Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

objawy UPG

Featured Replies

Napisano

tzn wszystko na to wskazuje ale łudze się ze to nowy termostat odwala maniane hmm.gif mialem ciezki powrot z katowic wczoraj oslabiony.gif 300km jazdy bawilem sie w odpowietrzanie ukladu.Jedyne co sie zmienilo to przed wyjazdem wymienilem termostat na oryginalny fiatowski.Slyszalem po tym przelewanie jakby uklad byl nie do konca odpowietrzony ale pary razy go odpowietrzalem i po wymianie bez problemowo zrobilem ok 800km.W drodze powrotnej wskazowka nagle i gwaltownie poszla na maksa do konca skali.Zatrzymalem sie oczywiscie a plyn nie wylecial ani kropli.Co jakis czas musialem odpowietrzac uklad bo na wolnych obrotach temp gwaltownie rosla. Tylko zwiekszenie obrotow sprawialo ze temp spadala.w tym czasie nagrzewnica puszczala przy rosnacej temp wody zimne powietrze a gdy zwiekszylem obroty i wskazowka wracala do 90 stopni cieple powietrze znowu lecialo z kratek.Tak jakby robila sie poduszka i zwiekszenie obrotow sprawialo przepchanie jej.Stawiam na UPG ale wiem ze dziwne rzeczy dzieja sie przez termostat i mysle czy powrot do tamtego nie do konca sprawnego (bo sie nie domyka) cos zmieni.Teraz pytanie czy jest mozliwe zeby tworzylo sie duze cisnienie tak jak u mnie, przy padnietym termostacie i sprawnej uszczelce?Piszcie co myslicie bo moze cos mi sie przyda oslabiony.gif

Napisano

Przede wszystkim objawy nie za abrdzo IMO wskazują na UPG. Objawy UPG to:

- kopcenie na biało

- ubytki płynu chłodniczego ("serek" pod korkiem wlewu oleju)

- ubytki oleju (tłuste plamy w zbiorniczku płynu chłodzącego)

- przegrzewanie sie silnika

- nierówna często praca (palenie na 3 cylindry)

U Ciebie wygląda to na złe odpowietrzenie układu chłodzącego.....

rada ... odpowietrzać do skutku... mi kiedyś w ASO koleś odpowietrzał pół godziny... po tym jak już twierdzili, że był odpowietrzony... ale i tak reszte trasa zrobiła.

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim objawy nie za abrdzo IMO wskazują na UPG. Objawy

> UPG to:

> - kopcenie na biało

nie zauwazylem

> - ubytki płynu chłodniczego ("serek" pod korkiem wlewu oleju)

nie ma

> - ubytki oleju (tłuste plamy w zbiorniczku płynu chłodzącego)

nie zauwazylem

> - przegrzewanie sie silnika

przegrzewa sie bo zapowietrza sie i plyn nie krazy.

> - nierówna często praca (palenie na 3 cylindry)

nie ma nic takiego

> U Ciebie wygląda to na złe odpowietrzenie układu chłodzącego.....

> rada ... odpowietrzać do skutku... mi kiedyś w ASO koleś odpowietrzał

> pół godziny... po tym jak już twierdzili, że był

> odpowietrzony... ale i tak reszte trasa zrobiła.

problem jest w tym ze u mnie po ok 300metrach jazdy przy odkreceniu korka w chlodnicy straszne duze cisnienie schodzi.To za krotka trasa na tworzenie cisnienia chyba hmm.gif no i wogole czemu te cisnienie sie robi.Co je powoduje?Co odkrece korek to uwalniam cisnienie.Jak tego nie zrobie to waz za termostatem jest napecznialy.Jak mozesz to napisz mi jak powinno wygladac odpowietrzenie ukladu bo moze robie jakis blad.Napisz jak dzieciakowi ze szczegolami.

