Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Licznik km w Astrze G

Featured Replies

Napisano

Pytanie do posiadaczy Astry G. Czy jeżeli przebieg jest niższy niż 100 000 km to na liczniku wyświetla sie np 85 000 czy 085 000? Dzieki za odpowiedź.

Napisano

> Pytanie do posiadaczy Astry G. Czy jeżeli przebieg jest niższy niż

> 100 000 km to na liczniku wyświetla sie np 85 000 czy 085 000?

> Dzieki za odpowiedź.

Mi się wydaje że z przodu nie ma zera czyli jest np 85000

Napisano

> Dzieki za odpowiedź.

Jeśli masz zero z przodu, to na 100% licznik był cofany z przebiegu co najmniej 100.000. Pozdr.

Napisano

jak kupowalem swoją to miała 53000 i zera na poczatku nie było

Napisano

> Jeśli masz zero z przodu, to na 100% licznik był cofany z przebiegu

> co najmniej 100.000. Pozdr.

jesli mozna wiedziec na jakiej podstawie to opierasz co napisales????

Napisano

> jesli mozna wiedziec na jakiej podstawie to opierasz co napisales????

Potwierdzam przy cofaniu licznika z np. 150 000 na 80 000 zamiast tej jedynki pojawi się zero, świadczy to o cofaniu licznika. Dlatego wszyscy cofają tak do 100 000 i niżej nie schodzą zeby.GIF

Napisano

> jesli mozna wiedziec na jakiej podstawie to opierasz co napisales????

A na doświadczeniu, oczywiście tylko dla sprawdzenia, czy działa - licznik VDO, cofanie programowe. Być może w innych licznikach TRW da się poprzez wylutowanie kości i zaprogramowanie na stole tak ustawić, żeby tego zera z przodu nie było. ja nie jestem cofaczem liczników, więc tego nie wiem. Pozdr.

Napisano

potwierdzam po cofnieciu ponizej 100000 pojawiaja sie zera na poczatku. Np: 000000

Napisano

Żeby nie było zer z przodu, można zrobić taką sztuczkę: przy stanie licznika np. 65.000 zrobić odczyt eeprom i zapisać go sobie. Gdy silnik zrobi np. 250.000 można wgrać zapisany wsad i IMO nie będzie zer z przodu, tylko poprzednia 65.000 wartość... mam zapisanyc kilka swoich eepromów, ale wszystkie są ze stanem ponad 100.000 więc nie zrobię testu.

Pozdr.

Napisano

> Jeśli masz zero z przodu, to na 100% licznik był cofany z przebiegu

> co najmniej 100.000. Pozdr.

Mam wrażenie, że pisząc "..na 100% .." wprowadzasz Kolegę w błąd. W robocie mamy służbowe Corsy C i Astry G - wszystkie od nowości ad. 2003 i we wszystkich przed "pierwszą setką" jest zero. Może zależy to od rocznika i oprogramowania bo w prywatnej Asterce ad. '98 przed setką zera nie miałem a przebieg udokumentowany.......

Napisano

> Mam wrażenie, że pisząc "..na 100% .." wprowadzasz Kolegę w błąd. W

> robocie mamy służbowe Corsy C i Astry G - wszystkie od nowości

> ad. 2003 i we wszystkich przed "pierwszą setką" jest zero. Może

> zależy to od rocznika i oprogramowania bo w prywatnej Asterce

> ad. '98 przed setką zera nie miałem a przebieg

> udokumentowany.......

no ja nie mam udokumentowanego niestety i raczej nie chce wiedziec czy byl krecony czy nie (stan podwozia oraz takie rzeczy jak nie zdarta kierownica czy mieszek biegow nie wskazywaly zupelnie ze mial nalatane 150 czy 200 tys.) ale chcialbym sie dowiedziec czy to zalezy od wersji czy co jesli ktos wie wiecej prosze o wypowiedz smile.gif

Napisano

> Mam wrażenie, że pisząc "..na 100% .." wprowadzasz Kolegę w błąd.

Rzeczywiście, przepraszam, zadzwoniłem dziś do Serwisu Opla i dowiedziałem się, że niektóre liczniki mogą wskazywać np. 065000. Tylko jakoś sobie tego nie wyobrażam, licznik jest 6-cyfrowy:

000009

000025

000129

001290

035500

125000

naprawdę ktoś miał takie przykładowe wskazania?

Z drugiej strony, pytałem dziś 2 kolegów z Astrami G o tą sprawę:

- jeden ma przebieg poniżej 100.000 i stanowczo twierdzi, że nie ma i nie miał żadnych zer z przodu, ma auto od nowości

- drugi ma teraz ponad około 112.000, ale jest przekonany, że poniżej 100.000 żadnych zer z przodu nie miał. Kupił auto z przebiegiem ok. 80.000.

Wiem z forum www.viaken.pl i dawniej www.elektroda.pl (tu już jest zakaz pisania o cofaniu liczników), że jest 2 producentów liczników dla Astry G: VDO i TRW. VDO daje się cofnąć programowo, TRW nie, tylko przez programowanie eeprom na stole po wylutowaniu. Być może liczniki różnią się również tym, że jeden ma zera z przodu, a drugi nie.

