Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sztywny hol

Featured Replies

Napisano

Witam

Musze przewiezc fure na paredziesiat kilometrow i na linke nie widzi mi sie to zupelnie robic, chcialem zapytac czy uzywacie sztywnego holu taki jak ten np. i jak sie sprawuje cos takiego : http://sklep.intercars.com.pl/?towkod=A030E1

czy to rzeczywiscie jest juz tak jak w nazwie czyli na sztywno mniej martwiac sie o hamowanie w samochodzie holowanym?? (oczywiscie wiadomo predkosc max 60 km/h) ??

Napisano

> Witam

> Musze przewiezc fure na paredziesiat kilometrow i na linke nie widzi

> mi sie to zupelnie robic, chcialem zapytac czy uzywacie

> sztywnego holu taki jak ten np. i jak sie sprawuje cos takiego :

> http://sklep.intercars.com.pl/?towkod=A030E1

> czy to rzeczywiscie jest juz tak jak w nazwie czyli na sztywno mniej

> martwiac sie o hamowanie w samochodzie holowanym?? (oczywiscie

> wiadomo predkosc max 60 km/h) ??

nie używałem, ale się wypowiem wink.gif

piszesz o hamowaniu - pamiętaj, że "mniej się martwiąc" o hamowanie obciążasz holującego idea.gif

KD mówi, że nawet na sztywnym holu musisz mieć sprawny przynajmniej jeden układ hamulcowy

dziwne trochę to sformułowanie, ale zazwyczaj na sztywno holuje się ciężarówki i autobusy wink.gif

w osobówce możemy się chyba umówić, że jeden "układ" to hamulec nożny, a drugi to hamulec ręczny wink.gif

zakładam jednak, że hamulce masz sprawne, ale pamiętaj, że będziesz musiał mocniej wciskać pedał

nie zapomnij też o trójkącie w tylnej szybie idea.gif

i nie używaj świateł awaryjnych, jak co niektórzy pomysłowi no.gif

Napisano

Holowałem moją astrą inną astrę ok 300 km na holu sztywnym. To jest zajebisty wynalazek w porównaniu ze zwykłym sznurkiem. Prędkość przelotową mielliśmy koło 80 km/h, ale we wszystkich terenach zabudowanych i innych podejżanych miejscach gdzie mogłoby wystąpić awaryjne hamowanie raczej 40 - 50 km/h

Hol mieliśmy trochę inny, taki ze sprężyną po środku. Holowaliśmy się za te standardowe astrowe zaczepy. Po pierwszych 20 km wsadziliśmy pomiędzy hol a zaczepy kawałki gumy żeby skasować luz i żeby sie mięcej jechało i to był ok.gif pomysł. Jazda się stała lekka łatwa, przyjemna i bez denerwujących puknięć / szarpnięć.

Jedyna uwaga, to przy manewrach typu parking / stacja benzynowa trzeba baaaardzo powoli bo robią się naprężenia.

Napisano

mam inny , juz od 7 lat skladany z regulacją , sklada sie z 3 rurek z otworami i trzech koncówek zaczepowych , jedna na hak holowniczy dwie do zaczepiania na oryginalne zaczepy do holowania w samochodach , jak go poskladam to zajmuje troche wiecej miejsca niz trójkat odblaskowy ! tak , ze ja juz nim i holowalem z predkoscia 180 km/h zlosnik.gif wiem wiem , oszczeccie mnie boozing.gif

Napisano

> tak , ze ja juz nim i holowalem z predkoscia 180 km/h

> wiem wiem , oszczeccie mnie

brawo no.gif

w innej kolejce stałeś jak rozum rozdawali? screwy.gif

od jakiegoś czasu mam wrażenie, że pomyliłeś to forum z innym, sam zgadnij jakim...

Napisano
  • Autor

kliknijcie na powiekszenie tego drazka holowniczego, bo te haki jakies takie male sa hehe rozumiem ze one sa z obydwu stron przeznaczone do zamontowania na orginalne haki holownicze prawda? i domyslam ze sie trzeba najpierw odkrecic te srubki przy hakach, zamontowac je do haka przy samochodzie i wtedy zakrecic? sory ze tak pytam ale w sklepie nie jest mi w stanie powiedziec

Napisano

Czasem , człowiek robi rzeczy , których w normalnych okolicznosciach by nie robił , wiec podaruj sobie okreslanie mnie odpowiednimi emotikonami i insynuacjami .Bo gdyby Twoja zona np. rodzila , a Ty bys był jej potrzebny (tu pomine wyjasnianie dlaczego ) bo bysty człek (a Tobie owej bystrosci jak widac brakuje ) sie potrafi domyslec .

