Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TECH na PC - różnice soft i hard

Featured Replies

Napisano

Witam

Przegladalem ostatnio posty o techu na pc-ta do kasowania i diagnozowania sterownikowi i znalazlem przy okazji kilka konstrukcji urzadzenia, lecz nie wiem w ktory typ warto zainwestowac. Sa zbudowane na tranzystorach, na MAXie oraz na procku, ktore sa dostepne na allegro za ok. 350 zl zwane OpelScanner-ami.

Szukam takze informacji na temat softu do tego sprzetu. Czym najlepiej i bezproblemow odczytac jak najwiecej?

Sporo sie tego pojawilo ost na alle-drogo oraz slyszalem cos o niejakim "piwku" i jego super interfejsach. Wiecie moze cos wiecej?

Napisano

"tech 2 na PC" - prosty interfejs, można odczytać i skasować właściwie tylko błędy. Prosty interfejs (na tranzystora lub max232). Wymaga sprzętowego portu COM w komputerze

"ABCOM" interfejs ten sam co w "tech2 na pc" czyli prosty. również wymagany COM. Możliwości większ, bo można odczytywać warości mierzone / bierzące z większości sterowników.

"Opel Scanner". Interfejs z prockiem, program z procka raczej nie do zdobycia w "drugim obiegiu" stąd cena. Mozliwości dość bliskie tym co sprzęt serwisowy czyli prawdziwy TECH2. Potrafi odczytywać i kasować błędy, odczyt wart. moerzonych wraz z wizualizacja, testy elementów wykonawczych, programowanie niektórych nastaw (np wolne obroty), dump pamięci i inne. Mam ten interfejs od 20.GIF i działa.

EDIT: Opel Scanner działą na USBowym COMie. Wymaga do poprawnego działania windozy XP. ABCOM i Tech działają najlepiej na 98 (na moim 2000 nie chciały zadziałac, ale inni twierdza że działa).

Napisano

> dump pamięci

Udało ci się to zrobić? Ja podłączyłem Opel scannera do mojej Astry, podłączałem się do wszystkich sterowników i w żadnym nie było takiej opcji... napisz, z którym sterownikiem ci ta opcja działa, pokaż screen może... Program i interfejs mam z tego samego źródła wink.gif.

Jeszcze istotna informacja: opel scanner działa na przejściówce USB-COM, nie wiem jak z tymi tanimi, ja testowałem na Prolific PL-2303 i działa super, bez zwisów.

Pozdr.

Napisano

> Witam

> Przegladalem ostatnio posty o techu na pc-ta do kasowania i

> diagnozowania sterownikowi i znalazlem przy okazji kilka

> konstrukcji urzadzenia, lecz nie wiem w ktory typ warto

> zainwestowac. Sa zbudowane na tranzystorach, na MAXie oraz na

> procku, ktore sa dostepne na allegro za ok. 350 zl zwane

> OpelScanner-ami.

> Szukam takze informacji na temat softu do tego sprzetu. Czym

> najlepiej i bezproblemow odczytac jak najwiecej?

> Sporo sie tego pojawilo ost na alle-drogo oraz slyszalem cos o

> niejakim "piwku" i jego super interfejsach. Wiecie moze cos

> wiecej?

Ja wypowiem się sam za siebie wink.gif

zrobiłem sobie zwykły interfejs z naszego forum

[image]ffffae0f30b64247.jpg[/image]

Doskonale radzi sobie z odczytem i kasowaniem błędów za pomocą programu Opel Tech2-beta ( koszt interfejsu do 10zł sam sobie skromny.gif)

Za pomocą tego interfejsu bezproblemowo można korzystać z programu do diagnostyki OPLA AB-com , poszukaj sobie o nim w necie.

Ten fejs może posłużyć do diagnostyki VAG-com czyli: audi, vw, seat , skoda

Czyli dość uniwersalna zabawka.

Bardzo napaliłem się opel scannera , do tej pory korzystałem z niego w zasadzie 1raz.

Musisz zastanowić się do czego jet ci ten sprzęt potrzebny bo kupić aby tylko mieć to słaby interes.

Opel scanner zrobiłem sobie sam , prócz zaprogramowanego procesora ATTinny 2313 ( nie mogę wypowiadać się o kosztach cfaniaczek.gif )

Napisano

> Udało ci się to zrobić? Ja podłączyłem Opel scannera do mojej Astry,

> podłączałem się do wszystkich sterowników i w żadnym nie było

> takiej opcji... napisz, z którym sterownikiem ci ta opcja

> działa, pokaż screen może...

Screena nie mam, moge zrobic jak znowu pozycze klaptopa bo na moim pasciu opel scanner nie chodzi.

Zrzucalem z sterownika silnika X18XE czyli Simtec56. Zrzucalem RAM (mało uzyteczne), Flash ROM, i EEPROM. W tym ostatnim widac np jak zmieniaja "mapy" przy kombinacjach z instalacja gazowa. Nie mam coś ostatnio zacięcia do zabawy ale myślałem o rozpracowanieu tego i odczycie parametrów korekcyjnych (BLMy czy jak im tam) bezpośrednio z EEPROMu.

Po podaniu PINu mozna tez zrobić zrzut z IMMO.

Napisano

> Zrzucalem z sterownika silnika X18XE czyli Simtec56. Zrzucalem RAM

> (mało uzyteczne), Flash ROM, i EEPROM.

A gdzie te funkcje są? W którejś z zakładek w <F6: Special>? Nie mogłem tego znaleźć... frown.gif

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> "Opel Scanner". Interfejs z prockiem, program z procka raczej nie do

> zdobycia w "drugim obiegiu" stąd cena. Mozliwości dość bliskie

> tym co sprzęt serwisowy czyli prawdziwy TECH2. Potrafi

> odczytywać i kasować błędy, odczyt wart. moerzonych wraz z

> wizualizacja, testy elementów wykonawczych, programowanie

> niektórych nastaw (np wolne obroty), dump pamięci i inne.

Czy opel-scannerem mozna np wymusic prace zaworu EGR aby sprawdzic czy dziala w pelnym zakresie pracy?

Napisano

> Czy opel-scannerem mozna np wymusic prace zaworu EGR aby sprawdzic

> czy dziala w pelnym zakresie pracy?

Tak, jest w teście elementów wykonawczych. ZAkładka F6 Special, i dalej podzakładki. Z tym, że w każdym sterowniku silnika może być inaczej. W tych z którymi miałem do czynienia działało. Można poruszać sobie EGRem przy włczonym i przy wyłączonym silniku. Niektóre EGRy, te co mają w sobie czujnik położenia (potencjometr) zmieniają wartóść w parametrach mierzonych

Co do zrzutu zawartości pamięci, to ta opcja też jest w zakładce F6. Ale wczoraj łączyłem się z Omegą X25XE i tam nie było możliwości zrzutów. Widać nie wszędzie zaimplementowane.

Z ciekawostek, to okazało się, że można opelscannerem zmieniać język MIDa w omedze.

PS: Jak ktoś jest zainteresowany skanrem, to radzę obserwować alledrogo bo chodzą już po 200 PLN....

Napisano

> Z ciekawostek, to okazało się, że można opelscannerem zmieniać język

> MIDa w omedze.

pisałem już kiedyś o tym ok.gif

Beast u siebie zmienił

u mnie MID się łączy, a "Special" pustki...

> PS: Jak ktoś jest zainteresowany skanrem, to radzę obserwować

> alledrogo bo chodzą już po 200 PLN....

ostatnio widziałem, że piwek sprzedaje za 210 ale składaki (procek +reszta elementów)...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.