Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dławienie się silnika opel astra1.1,6benz 8v-91rok

Featured Replies

Napisano

co to może być?na wolnych obrotach i kiedy jest nierozgrzany dławi mi sie silnik dosłownie jak by miał zgasnąć,do tego kiedy podgazuje to zostaje na wysokich obrotach i schodzi z nich dopiero po jakimś czasie>mam opla astre 91 rok benz,i dodam tylko ze praktycznie miałem od dwoch lat wszystko wymienione,bo od takiego czasu to mam,ale wczesniej mnie to tak nie drażniło.wymieniona sonda lambda 2 razy silnik krokowy około rok temu kopułka i palec,swiece i przewody,czujnik temperatury cieczy chłodzącej sprawdzony i podobno dobry,więc co to jeszcze moze byc?

Napisano

> na wolnych obrotach i kiedy jest nierozgrzany

Rozumiem, że na rozgrzanym jest OK?

> czujnik temperatury cieczy chłodzącej sprawdzony i podobno dobry

Skoro tyle już wymieniłeś, to czemu pożałowałeś 20 zł na czujnik skoro jest tylko "podobno" dobry wink.gif (Podobnoe to i Elvis żyje wink.gif )

Jeżeli na gorącym jest OK, to 99% wina czujnika temperatury (tego od komputera, mam nadzieję, że wiesz że są dwa wink.gif )

Pozdroofka

Napisano

> Akumulator odłączałeś?

Przypuszczasz że ma LPG? zlosnik.gif

Jeżeli nie, to i tak musi byc jakas przyczyna.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

może rzeczywiscie ten czujnik wymienic!sprubuje!!!akumulatora tez nie odłaczałem,a jezeli miałbym odłaczyc to na jaki czas?rozumiem ze to zresetuje komputer!za bardzo się nie znam na autach dlatego dzięki za rady!!!!

Napisano

u mnie tez sie dlawi alew na cieplym silniku(takie minimalne dlawienie)i tylko na postoju.na lpg jest ok.nie wiem co z tym robic confused.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

niestety chyba mam powazniejsza sprawę!okazało sie ze mam pierscienie do wymiany!do tego kiedy mechanik zdjął miske olejową i panewkę z jednej strony zobaczył ze wał korbowy porysowany.wogole on twierdzi ze jak by się tym zajął to byc moze wyjdą inne rzeczy np popychacze w złym stanie zawory nie wiadomo jak i cała reszta.za sama robote wział by 400zł,chyba mi się nie opłaca tego robić.bo najgorsze jest to ze od pewnego czasu robi mi kangury i to juz cały czas.kiedy mu wciskam gaz to po chwili traci moc i zaczyna skakac!chyba naprawiac mi sie nie bedzie oplacało.co wy o tym myslicie?

Napisano
  • Autor

acha jeszcze dodam ze mechanik stwierdził po oparach,maja lekko niebieski kolor ze łyka mi olej gdzieś i to tez moze byc od tego!!

Napisano

> acha jeszcze dodam ze mechanik stwierdził po oparach,maja lekko

> niebieski kolor ze łyka mi olej gdzieś i to tez moze byc od

> tego!!

a ubywa Ci oleju? co ile musisz dolewac?

zeby naprawde zdiagnozowac czy to pierscienie to trzeba zmierzyc kompresje i ewentualnie zrobic probe olejowa.

Napisano

> Rozumiem, że na rozgrzanym jest OK?

> Skoro tyle już wymieniłeś, to czemu pożałowałeś 20 zł na czujnik

> skoro jest tylko "podobno" dobry (Podobnoe to i Elvis żyje )

> Jeżeli na gorącym jest OK, to 99% wina czujnika temperatury (tego od

> komputera, mam nadzieję, że wiesz że są dwa )

> Pozdroofka

A gdzie one się znajdują może jakieś zdjęcie wink.gif

Napisano

> A gdzie one się znajdują może jakieś zdjęcie

a tu:

277701536-cz_komp.jpg

Napisano

> a tu:

Wielkie dzięki bow.gif

Napisano

> Wielkie dzięki

CZyli sygnał z tego czujnika idzie do kompa ( o ile się nie myle ) hmm.gifa z tego drugiego do wskaźnika i wentylatora chłodnicy

Napisano

> CZyli sygnał z tego czujnika idzie do kompa

tak z tego (czujnika) na zdjęciu idzie do kompa ok.gif

> z tego drugiego do wskaźnika

ok.gif

> i wentylatora chłodnicy

nie wentylator chłodnicy ma oddzielny czujnik (termowyłącznik)

w chłodnicy

20.GIF

pzdr

Napisano
  • Autor

niestety na rozgrzanym juz nie jest ok!a olej dolewałem srednio raz w miesiącu,skoro mechanik mi sam o tej kompresji powiedział tzn ze chyba to sprawdził,nie jestem w stanie tego co mi powiedzial dokładnie powtorzyc bo mowil fachowym językiem,a podobno najlepszy w okolicy!najgorsze jest to ze robi mi te kangury praktycznie na kazdym biegu cały czas,nawet jak bym chciał go sprzedac to co powiem?a czujnik temperatury cieczy wymieniłem ten ktory sie znajduje pod filtrem powietrza od strony mniej wiecej pasazera!

Napisano

> tak z tego (czujnika) na zdjęciu idzie do kompa

> nie wentylator chłodnicy ma oddzielny czujnik (termowyłącznik)

> w chłodnicy

> pzdr

A czym różni się (budowa) jeden czujnik od drugiego( a może to ten samm) grinser006.gif bo nigdzie nie mogę znaleźć opisu, zdjęć Z góry dzięki

Napisano

Ten z fotki Lelka to termistor, a ten w chłodnicy to włącznik reagujący na ciepło.