Ja w swoim nie mam srób , mam bolce przelotowe łaczace wszystkie rurki z takimi zabezpieczeniami które blokują je przed wypadnieciem .Składanie mojego holu nie wymaga zadnych narzedzi .

Napisano

> Czasem , człowiek robi rzeczy , których w normalnych

> okolicznosciach by nie robił , wiec podaruj sobie

> okreslanie mnie odpowiednimi emotikonami i insynuacjami

to nie insynuacja, to fakt

człowiek obdarzony rozumem, albo choćby instynktem samozachowawczym by tego nie zrobił

> .Bo gdyby Twoja zona np. rodzila , a Ty bys był jej

> potrzebny (tu pomine wyjasnianie dlaczego ) bo bysty

> człek (a Tobie owej bystrosci jak widac brakuje ) sie

> potrafi domyslec .

jechałeś do rodzącej żony z holem 180km/h?

zastanów się jeszcze raz komu tu brakuje bystrości

poważnie mówię...

i nikt nie wymaga od Ciebie mniej lub bardziej pokrętnych/głupich (niepotrzebne skreślić) wyjaśnień

> Ja w swoim nie mam srób , mam bolce przelotowe łaczace

> wszystkie rurki z takimi zabezpieczeniami które blokują

> je przed wypadnieciem .Składanie mojego holu nie wymaga

> zadnych narzedzi .

co to ma do rzeczy?

aaaa, czułeś się bezpieczniej

gratuluję

PS. za emotki przepraszam, jeśli poczułeś się urażony

doceń jednak fakt, że przez 3 lata na tym forum nikogo nie obdarzyłem " screwy.gif "

Napisano

> co to ma do rzeczy?

> aaaa, czułeś się bezpieczniej

> gratuluję

widisz tu wychodzi brak Twojej bystrosci , kolega wyzej pytal , ja odpowiedzialem - jak odpowiedzialem

Tak do rodzacej zony ! gdybys był tak bystry za jakiego sie uwazasz wydedukowal bys , ze czas był tu decydujacym czynnikiem , a by zas go skrócić - trzeba było gnac 180 km/h ale co ja sie bede głąbowi tłumaczył jak wszystko wie lepiej .

>i nikt nie wymaga od Ciebie mniej lub bardziej pokrętnych/głupich (niepotrzebne skreślić) wyjaśnień<

Skoro nie wymagasz , to nie oceniaj , czy postapiłem głupio , nie odpowiedzialnie itd. etc.

Napisano

> widisz tu wychodzi brak Twojej bystrosci , kolega wyzej pytal

> , ja odpowiedzialem - jak odpowiedzialem

nie widzę skromny.gif

zagiąłeś mnie hehe.gif

wycofuję się zygzakiem, bo widzę, że z Tobą nie mam szans

pozwól, że dodam Cię do mojej galeryjki osobliwości tego forum 30.GIF

>Tak do rodzacej zony ! gdybys był tak bystry za jakiego sie uwazasz wydedukowal bys ,

> ze czas był tu decydujacym czynnikiem , a by zas go skrócić - trzeba było gnac 180 km/h

> ale co ja sie bede głąbowi tłumaczył jak wszystko wie lepiej .

Panu już dziękuję banana-wave.gif

>Skoro nie wymagasz , to nie oceniaj , czy postapiłem głupio , nie odpowiedzialnie itd. etc.

pisząc na forum publicznym poddajesz się pod ocenę

czy to jest dla Ciebie zrozumiałe? nie odpowiadaj, pytanie retoryczne

Napisano
  • Autor

kolego azja prosze mi tu odpisywac na moje pytania i nie klocic sie 270751858-jezyk.gif

nie robcie OFFTOPow ok?

Napisano

> kolego azja prosze mi tu odpisywac na moje pytania i nie klocic sie

> nie robcie OFFTOPow ok?

starałem się odpowiedzieć w 1 poście

zresztą, skończyłem już wink.gif

Napisano

> nie używałem, ale się wypowiem

wlasnie - skoro ktoś nie uzywał to bzdur niech nie wypisuje

ale pamiętaj, że będziesz

> musiał mocniej wciskać pedał

wcale nie - sztywne połaczenie go wyhamuje , nawet jak hamowac wcale nie bedzie , choc oczywistym jest , ze moze !!

> nie zapomnij też o trójkącie w tylnej szybie

Nie w tylnej szybie - tylko z tyłu samochodu !!