Napisano

ja proponuje zrobic tak: kiedy samochod jest zimny wlewam z karnisterka 5 litrowego przygotowany czynnik chlodniczy. odkrecone dwa odpowietrzniki wlewam plyn az wylatuje przy chlodnicy zakrecam odpowietrznik leje dalej az leci przy nagrzewnicy. wlewam plynu ponad poziom MAX do poziomu tego przewezenia. zawor na zbiorniku robi reszte - spuszcza nadmiar plynu. oczywiscie auto na chwile odpalam aby pompka zakrecila plynem. zauwazylem ze z pompa HEPU nie mialem problemu zadnego z efektem bulgotania czyli zapowietrzeniem. natomiast z poprzednia w ktorej wirnik byl plastikowy nie moglem do konca zlikwidowac efektu bulgotania.

Moze to ci cos pomoze kiedy zmienialem glowice - wiec wszystkie rzeczy poszly nowe oraz plyn przy pierwszym odpaleniu i pochodzeniu na biegu jalowym wskazowka skoczyla na 3/4 skali. pozniej juz i do tej pory rowno trzyma sie lekko przed 1/2 skali.

Napisano
  • Autor

> ja proponuje zrobic tak: kiedy samochod jest zimny wlewam z

> karnisterka 5 litrowego przygotowany czynnik chlodniczy.

> odkrecone dwa odpowietrzniki wlewam plyn az wylatuje przy

> chlodnicy zakrecam odpowietrznik leje dalej az leci przy

> nagrzewnicy. wlewam plynu ponad poziom MAX do poziomu tego

> przewezenia. zawor na zbiorniku robi reszte - spuszcza nadmiar

> plynu. oczywiscie auto na chwile odpalam aby pompka zakrecila

> plynem. zauwazylem ze z pompa HEPU nie mialem problemu zadnego z

> efektem bulgotania czyli zapowietrzeniem. natomiast z poprzednia

> w ktorej wirnik byl plastikowy nie moglem do konca zlikwidowac

> efektu bulgotania.

> Moze to ci cos pomoze kiedy zmienialem glowice - wiec wszystkie

> rzeczy poszly nowe oraz plyn przy pierwszym odpaleniu i

> pochodzeniu na biegu jalowym wskazowka skoczyla na 3/4 skali.

> pozniej juz i do tej pory rowno trzyma sie lekko przed 1/2

> skali.

ja juz mam plyn wlany i nie chcem go wlewac od nowa. Wlewalem go przy odkreconych odpowietrznikach lecz z nich plyn nie wylecial dopoki nie odpalilem auta.Teraz mysle ze odkrece wszystkie odpowietrzniki i odpale.Poczekam jakis czas i moze cos sie zmieni po takim zabiegu niewiem.gif

Napisano
nie nie odpalaj po prostu odkrec odpowietrzniki i dolewaj plynu az zacznie leciec przez nie i nalej ponad max. powinno to wystarczyc.
Napisano
  • Autor

> nie nie odpalaj po prostu odkrec odpowietrzniki i dolewaj plynu az

> zacznie leciec przez nie i nalej ponad max. powinno to

> wystarczyc.

hmm nie wiem czemu ale wydaje mi sie ze z odpowietrznikow nawet jesli zaleje na maxa nie bedzie lecialo dopoki nie zakrece silnikiem.Moge sie mylic a jutro sie okaze 270751858-jezyk.gif jak wyszlo mi

Napisano

> hmm nie wiem czemu ale wydaje mi sie ze z odpowietrznikow nawet jesli

> zaleje na maxa nie bedzie lecialo dopoki nie zakrece

> silnikiem.Moge sie mylic a jutro sie okaze jak wyszlo mi

to zalej na maxa i pomóż płynowi tzn. dmuchnij mocno w zbiorniczek i na 100% poleci z odpowietrzników a wtedy tylko szybko je zakręcić oczywiście wciąż dmuchając ok.gif

Napisano
  • Autor

> to zalej na maxa i pomóż płynowi tzn. dmuchnij mocno w zbiorniczek i

> na 100% poleci z odpowietrzników a wtedy tylko szybko je

> zakręcić oczywiście wciąż dmuchając

hmm ciekawa opcja grinser006.gif mam nadzieje ze obejdzie sie bez calowania z chlodnica i ze to nie UPG sick.gif tylko te szybko robiace sie cisnienie mnie martwi hmm.gif

Napisano

Cześć. Ja miałem podobny problem z bulgotamiem. Odpowietrzałem kilka razy i nic nie pomagało. Dopiero zrobiłem tak : zbiornik połączyłemz butlą wypełnioną cieczą chłodzącą za pomocą węża i poniosłem tę butlę wyżej niż jest nagrzewnica.Oczywiście miałem odkręcone oba odpowietrzniki. Gdy zaczęło się wylewać z chłonicy zakręciłem odpowietrznik i czekałem aż to samo się zrobi przy nagrzewnicy. Zakręciłem odpowietrznik , nadmiar płynu usunąłem, zakręciłem korek i jest ok.

