Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG - kilka pytań :)

Featured Replies

Napisano

Witam !

Posiadany samochód - Daewoo Nubira II 2.0.

Instalacja z 2000 czy też 2001r. - Elpigaz. Komputer Voila Plus , reduktor nowy Elpigaz Vega Super.

Instalacja II generacji.

Od 2 tygodni założony mikser Rybackiego.

Dziś dopiero byłem na regulacji miksera (gościu miał w naprawie komputer Elpigazu).

Spalanie LPG wynosi (wynosiło) około 16L LPG z włączoną klimą i około 1L mniej bez klimy.

Droga miejsko-podmiejska , ale od pewnego czasu w powodu korków zrobiła się trasa "miejska" smile.gif

Codziennie pokonywany dystans około 16km x 2 , czyli minimum 32km.

Coś tam wyregulował , zmniejszył coś z 55 na 35 ??? , ale nie wiem co to za wartość smile.gif

Może od silniczka krokowego ?

Ale jeśli tak to czy mniejsza ilość kroków to dobry pomysł ???

Gazownik dziś stwierdził że posiadany komputer Voila Plus jest bardzo wolny i kiepski i że lepszy jest komputer Bingo.

Pytanie w czym jest lepszy i czy ta "lepszość" spowoduje niższe zużycie LPG ?

Polecał sekwencję do mojego samochodu.

Tylko pytanie czy montaż sekwencji drastycznie by zmniejszył spalanie ? (pamietam że robiłem test na benzynie i spalił poniżej 10l benzyny).

Zastanawia mnie jednak jak to jest z tym niższym spalaniem LPG w przypadku posiadania sekwencji. Z tego co wiem nie mozna odpalić sekwencji bezpośrednio na LPG , tylko instalcja sama się przełączy na LPG gdy osiągnie daną temperaturę ...

Zatem zużyje mniej LPG ale dodatkowo zużyje benzynę i może to być wcale nie mało ...

Zastanawiam się czy gdybym ustawił taką samą temperaturę przełączania na LPG w przypadku instalcji II generacji to czy nie okazało się że spalanie LPG jest takie same jak w sekwencji smile.gif

Ja obecnie odpalam odrazu na LPG smile.gif

Jak to jest z tym większym zużyciem LPG niż bezyny. W przypadku poprzedniego samochodu Seicento który miał silnik z jedno punktowym wtryskiem , spalanie było około 20% większe niż w przypadku benzyny.

A jak jest w przypadku silnika w wielopunktowym wtryskiem ?

Mój silnik to 2.0 DOHC

Czy też spalanie LPG powinno być max 20% większe niż w przypadku benzyny ?

Gazownik mi tłumaczył że przy sekwencji każdy wtrysk ??? dostaje bezpośrednio gaz i dlatego spalanie jest sporo niższe ..

Aha jak to jest z nieszczelnością instalacji LPG ?

Dziś gazownik sprawdzał mi szczelność pzy wyłączonym samochodzie ???. Sprawdził przy reduktorze , z tyłu w butli ???

I nic nie znalazł.

A ja czuję czasami zapach gazu w samochodzie i tak samo z tyłu samochodu .

Mówił że można jeszcze sprawdzić pod samochodem przy jakims wydechu czy coś smile.gif

Zastanawiam się czy nieszczelności mogły by powodować wyższe spalanie LPG ? Choć jeśli przy reduktorze , w butli nie ma niby nieszczelności to czy nieszczelność ??? w wydechy mogła by powodowac większe spalanie ???

Gazownik powiedział że w innych miejscach się nie sprawdza bo nie ma sensu , bo jakby była nieszczelność to gaz by sie sam ulotnił ni nie było by wogóle gazu w zbiorniku ...

Dzięki !

Napisano

to ty jeszcze walczysz z tym gazem??? yikes.gif

Czytałem kilka wcześniejszych wątków i jak pamiętam wszystkie są prawie identycznej treści. Pamiętam z jednego, że 11.07. na jakąś regulację byłes umówiony. Nie byłeś czy nie skutkowała?

Napisano

Co do badania szczelności - byłem teraz na badaniu technicznym i diagnosta kazał mi ODPALIĆ samochód i machał czujnikiem gazu koło reduktora i zaworów.

