Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 i olej

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam stilacza 1.4 fresh z 2006 roku.

Podczas rocznego przeglądu przy przebiegu 7700km wlano mi Mobil 1.

Teraz (przegląd był w styczniu) mam przejechane 18000km i podczas skrętu w prawo stilacz zaczoł wyć o braku ciśnienia oleju.

Dzisiaj sprawdzałem i bagnet miałem suchy.

Czy ktoś wie jakie jest maksymalne dopuszczalne spalanie oleju ??

dzięki za odpowiedzi

Napisano

...suchy bagnet? czyli nie miales prawie nic oleju w silniku? nie zazdroszcze icon_rolleyes.gif stilaki troche oleju wcinaja - to tez zalezy od konkretnego silnika. Nie wiem jak jest w 1.4 - albo Ci tyle bierze albo jakis wyciek jest.

...a co do komunikatu to mam z nim zle wspomnienia - wyskoczyl mi tylko raz jak mi rozrzad strzelil wink.gif

Napisano

> Mam stilacza 1.4 fresh z 2006 roku.

Czyli takiego, który bierze olej. hehe.gif Silniki 1.4 oraz 1.8 są znane z upodobania do oleju. zlosnik.gif

> Podczas rocznego przeglądu przy przebiegu 7700km wlano mi Mobil 1.

> Teraz (przegląd był w styczniu) mam przejechane 18000km i podczas

> skrętu w prawo stilacz zaczoł wyć o braku ciśnienia oleju.

> Dzisiaj sprawdzałem i bagnet miałem suchy.

Przez 10.000 km nie zajrzałeś do bagnetu? yikes.gif

> Czy ktoś wie jakie jest maksymalne dopuszczalne spalanie oleju ??

800 gramów na 1000 km chyba. tongue.gif Ponieważ mieści Ci się 4 litry (około 4000 gramów, bo wiadomo, że olej ma inny ciężar właściwy niż woda, czyli około), a wszystek nie ubył (bo byś zatarł silnik)... no powiedzmy ubyło 2 litry, czyli około 2000 gramów, to podzieliwszy przez 10 wyjdzie, że twój silnik zużył maksymalnie 200 gramów na 1000 km, co jest jak najbardziej w normie. ok.gif Po prostu dolej oleju i jeździj dalej, ale raz na 1000 km wyciągnij bagnet i dolej trochę oleju. grinser006.gif

Napisano

> Czyli takiego, który bierze olej. Silniki 1.4 oraz 1.8 są znane z

> upodobania do oleju.

> Przez 10.000 km nie zajrzałeś do bagnetu?

> 800 gramów na 1000 km chyba. Ponieważ mieści Ci się 4 litry (około

> 4000 gramów, bo wiadomo, że olej ma inny ciężar właściwy niż

> woda, czyli około), a wszystek nie ubył (bo byś zatarł

> silnik)... no powiedzmy ubyło 2 litry, czyli około 2000 gramów,

> to podzieliwszy przez 10 wyjdzie, że twój silnik zużył

> maksymalnie 200 gramów na 1000 km, co jest jak najbardziej w

> normie. Po prostu dolej oleju i jeździj dalej, ale raz na 1000

> km wyciągnij bagnet i dolej trochę oleju.

mój mniej więcej też w takim tempie połyka olej palacz.gif

Napisano

no poco ? przeciez jest kontrolka. Dejcie spokoj z tym fermentem przeciez nikt nie daje czujki na dnie. Zawsze jest minimalna wymagana ilosc oleju. Chloniecie marketingowy belkot jak gabka wode zeby.GIF

A co to zuzycia oleju.. troche chore by nowy wozek wciagnal tyle w pare kilometrow. Stawiam na wyciek.

Napisano

> no poco ? przeciez jest kontrolka. Dejcie spokoj z tym fermentem

> przeciez nikt nie daje czujki na dnie.

ze starych czasów pamiętam coś takiego "obsługa codzienna" - dotyczyła też sprawdzana poziomu oleju, o ciągniki siodłowe po mnie na bazie były bitwy, bo zawsze dbałem o samochody mnie powierzane

Napisano

> ze starych czasów pamiętam coś takiego "obsługa codzienna" -

> dotyczyła też sprawdzana poziomu oleju, o ciągniki siodłowe po

> mnie na bazie były bitwy, bo zawsze dbałem o samochody mnie

> powierzane

za starych czasow to sie warszawke korba odpalalo a cudzym maluchem mozna bylo pojezdzic na kapsel z butelki i kawalek kija wink.gif

Napisano

przy tym silniku to jest norma ja leje srednio 1 litr na miesiąc może dwa miesiące. Poprostu mamy 2takty jak stare trampki

Napisano

> Stawiam na wyciek.

Nie wiem jak w innych silnikach ale u mnie w 1,6 z pod filtra z Sędziszowa zawsze wyciekał olej.Zmiana na "Fiaama" załatwiła problem wycieków.

