Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to silniczek krokowy?

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem. Gdy włączę silnik obroty wskakują na ok. 1300 i stopniowo spadają na 800. Gdy spadną do tej wartości silnik zaczyna nierówno chodzić. Podobna sytuacja jest również podczas zatrzymywania się. Tzn. jadę i mam obroty np. na 2500 i zatrzymuję się. Wciskam sprzęgło i hamulec. Gdy wcisnę sprzęgło podczas hamowania obroty zatrzymują się na ok. 1300 i dopiero jak się zatrzymam całkowicie to po chwili stopniowo opadają na 800 i silnik zaczyna nierówno pracować. Czy takie objawy wskazują na to że trzeba czyścić silniczek krokowy czy coś innego może być za to odpowiedzialne? Pytam ponieważ chciałbym uniknąć tak banalnego zajęcia jak czyszczenie tego podzespołu ponieważ nie bardzo mogę go wymontować bo są poobkręcane śruby.

Napisano

Raczej krokowiec. Śruby odkręca się Torxem 20 o ile dobrze pamiętam. Mi się jedna zapiekła i też się wyrobiło - wziałem takie szczypce do cięcia drutu ( takie ciut większe nie malutkie ), złapałem za łeb mocno i powoli odkręcać Bawiłem się 15 minut ale dałem radę smile.gif

Napisano

> Raczej krokowiec. Śruby odkręca się Torxem 20 o ile dobrze pamiętam.

> Mi się jedna zapiekła i też się wyrobiło - wziałem takie

> szczypce do cięcia drutu ( takie ciut większe nie malutkie ),

> złapałem za łeb mocno i powoli odkręcać Bawiłem się 15 minut ale

> dałem radę

15 minut tylko??U mnie trzeba było z przepustnicą ściągąć żeby się do tych dziadowskich śrub brutalnie dostać grinser006.gif

Napisano

> Tzn. jadę i mam obroty np. na 2500 i

> zatrzymuję się. Wciskam sprzęgło i hamulec. Gdy wcisnę sprzęgło

> podczas hamowania obroty zatrzymują się na ok. 1300 i dopiero

> jak się zatrzymam całkowicie to po chwili stopniowo opadają na

> 800 i silnik zaczyna nierówno pracować.

też to mam ,ale później jak u mnie spadną obroty to normalnie chodzi silnik , raczej wypadałoby wyczyścić krokowca ,albo jak nie pomoże to wymienić ok.gif

Napisano

> też to mam ,ale później jak u mnie spadną obroty to normalnie chodzi

> silnik , raczej wypadałoby wyczyścić krokowca ,albo jak nie

> pomoże to wymienić

Podlacze sie do tematu...

Kupowal ktos krokowca na allegro? Chyba bede zmuszony kupic, bo czyscilem przepustnice i krokowca (ten trzpien) zmywaczem do gaznikow Wurth'a i nic nie dalo...

Takie delkatne nietrzymanie obrotow mam na wolnych...

Nie jest to zauwazalne na obrotomierzu, ale jednak jest wyczuwalne! Tak jakby czasem jakis zaplon wypadl - zarowno na Pb jak i na LPG...

A moze to przewody?

Napisano

> Takie delkatne nietrzymanie obrotow mam na wolnych...

> Nie jest to zauwazalne na obrotomierzu,

jak nie jest zauważalne na obrotku to raczej tttm , ogolnie 75 nie grzeszyly kultura pracy na biegu jalowym przez 866 ok.gif jakby padl krokowiec to obroty skakały by Ci od 700 do 1200 wink.gif

Napisano

> jak nie jest zauważalne na obrotku to raczej tttm , ogolnie 75 nie

> grzeszyly kultura pracy na biegu jalowym przez 866 jakby padl

> krokowiec to obroty skakały by Ci od 700 do 1200

No tak, ale wczesniej tego nie bylo...

A moze krokowiec sie tylko przycina?

Chyba, ze to te nieszczesne przewody, bo mam juz na nich zrobione prawie 45 tysiecy km...

Napisano
  • Autor

> jak nie jest zauważalne na obrotku to raczej tttm , ogolnie 75 nie

> grzeszyly kultura pracy na biegu jalowym przez 866 jakby padl

> krokowiec to obroty skakały by Ci od 700 do 1200

A jakby się przycinał krokowiec jak to przede mną kolega wspomniał to czy mogłoby się to objawiać czymś takim jak przerywanie w pracy silnika? Takie drobne jakby momentalne przycinki.