Napisano
  • Autor

> Cześć. Ja miałem podobny problem z bulgotamiem. Odpowietrzałem kilka

> razy i nic nie pomagało. Dopiero zrobiłem tak : zbiornik

> połączyłemz butlą wypełnioną cieczą chłodzącą za pomocą węża i

> poniosłem tę butlę wyżej niż jest nagrzewnica.Oczywiście miałem

> odkręcone oba odpowietrzniki. Gdy zaczęło się wylewać z chłonicy

> zakręciłem odpowietrznik i czekałem aż to samo się zrobi przy

> nagrzewnicy. Zakręciłem odpowietrznik , nadmiar płynu usunąłem,

> zakręciłem korek i jest ok.

z tego co piszecie to w punto jest problem z odpowietrzeniem ukladu.Np w cc nie bylo zadnego problemu i czas odpowietrzania byl ok 2 minut.Tu widze ze trzeba kombinowac.Pytanie czy u mnie zle odpowietrzenie po wymianie termostatu juz nie wpynelo na wydmuchanie uszczelki.Mogla zrobic sie poducha przy uszczelce i plyn nie chlodzil tego miejsca oslabiony.gif co spowodowalo miejscowe przegrzanie uszczelki hmm.gif Ide dzis obadac sprawe i sprobuje to odpowietrzyc.Marne szanse widze na wyzdrowienie sick.gif

Napisano

miałem tak samo w CC 900

była trasa i wariacje wskazówki od temperatury - wysokie obroty, konkretne przegazowanie załatwialy cały temat na kilka kilometrów i powtórka z rozrywki i tak az do domu spineyes.gif

wyszło ze to UPG przepuszczała i zapowietrzało układ chłodzenia a ze nagrzewnica jest w jego najwyzszym punkcie to tam sie zbieralo - stad braki w nadmuchu ciepłego - az stawał cały płyn i masz gotowanie. Przegazowanie/odpowietrzenie korkiem powodowało, ze jednak udawało sie to poduszke powietrzna jakos przepchnac i przemiescic troche płynu ale znowu wszystko stało i po kilku kilometrach znowu gotowanie.

dodam jeszcze ze płyn chłodniczy/olej cały czas czysty a wiatrak i czujnik choc sprawny nie zalaczał sie

- sprawdz czy chłodnica jest ciepła

Napisano
  • Autor

> miałem tak samo w CC 900

> była trasa i wariacje wskazówki od temperatury - wysokie obroty,

> konkretne przegazowanie załatwialy cały temat na kilka

> kilometrów i powtórka z rozrywki i tak az do domu

> wyszło ze to UPG przepuszczała i zapowietrzało układ chłodzenia a ze

> nagrzewnica jest w jego najwyzszym punkcie to tam sie zbieralo -

> stad braki w nadmuchu ciepłego - az stawał cały płyn i masz

> gotowanie. Przegazowanie/odpowietrzenie korkiem powodowało, ze

> jednak udawało sie to poduszke powietrzna jakos przepchnac i

> przemiescic troche płynu ale znowu wszystko stało i po kilku

> kilometrach znowu gotowanie.

> dodam jeszcze ze płyn chłodniczy/olej cały czas czysty a wiatrak i

> czujnik choc sprawny nie zalaczał sie

> - sprawdz czy chłodnica jest ciepła

objawy identyczne tyl ze chlodnica ciepla i wiatrak chodzi plyn czysty olej tez nic nie przybywa i nic nie ubywa

