Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cos mi sie zepsulo...pompa wspomagania?

Featured Replies

Napisano

Witam

Objawy: na zakretach przy skrecaniu cos rzęźi pod maska, pozniej jak zaobserwowalem na postoju przy skrecaniu kołami tez..

Efekt: pełno jakiegos plynu pod maska (chyba od wspomagania) choc w tym czarnym pojemniku patrzylem płyn był oslabiony.gif

Oto zdjecia:

[image] http://forum.autokacik.pl/files/279444784-fota1.jpeg [/image]

[image] http://forum.autokacik.pl/files/279444784-fota2.jpeg [/image]

Moja diagnoza ze cos pompa wspomagania (ta na tym 2 pasku klinowym)...Ale skad płyn na chlodnicy az i pod maska prawie cały silnik uwalony tym płynem confused.gif

post-58851-1435248613504_thumb.jpeg

Napisano

Witam

Kolega Oberon ma duuuuuuuuży problem z normalnym wklejeniem fotek wink.gif , więc muszę to zrobić za niego:

279444812-1.jpg

279444812-2.jpg

Pozdro

Napisano

a tak samo trzeszczy jak do oporu kolami skrecisz i przytrzymasz kierownice? jak tak to pompa mowi papa , pozniej bedzie buczalo non stop, taki temat przerabialismy w pasku , trzeba bylo używkę kupic i po klopocie

Napisano
  • Autor

Wlasnie zdjelem pasek klinowy z pompy wspomagania

Przestalo chalasowac...

Obadalem pompe ... ma luz w plaszczyznie poziomej oraz cos odpadlo z lozyska

Teraz pytanie:

1) Czy mozna jechac bez wspomagania tzn ze zdjetym paskiem klinowym - nie chodzi pompa wspomagania

2) czy da sie to naprawic czy kupowac uzywke

czolem

Oberon

Napisano

> 1) Czy mozna jechac bez wspomagania tzn ze zdjetym paskiem klinowym -

> nie chodzi pompa wspomagania

odpowiedz na to pytanie tez mnie interesuje ale wydaje mi sie ze mozna poprostu bedzie sie ciezej krecic kierownica nic wiecej

Napisano

Spoko da się, tylko zwróć uwagę, że łądowania też nie masz co skraca zasięg takiej jazdy.. ale przy oszczędnym gospodarowaniu prądem i zdrowym akumulatorze na 200 km powinno starczyć wink.gif

Napisano
  • Autor

> Spoko da się, tylko zwróć uwagę, że łądowania też nie masz co skraca

> zasięg takiej jazdy.. ale przy oszczędnym gospodarowaniu prądem

> i zdrowym akumulatorze na 200 km powinno starczyć

Ładowanie mam ... tam sa 2 paski klinowe jeden od alternatora a nizej drugi od wspomagania wiec ładowanie jest

Bardziej chodzilo mi o to czy cos sie nie stanie z przekladnia itp ... jest taka mozliwosc ze jutro nie bede mial plynu wspomagania gdyz moze uciec przez pompe (bo z niej leci) czy to nie bedzie mialo wplywu?

czolem

Oberon

Napisano

Jeśli w przekładni będzie płyn (choćby mokro) to nic jej nie będzie.

Napisano
  • Autor

> Jeśli w przekładni będzie płyn (choćby mokro) to nic jej nie będzie.

Yhy A bawil sie ktos w reperowanie tej pompy?

Bo narazie jest w samochodzie wiec nie wiem jak bardzo jest rozbieralna... bo pod blokiem nie bede sie bawil w remontowanie grinser006.gif Jutro pojade i ja wyjme i oblookam co sie zchrzanilo

czolem

Oberon

Napisano

Pewnie że się da, ale szykuj się na szybki przyrost bicepsa, szczególnie na parkingu smile.gif

Napisano

>podobno da sie zregenerowac tylko chyba nie bardzo jest to oplacalne , a jezdzic bez wspomagania sie da, do passata zanim pompe znalezlismy to jezdzil 2 tygodnie

Napisano

Również jakiś czas temu zmieniałem pompę dokładnie przy takim samym silniku. Proszę link . Jest to pompa regenerowana. Po założeniu przejechałem ok 15 tys km i jak na razie jest ok. Zalana oplowskim olejem Dexron III. Pozdro

Napisano

> Teraz pytanie:

Pompa zatarła mi się na trasie... Objawy dawała już znacznie wcześniej (buczenie). Pasek zaczął się ślizgać, zadymiło się białą spalenizną gumy i po kilku sekundach strzelił.

