Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujniki

Featured Replies

Napisano

Czujnik to kontaktron współdziałający z małym magnesem. Kontaktron pionowo, na niego magnez w postaci pierścionka z doczepionym kawałkiem pływaka. Jak magnes zbliży się do kontaktronu, tez zwiera styki i zapala lampkę.

Napisano

> http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/instalacje/instalacje.htm

> jakich czujników użyć by gdy jest mało płynu zwierały obwód

> ?Gdzie można takie czujki kupić w miarę tanio ?Ewentualnie o co

> pytać na szrocie ?

Oryginalnie takie czujniki występują w astrach GSI ale jest ciężko je zdobyć i tanie też ciężko spotkać. Ja sobie nabyłem zbiorniczek z czujnikiem poziomu płynu spryskiwaczy i czujnik poziomu w zbiorniku wyrównawczym za 100PLN. Wiem że sporawo na ale skoro powiedziałem A kupując MIDa to powiedziałem B przy tym zakupie i pewnie powiem C kupując Check kontrol. Z tym że te czujniki od GSI działają na odwrót czyli normalnie są zwarte a jak jest niski poziom to się rozwierają. Znaczy to tylko tyle że jeśli je podpiąć bezpośrednio pod kontrolkę to Kontrolka będzie się palić jak jest płyn a gasnąć jak go nie będzie. Ja sobie planuję podpiąć je pod MIda i jeszcze chodzi mi po głowie zanegować sygnał i wykorzystać kontrolki na desce ale to tylko takie plany.

EDIT

Heh przeleciałem po zdjęciach a tekstu nie czytałem a tam wszystko jest opisane

Napisano

> http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/instalacje/instalacje.htm

> jakich czujników użyć by gdy jest mało płynu zwierały obwód

> ?Gdzie można takie czujki kupić w miarę tanio ?Ewentualnie o co

> pytać na szrocie ?

Zobacz tu:

KLIK

Jeżeli chodzi o czujnik poziomu płynu chłodniczego, to kilka dni temu udało mi się dopaść na szrocie. Miałem podwójnego farta bo po pierwsze wogóle udało mi się go znaleść, a po drugie trafiłem na człowieka na szrocie, który tam nie pracuje a jedynie jest bratem właściciela i nie wiedział ile za co brać i oddał mi go za 5 zł (przy okazji wywałem matę wygłuszająca maską za 20 zł)

O tym jak trudno znaleść taki czujnik niech świadczy fakt, że przez wczorajsze popołudnie i dzisiejsze przedpołudnie zjeździłem wszystkie znane mi szroty (w sumie kilkanaście) i nigdzie nie było. Pozostaje allegro ale tam chcą jak Żyd za matkę...

Znacznie łatwiej trafić na czujnik płynu spryskiwaczy. Niestety, nie chcą sprzedawać samych czujników i wciskają całe zbiorniczki łącznie z pompką i plynem (płyn gratis grinser006.gif )

Napisano

Istotna sprawa:

Oprócz tego te czujniki są przewidziane do pracy z MIDem więc działają "odwrotnie". Jak sobie poradzić z czujnikiem płynu spryskiwaczy napisałem w linku, który podałem. Do odwrócenia działania czujnika płunu chłodniczego użyłem przekaźnika. O pewnych problemach z czujnikami możesz też poczytać tu:

KLIK

Napisano

> Oryginalnie takie czujniki występują w astrach GSI ale jest ciężko je

> zdobyć i tanie też ciężko spotkać.

wszystko się zgadza ok.gif

to co napisał lelek też, z jednym uzupełnieniem wink.gif

na szrocie wynalazł wczoraj zbiornik z czujniczkiem (a nawet pompką) dla mnie

a skoro już się chwalę, to dorwał kolejną (po tej dla siebie ostatnio) matę wygłuszającą pod maskę

dodam jeszcze, że dzisiaj w gościnnym mieście Grudziądzu odbył się mini-spot

i zbiornik oraz mata znalazły się w moim posiadaniu winner.gif

Napisano

> na szrocie wynalazł wczoraj zbiornik z czujniczkiem (a nawet pompką)

> dla mnie

No i z wtyczką. zlosnik.gif Trzeba było z gardła wyrywać, bo te cholery na szrotach nie chcą dawać, bo wtyczka to jest "część instalacji" a nie "komplet z czujnikiem" zlosnik.gif