Napisano

> tzn wszystko na to wskazuje ale łudze się ze to nowy termostat odwala

> maniane mialem ciezki powrot z katowic wczoraj 300km jazdy

> bawilem sie w odpowietrzanie ukladu.Jedyne co sie zmienilo to

> przed wyjazdem wymienilem termostat na oryginalny

> fiatowski.Slyszalem po tym przelewanie jakby uklad byl nie do

> konca odpowietrzony ale pary razy go odpowietrzalem i po

> wymianie bez problemowo zrobilem ok 800km.W drodze powrotnej

> wskazowka nagle i gwaltownie poszla na maksa do konca

> skali.Zatrzymalem sie oczywiscie a plyn nie wylecial ani

> kropli.Co jakis czas musialem odpowietrzac uklad bo na wolnych

> obrotach temp gwaltownie rosla. Tylko zwiekszenie obrotow

> sprawialo ze temp spadala.w tym czasie nagrzewnica puszczala

> przy rosnacej temp wody zimne powietrze a gdy zwiekszylem obroty

> i wskazowka wracala do 90 stopni cieple powietrze znowu lecialo

> z kratek.Tak jakby robila sie poduszka i zwiekszenie obrotow

> sprawialo przepchanie jej.Stawiam na UPG ale wiem ze dziwne

> rzeczy dzieja sie przez termostat i mysle czy powrot do tamtego

> nie do konca sprawnego (bo sie nie domyka) cos zmieni.Teraz

> pytanie czy jest mozliwe zeby tworzylo sie duze cisnienie tak

> jak u mnie, przy padnietym termostacie i sprawnej

> uszczelce?Piszcie co myslicie bo moze cos mi sie przyda

na 99% upg, mialem praktycznie identyczne objawy u Ciebie, na wolnych obrotach nagrzewnica na zimno dmuchala, temp silnika rosla bardzo mocno, gdzy przegonilo sie to zaczylo dmuchac na cieplo i temp silnika spadala...

na bialo nie dymil bo uszczodzenie UPG bylo male i plyn nie lecial do cylindra tylko sprezone powietrze zostawalo wdmuchiwane w ukl. chlodzenia i powodowalo to zapowietrzanie sie

jezdzilem tak z 2000km az w koncu UPG piznela na calego, na bialo zaczal dymic jak rakieta i plyn w ciagu paruset metrow caly uciekl

wiec radze z zawczasu zmienic nizbys mial stanac w trasie

ps. olej bez musztardy byl a plyn czysy

pozdrawiam

Napisano

> objawy identyczne tyl ze chlodnica ciepla i wiatrak chodzi plyn

> czysty olej tez nic nie przybywa i nic nie ubywa

oczywiście nic nie jest przesądzone grinser006.gif kolega prosić ja pisac swoja historię biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> oczywiście nic nie jest przesądzone kolega prosić ja pisac swoja

> historię

20.GIF

wszystko co piszecie to tak jakby utwierdzalo mnie w moim przekonaniu.Jedna rzecz moze mnie tylko uratowac.Ten nowy termostat tak mogl namieszac tylko nie potrafie sobie wytlumaczyc skad bierze sie duze cisnienie w ukladzie jesli to nie UPG hmm.gif pompa przeciez przy zamknietym termostacie tak nie natloczy cisnienia oslabiony.gif

Napisano

Oj natłoczy, natłoczy. U kolegi w sienie tak natłoczyło przy zamkniętym termostacie że mu zbiorniczek rozerwało, podobnie miał znajomy w cc 700. Może ten nowy termostat jest coś nie tego?

Napisano

> wszystko co piszecie to tak jakby utwierdzalo mnie w moim

> przekonaniu.Jedna rzecz moze mnie tylko uratowac.Ten nowy

> termostat tak mogl namieszac tylko nie potrafie sobie

> wytlumaczyc skad bierze sie duze cisnienie w ukladzie jesli to

> nie UPG pompa przeciez przy zamknietym termostacie tak nie

> natloczy cisnienia

czyt nie przesadzaqsz masz fure 2 tygodnie i juz ja popsules rotfl.gif

Napisano

> nie nie odpalaj po prostu odkrec odpowietrzniki i dolewaj plynu az

> zacznie leciec przez nie i nalej ponad max. powinno to

> wystarczyc.

szczegolnie przy nagrzewnicy ... raczej odpowietrza sie przy wlaczonym silniku ... raczej napeewno ..