Napisano

> i wydaje Ci sie jeszcze zapewne , ze zabłysłes ? żenujący

> jestes

ależ skąd

nigdy nie holowałem auta z taką prędkością,

ba, nawet nie jechałem tak szybko

czym tu mógłbym zabłysnąć?

PS. dzieki za kolejny epitet

nie wystarczy Ci już?

Napisano

> wlasnie - skoro ktoś nie uzywał to bzdur niech nie wypisuje

kolego, zacytuj dokładnie gdzie napisałem jakąś bzdurę, ok?

> wcale nie - sztywne połaczenie go wyhamuje , nawet jak hamowac

> wcale nie bedzie , choc oczywistym jest , ze moze !!

wróć do szkoły przerobić jeszcze raz fizykę

> Nie w tylnej szybie - tylko z tyłu samochodu !!

a u Ciebie tylna szyba jest z przodu? icon_eek.gif

podaj źródło, które zabrania wystawienia trójkąta w tylnej szybie

Napisano

> i wydaje Ci sie jeszcze zapewne , ze zabłysłes ? żenujący

> jestes

Matka samotnie wychowująca dziecko może starać się o dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka. Kwota takiego dodatku to 170,00 zł na dziecko wypłacanego maksymalnie na 2 dzieci w łącznej kwocie 340,00 zł.

Pomyśl zanim kogoś zabijesz ZAJRZYJ TU

Napisano

> nie zapomnij też o trójkącie w tylnej szybie

> i nie używaj świateł awaryjnych, jak co niektórzy pomysłowi

Azja, zdarzało mi się w zimę być ciąganym na holu po silniczek nie chciał odpalić. Generalnie w takich sytuacjach używałem tylko awaryjnych. I teraz mam pytanie czasami jeździłem tak kilkaset metrów bo silnik nie chciał zaskoczyć albo po prostu nie było po uruchomieniu silnika gdzie w danej chwili zatrzymać się i rozczepić. Jakich w takiej sytuacji powinno się używać znaków ostrzegawczych (szczególnie w ciemne, zimowe wieczory) gdy ciągnę jakieś auto, z założenia na krótkim odcinku?

A odnośnie holowania na długich odcinkach, zawsze wydawało mi się że użycie trójkąta + awaryjnych jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem, i tez kilka razy widziałem takie "akcje" na ulicy, czy w takiej sytuacji, po zmroku trójkąt jest wystarczająco widoczny i czytelny aby być pewny że nikt mi nie zaparkuje w tył?

Pzdr.

Napisano

Jak jedziesz na awaryjnych to nie działają ci za bardzo kierunkowskazy. Odblaskowy trójkąt jest widoczny wystarczająco w światłach samochodó z tyłu, poza tym umieszcozny na pojeździe jasno mówi "uwaga, samochody holujące się"

Używanie awaryjnych przez samochoy holujace sie w mojej opinii wprowadza konfuzje.

(do tych co powyżej: Chłopcy, spokój wink.gif )

Napisano

> Azja, zdarzało mi się w zimę być ciąganym na holu po silniczek nie

> chciał odpalić. Generalnie w takich sytuacjach używałem tylko

> awaryjnych. I teraz mam pytanie czasami jeździłem tak kilkaset

> metrów bo silnik nie chciał zaskoczyć albo po prostu nie było po

> uruchomieniu silnika gdzie w danej chwili zatrzymać się i

> rozczepić. Jakich w takiej sytuacji powinno się używać znaków

> ostrzegawczych (szczególnie w ciemne, zimowe wieczory) gdy

> ciągnę jakieś auto, z założenia na krótkim odcinku?

> A odnośnie holowania na długich odcinkach, zawsze wydawało mi się że

> użycie trójkąta + awaryjnych jest najbardziej optymalnym

> rozwiązaniem, i tez kilka razy widziałem takie "akcje" na ulicy,

> czy w takiej sytuacji, po zmroku trójkąt jest wystarczająco

> widoczny i czytelny aby być pewny że nikt mi nie zaparkuje w

> tył?

jakbys natrafił na czepialskiego policjanta, to by się przyczepił

zarówno w 1 jak i w 2 opisanej sytuacji wink.gif

prawo jest jakie jest, choć można dyskutować z sensownością niektórych zapisów KD wink.gif

nie będę się rozpisywał, wszystko masz tutaj:

Kodeks Drogowy - Rozdział 9

Napisano
  • Autor

nosz jasny gwint wezcie dajcie se po setce i czesc. Powtarzam moje pytanie, kliknijcie na ten adres z pierwszego posta powiekszcie zdjecie i powiedzcie mi bo wg mnie ten drazek nie ma regulowanej dlugosci wysuwu haka i wg zdjecia wydaj mi sie ze jest za malo miejsca zeby to nasadzic na hak holowniczy mam racje czy nie? w sklepie nie powiedza mi tego bo nie wiedza a towar bedzie na jutro

Napisano

Dziękuję panowie za wyczerpująca odpowiedź. Czas chyba wypakować trójkąt i sprawdzić czy mieści mi się za tylna szybą. hehe.gif

Pzdr.