Jak odróżnić te liczniki bez demontażu ramki (pod ramką na szybce jest wytłoczony napis "VDO" i numery)? Podobno w VDO można kręcić patyczkiem do kasowania licznika dziennego, a w TRW nie. Sprawdźcie posiadacze liczników z pewnym przebiegiem poniżej 100.000 km i napiszcie czy macie zera z przodu i czy wam się kręci patyczek czy nie ( lub VDO, czy TRW), ewentualnie rocznik auta. Zrobimy analizę, aby można było zorientować się odnośnie podejrzenia o cofanie.

Pozdr.

Napisano

ja mam przebieg 088000 (czyli jest zero z przodu)

auto z 2004 i roku i na 100 % licznik nie cofany

Napisano

A ja powiem jeszcze lepiej cofalem w swoim tak na sprobowanie i zrobilem 15 tys i bylo bez zera. Wrocilem do aktualnego czyli ponad 180 tys.

Napisano

> ja mam przebieg 088000 (czyli jest zero z przodu)

> auto z 2004 i roku i na 100 % licznik nie cofany

A jaki producent? VDO, czy TRW: patyczek się kręci? Pozdr.

Napisano

Mam licznik VDO. Miałem 180 000 teraz mam 080 000. Gdy kupiłem to auto to miało 2 lata i przebieg na liczniku 62 000 potwierdzony fakturami z 2 ASO.

Napisano

> Mam licznik VDO. Miałem 180 000 teraz mam 080 000. Gdy kupiłem to

> auto to miało 2 lata i przebieg na liczniku 62 000 potwierdzony

> fakturami z 2 ASO.

A te 62 000 to było "62000" czy "062000"? Pozdr.

Napisano

> A te 62 000 to było "62000" czy "062000"? Pozdr.

62 000

Napisano

Ja mam 076560 i troche sie podlamalem jak zaczalem czytac ten watek, bo mam ksiazke zerwisowal i wydawalo mi sie ze wszystko dobrze sprawdzilem przed kupnem auta.. No, ale jesli sa rozne typy licznikow, to troche sie tym pocieszam, ze moze u mnie nic nie bylo krecone:)

Co do typu licznika, to nie wiem jaki jest..

Pozdro.

Napisano

> Dzieki za odpowiedź.

ja mam teraz 96 tys bez zera;) jestem pierwszym wlascicielem i jak chcesz to Ci sprzedam swoja AII;) nie cofana nie bita

Napisano

Ja swoją jak zakupiłem miała 87tyś. co troszeczkę mnie zdziwiło yikes.gif że tak mało ale postanowiłem ją pooglądać bardzo dokładnie. Do tego książka ASO przebieg w niej tył bez zera czyli 87000

Napisano

> ja mam teraz 96 tys bez zera;) jestem pierwszym wlascicielem i jak

> chcesz to Ci sprzedam swoja AII;) nie cofana nie bita

Witam wszystkich , w gazetce Auto Moto nr.9 na str.42 jest nowiutka Vectra a raczej chodzi mi o zdjęcie wew. gdzie jak byk widać wyswietlacz km. na którym widnieje pieknie 0136 itd .

U mnie jest podobnie czyli 0 przed . Mam znajomych w Opel szpot w Swarzedzu i oni twierdzą ,że 0 nie świadczy o kręceniu licznika .

Widziałem na własne oczy w kilku ich sprzętach zastępczych (tych nie cofanych bo mają pewne sztuki po małym co nieco)

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam wszystkich , w gazetce Auto Moto nr.9 na str.42 jest nowiutka

> Vectra a raczej chodzi mi o zdjęcie wew. gdzie jak byk widać

> wyswietlacz km. na którym widnieje pieknie 0136 itd .

> U mnie jest podobnie czyli 0 przed . Mam znajomych w Opel szpot w

> Swarzedzu i oni twierdzą ,że 0 nie świadczy o kręceniu licznika

> .

> Widziałem na własne oczy w kilku ich sprzętach zastępczych (tych nie

> cofanych bo mają pewne sztuki po małym co nieco)

> Pozdrawiam.

W corsach c tez 0 na poczatku wskazania nie swiadczy o kreceniu licznika. Sprawdzone na wielu przypadkach.

Napisano
  • Autor

> Sprawdźcie posiadacze liczników z pewnym przebiegiem poniżej

> 100.000 km i napiszcie czy macie zera z przodu i czy wam się

> kręci patyczek czy nie ( lub VDO, czy TRW), ewentualnie rocznik

> auta. Zrobimy analizę, aby można było zorientować się odnośnie

> podejrzenia o cofanie.

> Pozdr.

U mnie można kręcić, przebieg na liczniki 086505. Zastanawiam się właśnie czy był korygowany. Samochód zachowuje sie jakby nie... niewiem.gif.

A tak swoją drogą to wiedząc że korekta z np 140 000 na 80 000 spowoduje WIDOCZNY znak w postaci zera z przodu, potencjalny oszust raczej wolałby cofnąć na np 103 000. Tym bardziej że (w moim przypadku) zostawiał samochód u dilera w rozliczeniu. Chyba przestane się zastanawiać nad tym zerem cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.