Napisano

ja też tak miałem zapowietrzał się i było duże ciśnienie w układzie, jeździłem tak około 2 miesięcy a później uszczelka padła. Mechanik powiedział, że była przerwana w jednym miejscu biglaugh.gif

Napisano

> ja też tak miałem zapowietrzał się i było duże ciśnienie w układzie,

> jeździłem tak około 2 miesięcy a później uszczelka padła.

> Mechanik powiedział, że była przerwana w jednym miejscu

tylko ze on ma silnik 1.2 16v a tam nie mam papieorwej uszczelki tylko metalowa i zeby ona padla to tzra troche sie napocic zlosnik.gif

Napisano

> szczegolnie przy nagrzewnicy ... raczej odpowietrza sie przy

> wlaczonym silniku ... raczej napeewno ..

tak tylko w PII zbirnik wyrownawczy jest ponizej poziomu nagrzewnicy wiec to co napisalem to jeden ze sposobow aby skutecznie odpowietrzyc uklad.

Napisano
  • Autor

> tylko ze on ma silnik 1.2 16v a tam nie mam papieorwej uszczelki

> tylko metalowa i zeby ona padla to tzra troche sie napocic

nie wiem jak mam to powiedziec ale

to nie uszczelka yay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gifyay.gif

po wskazowkach z "pewnego" zrodla co do sposobu odpowietrzenia temat znikl.Nie wiem jak to mozliwe ale wyglada na to ze po wymianie termostatu zle go odpowietrzylem sciana.gif po 800 km dal o sobie znac takimi objawami jak padniecie UPG.Jest wsio ok i fura bryka bez zajakniecia jump.gif a juz mechanik byl zaklepany rotfl.gif

jedno jest pewne.Nigdy bym nie pomyslal ze zle odpowietrzenie sprawi ze takie cyrki sie mi dzialy spineyes.gif

dzieki wszystkim za pomoc 20.GIF na szczescie mielismy bledna diagnoze 893goodvibes.gif

Napisano

> po wskazowkach z "pewnego" zrodla co do sposobu odpowietrzenia temat

> znikl.

to podaj źródło i sposób .... dopisze sie do paru pozostałych rotfl.gifrotfl.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to podaj źródło i sposób .... dopisze sie do paru pozostałych

tzn tak jak tu niektorzy opisywali to sie to duzo nie rozni bo to przeciez ten sam uklad. Czas odpowietrzania zajal mi jakies 5 minut a moze nawet mniej.Zadnych wiekszych kombinacji w sumie. Zalalem do konca rury.Najpierw zaczelo leciec z odpowietrznika w chlodnicy wiec go zakrecilem ale lalem dalej.Gdy rura juz byla pelna dalej nie lecialo z odpowietrznika przy nagrzewnicy.Lekko dmuchnalem w rure i polecialo przy nagrzewnicy.Odpalilem auto.Zaczelo leciec z odpowietrznika przy nagrzewnicy od samego poczatku wiec go zakrecilem.Od samego poczatku cieplo dmuchalo w aucie.Gdy termostat sie otworzyl przy 90 to jeszcze odkrecilem odpowietrznik w chlodnicy zeby polecialo troche plynu i tak bylo.Nadmiar ktory zalalem w rurze spuscilem odpowietrznikami i przy okazji mialem pewnosc ze nie ma tam powietrza bo wylatywal tylko plyn.Podobnie kazdy z was pisal a jednak troche inaczej.Nie sadzilem ze uklad w PII jest taki wrazliwy na odpowietrzanie i ze musi byc wykonany bardzo dokladnie.Nigdy bym tez nie przypuszczal ze takie rzeczy moga sie dziac przy zlym odpowietrzeniu a na to ze uklad odpowietrzy sie sam raczej nie ma co liczyc.

Napisano
chyba trzeba bedzie jakiś zbiór sposobów odpowietrzania opracować i walnąć do FAQ hahaha.gif
Napisano

Witam!

Ja robilem tak:

Ustawiam auto pochylone do przodu (podjazd, gorka..)

Silnik zimny

Spuszcamy stary plyn jak trzeba

1.Wlewamy nowy plyn do zbiornika wyrownawczego.

2. Czekamy az zejdzie dolewamy znowu.

3.Odpalamy auto i dolewamy plynu do momentu, az nie bedzie go ubywalo.