Napisano

> A jakby się przycinał krokowiec jak to przede mną kolega wspomniał to

> czy mogłoby się to objawiać czymś takim jak przerywanie w pracy

> silnika? Takie drobne jakby momentalne przycinki.

krokowiec odpowiada tylko za wolne obroty , imho jeżeli na biegu jałowym Ci lekko przycina to faktycznie może broić krokowiec

Napisano

> A jakby się przycinał krokowiec jak to przede mną kolega wspomniał to

> czy mogłoby się to objawiać czymś takim jak przerywanie w pracy

> silnika? Takie drobne jakby momentalne przycinki.

mój silnik chodzi podobnie, montowałem w nim różne krokowce i od 1.1 i 1.2 i od 1.6 i na wszystkich chodzi z podobnym niezadowalającm mnie efektem, więc olewam sprawę i nie kupuję nowego

Napisano

> krokowiec odpowiada tylko za wolne obroty , imho jeżeli na biegu

> jałowym Ci lekko przycina to faktycznie może broić krokowiec

nie odpowiada tylko za obr jałowego, m.in też za ssanie i płynność obrotów...

no ale skoro Ty jesteś pewny, że tylko....

Napisano

> nie odpowiada tylko za obr jałowego, m.in też za ssanie i płynność

> obrotów...

> no ale skoro Ty jesteś pewny, że tylko....

aha to sory , widocznie jestem w błędzie

Napisano

W mojej 16v też mnie to dręczy, zarówno na ssaniu jak i na rozgrzanym silniku, jest to odczuwalne ale raczej nieszkodliwe, moje czyszczenie krokowca niewiele dało...

Napisano

Odpowiada za dawkę powietrza biegu jałowego - tylko i aż tyle. Powinien się otwierać wyłącznie na biegu jałowym (przy zamkniętej przepustnicy).

Napisano

Spróbuj pojeździć bez sondy lambda...

Napisano

> Spróbuj pojeździć bez sondy lambda...

bez różnicy ...

Napisano

> Odpowiada za dawkę powietrza biegu jałowego - tylko i aż tyle.

> Powinien się otwierać wyłącznie na biegu jałowym (przy

> zamkniętej przepustnicy).

Quote:

Działanie silnika krokowego

Aby określić liczbę kroków ECM (Electronic Control Module = Elektroniczny moduł sterujący) intepretuje sygnały z:

1. Czujnika położenia wału korbowego (prędkość obrotowa silnika)

2. Czujnika ciśnienia bezwzględnego w kolektorze ssącym (MAP sensor)

3. Czujnika temperatury płynu chłodzącego

4. Napięcia akumulatora (stan naładowania baterii)

5. Stacyjki (czy mamy włączony zapłon)

Dzięki tym informacjom ECM może sterować silnikiem krokowym w celu kompensacji panujących aktualnie warunków.

Kompensacja temperatury płynu chłodzącego

Gdy silnik jest zimny ECM steruje silnikiem krokowym w celu zapewnienia wyższych obrotów biegu jałowego. ECM określa wartość obrotów opierając się na sygnale odbieranym z czujnika temperatury płynu chłodzączego. Im niższa temperatura, tym wyższe obroty.

Regulacja obrotów biegu jałowego

Po osiagnięciu przez silnik nominalnej temperatury pracy, obroty jałowe są kontrolowane przez ECM. Gdy liczba obrotów spadnie poniżej określonej liczby obrotów biegu jałowego (w związku ze zwiększonym obciążeniem mechanicznym lub elektrycznym), ECM wysteruje silnik krokowy tak, aby ten przywrócił prawidłowe obroty.

Regulacja obrotów biegu jałowego wystąpi tylko w przypadku, gdy prędkość obrotowa silnika spadnie poniżej ustalonego punktu kontrolnego (dla serii K jest to 850 obr./min.)

Podczas powrotu do obrotów biegu jałowego (np. po wysprzęgleniu podczas dojeżdżania do świateł) ECM początkowo wprowadzi nieco wyższą liczbę obrotów biegu jałowego. Zapobiega to "wieszaniu się obrotów" po zamknięciu przepustnicy.

Uruchamianie silnika

Podczas uruchamiania silnika ECM ustawia w pozycji "zamknięta przepustnica". Położenie to jest niezależne od wskazania czujnika temperatury płynu chłodzącego.

Kontrola warunków "przeciążenia"

W przypadku wystąpienia warunków "przeciążenia" (za dużo paliwa), ECM tak ustala liczbę kroków silnika krokowego, aby ten powodował zwiększenie ilości powietrza dostającego sie do przepustnicy. W ten sposób redukowana jest emisja węglowodorów.

Kompensacja niskiego napięcia akumulatora

Jeżeli napięcie akumulatora spadnie poniżej ustalonej wartości, ECM spowoduje podwyższenie obrotów biegu jałowego. Dzięki temu zwiększeniu ulegnie wydajność ładowania akumulatora przez alternator.