A jeśli chodzi o czujnik temp. - mam II generacje z czujnikiem temp. przy reduktorze ustawionym na przełączenie przy 25 stopniach - w lato przełącza się po przejechaniu 50-300 metrów (zależy czy upał czy chłodno na dworze), w zimę po ok. 1-1,5 km. W zmię spala mi benzyny ok. 10l na 1,5 do 2 miesięcy

Napisano
  • Autor

> to ty jeszcze walczysz z tym gazem???

> Czytałem kilka wcześniejszych wątków i jak pamiętam wszystkie są

> prawie identycznej treści. Pamiętam z jednego, że 11.07. na

> jakąś regulację byłes umówiony. Nie byłeś czy nie skutkowała?

Niestety dalej walczę frown.gif

To już 3 gazownik jakiego odwiedzam frown.gif

Ostatnio byłem i wymienialem mikser na polecanego Rybackiego i czekałem chyba z 3 tygodnie aż wróci komputer z serwisu ...

Jedynie co mi chyba zostało do sprawdzenia to już chyba szczelność , bo chyba nic więcej nie wskóram z zbyt dużym (według mnie) spalaniem ...

Gazownik powiedział że tak duże spalanie to wynik tego że nie ma sekwencji i że komputer jest kiepski ...

Ale on handluje innymi instalcjami LPG (nie Elpigazu) więc może chwalić to co sprzedaje wink.gif

Dlatego zadałem w pytaniu mnóswo pytań , bo sam nie wiem cz jest sens dalej walczyć i dalej wydawac kasę na gazowników frown.gif

Napisano

> Niestety dalej walczę

> To już 3 gazownik jakiego odwiedzam

> Ostatnio byłem i wymienialem mikser na polecanego Rybackiego i

> czekałem chyba z 3 tygodnie aż wróci komputer z serwisu ...

> Jedynie co mi chyba zostało do sprawdzenia to już chyba szczelność ,

> bo chyba nic więcej nie wskóram z zbyt dużym (według mnie)

> spalaniem ...

> Gazownik powiedział że tak duże spalanie to wynik tego że nie ma

> sekwencji i że komputer jest kiepski ...

> Ale on handluje innymi instalcjami LPG (nie Elpigazu) więc może

> chwalić to co sprzedaje

> Dlatego zadałem w pytaniu mnóswo pytań , bo sam nie wiem cz jest sens

> dalej walczyć i dalej wydawac kasę na gazowników

zaloz blosa zlosnik.gif

Napisano

Nie pamiętam czy ktoś Ciebie już o to pytał, czy nie? Mianowicie : czy tankujesz w jednej czy w różnych stacjach? Może to zawyżone spalanie bierze się z oszustw przy tankowaniu? Pamiętam jak leciałem przez Polskę tam i z powrotem, cały czas równym tempem i po drodze tankowałem ze 4 razy. Na jednej ze stacji weszło mi ,,jakoś więcej" na dystrybutorze niż się spodziewałem z przejechanego dystansu. Jak potem sobie przeliczyłem to tak z 1,5-2 litry na setkę wyszło większe spalanie na tym tankowaniu, ale najprawdopodobniej tak mnie okantowali na wskazaniu dystrybutora.

Napisano
  • Autor

> Nie pamiętam czy ktoś Ciebie już o to pytał, czy nie? Mianowicie :

> czy tankujesz w jednej czy w różnych stacjach? Może to zawyżone

> spalanie bierze się z oszustw przy tankowaniu? Pamiętam jak

> leciałem przez Polskę tam i z powrotem, cały czas równym tempem

> i po drodze tankowałem ze 4 razy. Na jednej ze stacji weszło mi

> ,,jakoś więcej" na dystrybutorze niż się spodziewałem z

> przejechanego dystansu. Jak potem sobie przeliczyłem to tak z

> 1,5-2 litry na setkę wyszło większe spalanie na tym tankowaniu,

> ale najprawdopodobniej tak mnie okantowali na wskazaniu

> dystrybutora.

Tankuje zawsze na jednej stacji. Robię zawsze "zapiski" spalania.

Od pewnego czasu tankuję na innej stacji i nie widzę różnic w spalaniu.

tankowałem też na markowych stacjach i różnic w spalaniu nie zauważyłem ...

Są zawsze zbliżone.

Napisano
  • Autor

Czy naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania ?