Napisano

> nosz jasny gwint wezcie dajcie se po setce i czesc. Powtarzam moje

> pytanie, kliknijcie na ten adres z pierwszego posta powiekszcie

> zdjecie i powiedzcie mi bo wg mnie ten drazek nie ma regulowanej

> dlugosci wysuwu haka i wg zdjecia wydaj mi sie ze jest za malo

> miejsca zeby to nasadzic na hak holowniczy mam racje czy nie? w

> sklepie nie powiedza mi tego bo nie wiedza a towar bedzie na

> jutro

Szczerze? Ja bym takiego czegoś nie kupił bez obejrzenia. Podejrzewam, że to następny wynalazek made in China. Z takich profili można poziomice kupić do kładzenia płytek w łazience a nie hol. Weź lepiej z rurki wymodź sobie taki hol. Podpytaj któregoś z kolegów co pisali wyżej jak to zrobić a bedziesz miał pewność, że masz konkretną rzecz a nie chińskie badziewie za takie sae albo mniejsze pieniądze.

Napisano
  • Autor

> Szczerze? Ja bym takiego czegoś nie kupił bez obejrzenia.

> Podejrzewam, że to następny wynalazek made in China. Z takich

> profili można poziomice kupić do kładzenia płytek w łazience a

> nie hol. Weź lepiej z rurki wymodź sobie taki hol. Podpytaj

> któregoś z kolegów co pisali wyżej jak to zrobić a bedziesz miał

> pewność, że masz konkretną rzecz a nie chińskie badziewie za

> takie sae albo mniejsze pieniądze.

no za ta cene napewno nic specjalnego ale lepszy mi nie potrzebny chodzi mi tylko o te jeb... haki czy je wpakuje, chociaz w sumie producent bylby idiota jakby nie dalo sie wpakowac tych hakow w zaczepy holownicze samochodow osobowych (chociaz astra po przykreceniu tego haka do gwintu z przodu ma gruby ten hak)

Napisano

> nosz jasny gwint wezcie dajcie se po setce i czesc. Powtarzam moje

> pytanie, kliknijcie na ten adres z pierwszego posta powiekszcie

> zdjecie i powiedzcie mi bo wg mnie ten drazek nie ma regulowanej

> dlugosci wysuwu haka i wg zdjecia wydaj mi sie ze jest za malo

> miejsca zeby to nasadzic na hak holowniczy mam racje czy nie? w

> sklepie nie powiedza mi tego bo nie wiedza a towar bedzie na

> jutro

Spoko. Ten co używałem miał podobne zaczepy. Ciekawi mnie tylko ten czarny dydek. Czyżby guma ? Ale jakaś licha taka....

Aha, i jeszcze raz napisze, bo gorąco doradzam, coby zaopatrzyć się w paski gumy mniej więcej 2 cm szerokiej i 2 - 4 mm grubej celem redukcji luzu.

Napisano
  • Autor

> Spoko. Ten co używałem miał podobne zaczepy. Ciekawi mnie tylko ten

> czarny dydek. Czyżby guma ? Ale jakaś licha taka....

> Aha, i jeszcze raz napisze, bo gorąco doradzam, coby zaopatrzyć się w

> paski gumy mniej więcej 2 cm szerokiej i 2 - 4 mm grubej celem

> redukcji luzu.

bartek_j z ta guma bardzo dobry pomysl nie bedzie bilo w metal ani nic napewno tak zrobie, czyli mowisz ze nie mam sie co martwic z wlozeniem tego (dodam ze holowac mnie bedzie laguna II)

PS

a co sadzisz o tym

http://allegro.pl/item222357297_sztywny_hol_atestowany_wytrzymaly_okazja_.html

Napisano

> bartek_j z ta guma bardzo dobry pomysl nie bedzie bilo w metal ani

> nic napewno tak zrobie, czyli mowisz ze nie mam sie co martwic z

> wlozeniem tego (dodam ze holowac mnie bedzie laguna II)

> PS

> a co sadzisz o tym

> http://allegro.pl/item222357297_sztywny_hol_atestowany_wytrzymaly_okazja_.html

A co powiecie o tym: klik

Napisano

> http://allegro.pl/item222357297_sztywny_hol_atestowany_wytrzymaly_okazja_.html

chyba dobry, tylko te zabezpieczenia przeciwko spadnięcowe z ucha holowniczego takie jakieś... rachityczne. Niedobrze żeby hol spadł, zwłąszcza w aucie holowanym bo wtedy duże prawdopodobieństwo powstania dziury w zderzaku / chlodnicy.

