Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

China atakuje: Drugi crash test Brilliance BS6 dostal ***

Featured Replies

Napisano
  • Autor

[...] I co najbardziej w chińskich

> produktach istotne- po pierwszej awarii sprzęt już właściwie dla

> pasjonata motoryzacji bo przeciętny mechanik nie ma cierpliwości

a wiesz ile rzeczy uzywasz Made in China i otym nawet nie wieszzlosnik.gif? Jaki % czesci w aucie w ktory jezdzisz?zlosnik.gif?

zgoda ze na samodzielne konstrukcje potrzeba jeszcze czasu ale a.reaguja szybko

b.kopiuja(kradna)cfaniaczek.gif rownie szybkozlosnik.gif

c. o Daewoo tez tak kidys mowilizlosnik.gif

Napisano

A co wy na to ze jeden z polskich operatorow komorkowych, wymienia w czesci kraju swoje stacje bazowe (nadajniki) i RNC (kontrolery stacji bazowych) 3G czyli inaczej UMTS na chinskie- firmy HUAWEI. wczesnij byla Nokia i Alcatel. No i nie dosc ze tanie to wcale nie taki zle.

Napisano

> [...] I co najbardziej w chińskich

> a wiesz ile rzeczy uzywasz Made in China i otym nawet nie wiesz? Jaki

> % czesci w aucie w ktory jezdzisz??

> zgoda ze na samodzielne konstrukcje potrzeba jeszcze czasu ale

> a.reaguja szybko

> b.kopiuja(kradna) rownie szybko

> c. o Daewoo tez tak kidys mowili

Wiem 270751858-jezyk.gif. I nie mam nic do chińskich wyrobów o ile czuwa nad ich jakością właściciel renomowanej marki. Za to produkty własne rynku chińskiego marki typu ciang- ciong- huong- pytong nie przekonają mnie. Chińczyk który nie ma bata nad sobą w postaci kontroli jakości nie zrobi dobrze crazy.gif

Jeśli dajmy na to mam w "normalnym" samochodzie jakieś części pochodzenia chińskiego, z których nie jestem zadowolony, moge powrócić do oryginału. A co w przypadku tej konstrukcji? Mam sobie kupić europejski, droższy zamiennik? hehe.gif

Owszem, Chińczycy kopiują szybko ale wiemy z doświadczenia, że potrafią skopiować tylko wygląd. Cechy użytkowe, właściwości, ogólnie wszystko to co "w środku" zawsze pozostaje chińskie. A i chcąc się rozwijać nie można żyć tylko z kopiowania wink.gif.

Daewoo, Kia i tym podobne to IMO całkiem inna bajka

Dla mnie produkty typowo chińskie zawsze miały i mają niepodważalną zaletę- cena. W niektórych przypadkach opłaca mi się kupić coś, co jestmi potrzebne na jeden raz. Można też być naiwnym (co i mi się zdarza) sądząc, że nie jest dana rzecz tak marnej jakości

Napisano
  • Autor

[...]- firmy

> HUAWEI. wczesnij byla Nokia i Alcatel. No i nie dosc ze tanie to

> wcale nie taki zle.

wiesz Sheriff moze cos wiecej powiedziecgrinser006.gif ale pracuje z Huawei od paru lat i wole ich wykonanie od nie jednego MUXa Alcatel (ktore sa Made in China tez)... Oczywiscie Q jeszcze nie mozesz porownac z Nortel (ale tez zalezy o czym mowimyidea.gif) ale jesli porownasz ratio cena vs Q to chyba nic lepszego nie znajdzieszhmm.gif

279614471-CIMG1291.JPG

post-1538-1435248714167_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

[...]

> Jeśli dajmy na to mam w "normalnym" samochodzie jakieś części

> pochodzenia chińskiego, z których nie jestem zadowolony, moge

> powrócić do oryginału.

nie mozeszzlosnik.gif - Nie ma innej fabryki ktora robi te czescizlosnik.gif ... - i mowie to powaznieswiety.gif[...]