Bo już sam nie wiem frown.gif

Walczę , walczę i dalej klapa frown.gif

I już sam nie wiem co dalej ...

Napisano

> Czy naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania ?

> Bo już sam nie wiem

> Walczę , walczę i dalej klapa

> I już sam nie wiem co dalej ...

juz napisalem

kup blosa sam zaloz i jedz na regulacje zgodnie z tym co napisane w jego instrukcji

moja instalacja sprawiala problemy a teraz jak nowy i tak jak na benzynie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> juz napisalem

> kup blosa sam zaloz i jedz na regulacje zgodnie z tym co

Co do Blosa , sam nie założę a już szukałem kogoś w Toruniu kto by mi to założył i wyregulował ale ZERO chętnych ...

Myślałem nad blosem , ale przy silniku 2.0 (133KM) i mikserze Rybackiego jakoś nie narzekam na braki w mocy ...

A ładować ponad 300zł na mikser i zapewne ze 100zł na montaż i regulację ? Nie widzę sensu ...

Mi zależy tylko i wyłącznie na zmniejszeniu spalania LPG. Nic więcej smile.gif

Został jeden problem z którym się borykam , to jest jak odpalam rano samochód to w większości za pierwszym razem silnik gaśnie. Trzeba ponownie odpalić samochód i można już jechać ...

Niestety gazownik nic mi nie pomógł frown.gif

Poza tym i zbyt dużym spalaniem jest ok ;-)

A co do Blosa to jak pisałem nie znam nikogo w Toruniu kto mi to zamontuje i się na tym zna i mi to idealnie wyreguluje ...

A czytając opinie ludzi nie zawsze Blos powoduje zmniejszenie spalania smile.gif

Napisano

> Bo już sam nie wiem

Co do spalania na sekwencji - dorwałem książeczkę "Układy zasilania gazem" i tam pisze, że spalanie na LPG będzie zawsze większe średnio o 20%, że można ewentualnie regulować na "ubogo-oszczędnie" i wtedy można zejść do 15, max do 10% więcej - ale wtedy zajeżdża się silnik, a przy regulacji na "bogato-większa moc" można nawet spalić do 40% więcej. Gość tam pisze jeszcze że III i IV generacja pali równo 20% więcej, bo elektronika precyzyjnie reguluje zawsze na Labda = 1. A te 20% wynika z różnicy kaloryczności gazu i benzyny w przeliczeniu na 1 litr.

Napisano

moim zdaniem, zła regulacja, bierze za duzo gazu, który nie spala sie i dlatego czujesz go, np na postoju.

mam sekwencję silnik 1,1 zużycie ok 0,5 większe niż beznzyny- wg mnie szkoda pieniędzy w twoim przypadku. znajomy tez na nubire 2 litry klima 2 gen spala ok 13 litrów średnio, oszczędnie trasa to 11 litrów.

czy byłeś u rygielskiego w grębocinie.-

Napisano

> Bo już sam nie wiem

Spotkałem podobny przypadek. Palił duzo i śmierdziało w aucie - instalacja była szczelna.

Otóż, był problem z TPS-em. Podawał za duże napięcie, co komp gazu interpretował jako depnięcie w gaz i wzbogacał mieszankę, tyle że cały czas i śmierdziało z kolektora dolotowego.

Po naprawie TPS-a wyżej wymienione objawy ustąpiły, czego i Tobie życzę smile.gif

Napisano
  • Autor

Nie byłem u Rygielskiego ...

Byłem i na Chrobrego (podobno polecany gazownik). Tam niby gazowni k znalazł problemy z instalcją LPG i coś naprawił ale spalanie nie spadło. Fakt po tym co zrobił przestał gasnąc na niskich obrotach ...

Ale spalanie wogóle nie spadło ...

O co chodzi z tym TPS ?

Czy problemy z tym TPS związane moga być z czymś źle podłączonym w instalacji ?

Jakiś czas temu jak kupiłem samochód świecił mi sie "czeck engine" ale pojechalem do ASO Daewoo i tam stwierdzili że problem jest z TPS i coś tam wyregulowali i problem znikł i komputer nie pokazuje już błedu ...

W srodę wybieram się na Słowację więc czeka mnie dłuuuga droga i fajnie było by aby spalił mało LPG ...

Ale zapewne tak nie bedzie ...