> a skoro już się chwalę, to dorwał kolejną (po tej dla siebie

> ostatnio) matę wygłuszającą pod maskę

> dodam jeszcze, że dzisiaj w gościnnym mieście Grudziądzu odbył się

> mini-spot

> i zbiornik oraz mata znalazły się w moim posiadaniu

Skoro azja się wygadał grinser006.gifzlosnik.gif to mogę użyć argumentu na potwierdzenie trudności w zdobyciu korka z pływakiem od zbiorniczka wyrównawczego: dziś na całej trasie ode mnie do azji (294 km) zajeżdżałem do każdego szrotu po drodze (w pierwszym napotkanym wziąlem link do następnego, itd) i w żadnym nie było. Baa.. W kilku udowadniali mi, że w Astrach F nie wystepowały takie korki z pływakami smile.gif

A Grudziądz to piękne miasto (mówię o starym mieście, nie blokowiskach wink.gif ) Trochę przypomina Wrocław trochę Czeską Pragę. Jak ktoś będzie w pobliżu zachęcam do spaceru po starówce.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Znalazłem te czujki lecz nie od samochodu http://www.eltron.pl/elektronika/meder/magnetyczne.php .Zadanie pewnie spełniają to samo .Ciekawe jak ten czujnik pionowy działa czy jest zwarty jak jest przy śrubie czy jak sie od niej oddala ?I gdze można to kupić bo nigdzie nie mogę znaleźć prucz tej stronki?Wyklikałem im maila ciekawe ile takie cudo kosztuje

Napisano

> Ciekawe jak ten czujnik pionowy działa

> czy jest zwarty jak jest przy śrubie czy jak sie od niej oddala

To już ma mniejsze znaczenie. Zawsze można odwrócić działanie przekaźniczkiem. Dla Ciebie jedynym problemem jest długość czujnika. Jeżeli nie bedzie idealnie dopasowany do zbiorniczka Astry i poziomu KALT - będziesz musiał sztukować, doklejać lub skracać. Myslę, że skóra nie warta wyprawki, tym bardziej, że jest jeszcze jeden aspekt ale o tym za chwilę.

Wyszedłem przed chałupę coby coś zjarać grinser006.gif i tak sobie pomyślałem: po co szukać oryginalnego czujnika skoro mozna zrobić zamodzielnie. Kawałk plastikowej rurki, wlożony w nią kontaktron (1 - 3 zł), pływak zrobiony choćby z twardego styropianu oraz magnes w kształcie pierścienia (jeżeli da się wywiercić otwór w magnesie o kształcie krążka bez utraty właściwości magnetycznych to żaden problem) Do tego zwykly korek zbiorniczka (kilka złotych). Samodzielna robota ma tę zaletę, że mozna sobie ustalić wysokość położenia kontaktronu a co za tym idzie poziom płynu przy którym zareaguje, no i to czy będzie się załączał przy stanie wysokim (do MIDA) czy niskim (do kontrolki). Możemy nawet jakąś manufakturę uskutecznić. zlosnik.gif

Jedyny problem ( i to jest właśnie tan aspekt, o którym wspominałe wcześniej) : jak wyprowadzić przewody na zewnętrz przez korek przy zapewnieniu szczelności przy nadciśnieniu.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Ok i właśnie przychodzi z pomocą ta stronka są czujniki pionowe na gwint i skręcane śrubą. Więc gwint w korku i tamtym i szczelność myślę ,że będzie ,a co do tworzywa sztucznego wiadomo ,że jest dość plastyczne.Narazie interesuje mnie koszt zobaczę co mi odpisza na maila .A co do długości jest podana specyfikacja w formie pdf

Napisano

> Ok i właśnie przychodzi z pomocą ta stronka są czujniki pionowe na

> gwint i skręcane śrubą. Więc gwint w korku i tamtym i szczelność

> myślę ,że będzie ,a co do tworzywa sztucznego wiadomo ,że jest

> dość plastyczne.Narazie interesuje mnie koszt zobaczę co mi

> odpisza na maila .