Napisano

> A czym różni się (budowa) jeden czujnik od drugiego( a może to ten

> samm) bo nigdzie nie mogę znaleźć opisu, zdjęć Z góry dzięki

SORY za zamieszanie już wiem wszystko confused.gif

Napisano
  • Autor

jak juz mowiłem ten czujnik wymieniłem.może wiecie ile kosztowałby taki remont generalny silnika,bo rozumiem ze wymiana pierscieni w sumie sie z tym wiąze.bo pewnie jeszcze i popychacze,uszczelniacze itp.czy to sie w sumie opłaca?

Napisano

To czy się opłaca zależy od tego, ile czasu jeszcze zamierzasz nią jeździć. Jeśli do złomowania to oczywiście jest to opłacalne.

Napisano

> To czy się opłaca zależy od tego, ile czasu jeszcze zamierzasz nią

> jeździć. Jeśli do złomowania to oczywiście jest to opłacalne.

Panowie mechanicy!!

Mamy silnik c16nz w temacie.

Jakie są koszta materiałowe, była mowa pierścieniach do wymiany, padło tez o zaworach, generalnie ile mogą kosztować same materiały no i ile weźmie mechanior za taka za taka napraw?

Napisano

Piszesz, że krokowiec wymieniony rok temu. Niby dolewasz oleju, mechanik twierdzi że silnik do remontu czyli musisz mieć przedmuchy. I tu leży problem.

Musisz wyczyścić dokładnie krokowca!!!!! tu lezy wina. Ale nie wyczyścić go z wierzchu i delikatnie przemyć, tylko

po 1:

Wlac w niego ze 2-3 razy WD40, tak żeby w środku też usunąć jak najwięcej osadów (one blokują trzpień) i nie "chodzi" płynnie!!!

Najlepiej jeszcze jak wykręcisz krokowiec i podłączysz go do wtyczki i przekręcisz kluczyk w stacyjce (nie zapalj - tylko żeby kontrolki się zapaliły) - powinien się on wysunąć trochę. Jak sie wysunie to odłącz aku bo inaczej jeśli kluczyk z powrotem przekręcisz na OFF to on sie chowa. Masz wtedy więcej miejsca na przemycie go.

po 2:

koło gniazda gdzie wchodzi krokowiec też jest kanał i jest on też zabrudzony właśnie przepalonym olejem i stamtąd dostaje się ten czarny osad na krokowca i go blokuje. Usuń i wymyj stąd jak najwięcej tego syfu!!!!

Po tych zabiegach złóż wszystko do kupy i ma grać.

Przerabiałem to u siebie miesiąc temu, już miałem dość, szukałem szukałem i dopiero kolega powiedział jak fachowo się zabrać za krokowca, a myślałem że umiem go wyczyścić. Też objawy miałem podobne

pozdr

Napisano

Uzyj szukajki, opisałem szczególowe koszty remontu silnika c16nz wraz z fotkami. Pzdr.

Napisano
  • Autor

hey!chyba jednak go sprzedam!!!ale nie wiem za ile moge go wystawić!czy ktoś moze mi doradzić? jest z 91 roku,oc do kwietnia ,przegląd do maja-wymienione klocki i czujnik temperatury cieczy,uszczelka pod miska olejową po ostatniej wizycie u mechaniora!nie chciał bym tak wiele styracic na nim ale wiem ze wymiana pierścieni wiąze się z kosztami około 1000zł.pozdro

Napisano
  • Autor

hey!~doradżcie mi za ile moge wystawić moja asterke z pierscieniami do wymiany???

Napisano

> hey!~doradżcie mi za ile moge wystawić moja asterke z pierscieniami

> do wymiany???

przejrzyj ogłoszenia - mamy to zrobić za Ciebie?

otomoto, allegro, anonse

3000 na pewno dostaniesz, ale czy więcej? hmm.gif

Napisano

> hey!chyba jednak go sprzedam!!!ale nie wiem za ile moge go

> wystawić!czy ktoś moze mi doradzić? jest z 91 roku,oc do

> kwietnia ,przegląd do maja-wymienione klocki i czujnik

> temperatury cieczy,uszczelka pod miska olejową po ostatniej

> wizycie u mechaniora!nie chciał bym tak wiele styracic na nim

> ale wiem ze wymiana pierścieni wiąze się z kosztami około

> 1000zł.pozdro

a zrobiłeś to co pisałem, to nic nie kosztuje a jak pomoże?

więcej optymizmu

Napisano
  • Autor

hey!nie zrobiłem tego co pisałes bo ten mechanik to wykluczył!!a pozatym nie chce juz kasy w niego ładować,bo sporo już władowałem!tylko że nie wiem za ile moge go opchnąć bo nie ma ogloszeń asterek uszkodzonych!!

Napisano

IMHO C16NZ to jeden z lepszych silnikow oplowskich wiec zastanow sie powaznie czy naprawde jest az tak zle zeby go sprzedawac

Napisano

tylko moja porada nie zakłada żadnych!!! dodatkowych kosztów. To tylko dokładne!!! czyszczenie. to nie kosztuje nic.

spróbuj

pozdr

Napisano
  • Autor

w sumie masz racje georg!to nic nie zaszkodzi sprawdzić ten silniczek i go przeczyścić!sprubuje!!dzięki za porade!

Napisano

> w sumie masz racje georg!to nic nie zaszkodzi sprawdzić ten silniczek

> i go przeczyścić!sprubuje!!dzięki za porade!

wyczyść też dokładnie gniazdo gdzie on wchodzi!!!

tam też będzie masa syfu

zastosuj się dokładnie do mojego 1 postu

pozdr i udanych napraw

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.