Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie chce jechać na benzynie

Featured Replies

Napisano

Witam jestem posiadaczem Astry z 93r c14nz. Mam problem z jazdą na benzynie, a raczej z barkiem możliwości takiej jazdy. Na benzynie można jedynie odpalić natomiast o jechaniu nie ma mowy, samochód po prostu ma problem z ruszenie, nie ma wcale mocy. Po przełączeniu na gaz jedzie normalnie. Ktoś ma pomysł co może być tego przyczyną? Mam gaz od jakiś 2 lat problem istniej od kilku miesięcy. Aha instalacja firmy BRC bez komputera.

Napisano

> Witam jestem posiadaczem Astry z 93r c14nz. Mam problem z jazdą na

> benzynie, a raczej z barkiem możliwości takiej jazdy. Na

> benzynie można jedynie odpalić natomiast o jechaniu nie ma mowy,

> samochód po prostu ma problem z ruszenie, nie ma wcale mocy. Po

> przełączeniu na gaz jedzie normalnie. Ktoś ma pomysł co może być

> tego przyczyną? Mam gaz od jakiś 2 lat problem istniej od kilku

> miesięcy. Aha instalacja firmy BRC bez komputera.

Moze pompka paliwowa sie konczy hmm.gif To juz najgorsza wersja usterki ale dosc typowa dla aut z lpg

Napisano
  • Autor

> Moze pompka paliwowa sie konczy To juz najgorsza wersja usterki ale

> dosc typowa dla aut z lpg

No może tylko wydawało mi się że pompa albo chodzi alebo nie chodzi wcale jak jest uszkodzona, a tutaj to jakby chodziła za słabo albo przerywała, czy to jest możliwe?

Napisano

Owszem. Sprawdź ciśnienie i wydatek pompy. Opis w czeluściach forum (i książce Etzolda).

Napisano

> Owszem. Sprawdź ciśnienie i wydatek pompy. Opis w czeluściach forum

> (i książce Etzolda).

a może to zwężka na dolocie i słąba pompa tak go ogranicza....

Napisano

U mnie jest to samo ... pompka była wymieniona jakieś kilka miesięcy temu a i tak nie pomogło na tą dolegliwość. Ja mam X16SZ i po pewnym czasie jeżdżenia głównie na gazie jest taki efekt jakby komputer się przestawiał i miał problemy z dawkowaniem benzyny - silnik szarpie, dławi się przy dodawaniu gazu. Przejedzie się tak męcząc ze 2-3 km i znowu przyzwyczaja się do benzynki już jedzie normalnie ... po resecie kompa wszystko u mnie wraca do normy i ma normalną dynamikę na pb95 czy lpg ... paredziesiąt km na gazie i znowu to samo ...

Napisano

> U mnie jest to samo ... pompka była wymieniona jakieś kilka miesięcy

> temu a i tak nie pomogło na tą dolegliwość. Ja mam X16SZ i po

> pewnym czasie jeżdżenia głównie na gazie jest taki efekt jakby

> komputer się przestawiał i miał problemy z dawkowaniem benzyny -

> silnik szarpie, dławi się przy dodawaniu gazu. Przejedzie się

> tak męcząc ze 2-3 km i znowu przyzwyczaja się do benzynki już

> jedzie normalnie ... po resecie kompa wszystko u mnie wraca do

> normy i ma normalną dynamikę na pb95 czy lpg ... paredziesiąt km

> na gazie i znowu to samo ...

Bo trza poprawnie ustawic emulacje sondy lambda lub wogole emulator sondy zalozyc 270751858-jezyk.gif

Napisano

No i jeszcze najprosciej to zdejmij kleme minus z aku w celu wykasowania bledow ze sterownika silnka

Napisano

> No i jeszcze najprosciej to zdejmij kleme minus z aku w celu

> wykasowania bledow ze sterownika silnka

Dokładnie, najlepiej na co najmniej 10 minut. Jak się poprawi po resecie, to mamy winowajcę (brak emulacji sondy lambda).

Napisano

Ja tak miałem umnie pomogła wymiana filtra paliwa, kiedy ostatnio wymieniałes filterek?

pozdro 20.GIF

Napisano

PAnowie MODERATORZY nadgorliwi jestescie. czemu zas usuneliscie moj post. a ja mam niusa. bo tu mnie koledzy podpuszczali zebym se wlal paliwka i mnie siostra ubiegla po poludniu

i wlasnie jestem po wypompowywaniu benzynki z dieselka. narobilem sie jak kot ale sie udalo

Napisano
  • Autor

> Ja tak miałem umnie pomogła wymiana filtra paliwa, kiedy ostatnio

> wymieniałes filterek?

> pozdro

To nie filtr, jego wymieniłem jakiś miesiąc czemu bo tez pomyślałem że zapchany, jednak to nie pomogło, sprawdzę jutro z odłączeniem akumulatora.

