Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie Brava 1.9

Featured Replies

Napisano

Witka!

Przymierzam się do kupna Bravy w diesel'u i troszkę mnie przeraża to czego się doszukałem na forum.

Spalanie na trasie w granicach 6,5-7 litrów / 100 km. ??? yikes.gif

Przeciez to strasznie dużo na taki (w sumie) nieduży samochód.

Jeżeli macie inne doświadczenia to piszcie pliz.

Napisano

> Witka!

> Przymierzam się do kupna Bravy w diesel'u i troszkę mnie przeraża to

> czego się doszukałem na forum.

> Spalanie na trasie w granicach 6,5-7 litrów / 100 km. ???

> Przeciez to strasznie dużo na taki (w sumie) nieduży samochód.

> Jeżeli macie inne doświadczenia to piszcie pliz.

7 w trasie to chyba przesada moje TD 100 pali okolo 6,5 ale ja na trasie jezdze tak ok 130-150 km/h, wolniej to troche mniej spali

za to w miescie 8 ciagnie, jak chcesz oszczednie to szukaj raczej JTD

Napisano

> Witka!

bravo 1,9D u mnie spala średnio 6,3 ..alle wcale mnie to nie martwi. palacz.gif

Napisano
  • Autor

> bravo 1,9D u mnie spala średnio 6,3 ..alle wcale mnie to nie martwi.

Trochę mnie to dziwi, bo francuzy mieszczą się poniżej 6, a niektóre nawet poniżej 5.

Napisano

U mnie w Brava 1.9D średnie spalanie 5,5/100km ale bez but.gif, bo autko ma jeszcze trochę pojeździć.

Napisano

> Witka!

nie napisałeś o jakiego diesla ci chodzi , zwykłego , TD czy JTD ?

i druga istotna rzecz , jaka prędkość średnia na tej trasie ?

Napisano

Moja na trasie Słupsk-Katowice spalila średnio poniżej 5l (w obie strony na 1 baku!) ale "na złotówę" bo z malutkim dzieckiem i w nocy (czyli maks. 110) . Normalnie mieszczę się poniżej 6 ale jeżdżę w większości po trasach i rzadko zdarza mi się pchać w miasto. Dodam, że tankuję wipałera na muszli bo pali niedużo więc nie będę oszczędzał na paliwie kilku groszy.

Napisano

Nie wiem czy czytales ale byl w jakiejs gazecie motoryzacyjnej test wlasnie paliw Vpower 95 i 98 itd. i stwierdzili ze nie ma zadnego przyrostu mocy na Vpower a nawet auto wiecej tego paliwa spalilo. !!

Napisano

> Trochę mnie to dziwi, bo francuzy mieszczą się poniżej 6, a niektóre

> nawet poniżej 5.

alle z taką pojemnością ???? hmm.gif

ja się nie dziwę bo zawsze wszędzie sie śpiesze i but.gif konkretny (tylko jak sam jestem) nie oszczędzam go bo ma mnie dowieźć na czas i już ..............

.............wiem ,wiem kiedys nie dojadę wcale ....ale to już mój problem.............

Napisano

> Nie wiem czy czytales ale byl w jakiejs gazecie motoryzacyjnej test

> wlasnie paliw Vpower 95 i 98 itd. i stwierdzili ze nie ma

> zadnego przyrostu mocy na Vpower a nawet auto wiecej tego paliwa

> spalilo. !!

Ale to był test benzyn.

A kolega tankuje Wipałera diesel.

Niby różnice są, ale jak dla mnie nie odczuwalne.

Jak na 98 to róznica była taka że silnik lepiej pracował na wolnych obrotach.

Napisano

Czytałem ten test BENZYNY ale nie tankuję go z powodu spalania ale czystości. Diesel Extra na muszli to zwykły Orlenowski diesel a v-power to ich własna mieszanina.