Wiesz co myslę? Że wcale nie musisz montować tego w korku. Jeżeli okaże się że czujnik jest dość krótki, to zamontuj go w wywierconym otworze w zbiorniczku smile.gif Poza tym, jeżeli czujnik działaby "odwrotnie" to możesz zamontować go w dnie zbiorniczka smile.gif

Istotne są wymiary. Podpowiem Ci, że oryginalny pływak jest tak dobrany, że jeżeli zakręcisz do oporu korek, to pływak w swoim najwyzszym połozeniu górną swoją krawędzią (czyli magnesem) jest dokładnie na poziomie zgrzewu czyli KALT. O ile opada do dołu ma mniejsze znaczenie, bo wystarczy, ze opadnie o około 1 cm i już rozłacza kontaktron.

Ten czujnik poziomy będzie idealny do baniaka spryskiwacza, bierz w ciemno wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Znowu byłem coś zjarać wink.gif i przemyslałem sprawę:

Kategorycznie wink.gif doradzam abyś montował czujnik nie w korku a w zbiorniczku. Argumenty: oryginalny korek jest dwuczęściowy - korek a w nim niezależnie umieszczony pływak wraz a gniazdem. Dzięki temu kiedy kręcisz korkiem gniazdo jest nieruchome.

Jeżeli zamontujesz czujnik korku to bedą nastepujace problemy: jeżel iwidzialeś od spodu korek to nie jest on płaski więc będzie problem z wkręceniem szczelnie czujnika. Po drugie, będzie on zamontowany w korku na stałe i kiedy będziesz odkręcał korek kabelki będą się obracały wraz z nim skręcając się co doprowadzi do ich urwania (oczywiście mozna by dać złączkę dwukonektorową). Jeżeli dasz czujnik w otwór w zbiorniczku, czujnik będzie niazależny od korka i będzie można otwierać zbiorniczek nie martwiąc się o kabelki i czujnik.

Dowiedz się czy ten czujnik ma regulację tzn czy można ustawiać go do poziomu cieczy przy którym ma reagować.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Zobaczymy co firma odpisze ,ale fajny bajer z tymi czujkami.Ma to swoje plusy i minusy bo czujki bywa ,że mogą się zawiesić a oko ludzkie no też można zawiesić na czymś lub kimś ładnym smile.gif Ale co tam podnosimy standard samochodu w końcu

Napisano
  • Autor

A więc dostałem maila i to pieroństwo kosztuje 30 zł netto.

Napisano

> A więc dostałem maila i to pieroństwo kosztuje 30 zł netto.

A myslisz że za ile dorwalbyś ze szrotu korek z pływakiem? wink.gif O ile byś dorwał wink.gif

Napisano
  • Autor

To tylko kupować nic więcej

Napisano

> To tylko kupować nic więcej

Jaką to ma długość? Jest możliwość regulacji przy jakim poziomie płynu ma się załączyć? Kontaktron jest umieszczony na górze pręta czy na dole?

Bo jeżeli nie ma regulacji, ma nieodpowiednią długość a na dokładkę kontaktron jest na górze (więc trzeba stosować przekaźnik jeżeli ma obsługiwać kontrolkę a nie MIDa) to ja bym kupował ten poziomy. Wtedy jest się niezależnym od długości czujnika, gdzie jest kontaktron itp, po prostu wiercisz dziurę na wybranej wysokości i wkładasz czujnik i podlączasz do kontrolki.

Pozdroofka

Napisano

po prostu wiercisz dziurę na wybranej

> wysokości i wkładasz czujnik i podlączasz do kontrolki.

> Pozdroofka

A czy cisnienie panujace w układzie chłodzenia nie wypchnie nam takiego czujnika z wywierconej dziury?Jakieś ciśnienie jednak tam jest

Pozdro

Napisano

> po prostu wiercisz dziurę na wybranej

> A czy cisnienie panujace w układzie chłodzenia nie wypchnie nam

> takiego czujnika z wywierconej dziury?Jakieś ciśnienie jednak

> tam jest

> Pozdro

Looknij na foty czujników w linku, który zapodał tomekw19 wink.gif Czujnik ma gwint i nakrętkę, którą mocuje się całość do zbiornika. Wyrwać nie wyrwie, a jeżeli wywierci równy otwór to szczelne powinno być.

Pozdroofka

Napisano

> Looknij na foty czujników w linku, który zapodał tomekw19 Czujnik ma

> gwint i nakrętkę, którą mocuje się całość do zbiornika. Wyrwać

> nie wyrwie, a jeżeli wywierci równy otwór to szczelne powinno

> być.