Napisano

> no poco ? przeciez jest kontrolka.

Jak np. w czasie jazdy po autostradzie zaświeci Ci się kontrolka ciśnienia oleju na desce, to metalowe wióry będziesz wylawiał z miski olejowej.

Napisano

Ja mam 1.4 i muszę powiedzieć że między przeglądami nie dolewam oleju. Zalewam Mobil 1 5w50 a auto między zmianami "wypala" może z 250ml oleju.

Mam już nakręcone od lipca 2004 96000km i nie miałem problemów z olejem.

Napisano

Dokładnie!

W moim stilo 1.2 nie dolewam oleju od przeglądu do przeglądu - mimo że ma juz przejechane 120 kkm.

PS Natomiast w służbowej Astrze II 1.6 przy przebiegu 80 kkm dolewam 1 litr oleju (pełen syntetyk) na 5000 km sciana.gif Tyle to nie dolewałem jak miałem poloneza z lpg hmm.gif

Oczywiście w serwisie opla twierdzą że ten typ tak ma....

Napisano

W czasie wakacyjnego wypadu , przejezdzajac prawie 4000 km oleju dolewalem 2 eazy...w polowie dystansu jakies 200 ml i na koniec trasy wlalem drugie dwie setki. Zaznacze ze predkosc srednia na tym dystansie wyszla prawie 100 km/h a miejscami dochodzila do 200. Dla porownania jezdze na codzien Corsa C 1.2 Twinport ( demon predkosci drive.gif) Zrobilem nia w dwa lata ponad 100 kkm....do oleju zajzalem raz ( poza przegladami ktore w oplu Corsie sa co 30kkm) i lata palacz.gif

Napisano

> Jak np. w czasie jazdy po autostradzie zaświeci Ci się kontrolka

> ciśnienia oleju na desce, to metalowe wióry będziesz wylawiał z

> miski olejowej.

nieprawda. Jeszcze raz powtarzam ze jest to kontrolka sluzaca do sygnalizacji sytuacji niebezpiecznej , a nie kontrolka ze JUZ JEST ZA POZNO. Bedziesz zmienial olej to sobie zrob test... co 30 sek czy co ile tam zatrzymaj spuszczanie oleju i patrz kiedy ci zacznie swiecic liczac roznice tego co masz juz spuszczone w wiadrze a tym co teoretycznie bylo na starcie czyli jak mniemam u ciebie bedzie to ladnie uflekany bagnecik rowno do polowy. Wez manual ze swojego motoru poczytaj ile wlazi oleju i z tymi danymi bedziesz wiedzial ile zostalo jeszcze oleju w motorze a kontrolka JUZ sie zaswieci... palacz.gif

Napisano

> nieprawda. Jeszcze raz powtarzam ze jest to kontrolka sluzaca do

> sygnalizacji sytuacji niebezpiecznej , a nie kontrolka ze JUZ

> JEST ZA POZNO.

Weź Ty sobie może poszukaj jakie powinno być normalne ciśnienie oleju na biegu jałowym i przy np. 3000 rpm, a następnie porównaj to z ciśnieniem < 0.5 bara, przy którym zapala się lampka na desce, a potem zaprzestań wypisywania tego rodzaju głupot, bo ktoś mniej zorientowany może to potraktować jako rzetelną, zgodną ze stanem faktycznym, informację. crazy.gif

Spadek ciśnienia oleju do 0.5 bara i poniżej przy 2-3 krpm oznacza ni mniej ni więcej tylko szlif panewek (te ślizgają się przecież na filmie olejowym, którego - przy takim ciśnieniu - prawie nie ma). Do tego - jeśli silnik jest sprawny, a do zapalenia się lampki doszło wyłącznie z powodu zbyt niskiego poziomu oleju - to znaczy to ni mniej ni więcej tylko tyle, że smok pompy olejowej zassał sobie z miski powietrze. W takiej sytuacji zapalenie się lampki w czasie jazdy można odczytać tylko w jeden sposób: "Gratulacje, mistrzu - właśnie demolujesz sobie silnik!".

Napisano

Dla porownania jezdze na codzien Corsa C 1.2 Twinport (

> demon predkosci ) Zrobilem nia w dwa lata ponad 100 kkm....do

> oleju zajzalem raz ( poza przegladami ktore w oplu Corsie sa co

> 30kkm) i lata

Bo w oplowskich TWINPORT'ach poradzili sobie ze zużyciem oleju. natomiast ja mam ten stary 1.6. I jest masakra

Napisano

> PS Natomiast w służbowej Astrze II 1.6 przy przebiegu 80 kkm dolewam

> 1 litr oleju (pełen syntetyk) na 5000 km Tyle to nie dolewałem

> jak miałem poloneza z lpg

> Oczywiście w serwisie opla twierdzą że ten typ tak ma....