> Owszem, Chińczycy kopiują szybko ale wiemy z doświadczenia, że

> potrafią skopiować tylko wygląd. Cechy użytkowe, właściwości,

> ogólnie wszystko to co "w środku" zawsze pozostaje chińskie. A i

> chcąc się rozwijać nie można żyć tylko z kopiowania .

to fakt. Zazwyczaj Q materialu uzytego jest hmm.gif delikatnie mowiac bardzo innazlosnik.gif

> Daewoo, Kia i tym podobne to IMO całkiem inna bajka

niby dlaczegohmm.gif? Tez zaczynali z tym ze Ford i GM robili to samo co dzis VW z China. Polo Made in China bylo sprzedawane u mnieidea.gif... Wiekszych roznic w Q nie bylo - ba wiekszosc jeszcze jezdzismirk.gif ... ale ... sprzedaz spadlazlosnik.gif ...

> Dla mnie produkty typowo chińskie zawsze miały i mają niepodważalną

> zaletę- cena. W niektórych przypadkach opłaca mi się kupić coś,

> co jestmi potrzebne na jeden raz. Można też być naiwnym (co i mi

> się zdarza) sądząc, że nie jest dana rzecz tak marnej jakości

no widzisz ja takiego czegos nie uznajeidea.gif... Powiedzmy ze masz do wyboru Bosch(taniocha Made in China) za $100 i De Walt za $500. Wole tego za $500 - dlaczegohmm.gif? Bo nie wytrzyma 5x dluzej tylko 10. Wiem ze jak kupie nastepny set baterii za $100 to pochodzi 20x dluzej. Te $400 oszczednosci to pozornoscidea.gif...

Oczywiscie jest rozwiaznie polowiczne - Hitachismirk.gif -(BTW chyba jedyna firma ktora jeszcze robi narzedzia Made in Japanyay.gif).

Napisano

> [...]

> nie mozesz - Nie ma innej fabryki ktora robi te czesci ... - i mowie

> to powaznie[...]

Że jak? shocked.gif

> niby dlaczego? Tez zaczynali z tym ze Ford i GM robili to samo co

> dzis VW z China.

Bo nie przypominam sobie żeby pierwsze modele Daewoo, Hyundai czy Kia zaliczyly jakieś wpadki. Jedynie zarzucano pojazdom tej pierwszej marki bliźniacze podobieństwo do konstrukcji Opla ale firma pokazała, że potrafi konstruować sama prezentując później Lanosa, Nubirę i Leganzę. Było dużo marudzenia na temat rzekomej kiepskiej jakości koreańców. No i mozna chyba uznać, iż tylko na marudzeniu się skończyło ok.gif . W przypadku chińszczyzny z góry zakładam porażkę jakościową, za dużo bubli widziałem w konstrukcjach, które wydawałyby się być proste do wykonania. Wystarczy spotkać się z przykładem rzeczy, która jako nowa nie spełnia swojej podstawowej funkcji i ma się to już w pamięci

> no widzisz ja takiego czegos nie uznaje... Powiedzmy ze masz do

> wyboru Bosch(taniocha Made in China) za $100 i De Walt za $500.

> Wole tego za $500 - dlaczego? Bo nie wytrzyma 5x dluzej tylko

> 10. Wiem ze jak kupie nastepny set baterii za $100 to pochodzi

> 20x dluzej. Te $400 oszczednosci to pozornosc...

> Oczywiscie jest rozwiaznie polowiczne - Hitachi -(BTW chyba jedyna

> firma ktora jeszcze robi narzedzia Made in Japan).

Cena czyni cuda a ludzie zawsze będą dawali się nabierać wink.gif

Napisano
  • Autor

> Że jak?

naprawdezlosnik.gif - bedziesz sie smialzlosnik.gif ale wezmy te nieszczesne i moje ulubionewink.gif - zderzaki/blottniki do Holden C're/Chevy Lumina i juz wkrotce (potweirdzone wczorajswiety.gif) Opel Omegazlosnik.gif ...