Ja hlowalem takim:

alledorgo

Napisano

> chyba dobry, tylko te zabezpieczenia przeciwko spadnięcowe z ucha

> holowniczego takie jakieś... rachityczne. Niedobrze żeby hol

> spadł, zwłąszcza w aucie holowanym bo wtedy duże

> prawdopodobieństwo powstania dziury w zderzaku / chlodnicy.

> Ja hlowalem takim:

> alledorgo

Noooo wygląda ciekawie i ta sprężyna w środku wydaje się być dobrym pomysłem. Amortyzuje szarpnięcia m-dzy autami.

Napisano
  • Autor

> A co powiecie o tym: klik

ten spoko jest ale drogo trochu

Napisano

> ten spoko jest ale drogo trochu

Kurcza po mojemu to za pare groszy by zrobił samemu, tylko spawać trza umieć jako tako wink.gif Kawałek rurki, żeby pasowała jedna w drugą coby sie zsuwało, w sklepie z częściami rolniczymi zawleczki ze spinkami, kawałek drutu minimum fi 10 na zaczepy i można do Afryki jechać cool.gif

Napisano

> ale co ja sie bede głąbowi tłumaczył

Ooooo... Pierwszy przypadek bana na naszym kąciku (choć niektórzy twierdzą, że w zamierzchłych czasach Charly dostał wink.gif ) Myślę, że tydzień na rozluźnienie pośladków i odciśnieniowanie wystarczy....

Napisano

> ależ skąd

> nigdy nie holowałem auta z taką prędkością,

> ba, nawet nie jechałem tak szybko

> czym tu mógłbym zabłysnąć?

> PS. dzieki za kolejny epitet

> nie wystarczy Ci już?

ja jak bym jechal do rodzącej żony to bym odpioł holujący samochod i bym dopiero gnal a nie z holujacym autem 180nono.gif ale to jest moje zdanie a wracajac do holowania ja bez problemu holowalem na lince prawie 250 km i wszytko zalezy od wyczucia kierowcy z tylu no i pamietac o przepisac bo mandaty latwo dostac policial.gif pozdrowienia zeby.GIF

Napisano

nie wiem, czemu odpisujesz na mojego posta wink.gif

a kolega krzys póki co Ci nie odpowie

Napisano

> nie wiem, czemu odpisujesz na mojego posta

Może mu się skojarzył temat "Sztywny hol" ze "Sztywny pal Azji"... grinser006.gifhehe.gif

Pozdroofka

Napisano

osobiscie wole holowac samochody na lince, bo zawsze to bardziej elastyczne polaczenie, a te sztywne hole z allegro jakos do mnie nie przemawiaja, no i z predkoscia nie mozna jednak przesadzac bo mialem juz taki przypadek w firmie ze chlopaki przesadzili z predkoscia i hol sztywny wbil sie w reflektor samochodu holowanego.

PS jak sie jedzie na polaczeniu gietkim, to holujacy zdejmuje noge z gazu a hamuje pojazd holowany (linka caly czas napieta i nie ma szarpania )

Napisano

ja tam na takie wynalazki jestem pesymistycznie nastawiony :/ lepiej chyba samemu taki hol zrobić. wyrwac jakąś grubą rurę albo cieńką grubościenną i dospawać zaczepy zeby.GIF każdy kowal Ci to zrobi w 20 min a wyjdzie pewnie dużo taniej. a no i hol nie będzie składany więc nie musisz się martwić że Ci się rozdzieli na drodze

Napisano
  • Autor

no panowie jestem po holu tym o to sztywny holem smile.gif :

http://sklep.intercars.com.pl/?towkod=A030E1

i musze Wam powiedziec ze rozwiazanie bardzo pomyslowe choc na pierwszy rzut oka liche. Jechalismy jakies 70 km max speed 70 km/h i trzyma pieknie tak wiec polecam smile.gif

Napisano

> pierwszy rzut oka liche. Jechalismy jakies 70 km max speed 70

> km/h i trzyma pieknie tak wiec polecam

Gratulacje claps.gif

Ja jednak sobie wystrugam takie cudo jak tylko będę miał chwilkę.

Pozdrawiam jak zwykle serdecznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.