Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto w końcu płaci za to że pasażer nie zapiął pasów?

Featured Replies

Napisano

Nie to żeby mnie to osobiście dotyczyło bo i ja zapinam i pasażerowie też.

Natomiast często chodzą słuchy że pasażer płaci za siebie. Znaczy dostaje

mandat i płaci a nie płaci mandatu kierowcy.

Moim zdaniem płaci kierowca. Kierowca ma PJ i wie że trzeba zapinać,

kierowca odpowiada za pasażerów więc nie jedzie jak się nie pozapinają.

Kierowca ma zapis (Art.45 ust.2 pkt.3):

Quote:

Kierującemu pojazdem zabrania się:

3)przewożenia pasażera w sposób niezgodny z
art. 39
, 40 lub 63 ust.1

Który to (art. 39) z kolei mówi:

Quote:

1. Kierujący pojazdem samochodowym oraz osoba przewożona takim pojazdem wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są obowiązani korzystać z tych pasów podczas jazdy, z zastrzeżeniem ust. 3.

Jest nawet przewidziana za to kara:

Quote:

Przewożenie pasażerów niezgodnie z przepisami.

Kwalifikacja prawna:

art.97 k.w

oraz

art.45 ust.2 pkt.3 p.r.d.

Karne punkty: 1

Ale znalazłem na przykład to.

Quote:

Czy pasażer samochodu może być sprawcą kolizji drogowej? Tak, i co więcej, może z tego powodu zapłacić mandat. To nie jedyna sytuacja, w której osoba nie prowadząca samochodu może otrzymać karę od policjanta z drogówki.

Powszechnie sądzi się, że za wszystko co dzieje się w samochodzie odpowiedzialny jest jego kierowca. Tymczasem pasażera także obowiązują przepisy kodeksu drogowego.

[...]

Kosztowna może się okazać rodzinna podróż samochodem, jeśli nie wszyscy pełnoletni członkowie rodziny zapną pasy bezpieczeństwa. – Osoba, która nie zapnie pasów może być ukarana mandatem w wysokości 100 zł - mówi komisarz Marcin Książkiewicz z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Stołecznej Policji. -Kierowca za takie przewinienie oprócz mandatu otrzymuje 2 punkty karne. Żeby było jasne - 100 złotowy mandat płacą wszyscy pasażerowie, którzy nie zapięli pasów, nawet ci z tylnych siedzeń, jeśli są one wyposażone w pasy bezpieczeństwa oraz kierowca, który prowadzi auto.

To jak to jest?

Napisano

Kiedy bylo o tym w TV. Mowili wtedy, ze w sumie zalezy to od policjanta. Moze dac kierowcy, moze dac pasazerowi, moze dac obu.

EDIT: Zawsze przeciez moze byc tak, ze pasazer zapial pas, a pozniej w czasie jazdy rozpial sie, tak, ze kierowca tego nie zauwazyl (ciezko zeby kierowca w czasie jazdy odwracal sie, aby sprawdzic czy pasazerowie maja zapiete pasy).

Napisano

Ja kiedyś zapłaciłem (4 lata temu) za pasażera tylnego siedzenia za brak pasów. Punktów karnych nie dawali.

Napisano

Ja słyszałem w Tv, że jeżeli osoba jest pełnoletnia to płaci za siebie, jednak jeśli nie jest to płaci za nią kierowca.. niewiem.gif

Napisano

Wydaje mi się (czytałem o tym jakiś czas temu, jestem pewien tak na 90%), że płaci i kierowca, i pasażer, który nie zapiął pasów. Jeśli dobrze pamiętam, to kierowca 100zł + 2 punkty programu "Zdaway (na prawko biglaugh.gif )", pasażer 100zł. Kierowca może powiedzieć, że pasażer odpiął pasy podczas jazdy, a on tego nie nie zauważył, wtedy policjant powinien odstąpić od ukarania kierowcy. Ale oczywiście wszystko zależy od zdolności negocjacyjnych kierowcy i jego skruchy grinser006.gif

EDIT: Mój błąd - kierowca zostanie ukarany punktami tylko wtedy, gdy to on nie zapnie pasów, gdy nie zrobi tego pasażer - dostaje mandat bez punktów (taki sam, jak pasażer)

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się (czytałem o tym jakiś czas temu, jestem pewien tak na

> 90%), że płaci i kierowca, i pasażer, który nie zapiął pasów.