Przy starej generacji miales fabryki Opel ktore robily Omega. Pewnei gdzies w EUidea.gif. Holden robil swoje na miejscu. Caddy Catera tez byl import z EU - czyli miales min dwa miejsca gdzie robione dana czescidea.gif

Catera.JPG

ale... wraz z nowa generacja i klopotami GM +cost cutting GM zdecydwal ze naezy zamkac ta linie w EU, zamknac ta linie w Oz i.. przeniesc sie do Chinazlosnik.gif... Czyli nikt poza nimi ich nie robi... Wiem ze to glupia czesc ale analogia w poszczegolnych jestidentycznapad.gif.... -mowa o skomplikowanej elektornicebuu.gif...

> Bo nie przypominam sobie żeby pierwsze modele Daewoo, Hyundai czy Kia

> zaliczyly jakieś wpadki.

tia ale jak powszechne byly crash test-y wtedyzlosnik.gif? Ty chyba mowisz o latach 90, ja o 80tych. Pierwsze DU pamietam jeszcze z Afrykiidea.gif - Le Manszlosnik.gif -

Jedynie zarzucano pojazdom tej

> pierwszej marki bliźniacze podobieństwo do konstrukcji Opla ale

> firma pokazała,

Bo to byl przeciez Kadett na licencji, ba wszystko zaczelo sie od tego jak Daewoo postanowili ze pojdzie samo....

że potrafi konstruować sama prezentując później

> Lanosa, Nubirę i Leganzę.

faktwaytogo.gif

Było dużo marudzenia na temat rzekomej

> kiepskiej jakości koreańców. No i mozna chyba uznać, iż tylko na

> marudzeniu się skończyło .

tu tez calkowicie sie zgadzamok.gif... Oczywisce Q VW to nie byal ale to za co placilem a co dostwales to bylo nie do pobiciaidea.gifok.gif. Sam mialem dwa KR od nowosci i jeden mial maly problem z Qzlosnik.gif przy pierwszym 1 k km ale takto auto tylko jezdzilo co 10 k km na service i lalo sie benzyne= absolutnie nic... - ale ja tez widocznie mialem inne oczekiwanie bo RR nie oczekiwalemzlosnik.gif

W przypadku chińszczyzny z góry

> zakładam porażkę jakościową, za dużo bubli widziałem w

> konstrukcjach, które wydawałyby się być proste do wykonania.

.. faza poczatkowa IMVHO. Ucza sie.

> Wystarczy spotkać się z przykładem rzeczy, która jako nowa nie

> spełnia swojej podstawowej funkcji i ma się to już w pamięci

> Cena czyni cuda a ludzie zawsze będą dawali się nabierać

zlosnik.gif niestety...Pozorne oszczednosci275123014-zielony.gif

Napisano

> naprawde - bedziesz sie smial ale wezmy te nieszczesne i moje

> ulubione - zderzaki/blottniki do Holden C're/Chevy Lumina i juz

> wkrotce (potweirdzone wczoraj) Opel Omega ...

> Przy starej generacji miales fabryki Opel ktore robily Omega. Pewnei

> gdzies w EU. Holden robil swoje na miejscu. Caddy Catera tez byl

> import z EU - czyli miales min dwa miejsca gdzie robione dana

> czesc

> ale... wraz z nowa generacja i klopotami GM +cost cutting GM

> zdecydwal ze naezy zamkac ta linie w EU, zamknac ta linie w Oz

> i.. przeniesc sie do China... Czyli nikt poza nimi ich nie

> robi... Wiem ze to glupia czesc ale analogia w poszczegolnych

> jestidentyczna.... -mowa o skomplikowanej elektornice...

Q pozostanie- chińczyk jest tylko wykonawcą

> tia ale jak powszechne byly crash test-y wtedy? Ty chyba mowisz o

> latach 90, ja o 80tych. Pierwsze DU pamietam jeszcze z Afryki -

> Le Mans -

fakt, o latach '80-tych to za wiele nie powiem blush.gif

> Bo to byl przeciez Kadett na licencji

czyli znowu cięcie kosztów u chińczyków, kopiowanie sposobem na ominiecie licencji crazy.gif

> .. faza poczatkowa IMVHO. Ucza sie.

