Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak mocno dokrecic świece zwyklym kluczem

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Jak mocno dokrecac swiece kluczem kupionym w markecie, akim o kształcie litery T. Wiem, ze do mojego silnika zalecany jest moment 25 Nm ale nie mam klucza dynanometrycznego, stąd moje pytanie. Tzn. wkrecic az do całkowitego oporu czy moze jakas inna technika. No i co z wykrecaniem, wiem ze na zimnym silniku. Pytam bo do tej pory jezdzilem z tym do mechanika i raz mial problemy z wykreceniem i byla obawa zerwania gwintu. sick.gif

Napisano

Generalnie chodzi o to aby nie zgnieść finalnie tych metalowych podkładek, które są na świecy. Jeżeli robisz to ręcznie to kwestia wyczucia lub wytrenowania. Możesz poświęcić jakąś świecę (nową), wkręcić tak jakbyś uważał, że jest OK, wykręcić i zobaczyć w jakim stanie są podkładki. Jeżeli będą płaskie-zgniecione znaczy, że przesadziłeś.

Pozdroofka

Napisano

> A czy wykrecajac powinno pojsc gladko czy trzeba na poczatku

> "szarpnąć" mocniej?

Czy ja wiem....? Zakłądam klucz na świecę, zapieram się wink.gif i powoli zwiększam nacisk na klucz aż świeca "pyknie". Po tym idzie już lekko. Tak jak z każdą śrubą wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

No wlasnie przy ostniej wymianie nie chciala ruszyc, trzeba bylo zalac jakims plynem na nos i teraz sie zastanawiam czy nie zalac np WD40 na noc

Napisano

> No wlasnie przy ostniej wymianie nie chciala ruszyc, trzeba bylo

> zalac jakims plynem na nos i teraz sie zastanawiam czy nie zalac

> np WD40 na noc

Witam

moim zdaniem WD 40 nie zaszkodzi

pozdrawiam

Napisano

Jeśli świeca jest nowa to wkręcasz ją ręką do wyczucia oporu. Następnie o kąt ok 90-180*.

Tylko z czuciem. Jeśli czujesz, że coś zaczyna płynąć to zaprzestań.

Napisano

> Jak w temacie. Jak mocno dokrecac swiece kluczem kupionym w markecie,

> akim o kształcie litery T. Wiem, ze do mojego silnika zalecany

> jest moment 25 Nm ale nie mam klucza dynanometrycznego, stąd

> moje pytanie. Tzn. wkrecic az do całkowitego oporu czy moze

> jakas inna technika. No i co z wykrecaniem, wiem ze na zimnym

> silniku. Pytam bo do tej pory jezdzilem z tym do mechanika i raz

> mial problemy z wykreceniem i byla obawa zerwania gwintu.

tym kluczem nie osiągniesz momentu 25 Nm chyba , że założysz do niego jakieś przedłużki idea.gif

Najprościej jest kupić za parę PLN nasadkę do świec z końcówką np. taką , do tego grzechotkę lub fajkę , dokręcić z czuciem do oporu a potem jeszcze 1/4 obrotu .

Napisano

To jeszcze dwa słowa do dyskusji. Kiedyś zaopatrzyłem się w smar miedziany do smarowania połączeń gwintowanych narażonych na zapieczenie. Czy mogę go bez ryzyka używać do zabezpieczania świec.

Pzdr.

Napisano

idea.gif> To jeszcze dwa słowa do dyskusji. Kiedyś zaopatrzyłem się w smar

> miedziany do smarowania połączeń gwintowanych narażonych na

> zapieczenie. Czy mogę go bez ryzyka używać do zabezpieczania

> świec.

> Pzdr.

jeśli już to miedziowy zlosnik.gif

stosowałem ten smar na połączenie rury przedniej i kolektora i niestety wypalił się . Z tego co wiem jest on przeznaczony do połączeń elektrycznych i stwierdziłem , że nie wytrzymuje temp. kilkuset stopni

Napisano

> smar miedziany do smarowania połączeń gwintowanych narażonych na

> zapieczenie.

Do takich połączeń stosuje się raczej smar z dodatkiem szkła.

Pozdroofka

Napisano

> jeśli już to miedziowy

No właśnie, idąc do sklepu szukałem smaru miedziowego ale trafiłem na smar miedziany CX-80, temp pracy od -30C.. +1200C niewiem.gif. Wg opisu na opakowaniu to taki "klej Konrada" na wszelkie dolegliwości w technice smarowania, m.in. urządzeń portowych ale i pojazdów samochodowych, i oczywiście posiada atest PZH. Jak to będzie się sprawdzało w praktyce to się jeszcze okaże.

Pzdr

Napisano

> No właśnie, idąc do sklepu szukałem smaru miedziowego ale trafiłem na

> smar miedziany CX-80, temp pracy od -30C.. +1200C . Wg opisu na

> opakowaniu to taki "klej Konrada" na wszelkie dolegliwości w

> technice smarowania, m.in. urządzeń portowych ale i pojazdów

> samochodowych, i oczywiście posiada atest PZH. Jak to będzie się

> sprawdzało w praktyce to się jeszcze okaże.

> Pzdr

Z użyciem CX-80 wkręcałem sondę LAMBDA i spróbowałem ją później wykręcić po ok. 3kkm. Odkręciłem bez probemu. Sądzę, że ze świecami również nie będzie problemu. Świece wymieniać najlepiej na zimnym silniku. smile.gif

x16szr. '99r, 135,5kkm 5w50

Napisano

A co mili Koledzy sądzicie o posmarowaniu gwintu świecy zapłonowej olejem silnikowym? Dla mnie teoretycznie nie powinien się wypalić. Ale proszę o komentarz, bo mogę się mylić.

Napisano

> Ja bym niczym nie smarował.

Oczywiście bez smaru- te wszystkie wartości siły dokręcania w Nm wydaje się że są podawane dla połączń "suchych" bez smarowania.

Jeśli chodzi o siłe dokręcenia świecy to jak robię to na wyczucie - trzeba miec klucz z dłuzszym ramieniem bo wtedy łatwiej wyczuc moment przejscia z swobodnego dokrecania --> zgniatania uszczelki metalowej --> stop (uszczelka prawie całkowicie zgnieciona)

Napisano

> A co mili Koledzy sądzicie o posmarowaniu gwintu świecy zapłonowej

> olejem silnikowym?

Sposób stosowany przez mechaników, sam widziałem. Wykręcałem świecę po takiej operacji - była dobrze dokręcona, ale też wykręcała się bez problemu. Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.