> [...] Ale oczywiście wszystko zależy od zdolności

> negocjacyjnych kierowcy i jego skruchy

No właśnie. Wszyscy słyszeli w TV ale jaka jest podstawa prawna ukarania

pasażera? Przecież pasażer może nawet nie mieć PJ i nie mieć pojęcia że

trzeba zapinać pasy.

PS Wiem, wiem. Nieznajomość prawa nie zwalania z odpowiedzialności.

Napisano

> No właśnie. Wszyscy słyszeli w TV ale jaka jest podstawa prawna

Ja akurat czytałem w Auto Świecie lub innym Motorze o tym, podawali tam podstawę prawną, ale nie pamiętam, w którym to było numerze.

> ukarania

> pasażera? Przecież pasażer może nawet nie mieć PJ i nie mieć pojęcia

> że

> trzeba zapinać pasy.

Dlatego obowiązkiem kierowcy jest go o tym poinformować i dopilnować, żeby pasy zapiął...

> PS Wiem, wiem. Nieznajomość prawa nie zwalania z odpowiedzialności.

otóż to ok.gif

Napisano

Znalazłem podstawę prawną:

Quote:

Kto poniesie odpowiedzialność za nie zapięcie pasów przez pasażera, on sam czy kierowca pojazdu?

Zgodnie z przepisami kodeksu drogowego kierujący i każda osoba przewożona pojazdem samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa ma obowiązek korzystania z nich podczas jazdy. Przepis przewiduje jednak pewne odstępstwa, i obowiązku tego nie mają między innymi:

* osoby mające orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów,

* kobiety o widocznej ciąży.

W kwestii odpowiedzialności za nie zastosowanie się przez pasażera do obowiązku korzystania z pasów bezpieczeństwa, przepisy stanowią, że kierowca odpowiada za pasażerów, a równocześnie ma obowiązek pouczyć ich o konieczności zapięcia pasów oraz odmówić jazdy w przypadku nie wykonania tego polecenia. Jeżeli w trakcie jazdy pasażer samowolnie odepnie pas i tak zastanie go policjant - do odpowiedzialności może być pociągnięty zarówno kierowca (zgodnie z art. 45 ust. 2 ustawy Prawo o ruchu drogowym z 20.06.1997r. Dz. U. z 2003r. Nr 58, poz. 515 - tekst jednolity, "kierującemu zabrania się przewożenia pasażera bez zapiętych pasów bezpieczeństwa"), chyba że odpięcie pasów nastąpiło bez jego wiedzy, jak też pasażer, który ma obowiązek zapięcia pasów, wynikający z art. 39 prawa o ruchu drogowym.

Źródełko

Napisano

I jeszcze jedno (co do punktów) - coś mi dzwoniło, tylko nie wiedziałem w którym kościele... Kierowca dostanie punkty "Zdaway" tylko wtedy, gdy to on nie zapnie pasów. Reszta mojej poprzedniej wypowiedzi jest prawdziwa.

Quote:

Mam samochód, który posiada pasy bezpieczeństwa także z tyłu. Wiem, że zarówno kierowca, jak i pasażer z przodu mają obowiązek zapiąć pasy bezpieczeństwa. Jednak jak to wygląda w przypadku pasażerów z tyłu? Czy jeżeli pasażer z tyłu upiera się i nie chce zapiąć pasów, to czy policja może go za to ukarać? Czy kierowca też może odpowiadać za niesfornego pasażera?

Tak

Pasami w samochodzie powinien być przypięty nie tylko kierowca, ale również pasażer - zarówno na przednim, jak i tylnym siedzeniu. Za niezapięte pasy przez pasażera na tylnym siedzeniu grozi mandat.