Oby nie za szybko palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Q pozostanie- chińczyk jest tylko wykonawcą

tia tylko ze Q to nie tylko maszynaidea.gif. IMVHO Q jest wynikiem paru czynnikow min mentalnoscizlosnik.gif ... Ja np biore dume z tego co robie i ode mnei short cutting nie zobaczyszsmirk.gif . ale czasamy trzeba patrzec optymalnie i nie mozesz dostac Subaru w cenie Daewoo - hmm.gif -chociazby dlatego ze robotnik kosztuje wiecejzlosnik.gif lub jak kto woli - ja mam swoja stawke h po za ktora nie zejdepalacz.gif

> fakt, o latach '80-tych to za wiele nie powiem

wiesz Du sie w latach 90 nie zaczelozlosnik.gif - w EU moze tak ale istnialo w wiele wczesniejsmirk.gif Moge sie mylic - ale z glowy Maepsy byl 1981idea.gif -(GM-Gemini) a w zasadzie Nexia zaczela sie w 1988 kiedy Pontiac Le Mans zaczal byl produkowany przez Daewoo dla GM idea.gif

> czyli znowu cięcie kosztów u chińczyków, kopiowanie sposobem na

> ominiecie licencji

ale czasami kopia lepsza niz oryginalwink.gifhahaha.gif

> Oby nie za szybko

Boisz siecfaniaczek.gif? Zobaczymy co z tego wyniknieidea.gif...Ja narazie nie kupilbym auta made in China i jeszcze dlugo nie kupieidea.gif.. Ale jak mowie jesli mialbym tylko powiedzmy $10 k na auto to zastanawialbym sie co kupic nowe China czy uzywane i zjechaneidea.gif....

A jeszcze jedna rzecz mi przyszla do glowyzlosnik.gif. Protonidea.gif. Moze w EU nie popularne ale sie sprzedaje i to dobrzehmm.gif

Napisano

> A co wy na to ze jeden z polskich operatorow komorkowych, wymienia w

> czesci kraju swoje stacje bazowe (nadajniki) i RNC (kontrolery

> stacji bazowych) 3G czyli inaczej UMTS na chinskie- firmy

> HUAWEI. wczesnij byla Nokia i Alcatel. No i nie dosc ze tanie to

> wcale nie taki zle.

My na to, ze zaraz ten watek poleci ...

BTE Orange nie jest pierwsza firma w PL stosujaca chinski sprzet ..

Napisano

> My na to, ze zaraz ten watek poleci ...

Toyota na początku swojej działalności też produkowała samochody tandetne. I w USA nikt nie chciał tym szmelcem jeździć.

Daewoo zaczynało od licencyjnych opli.

To się szybko zmienia, i nie ma co się na Chińczyków obrażać. Nauczą się i za 10 lat będą sprzedawali całkiem znośne samochody w segmencie ekonomicznym.

Napisano

> Toyota na początku swojej działalności też produkowała samochody

> tandetne. I w USA nikt nie chciał tym szmelcem jeździć.

> Daewoo zaczynało od licencyjnych opli.

> To się szybko zmienia, i nie ma co się na Chińczyków obrażać. Nauczą

> się i za 10 lat będą sprzedawali całkiem znośne samochody w

> segmencie ekonomicznym.

Dlatego wg mnie u Kii i u Hyundaia widac takie promocje bo maja ostatnia chwile na wypracowanie sobie pozycji rynkowej grinser006.gif

Napisano

> Dlatego wg mnie u Kii i u Hyundaia widac takie promocje bo maja

> ostatnia chwile na wypracowanie sobie pozycji rynkowej

Coś w tym jest. Auta koreańskie mają bardzo słabą "markę" mimo, że są to naprawdę dobre samochody - trwałe, nie ustępujące poziomem bezpieczeństwa, niezawodnością, wyposażeniem itp. itd. markom "lepszym" - ale i tak fanów 15 letniego VW zamiast 5 letniego DU, KIA czy Hyundaia jest znacznie więcej.

Chińczycy w tym momencie są pośmiewiskiem w świecie motoryzacyjnym, ale jeżeli Koreańczycy nie wyrobią sobie naprawdę dobrej marki przez najbliższe 5 lat (czyli myślę, że modele obecne + jeden face lifting i ewentualnie następna generacja obecnych modeli), to będą w poważnych tarapatach.