Wyłączony zapłon

Po wyłączeniu zapłonu, ECM utrzymuje napięcie na silniku krokowym przez 30 sekund. W tym czasie silnik jest ustawiany do pozycji maksymalnie otwartej, w celu ułatwienia rozruchu silnika (180 kroków).

chyba jednak nie tylko smirk.gif

Napisano

Bezpośrednio - tylko, a że ma to takie "zastosowania" jak wymieniono to już inna sprawa - wyjątek o którym nie wiedziałem to przeciążenie.

Kanał w którym znajduje się trzpień silnika krokowego to obejście przepustnicy - wprowadza powietrze do kolektora poza przepustnicą. W silnikach z elektroniczną przepustnicą go nie ma - ECU steruje wtedy bezpośrednio przepustnicą, regulując jej uchylenie.

Co do ssania - w silniku z wtryskiem jako takie nie występuje - ale na zimnym silniku ECU dawkuje więcej paliwa i utrzymuje większe obroty, więc przy zamkniętej przepustnicy, musi mieć możliwość regulowania przepływu powietrza.

Napisano

...a odepnij silnik krokowy (tylko tak żeby był ustawiony w pozycji częściowego, powiedzmy 30-50%, otwarcia). Tylko uwaga - to skończy się błędem w ECU, ale silnik powinien pracować równo na nieco podniesionych obrotach - jeśli nadal będzie falował to znaczy, że to nie wina "krokowca".

Mój też trochę faluje ale tylko w trakcie nagrzewania, jak np. wyjadę i za 500m stoję długo na światłach - jak wtedy przegazuję to falowanie się uspokaja.

Napisano

> Bezpośrednio - tylko, a że ma to takie "zastosowania" jak wymieniono

> to już inna sprawa - wyjątek o którym nie wiedziałem to

> przeciążenie.

> Kanał w którym znajduje się trzpień silnika krokowego to obejście

> przepustnicy - wprowadza powietrze do kolektora poza

> przepustnicą. W silnikach z elektroniczną przepustnicą go nie ma

> - ECU steruje wtedy bezpośrednio przepustnicą, regulując jej

> uchylenie.

mowa jest o mk1 1.1 więc mówienie o elektronicznej przepustnicy jest conajmniej nie na miejscu

> Co do ssania - w silniku z wtryskiem jako takie nie występuje

przestań powtarzać to jak Kaczyński walkę z układem icon_rolleyes.gif

ssanie jest w tym momencie terminem umownym. Oczywistym jest, że w silnikach na wtrysku, czy to mono czy multi, typowe ssanie występować nie może. Termin tyczy się sztucznego podniesienia obrotów do czasu osiągnięcia przez silni wyższej temp.

To, czy jest ów efekt realizowany przez wajchę, jak w silnikach gaźnikowych, czy przez ECU, jak w silnikach z wtryskiem, nie ma większego znaczenia - efekt podbicia obrotów i wyższego zapotrzebowania na mieszankę jest realizowany.

> - ale

> na zimnym silniku ECU dawkuje więcej paliwa i utrzymuje większe

> obroty, więc przy zamkniętej przepustnicy, musi mieć możliwość

> regulowania przepływu powietrza.

nie napiszę, że sam sobie przeczysz, przy podizale zdań jaki zastosowałem, bo to samo z siebie wynika. zlosnik.gif

Napisano

> mowa jest o mk1 1.1 więc mówienie o elektronicznej przepustnicy jest

> conajmniej nie na miejscu

> przestań powtarzać to jak Kaczyński walkę z układem

> ssanie jest w tym momencie terminem umownym. Oczywistym jest, że w

> silnikach na wtrysku, czy to mono czy multi, typowe ssanie

> występować nie może. Termin tyczy się sztucznego podniesienia

> obrotów do czasu osiągnięcia przez silni wyższej temp.

> To, czy jest ów efekt realizowany przez wajchę, jak w silnikach

> gaźnikowych, czy przez ECU, jak w silnikach z wtryskiem, nie ma

> większego znaczenia - efekt podbicia obrotów i wyższego

> zapotrzebowania na mieszankę jest realizowany.

> nie napiszę, że sam sobie przeczysz, przy podizale zdań jaki

> zastosowałem, bo to samo z siebie wynika.

Z calym szacunkiem do merytoryki wypowiedzi, ale zbaczamy chyba z kursu...

Co prawda podpialem sie z pytaniem, ale wplatanie takich dyskusji zniecheca innych do podejmowania rozmowy w pierwotnym temacie...

Napisano

> Z calym szacunkiem do merytoryki wypowiedzi, ale zbaczamy chyba z

> kursu...

> Co prawda podpialem sie z pytaniem, ale wplatanie takich dyskusji

> zniecheca innych do podejmowania rozmowy w pierwotnym temacie...

Musisz się do tego przyzwyczaić, ja już nie zwracam na takie głupie odpowiedzi uwagi, szkoda nerwów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.