Kierujący i osoby przewożone pojazdem wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są obowiązani korzystać z nich podczas jazdy. Za jazdę bez zapiętych pasów bezpieczeństwa odpowiada osoba, która tego obowiązku nie dopełniła. Jednak niezależnie od mandatu, który może zostać nałożony na pasażera za jazdę bez zapiętych pasów bezpieczeństwa, kierujący pojazdem również może zostać ukarany mandatem. Wysokość mandatu w takiej sytuacji wynosi 100 złotych zarówno w przypadku kierowcy, jak i pasażera. Jeżeli jednak kierowca nie zapiął pasów, to otrzyma za to dodatkowo dwa punkty karne.

Są jednak sytuacje, w których nie ma obowiązku zapinania pasów. Z obowiązku tego zwolnione są np.: osoby mające orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów, kobiety o widocznej ciąży, kierowca taksówki osobowej w trakcie jazdy z pasażerem, policjant podczas przewożenia osoby zatrzymanej.

Podstawa prawna

l Art. 39 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2005 r. nr 108, poz. 908 z późn. zm.).

Źródełko

Napisano
  • Autor

> Znalazłem podstawę prawną:

Dobra, ale to jest podstawa prawna do tego że musi zapinać a ja szukam

w 'taryfikatorze'. I jest.

Osobno jest wymienione 'Niekorzystanie z pasów bezpieczeństwa podczas

jazdy (art. 39 ust. 1) - 100zł' a osobno 'Kierowanie pojazdem przewożącym

pasażerów nie korzystających z pasów bezpieczeństwa (art.45 ust.2 pkt 3) -

100zł'.

I teraz jasne.

Napisano

> Dobra, ale to jest podstawa prawna do tego że musi zapinać a ja

> szukam

> w 'taryfikatorze'. I jest.

> Osobno jest wymienione 'Niekorzystanie z pasów bezpieczeństwa podczas

> jazdy (art. 39 ust. 1) - 100zł' a osobno 'Kierowanie pojazdem

> przewożącym

> pasażerów nie korzystających z pasów bezpieczeństwa (art.45 ust.2 pkt

> 3) -

> 100zł'.

> I teraz jasne.

No to wszystko jasne ok.gif

Napisano

Kiedyś zatrzymał mnie patrol Policji ( w sumie to ruszyłem i zatrzymali mnie po 20metrach angryfire.gif) oczywiście bez pasów. Nie zapięte pasy miał również mój znajomy, oczywiście próbowaliśmy coś pogadać ale policial.gif twardo że mandat. Zapytał o dokumenty Ja miałem ale kolega nie, więc policial.gif zapytał mnie czy znam tego Pana i czy przyjmuje mandat za niego bo inaczej musiałby go zatrzymać do potwierdzenia danych osobowych biglaugh.gif ( on nie będzie sprawdzał przez radio tylko zabierze go na posterunek) Po kilku minutach tłumaczyliśmy że dopiero co ruszyłem i takie tam no i ulitowali się i powiedzieli że nastepnym razem nie popuszczą klnie.gif

Napisano

> No to wszystko jasne

Potwierdzam.

Moją mamę zatrzymali tydzień temu, jak jechała z koleżanką, która nie zapięła pasów.

Dostała 100zł za koleżankę + 100zł za niedopilnowanie pasażera= 200zł. frown.gif

Napisano

> Potwierdzam.

> Moją mamę zatrzymali tydzień temu, jak jechała z koleżanką, która nie

> zapięła pasów.

> Dostała 100zł za koleżankę + 100zł za niedopilnowanie pasażera=

> 200zł.

Jak to, 2 razy za to samo?

Napisano
  • Autor

> Jak to, 2 razy za to samo?

Nie tyle 2 razy za to samo tylko dwie różne osoby za jeden czyn.

Kierowca za 'Kierowanie pojazdem przewożącym pasażerów nie

korzystających z pasów bezpieczeństwa (art.45 ust.2 pkt 3)' a pasażer

za 'Niekorzystanie z pasów bezpieczeństwa podczas jazdy (art. 39 ust. 1)'.

Czyli kierowca za to że nie poinformował pasażera żeby się zapiął a pasażer

za to że sam z siebie nie wiedział.

-- edit --

Aaa, doczytałem że mama dostała 2x100 a powinien 100 dostać kierowca i

100 pasażer. hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.