Napisano

> To się szybko zmienia, i nie ma co się na Chińczyków obrażać. Nauczą

> się i za 10 lat będą sprzedawali całkiem znośne samochody w

> segmencie ekonomicznym.

Tu masz rację.

Natomiast żal pewne miejsce ściska jak człowiek pomyśli jak to jest z nasząmotoryzacją.

W czasie kiedy Daewoo powstało i się rozwinęło, to my przez cały czas produkowaliśmy Poloneza.

Chińczycy na pewno sporo namieszają w światowej motoryzacji.

Napisano

> Coś w tym jest. Auta koreańskie mają bardzo słabą "markę" mimo, że są

> to naprawdę dobre samochody - trwałe, nie ustępujące poziomem

> bezpieczeństwa, niezawodnością, wyposażeniem itp. itd. markom

Koreańskie auta zawsze były i są produkowane w kooperacji ze znanymi producentami, w Hyundai Kia, to dużo jest z Mitsubishi, a GM DAT (Daewoo) zawsze miało coś wspólnego z autami GM, i nawet ich niby samodzielne konstrukcje to były praktycznie zmutowane (pozytywnie) konstrukcje GM.

Co do SangYonga, to mimo że teraz w większości należy do Chińczyków to przez cały czas bazuje w dużej mierze na technologii Merola.

Napisano

> Koreańskie auta zawsze były i są produkowane w kooperacji ze znanymi

> producentami, w Hyundai Kia, to dużo jest z Mitsubishi, a GM DAT

> (Daewoo) zawsze miało coś wspólnego z autami GM, i nawet ich

> niby samodzielne konstrukcje to były praktycznie zmutowane

> (pozytywnie) konstrukcje GM.

> Co do SangYonga, to mimo że teraz w większości należy do Chińczyków

> to przez cały czas bazuje w dużej mierze na technologii Merola.

No i właśnie dlatego dziwi mnie tak niska ocena tych marek. Mechanicznie są to samochody oparte na sprawdzonych rozwiązaniach, więc nie są to jakieś "wydumki", jeśli chodzi o stylistykę, to też nie są to brzydkie auta - widać w nich stylistykę dalekowschodnią, ale to samo widać w konstrukcjach japońskich i nie jest to problemem czy wadą dla kupujących. Dlatego właśnie - mimo, że są to dobre auta, to uważam, że nawet marne konstrukcje chińskie mogą zostać przez "rynek" zrównane z autami koreańskimi, z wielką szkodą dla koreańskich producentów.

Napisano

> Dlatego właśnie - mimo, że są to dobre auta, to uważam, że nawet

> marne konstrukcje chińskie mogą zostać przez "rynek" zrównane z

> autami koreańskimi, z wielką szkodą dla koreańskich producentów.

I my jako klienci na tym skorzystamy.

Chodzi o ceny.

Zauważ, że marki do niedawna uważane za średnie cenwo systematycznie podnoszą ceny, a auta koreańskie zajmują ich poprzednią pozycję.

Chińczycy chyba przywrócą zdrowy rozsądek w polityce cenowej.

Napisano

> My na to, ze zaraz ten watek poleci ...

> BTE Orange nie jest pierwsza firma w PL stosujaca chinski sprzet ..

Moze i tak, ale pierwsza na taka skale jesli chodzi o sprzet do telefonik komorkowej, zarezerwowanej do tej pory raczej dla znanych firm z zachodu (Netia ma pare stacyjek mozna powiedziec testowych)

Napisano

> Moze i tak, ale pierwsza na taka skale jesli chodzi o sprzet do

> telefonik komorkowej, zarezerwowanej do tej pory raczej dla

> znanych firm z zachodu (Netia ma pare stacyjek mozna powiedziec

> testowych)

Raczej druga grinser006.gif

Napisano

> A pierwsza to niby jaka?

P4

Napisano

> P4

E tam, jak na razie to maja pare wlasnych stacyjek, (w Poznaniu np 4) a tak wszystko chodzi na PLUSie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.