bez problemu osiągam 6,5l gazu/100km, jesli mi naprawde zalezy schodzi do 6,2 ale tu juz gra nie warta świeczki

Tak jak pisałem, przy dynamiczniejszej jezdzie do 7l (predkosci do 130km/h) Oczywiscie możesz się nie zgadzać, ale trudno się temu dziwić, jeśli w twoim przypadku dynamiczna jazda to "darcie" z pod każdych świateł itd.. wtedy musi spalić więcej. Nalezy zaznaczyć przecież, że stała jazda z predkoscia 130 jest niemożliwa! Napisałem ponadto o utrzymywaniu prędkości do 130 km/h (DO - słowo klucz). Jedziesz 130 a gdy to nie mozliwe, noga z gazu i bujasz się tym pędem do sensownych 100km lub ew do tylu ile pozwalają warunki drogowe. Trochę wyobraźni wink.gif Uprzedzam odpowiedź - nie, spalania przy stałej prędkości 130km/h nie miałem okazji sprawdzić, podejrzewam, że wyniosłoby ok 7,5-8l/100km. Także życzę powodzenia i optymistycznych obserwacji Pozdrawiam

ps 7l gazu w Pandzie 1,1 jest zdecydowanie bardziej prawdopodobne niż 180km/h - ew biorąc pod uwagę spory błąd licznika wink.gif Na LPG próbowałem, delikatnie przyznam, wycisnąć soki z "Vandy" i ok 145 wyraznie się opiera, chociaż po dłuzszym bujaniu można wjechać strzałką powyżej 150...ale to juz jest hardcore..szkoda auta.

Napisano

> mam dokladnie takie same wyniki (chociaz tego pierwszego wyniku

> 6,22 raczej nie mam jak sprawdzic)

Widzi Kolega... a kłócą się, że nie można smile.gif Ja zawsze robię przelicznik (stale wpada mi do butli 28l x100km / dystans jaki pokonuję. Ostatnio na trasie (zapchana 11-stka do Koszalina i predkosc do 90km/h momentami max 110km/h) na pełnej butli 28l zrobiłem 450km - łatwa kalkulacja. Spalaniem jestem zaskoczony zawsze pozytywnie. Pozdrawiam

Napisano

> .

> No i tu sie nie zgodze, bo calkiem niedawno zapodalem nawet zdjecie z

> taka wlasnie przedkoscia, ktora osiagnalem na autostradzie

> katowice - krakow

Ja się boje przy takiej prędkości zrobić zdjęcie zeby.GIF Ale faktycznie jak sie na A4 rozpędzi to tyle pokazuje licznik, ale się okazuje, że można to między bajki włożyć, szkoda zeby.GIF

Napisano

> jasne, że masz prawo. Dokładnie tak samo jak ja nie mam żadnego

> interesu w tym, żeby opowiadać tutaj jakieś bajeczne historie.

> Mój egzemplarz to wersja VAN z instalacją założoną przy

> przebiegu 15kkm (w tej chwili ma 32kkm) - niestety nie mogę

> powiedzieć nic o typie instalacji (auto firmowe, nie posiadam

> kwitów od instalacji). Moja jazda mw wygląda następująco;

> Biegi:

> 1 - wiadomo tylko start

> 2 - do 20-30km/h

> 3 - do 40km/h

> 4 - od 40 - 60km/h (jeśli wiem, ze chce jechac wieksa predkoscia nie

> ma sensu zmieniac i kręce do 80-90)

> 5 - w górę

> Jazda bez zbędnych redukcji, hamowanie silnikiem... "lekki gaz" ... w

> takich warunkach bez problemu osiągam 6,5l gazu/100km, jesli mi

> naprawde zalezy schodzi do 6,2

Gdybym jezdzil w taki sposob to moze i tyle by i moja spalila, ale taka jazda jest dla mnie ogromna meczarnia.Wolalbym juz chyba rower zlosnik.gif

Napisano

> Ja się boje przy takiej prędkości zrobić zdjęcie Ale faktycznie jak

> sie na A4 rozpędzi to tyle pokazuje licznik, ale się okazuje, że

> można to między bajki włożyć, szkoda

Zdjecie robila osoba siedzaca za mna, bo ja tez nie jestem taki odwazny.A swoja droga to ile tak naprawde wyciagaja pandy ktore na liczniku pokazuja max 150...120?Przeklamanie swoja droga te 180 to niech tak naprawde bedzie 175-170 to i tak niezle smile.gif

Napisano

> Gdybym jezdzil w taki sposob to moze i tyle by i moja spalila, ale

> taka jazda jest dla mnie ogromna meczarnia.Wolalbym juz chyba

> rower

A jakie zdrowe jest dla silnika smile.gif Obroty jak w dieslu 1200 RPM

Napisano

> A jakie zdrowe jest dla silnika Obroty jak w dieslu 1200 RPM

Mam na tyle duże doświadczenie, że potrafię wyczuć kiedy obroty silnika są zbyt niskie. Staram się jeździć tak, żeby silnik pracował "lekko" bez zbędnego kręcenia. Z tymi obrotami kolega przesadził, ale nie pierwszy i nie ostatni wink.gif

Rower rzeczywiście jest bardziej ekonomiczny, ale mimo wszystko jezdzenie Pandą sprawia mi przyjemność - momentami wink.gif

Napisano

> Mam na tyle duże doświadczenie, że potrafię wyczuć kiedy obroty

> silnika są zbyt niskie. Staram się jeździć tak, żeby silnik

> pracował "lekko" bez zbędnego kręcenia. Z tymi obrotami kolega

> przesadził, ale nie pierwszy i nie ostatni

Moim skromnym zdaniem optymalne prędkości Pandzi to:

1 - ruszanie

2 - do ok. 30-40 km/h

3 - do ok. 60 km/h

4 - do ok. 80 km/h

5 - do ok. prędkości fabrycznej smile.gif

a potem to już tylko rakietowy R smile.gif

No i prz tej jeździe mój misiek pali ok.6 l/100 benzynki co prawda... ale większość po mieście więc wynik chyba niezły...

A jeżdżąc tak jak napisał ktoś wcześniej to bym się chyba zamęczył... bo o dynamice to można zapomnieć włączając 4 przy 40 km/h smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.