> Pozdroofka

Fakt, powinno być szczelnie.Mam w domu luzem czujnik od spryskiwaczy i o nimmyślałem jak pisałem tamtą wiadomość.Zastanawiałem się czy dało by sie go zadoptować jako czujnik w zbiorniczku wyrównawczym i stad te pytanie

Pozdro

Napisano

> Mam w domu luzem czujnik od spryskiwaczy

> i o nimmyślałem jak pisałem tamtą wiadomość.Zastanawiałem się

> czy dało by sie go zadoptować jako czujnik w zbiorniczku

> wyrównawczym

Będzie problem, bo jest wciskany w uszczelkę gumową. Jak słusznie zauważyleś może go wypchnąć a przynajmniej rozszczelnić.

Pozdroofka

Napisano

> Mam w domu luzem czujnik od spryskiwaczy

Zaraz, zaraz.... To dlaczego jeszcze nie jest zamontowany? Oj rafał, nagana z wpisaniem do akt... grinser006.gifhehe.gif

Pozdroofka

Napisano

> Zaraz, zaraz.... To dlaczego jeszcze nie jest zamontowany? Oj rafał,

> nagana z wpisaniem do akt...

> Pozdroofka

Czujnik spryskiwaczy mam zamontowany,ten leżyi czeka aż sie do czegoś przyda smile.gif

Tak zupełnie teraz nie na temat ,wiesz może albo masz opis jak wymontowac napinacz pasów razem z zapieciem pasa?

Pozdro

Napisano

> Czujnik spryskiwaczy mam zamontowany,

Nagana cofnięta... grinser006.gif

> ten leżyi czeka aż sie do czegoś

> przyda

Może do akwarium... ? grinser006.gif

> Tak zupełnie teraz nie na temat ,wiesz może albo masz opis jak

> wymontowac napinacz pasów razem z zapieciem pasa?

Trzeba zablokowac napinacz zawleczką zgodnie z instrukcją na nim, odkręcic fotel a potem od niego napinacz. Było opisywane na forum kilka razy... wink.gif Nie jestem pewien ale jak jest się ginekologiem to można wywlec napinacz bez odkręcania fotela wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Czujnik spryskiwaczy mam zamontowany,ten leżyi czeka aż sie do czegoś przyda

też szukałem czujnika do poziomu płynu do spryskiwaczy po szrotach i nigdzie nie było,

więc jeżeli rozważasz taką ewentualność to mi by się baardzo przydał - za odpowiednią gratyfikacją oczywiście slinka.gif

pozdrawiam

Napisano

> też szukałem czujnika do poziomu płynu do spryskiwaczy po szrotach i

> nigdzie nie było,

> więc jeżeli rozważasz taką ewentualność to mi by się baardzo przydał

> - za odpowiednią gratyfikacją oczywiście

> pozdrawiam

Jak byś się nie dogadał z Rafałem to bierz ten:

LS03.jpg

z linku, który podał wyżej. Będzie idealny. Zamontujesz ruchomą częścia do góry i bedzie zapalał kontrolkę kiedy poziom płynu opadnie.

Pozdroofka

Napisano

> Jak byś się nie dogadał z Rafałem to bierz ten:

> z linku, który podał wyżej. Będzie idealny. Zamontujesz ruchomą

> częścia do góry i bedzie zapalał kontrolkę kiedy poziom płynu

> opadnie.

> Pozdroofka

tak, masz rację,będzie idealny ok.gif

już się dowiedziałem, że cena to 25 netto+przesyłka

poczekam jeszcze co mi Rafał odpowie i jeden z nich będzie mój grinser006.gif

Napisano

> tak, masz rację,będzie idealny

Z tego co widzę, jest krótszy niż oryginalny a to oznacza, że bedzie mniej wrażliwy na kołysanie plynu.

> już się dowiedziałem, że cena to 25 netto+przesyłka

To nie dużo. Biorąc pod uwagę, że na szrotach nie chca sprzedawać samych czujników ale całe zbiorniczki razem z pompką, to naprawdę niewiele. Na szrocie pan powiedział, że teraz zbiorniczek kosztuje 50zł ale na jesieni zawsze jest więcej klientów na to, więc cena będzie 80 zł spineyes.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

80zł to rzeczywiście dużo pieniędzy.

Poczekam do poniedziałku na to co mi Rafał powie cool.gif

Napisano

Ktoś poszukuje ?? Proszę właśnie znalazłem czujnik

Ja akurat od gościa kupiłem wtyczkę do MID-a jump.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.