Możesz mi dokładniej powiedziec o co chodzi z tym TPS ? Co mam kazac sprawdzić gazownikowi ? Bo już będzie to trzecia wizyta u innego gazownika i znów nastepna kasa ...

Jak narazie "naprawy" instalcji kosztowały mnie już 120zł , nie mówić o nowym reduktorze za 280zł ...

Czy ten "problem" z TPS może być spowodowany złym podłaczneiem komputera ? Jak to sprawdzić ?

gazownik z Lubicza mówił że komputer wolno "działa" i może komputer bierze wyniki z lambdy a nie z TPS ?

Ale jak to sprawdzić ?

Bo jak znów mam płacić 50zł za "regulację" po której nic się nie zmieni , to ...

mam dośc tych gazowników frown.gif

Cholera biorą kasę , pokręcą śrubką i myślą że jest ok frown.gif

Na czym polega ta naprawa TPS ?

Napisano

> Co do Blosa , sam nie założę a już szukałem kogoś w Toruniu kto by mi

> to założył i wyregulował ale ZERO chętnych ...

to jest prostrze niz budowa cepa i samemu da rade zalozyc, a do gazownika tylko po to zeby udostepnil analizator spalin i tez samemu regulowac

> Myślałem nad blosem , ale przy silniku 2.0 (133KM) i mikserze

> Rybackiego jakoś nie narzekam na braki w mocy ...

> A ładować ponad 300zł na mikser i zapewne ze 100zł na montaż i

> regulację ? Nie widzę sensu ...

300zl a z tego co czytalem to wpakowales juz duzo i niema efektu,

> Mi zależy tylko i wyłącznie na zmniejszeniu spalania LPG. Nic więcej

> Został jeden problem z którym się borykam , to jest jak odpalam rano

> samochód to w większości za pierwszym razem silnik gaśnie.

> Trzeba ponownie odpalić samochód i można już jechać ...

> Niestety gazownik nic mi nie pomógł

> Poza tym i zbyt dużym spalaniem jest ok ;-)

> A co do Blosa to jak pisałem nie znam nikogo w Toruniu kto mi to

> zamontuje i się na tym zna i mi to idealnie wyreguluje ...

> A czytając opinie ludzi nie zawsze Blos powoduje zmniejszenie

> spalania

spalanie sie nie zmiejasz bo jezdzi sie dynamiczniej bo naprawde jest roznica ale chodzi tu o porównanie spalania dobrze wyregulowanej instalki II gen a blosa.

Napisano
  • Autor

Blosa nie chce ...

Nie chce czegoś czego zalet mogę nie zobaczyć , a zamiast tego moge doświadczyć nowych problemów ...

Co do Blosa jest mało fachowców co się dobrze na tym zna , a wyregulować idealnie blosa tak aby idealnie jeździło się na bezynie i LPG to nie lada sztuka ...

Samochód jaki mam ma wystarczającą moc (133KM) i nawet spadek mocy w przypadku II generacji , jakoś negatywnie na mnie nie wpływa smile.gif

Tym bardziej że raczej nie przekraczam 3000obr i jeżdzę dośc spokojnie smile.gif

Na razie interesuje mnie naprawienie instalacji i znalezienie przyczyny zbyt dużego spalania LPG ...

I jak to zostanie wykonane , to będę zadowolony smile.gif

Jednak z powodu tego że w środę jadę na długo oczekiwany urlop dalszą "walkę" z LPG odkładam po urlopie.

Sam jestem ciekawy ile spali w trasie smile.gif

Napisano

Witam !

Posiadany samochód - Daewoo Nubira II 2.0.

Instalacja z 2000 czy też 2001r. - Elpigaz. Komputer Voila Plus , reduktor nowy Elpigaz Vega Super.

Instalacja II generacji.

...

Gazownik dziś stwierdził że posiadany komputer Voila Plus jest bardzo wolny i kiepski i że lepszy jest komputer Bingo.

Pytanie w czym jest lepszy i czy ta "lepszość" spowoduje niższe zużycie LPG ?

Mam identyczną instalację i mój gazownik właśnie ją bardzo zachwalał a na inne określał jako zło. Wiadomo - każda pliszka swój ogonek chwali.

Nauczyłem się nabierać dystansu do opinii wszelkiej maści mechaników.

U mnie nieraz czuć gaz ale tylko jak już się kończy. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.