Napisano

> Bo trza poprawnie ustawic emulacje sondy lambda lub wogole emulator

> sondy zalozyc

Mam i na gazie auto działa bez zarzutu, na analizatorze spalin wyniki są ok. Gorzej na pb ... tak samo jak u autora tematu ...

Napisano

> Mam i na gazie auto działa bez zarzutu, na analizatorze spalin wyniki

> są ok. Gorzej na pb ... tak samo jak u autora tematu ...

Ta emulacja jest właśnie od tego, żeby samochód na benzynie też dobrze jeździł. (Przy złej emulacji po pewnym czasie komputer "głupieje").

Napisano

witam .

Mam dokladnie tak jak kolega Morpheus (x16SZ)

pompe sprawdzalem filtr wymieniony.

Zapala na pb i od razu na postoju przelanczam na LPG bo nie chce jechac.

Zauwazylem ze jak temp na zewnatrz ponizej 12 stopni to jest ok.

Nie mam pojecia co to jest

pozdrawiam

Napisano

> witam .

> Mam dokladnie tak jak kolega Morpheus (x16SZ)

> pompe sprawdzalem filtr wymieniony.

> Zapala na pb i od razu na postoju przelanczam na LPG bo nie chce

> jechac.

> Zauwazylem ze jak temp na zewnatrz ponizej 12 stopni to jest ok.

> Nie mam pojecia co to jest

> pozdrawiam

Odlacz aku na kilkanascie minut, podlacz ponownie i sprobuj jechac na benzynie (bez uzywania lpg)

• 3 miesiące później...
Napisano

Ja też miałem taki problem. Na gazie bez problemu ale zanim się przełączył (mam Bingo) to aż strach było jechać... ja mu w gaz a on leeeddwwoooooo... wszystko jedno - zimny czy rozgrzany... Okazało się, że komputer przestał reagować... no to mi się gorąco zrobiło... najgorsze, ze nie można dostać używanego działającego do C14NZ (chyba, że ktoś może ma ? Jestem zainteresowany). Na szczęście Pan Wojdyna potrafił dać sobie z tym radę bez wymiany komputera. Nie znam się na tym i nie wnikam co zrobił ale jeżdżę smile.gif Ten Pan Wojdyna to Zuch Chłopina i różne cuda z autem wyczynia. A Jego zespół to orły same - nie mają walki żadnej poddanej smile.gif W każdym razie mojego Złomka ratują nawet jak przypadek jest beznadziejny.

Napisano
  • Autor

> Odlacz aku na kilkanascie minut, podlacz ponownie i sprobuj jechac na

> benzynie (bez uzywania lpg)

Kolego na to 99,90% czujnik temperatury do komputera. Tak było w moim przypadku. Po wymianie pali na dotyk. czujnik kosztuje 18zł wymiana 1-2 minuty uroniłem przy tym może ze 3 krople petrygo. Wbrew pozorom po odkrecęniu czujnika wcale mocno płyn nie leci wystarczy szybko zatkać palcem.

Napisano

Sprawdz Akumulator-pod obciążeniem, jeśli jest oki to jedz na regulacje i niech sprawdzą Ci emulacje sondy lambda.

Napisano

> Odlacz aku na kilkanascie minut, podlacz ponownie i sprobuj jechac na

> benzynie (bez uzywania lpg)

A ja mam taki problem.Mianowicie jezdziłem tylko na benzynie jakis miesiac.I od kilku dniu auto wyraznie utracilo moc podczas zmian biegów. tzn. wcisniecie pedału powoduje tylko buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu i sie zbiera.Niewazne czy 1 czy inny bieg.Dodam iz jezdzilem na benzynie bowiem nadeszly pory chlodow i nie chcialem zarzynać parownika LPG,a do pracy mam niedaleko.Wiec jestem tym wielce zdziwiony bowiem Koledzy w postach pisza zeby własnie pojezdzic na benzynie zeby odmulic auto,a u mnie stalo sie odwrotnie.Od poczatku jak posiadam auto nie bylo problemow.Zeby wykluczyc to co czytałem,odłaczalem aku,wymienilem czujnik temp.zalewałem na innych stacjach benzyne i auto słabe.jak zimny to na ssaniu prawie wciska w fotelk jak depne.jak przełącze na gaz to tez zrywne bardzo.Wiec co moze byc przyczyna?.Chciałem dobrze.

Napisano

Pomiar ciśnienia paliwa i wydatku pompy paliwa na początek. Później szczelność dolotu.

Napisano

> Pomiar ciśnienia paliwa i wydatku pompy paliwa na początek. Później

> szczelność dolotu.

Przyznaje.iz zalewałem paliwa za klka złotych nigdy nawet do polowy wskaznika na zegarach bo uzytkowałem gaz,tylko jak pisalem miesiac temu zalałem pod korek i teraz pompa by oszalała? bananaevil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.