Bo "zapotrzebowanie" na olej często jest konstrukcyjną cechą silnika. hmm.gif

Poza tym dzisiaj lansuje się długie przebiegi na jednym oleju (30 kkm i więcej nawet), gdy tymczasem często jest tak, że oleju zaczyna ubywać dopiero jak ten się zrobi "trochę bardziej przepracowany", czyli gdzieś tak po 8-10 kkm. Np. dość powszechnie mówi się o tym, że silniki TS 16V montowane kiedyś przez Fiata w Alfie Romeo żrą olej - z mich obserwacji wynikało, że jeśli jeździło się na oleju o klasyfikacji SAE zalecanej przez producenta i wymieniało go co 8-9 kkm, to dolewek nie trzeba było robić, natomiast przy wymianach zgodnie z instrukcją obsługi (co 20 kkm) dolewana ilość oleju między przeglądami szła już w litry. ok.gif

Napisano

> Jak np. w czasie jazdy po autostradzie zaświeci Ci się kontrolka

> ciśnienia oleju na desce, to metalowe wióry będziesz wylawiał z

> miski olejowej.

jak nie bedzie oleju to nie bedzie się wyławiać tylko wyjmować, natomiast

masz niestety racje - kontrolki zaświecają sie z reguły jak już jest dramat palacz.gif

Napisano

> Witam

> Mam stilacza 1.4 fresh z 2006 roku.

> Podczas rocznego przeglądu przy przebiegu 7700km wlano mi Mobil 1.

> Teraz (przegląd był w styczniu) mam przejechane 18000km i podczas

> skrętu w prawo stilacz zaczoł wyć o braku ciśnienia oleju.

> Dzisiaj sprawdzałem i bagnet miałem suchy.

> dzięki za odpowiedzi

faktem jest że 1,4 trochę bierze olej ale na pewno nie tyle icon_eek.gif

Napisano

> faktem jest że 1,4 trochę bierze olej ale na pewno nie tyle

Mój w zależności od oleju (na Shelu 5W40 więcej, na Mobilu1 5W50 mniej) bierze od 100 do 150 gramów na 1 kkm

Napisano

> Czyli takiego, który bierze olej. Silniki 1.4 oraz 1.8 są znane z

> upodobania do oleju.

...i 2.4 cfaniaczek.gif

Napisano

jakimś super znawcą techniki samochodowej to ja nie jestem, ale w 100% zgadzam się z kolegą claps.gif

Napisano

Mam rocznik 2004 pojemność 1,4 od początku spala olej w ilości ok. 0,33 litra na 100 km. norma wynośi 0,4 i w tym zakresie serwis nie dotknie silnika. Miałem robiony test oleju w FAP Bielsko Biała. Należy się przyzwyczaić . Również stosuję Mobil 0W40

Napisano

> Mam rocznik 2004 pojemność 1,4 od początku spala olej w ilości ok.

> 0,33 litra na 100 km . norma wynośi 0,4 i w tym zakresie serwis

> nie dotknie silnika. Miałem robiony test oleju w FAP Bielsko

> Biała. Należy się przyzwyczaić . Również stosuję Mobil 0W40

chyba na 1000 km ?

Napisano

> chyba na 1000 km ?

może ma bardzo ekonomicznego diesla? zlosnik.gifclown.gif

Napisano

ja dzis po raz pierwszy od 18 000 km z tego strachu co tu zasialiscie zajzalem na bagnet oleju i....i olej jest wiec jezdze dalej spokojenie zlosnik.gif

Napisano

> JEST ZA POZNO.

yikes.gifpad.gif

To nie jest kontrolka poziomu oleju w misce,

lecz ciśnienia oleju w układzie smarowania. nono.gif

Napisano

> To nie jest kontrolka poziomu oleju w misce,

> lecz ciśnienia oleju w układzie smarowania.

czru... nawet ja to wiem! smirk.gif

Napisano

> ja dzis po raz pierwszy od 18 000 km z tego strachu co tu zasialiscie

> zajzalem na bagnet oleju i....i olej jest wiec jezdze dalej

> spokojenie

1.2 rules cfaniaczek.gif

Napisano

> JEST ZA POZNO.

Buhehehe, mega beka rotfl.gif

Naprawde myslisz ze ta kontrolka dziala jak kontrolka rezerwy paliwa ? hehe.gif

To jest kontrolka braku cisnienia oleju.

Zauwaz slowo kluczowe "cisnienia", a nie poziomu zlosnik.gif

Cisnienie jest po to, zeby olej dochodzil do gory silnika i smarowal wszystko na gorze.

Jednak jest jeszcze dol silnika. Jak zdejmiesz miske olejowa to zobaczysz rozne dziwne mechanizmy. One tez potrzebuja byc smarowane, niekoniecznie tylko splywajacym olejem z gory zlosnik.gif Fajnie jak sie troche w nim taplaja.

Powodzenia w wymianie panewek i walu claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.