Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolka ladowania

Featured Replies

Napisano

No i stalo sie... zapalila sie kontrolka ladowania akumulatora (od 3 miesiecy wiem, ze mam peknieta obudowe alternatora). Za chwile podjade (jak odpale) do garazu, sprawdzic czy w ogole jakies napiecie ladowania jest.

A stalo sie to tak:

Dzisiaj ejchal z pracy (Katowice -> Piekary Sląskie) w sumie to opwiedzialbym, ze plynalem... wszedzie pelno wody, trudno sie plynelo bravolotem ;P zatankowalem LPG i po odpaleniu zapalila sie ontrolka ladowania akumulatora. Zjechalem na parking, zgasilem auto - by sprawdzic czy sie aku nei zagotowal itd. wszystko bylo ok, wiec pojechalem dalem (4km) - nawet udalo mi sie dojechac, ale jakos wszysto chodzilo gorzej (wycieraczki wolno, nadmuch ledwo dmuchal).

Mysle, ze to padl juz altek. Teraz moje pytanie (mam F. Bravo 1.6 z 103 konnym silnikiem, ze wspomaganiem i bez klimy) czy TEN Bedzie pasowal ?

Ile mniej wiecej musze zaplacic za wymiane u mechaniora ? 1 policzyl mi okolo 130 zl - ale nie wiem czy to duzo.

Napisano

Szkoda placic mechanikowi. zalatw sobie u kogos kanal i sam wymien. cena altka ciekawe ja placilem na gieldzie 300 zl pol roku temu i udal sie razem z padaka na zlom frown.gif

Napisano

czy TEN

> Bedzie pasowal ?

To chińszczyzna i wcale nie ma wzmocnionej budy jak pisze kolo w opisie....

policzyl

> mi okolo 130 zl - ale nie wiem czy to duzo.

mi mechanior za wymiane altka i rolki wziął 50zł

Polecam altka z Tej aukcji...ja kupiłem od tego gościa i jaknarazie chodzi ok, a i jakośc wykonania jest b.dobra no i altka miałem na drugi dzień po zamówieniu.... yikes.gif

Napisano
  • Autor

VANT - ja tam nie wierze w to co pise sprzedawaca, ale masz racje wole kupic z tej aukcji co Ty podales, min. dlatego ze jest to super sprzedawaca. Ofkoz zamierzam od razu zakupic oslone pod silnik - to chyba dobry pomysl smile.gif

Wsumie to zamiast pojsc sprawdzic napiecie ladowania - poszeldem, do lozka kimnac sobie 270751858-jezyk.gif mysle, ze dzisiaj (jak odpale auto) jeszcze to sprawdze) i dam znac.

VANT - czy ten altek o ktorym piszesz, bedzie pasowal do 1.6 16V bez kilmy i ze wspomaganiem ? bo dowiedzialem sie, ze moze nie pasowac, ze niby jakis dodadkowy 'bebenek' musi byc jak mam wspomaganie :/

EDIT:

Odpalilem (lewdo) poejchalem do garazu okolo 500m, zaswiecila sie juz nawet kontrolka poduszki i obrotomierz juz nie pokazyl obrotow 270751858-jezyk.gif ale wjechalem do garazu i auto zgaslo smile.gif teraz sie laduje aku, bym mogl pojechac od mechanika na sprawdzenie.

Wczroaj sprawdzilem 0 napiecia ladowania.

Napisano

> Odpalilem (lewdo) poejchalem do garazu okolo 500m, zaswiecila sie juz

> nawet kontrolka poduszki i obrotomierz juz nie pokazyl obrotow

> ale wjechalem do garazu i auto zgaslo teraz sie laduje aku, bym

> mogl pojechac od mechanika na sprawdzenie.

To masz kolego słaby aku. Jak mi altek padł w trasie, to kupiłem nowy aku 50 Ah "Spark" najtańszy w markecie i przejechałem 220km do domu i jeszcze rozrusznik kręcił. (ale wyłączyłem prawie wszystko co żre prąd).

Napisano

> To masz kolego słaby aku. Jak mi altek padł w trasie, to kupiłem nowy

> aku 50 Ah "Spark" najtańszy w markecie i przejechałem 220km do

> domu i jeszcze rozrusznik kręcił. (ale wyłączyłem prawie

> wszystko co żre prąd).

Przecież pisał, że lało, chodziły wycieraczki,wentylator, jazda na światłach.

Napisano
  • Autor

> Przecież pisał, że lało, chodziły wycieraczki,wentylator, jazda na

> światłach.

Proste... zamowilem alternator, czekam na przesylke i mechanik wymieni mi to za 80 zeta.