Jako że autko było potrzebne i brak kasiorki jeździłem ponad m-c bez wspomagania... Jak płyn mi całkowicie uciekł z układu to tragedii z kręceniem nie było...

> 2) czy da sie to naprawic czy kupowac uzywke

Chyba lepiej wymienić... Poszukaj używki w dobrym stanie... Ja kupiłem zamiennik (nowy) z allegro i mimo zapewnień sprzedawcy w warsztacie okazało się że nie pasuje. Na szczęście znam trochę właściciela sklepu przywarsztatowego i udało mi się kupić normalną pompę 'po kosztach'. Tamtą odesłałem spowrotem...

Napisano
  • Autor

> właściciela sklepu przywarsztatowego i udało mi się kupić

> normalną pompę 'po kosztach'. Tamtą odesłałem spowrotem...

Tak tez chyba zrobie ... poki co wyjełem pompe i wyglada jak by jakis siemering(ta zewnetrzna czesc lozyska) poszła .. bo tak to lozysko jakos chodzi luzów zawielkich nie ma i krecic sie ladnie kreci ... no ale probowalem zdjac te kolo no i lipa tam jest cos ala imbus a w srodku gwint .... czy dobrze rozumuje ze sciagacz wkreca sie w ten gwint a druga czesc sciagacza ciagnie za kolo pasowe? bo chyba samo kolo powinno zejsc ... dobrze mysle?

Poki co bede rozgladal sie za innym ale dobrze by bylo miec "zapas" naprawiony wiec jak bedzie czas to powalcze ze zdjeciem tego kola grinser006.gif

czolem

Oberon

Napisano

> Wlasnie zdjelem pasek klinowy z pompy wspomagania

> Przestalo chalasowac...

> Obadalem pompe ... ma luz w plaszczyznie poziomej oraz cos odpadlo z

> lozyska

> Teraz pytanie:

można, zrobiłem tak 300 klocków i było ok tylko z płynem w środku

> 2) czy da sie to naprawic czy kupowac uzywke

ja kupiłem regenerowaną

> czolem

> Oberon

PS: jak ja podlaczysz znow to zacznie buczeć, potem piszczeć, a na końcu będzie chrobot i wystrzeli Ci płyn ze zbiorniczka zlosnik.gif wiec lepiej zdejmij i zregeneruj lub kup druga smile.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Potrzebuje pomocy od osob ktore bawily sie pompami wspomagania albo wiedza co jest grane

Otoz pompa poszla do regeneracji do znajomego ... powiedzialem jak da rade zrobic to bedzie dobrze jesli nie to tez nie bede plakal grinser006.gif (bo i tak bym sam jej nie rozebral ...)

Otoz mechanior wymienil zepsute lozysko złozyl do kupy i niby jest zregenerowana ale:

- przy obracaniu na sucho pompa miala miejsca gdzie latwiej sie obracala a miala miejsca(podczas obrotu) gdzie to szlo ciezej

Po zalozeniu zalalem ja najpierw plynem do wspomagania (Mobil Dextron) co by na sucho nie pracowala ...pare razy ruszylem kolem zeby zaciagnela itp

Po zalozeniu paska klinowego auto zaciagnelo plyn ze zbiorniczka no ale pompa glosno chodzi ... tak jak by lozysko ciezko chodzilo (objaw podobny do objawu padajacej pompy)

Ale tu mnie zdziwilo pompa sie obraca a WSPOMAGANIA NIE MA sciana.gifsciana.gif

jak odkrece pojemnik z plynem to przy granicznych skretach poziom oleju raz opada raz sie podnosi

Po zakreceniu (moze za wiele nalalem bo pozniej nie wywalalo) wywalilo plyn przy granicznym skreceniu

Co jest grane ? Rozumiem ze pompa mogla byc zle zlozona ale czemu mimo to nie ma wspomagania ?

Czytalem juz ze niby uklad sie nie odpowietrza ... ale sam juz nie wiem probowalem go odpowietrzyc ale nic nie dalo sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.