4.Odkrecamy zaworek przu chlodnicy i na pracujacym silniku czekamy az wyplynie plyn i zakrecamy kurek

5. To samo robimy z zaworem przy dolocie do nagrzewnicy.

6.Rozgrzewamy silnik do momentu wlaczenia wentylatora i ponawiamy punkt 4 i 5

7. Dolewamy plynu.

Zawsze po takiej operacji warto sprawdzic temperature silnika po dluzszej pracy oraz ubytek plynu,

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> chyba trzeba bedzie jakiś zbiór sposobów odpowietrzania opracować i

> walnąć do FAQ

taaaa mikolaj.gif oczywiscie z rozgraniczeniem na temperature powietrza panujaca na zewnatrz i cieczy wlewanej rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Ja robilem tak:

> Ustawiam auto pochylone do przodu (podjazd, gorka..)

> Silnik zimny

> Spuszcamy stary plyn jak trzeba

> 1.Wlewamy nowy plyn do zbiornika wyrownawczego.

> 2. Czekamy az zejdzie dolewamy znowu.

> 3.Odpalamy auto i dolewamy plynu do momentu, az nie bedzie go

> ubywalo.

> 4.Odkrecamy zaworek przu chlodnicy i na pracujacym silniku czekamy az

> wyplynie plyn i zakrecamy kurek

> 5. To samo robimy z zaworem przy dolocie do nagrzewnicy.

> 6.Rozgrzewamy silnik do momentu wlaczenia wentylatora i ponawiamy

> punkt 4 i 5

> 7. Dolewamy plynu.

> Zawsze po takiej operacji warto sprawdzic temperature silnika po

> dluzszej pracy oraz ubytek plynu,

> Pozdrawiam

mysle ze troche pozno odkreciles te odpowietrzniki clown.gif u mnie taki zabieg zapewnie by nie wypalil

Napisano

widzisz? twoj przypadek potwierdza opinie mojego magika ze punto jest wredne w odpowietrzaniu, ostatnio sam wymieniale plyn i o maly wlos nie skonczylo sie to zdejmowaniem zdesia...odpowietrznik chlodnicy wpadl w czelusci kropka, jednak "naczytany " rad kocikowych poszlo wszystko oki.

pozdro

Napisano
  • Autor

> widzisz? twoj przypadek potwierdza opinie mojego magika ze punto jest

> wredne w odpowietrzaniu,

oj jest i to jeszcze jak crazy.gif o maly wlos moglo to sie u mnie duzo gorzej skonczyc przeciez

Napisano

Witam!

> mysle ze troche pozno odkreciles te odpowietrzniki u mnie taki

> zabieg zapewnie by nie wypalil

Jak za pozno?

Przy wlewaniu oczywicie, zapomnialem dodac ze sa odkrecone:)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Jak za pozno?

> Przy wlewaniu oczywicie, zapomnialem dodac ze sa odkrecone:)

> Pozdrawiam

oo to to wlasnie brakowalo tego waytogo.gif mala roznica ale jak duzo zmienia grinser006.gif

Napisano

Witam!

Ja robilem tak:

Ustawiam auto pochylone do przodu (podjazd, gorka..)

Silnik zimny

Spuszcamy stary plyn jak trzeba

1.Wlewamy nowy plyn do zbiornika wyrownawczego (koreczki otwarte)

2. Czekamy az zejdzie dolewamy znowu.

Koreczki zamykamy w kolejnosci (chlodnica jak sie przeleje, nagrzewnica, jak sie przeleje)

3.Odpalamy auto i dolewamy plynu do momentu, az nie bedzie go ubywalo.

4.Odkrecamy zaworek przu chlodnicy i na pracujacym silniku czekamy az wyplynie plyn i zakrecamy kurek

5. To samo robimy z zaworem przy dolocie do nagrzewnicy.

6.Rozgrzewamy silnik do momentu wlaczenia wentylatora i ponawiamy punkt 4 i 5

7. Dolewamy plynu.

Zawsze po takiej operacji warto sprawdzic temperature silnika po dluzszej pracy oraz ubytek plynu,

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

podpisuje sie pod tym obiegami recami brawo.gif tylko ta gorka to tak kto ma hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.