Dzownilem po kilku warsztatach i regenerowany altek chcieli mi sprzedac za 500 zl - koszmar! i do tego swoj mialem zostawic...

Teraz altek z przesylka za 223 zl + 100zl (robocizna z paskiem) to ~330zl, jak dla mnie roznica jest bardzo duza.

Napisano

> Teraz altek z przesylka za 223 zl + 100zl (robocizna z paskiem) to

> ~330zl, jak dla mnie roznica jest bardzo duza.

Szkoda tej 100 na robotę - godzinka czasu i sam to zrobisz , naprawdę to nie jest wielka filozofia.

Godzinę dlatego że jest to pierwszy raz. grinser006.gif

Napisano

> Szkoda tej 100 na robotę - godzinka czasu i sam to zrobisz , naprawdę

> to nie jest wielka filozofia.

> Godzinę dlatego że jest to pierwszy raz.

Jak możesz myknij jakiś manual...napewno wielu się przyda.....

Napisano

> Jak możesz myknij jakiś manual...napewno wielu się przyda.....

Chętnie bym to zrobił ale wymianiałem w tamtym roku - wtedy jeszcze nie wiedziałem o istnieniu tego kącika.

Ale z tego co pamiętam :

Alternator przymocowany jest do korpusu silnika dwoma śrubami które trzeba odkręcić , ale do altka idą dwa przewody jeden na klucz "13" do akumulatora (gruby) i drugi cienki (czerwony) ten chyba klucz"10" - z tym że tutaj uwaga lepiej i wygodniej jest odkręcenie tego po odłączeniu altka od silnika i w tym czasie przyda się druga osoba do przytrzymania altka od spodu aby był dobry dostęp do śrub. Tutaj muszą być kluczyki rurkowe przynajmniej ta "10" bo jest ciasno koło plastiku i innym grubszym nie podejdzie.

Altek wychodzi dołem po skręceniu kół na maxa w lewo (zresztą do jego odkręcenia wtedy też jest lepszy dostęp).

Oczywiście przed działaniami odkręcamy napinacz paska a sam pasek ściągamy - do napiecia potrzebny będzie klusc imbusowy.

Nie pamiętam jki klucz potrzebny jest do śrub mocujących altka ale gdzieś tutaj na forum była już opisywana jego wymiana i tam sa potrzebne informacje.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Dostalem dzisiaj altenrator pojechalem... no prawie pojechalem wink.gif do mechanika, jutro bede mial auto (bo dzisiaj za pozno juz bylo).

Wsiadam do auta.. odpalam (odpalilo) i piiiiiiiiiiiiiisk... troche dodalem gazu i piiiiisssssssskk... zaczelo smierdziec spalona guma, wiec auto poszlo na hol i juz czeka na wymiane.

WYdaje mi sie, ze alternator sie juz nie krecil... i pasek sie na nim slizgal, co o tym myslicie ?

Napisano

> Dostalem dzisiaj altenrator pojechalem... no prawie pojechalem do

> mechanika, jutro bede mial auto (bo dzisiaj za pozno juz bylo).

> Wsiadam do auta.. odpalam (odpalilo) i piiiiiiiiiiiiiisk... troche

> dodalem gazu i piiiiisssssssskk... zaczelo smierdziec spalona

> guma, wiec auto poszlo na hol i juz czeka na wymiane.

> WYdaje mi sie, ze alternator sie juz nie krecil... i pasek sie na nim

> slizgal, co o tym myslicie ?

SPalona guma i pisk wskazuje na to ze coś co się powinno kręcić to się nie kręciło zlosnik2.gif

Napisano

> Szkoda tej 100 na robotę - godzinka czasu i sam to zrobisz , naprawdę

> to nie jest wielka filozofia.

> Godzinę dlatego że jest to pierwszy raz.

Witam. A może doradzisz jak wyjąć altka z Bravo 1.8? bo już mi mało nie wyleci od wibracji.

Napisano

> Witam. A może doradzisz jak wyjąć altka z Bravo 1.8?

No niestety nie mam pojęcia a zgadywał nie będę.

Napisano
  • Autor

Panowie juz jestem po wymianie, alternator zalozony, laduje dziala i ogolnie fajnie smile.gif ale dziwna rzecz sie dzieje... wylaczam silnik i zapala sie kontrolka ladowania.... po chwili gasnie, raz nie zgasla musialem przekrecic kluczyk i wyciagnac to zgasla... co to moze byc ?:P

EDIT:

Wczesniej uzywalem szukarki, ale srednio cos znalazlem, teraz poszukalem jeszcze raz i tutaj - http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=277653660&an=0&page=0#Post277653660 Ktos mial podobny problem :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.