Napisano

> v-power to ich własna mieszanina.

kłóciłbym sie i polemizował ......ale poniewaz robiłem to juz gdzieś kiedys .......tym razem dam sobie spokój ............

pozdrawiam

Napisano

Nie ma powodu. To akurat wiem ... bo wiem i więcej nie napiszę wink.gif. Mógłbym kilka ciekawostek napisać o paliwach ale z dziadowskim paliwem jest jak w McDonald's. Niby wszedzie te same produkty ale w jednej restauracji mogą Ci napluć w wieśmac'a a w drugiej nie. I dokładnie tak samo z paliwem. Jeden "ajent" smile.gif może Ci dolać syfu a inny nie. Wszystko sprawa stacji - nie sieci ale konkretnej stacji. Kilka razy spotkałem się z opinią, że transport jest zbyt drogi żeby opłacało się sprowadzać V-POWER'a z niemiec. I to poniekąd prawda. Dlatego jest droższy. Inni piszą, że taka różnica nie rekompensuje kosztów transportu ale nie biorą pod uwagę jaki jest koszt pośrednictwa w przypadku paliwa Orlenu, które leje się do studni na muszli. Jednego jestem pewien, V-POWER Diesel nie jest polskim paliwem chociaż kilku polaków pracuje w ich rafineriach smile.gif.

Kto nie wierzy ma do tego prawo bo - póki co - żyjemy w demokratycznym państwie (chociaż co dzień to mniej smile.gif).

Napisano

o V-Powerze tak piszą na firmowych stronach - że jest zza Odry a chyba by nie kłamali, no nie? wink.gif

a co lejesz do baku na konkretnej stacji to już inna historia...

Napisano

Tipo 1,9TD w trasie przy spokojnej jeździe 6l/100km wink.gif Spalił by pewnie mniej ale ma aerodynamikę średniej wielkości wrót do stodoły zlosnik.gif Przy tej klasie samochodów 6l to norma wink.gif Choć znam paru posiadaczy Golfa III którzy twierdzą że schodzą ze spalaniem w trasie do 4,5l/100km clown.gif ale takie bajki to dzieciom do sleeping_2.gif

Napisano

maryska td100-6,5 max,6,2-normalna jazda na krotkich odc do pracy,trasa srednio ok 110-130-5,4, miasto-okolice 6 nie wiecej niz max,sprawdzone wielokrotnie bo w mc ze 3-4 zbiorniki wyjezdzam.ps-nie katuje

Napisano

mała poprawka i sprostowanie

wczoraj trasa do kalisza i z powrotem i małe icon_eek.gif spalanie wyszło na poziomie 5,7l a to juz mniej niz poprzednie 6,3 ...... i tez chwilami but.gif za but.gif -em

Napisano

Choć znam

> paru posiadaczy Golfa III którzy twierdzą że schodzą ze

> spalaniem w trasie do 4,5l/100km ale takie bajki to dzieciom

> do

mnie nie znasz, a mój Golf 4 SDI przy jeździe na poziomie 90-100 km/h spala około 4 litrów. ale jak mówię, mnie nie znasz, choć byłem użytkownikiem niedawnym zresztą maryśki grinser006.gif

Napisano

Marea JTD w trasie na 60ltr robiła 1100-1200, miasto ok. 900 km. Rachunek prosty do 5,5 trasa, ok. 6,5 miasto ok.gif

Co do 1,9D doświadczenia nie mam, ale miałem poldka 1,9D i palił ok. 0,5 ltr więcej od marei jtd zlosnik.gif

Napisano

> Choć znam

> mnie nie znasz, a mój Golf 4 SDI przy jeździe na poziomie 90-100 km/h

> spala około 4 litrów. ale jak mówię, mnie nie znasz, choć byłem

> użytkownikiem niedawnym zresztą maryśki

Racja nie znam ale ja pisałem o Golfie III:TDI wink.gif

Napisano

silnik w VW SDI o pojemnosci 1,9 ma cale 68 koni a fiat w TD ma 100 a moc nie bierze sie tylko z powietrza. Pozatym moge zabrac zdanie bo mialem mozliwosc jezdzic VW polo na silniku 1,9 SDI z 2000roku i stwierdzam tak jesli sie cisnie ten silnik chcac osiagnac namiastke jakiejkolwiek dynamiki spala spokojnie 6,5 litra, fakt przy jezdzie do 100km/h w trasie spala okolo 4,5 litra ale jesli trza wyprzedzac to trzeba wysiasc i troche pomoc mu popychajac auto, no i polo ile mniejsze od maryski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.